Rychlá čína na pánvi | Proč ne?

Byla příležitost zase zabrousit na Wild East, tak brousíme. Potřebujete k tomu opravdu ostrý nůž.

Rychlá čína na pánvi | Proč ne?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Čína je rychlá, takže po ní saháme v momentě, kdy nebylo moc času. Jenom je dobré si připravit všechno k ruce. Pak to jde totiž ráz na ráz a nějaké krájení zeleniny, když už je maso na pánvi už sotva stíháte.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 minut
Rychlá čína na pánvi | Proč ne?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Čína je rychlá, takže po ní saháme v momentě, kdy nebylo moc času. Jenom je dobré si připravit všechno k ruce. Pak to jde totiž ráz na ráz a nějaké krájení zeleniny, když už je maso na pánvi už sotva stíháte.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
6 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na nudličky. Smícháme s kořením pěti vůní, solí a rýžovým octem (3 lžíce). Dáme stranou do chladu (ne do lednice).
    Maso nakrájíme
  2. Nakrájíme na kroužky pórek i cibuli, mrkev (kterou jsme předtím oškrábali) na šikmá kolečka.
    Zelenina
  3. Připravíme si aromatizovanou vodu. Smícháme rybí omáčku se sojovou omáčkou a škrobem. Rozmícháme v asi 75 ml vody.
    Aromatizovaná voda
  4. Aromatizovaná voda je připravena. Před použítím dobře rozmíchejte.
    Aromatizovaná voda 2
  5. Pánev rozpálíme nasucho a přilijeme 2 lžíce oleje (třeba řepkového). Hned maso promícháváme, aby se zatáhlo. Tak asi 1 minutu. Pak dáme maso stranou.
    Maso osmahneme
  6. Do stejné pánve přidáme lžíci oleje a na něm restujeme zeleninu. Mícháme asi tak minutu až dvě.
    Osmahneme zeleninu
  7. Zalijeme aromatizovanou vodou a mícháme, aby se zelenina obalila. Tekutina zhoustne, stačí jí tak minuta až dvě.
    Přilijeme
  8. Vrátíme do pánve k zelenině maso. Promícháme.
    Přidáme maso
  9. Hned přidáme oříšky (tady kešu, ale můžete arašídy či třeba i mandle, je to na vás). Promícháme a je hotovo.
    Oříšky
  10. Podáváme s rýží.
    Podáváme

Rychlá čína | 8 minut s Florentýnou na jedné pánvi a tak trochu jinak

Rychlost není zbrklost, neměla by být, určitě ne v kuchyni. Někdy není zbytí a rychlost se žádá. Tak si prolítnu inspirační stránky a narazil na stránky, které píše Jana Florentýna Zatloukalová. Také napsala Kuchařku pro dceru, v časopisech, kde jsem působil jsme jí dělali promo, protože se nám zdála skvělá. Na svých stránkách říká: „Jsem tu od toho, abych vám ukázala, že každá se můžeme naučit vařit dobře, ráda a s láskou.“ Mohu se připojit? Na Florentýnu jsem narazil tentokrát náhodou, při hledání inspirace na rychlou čínu. Nic patla matla, srozumitelný text. No, trochu polopatická, asi to je tak pro dcery nezbytné, ale s receptem, který má hlavu i patu. Tak jsem si ho uzpůsobil, ve své tvrdohlavosti, podle svého. Můžete také, v kuchyni vše dovoleno! Ale držel jsem se rady, že si všechny ingredience musíme připravit, protože vaření půjde ráz na ráz. Florentýna slibuje 5 minut, no, trvalo mi to trošku déle, ale zase ne tak moc. A ještě jedna rada – opravdu připravujte jen maximálně dvě porce, pokud je strávníků víc, moc se přípravou další dávky nezdržíte.

Rychlá čína | 8 minut s Florentýnou na jedné pánvi a tak trochu jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základem je, že si všechno připravíte. Jamie Oliver to tak dělá, Florentýna to tak dělá, nezůstaneme pozadu. Zeleninu nakrájíte, maso nakrájíte, zálivku smícháte. Stačí vám k tomu tři misky a jedna pánev. Všechno připraveno? Už to sviští, držte si klobouky. A dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
8 minut
Rychlá čína | 8 minut s Florentýnou na jedné pánvi a tak trochu jinak
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základem je, že si všechno připravíte. Jamie Oliver to tak dělá, Florentýna to tak dělá, nezůstaneme pozadu. Zeleninu nakrájíte, maso nakrájíte, zálivku smícháte. Stačí vám k tomu tři misky a jedna pánev. Všechno připraveno? Už to sviští, držte si klobouky. A dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
8 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme sojovou omáčku, ústřicovou omáčku s rýžovým octem a vodou. Přidáme ještě solamyl.
    Omáčka mix
  2. Maso nakrájíme na opravdu jemné nudličky, tak silné 3 mm. Nudličky, které koupíte již připravené po délce nakrájejte, jsou moc silné, zachovejte tu velikost. K masu dáme koření pěti vůní a víno. Osolíme. Promícháme a necháme stranou.
    Maso s kořením.
  3. Nakrájíme zeleninu. Mrkev si škrabkou naloupeme na plátky, které pak podélně ještě nakrájíme na nudličky. Papriku napříč nakrájíme na tenká kolečka, žampion na plátky a pak na nudličky. Jarní cibulku nakrájíme našikmo na tenká kolečka.
    Nákrájíme zeleninu.
  4. Vše připraveno? OK! Jdeme na to. Je na čase si dát vařit rýži. Bude jí to trvat deset minut než bude hotová.
  5. Pánev wok, nebo prostě hlubší pánev, rozehřejeme na plotně.
  6. Do rozpálené pánve dáme dvě lžíce oleje, na pánvi s ním zakroužíme. Po chvilce přidáme nudličky ochuceného masa. Orestujeme, jakmile je maso opečené ze všech stran, dáme ho stranou.
    Opékáme maso
  7. Do stejné pánve dáme zbylý olej a pak zeleninu. Orestujeme do měkka.
    Orestujeme zeleninu.
  8. Restovanou zeleninu zalijeme směsí omáček a vody se solamylem. Provaříme. Omáčka začne houstnout. To díky solamylu.
    Zalijeme omáčkou.
  9. Vrátíme do pánve maso, prohřejeme, podle chuti můžete přidat i hrst arašídů, a odstavíme. Hotovo.
    Vrátíme maso a prohřejeme.
  10. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
Tip:

Originální recept jsem si půjčil od Florentýny. Ten její se jmenuje Perfektní čína – recept pro jednu pánev a pět minut času.