Evergreen v kuchyni, to jsou kuřecí paličky, které se dají připravit nejrůznějšími způsoby. Mám je rád, už i proto, že umožňují připravit jídlo pro dva bez nějakých extravagancí i s extravagancemi. Můžete volit tuto ostrou variantu nebo voňavé paličky s pomerančem, které jsou mírnější v síle. Ale pochutnáte si na obou verzích.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Když použijete pálivou variantu chilli omčky, máte o peprnost postaráno. Můžete se přiklonit k mírnější variantě a sáhnout po omáčce, která je pouze chilli, nikoliv pálivá nebo dokonce extra pálivá. Což je v tomto receptu.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Když použijete pálivou variantu chilli omčky, máte o peprnost postaráno. Můžete se přiklonit k mírnější variantě a sáhnout po omáčce, která je pouze chilli, nikoliv pálivá nebo dokonce extra pálivá. Což je v tomto receptu.
Smícháme chilli omáčku s nasekaným česnekem, kari pastou a asi 1/4 lžičkou soli. Do směsi dáme kuřecí paličky bez kůže a miskou zatřeseme, aby se paličky směsí obalily.
Předehřejeme troubu na 200 °C. Paličky dáme na plech vyložený alobalem, pokapeme ještě marinádou a pečeme 40 minut.
Podáváme s bagetou, samostatné nebo s dipem, který v případě ostřejších paliček je lépe volit střídmý v chuti.
Tip:
Už jsem říkal, že paličky nabízejí nejrůznější varianty úpravy. Třeba můžete úplně zapomenout na olej a do marinády přidejte 3 lžíce pomerančové šťávy, paličky budou voňavější. Jak napovídá i recept na voňavé kuřecí paličky. Zkuste to. Pochutnáte si.
O evergreenu v kuchyni jsem už mluvil, jsou to, jak patrné, kuřecí paličky. Můžeme volit nejrůznější varianty úpravy, nakládat je přes noc do marinád nebo jen podmáslí, můžeme je péct i grilovat. Tentokrát se obejdeme bez dlouhého marinování a povoláme do služby troubu.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Tady můžeme zapomenout na olej, místo něho se v marinádě objeví dobrý zástupce (pro tento případ, ne že bych jinak stabilně volil alternativu třeba pro smažení a tak...) – tím zástupcem je pomerančová šťáva. Tak s chutí do toho!
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Tady můžeme zapomenout na olej, místo něho se v marinádě objeví dobrý zástupce (pro tento případ, ne že bych jinak stabilně volil alternativu třeba pro smažení a tak...) – tím zástupcem je pomerančová šťáva. Tak s chutí do toho!
Voňavé kuřecí paličky | Čili s chilli, ale s mírou | Pomeranč místo oleje
Smícháme chilli omáčku s pomerančovou šťávou, nasekaným česnekem, kari pastou a asi 1/4 lžičkou soli. Do směsi dáme kuřecí paličky bez kůže a miskou zatřeseme, aby se paličky směsí obalily.
Předehřejeme troubu na 200 °C. Paličky dáme na plech vyložený alobalem, pokapeme ještě marinádou a pečeme 40 minut. Po deseti minutách snížíme teplotu na 180 °C.
Nevím přesně, jestli takový recept přesně používala babička Antonie, ale jistojistě by se právě takové jídlo objevilo na jejím stole, protože měla ráda jídla jednoduchá a lahodná. To, že nejraději vařila na velkém kamnovém sporáku s pláty, kde věčně postávala také nezbytná konvice s kafem, nás nemusí odrazovat, třebaže v případě, že bych si takový sporák dal do kuchyně, musel by být robotický a jídlo připravovat sám podle hlasových pokynů z povzdálí. Ale postačí i menší vařič s troubou, ke kterému se dá v jistém slova smyslu i pohodlně vejít.
Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Kuřecí paličky jsou oblíbenou surovinou k večeři nebo i jen tak na piknik. Ale tento recept bych spíš volil k večeři nebo obědu. On totiž není žádná trempská záležitost. Okouknul jsem ten recept, kde se očekává, že máte zapékací pánev. Tu fakt nemám, tak třeba příště. Tak jsem si ho počeštil a posvojil. Jenom mi chvilku trvalo přijít na to, čím se myslí ingredience "půl na půl". Už je to jasné. Takže stačí pánev a pekáček a pak zase pánev. Logické. A v pohodě. Tentokrát tu máme ještě na výběr dvě přílohy, stačí si vybrat.
Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Kuřecí paličky jsou oblíbenou surovinou k večeři nebo i jen tak na piknik. Ale tento recept bych spíš volil k večeři nebo obědu. On totiž není žádná trempská záležitost. Okouknul jsem ten recept, kde se očekává, že máte zapékací pánev. Tu fakt nemám, tak třeba příště. Tak jsem si ho počeštil a posvojil. Jenom mi chvilku trvalo přijít na to, čím se myslí ingredience "půl na půl". Už je to jasné. Takže stačí pánev a pekáček a pak zase pánev. Logické. A v pohodě. Tentokrát tu máme ještě na výběr dvě přílohy, stačí si vybrat.
Kuřecí paličky jako od babičky | Nenechte si tohle ujít, pošmáknete si | Dvě přílohy podle chuti
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Na pánvi opečeme nasucho nakrájenou slaninu.
Slaninu odhrneme ke krajům pánve a doprostřed dáme osolené a opepřené kuřecí paličky. Přidáme trochu oleje.
Opečeme kuřecí paličky dozlatova. Přidáme k nim nakrájený pórek a česnek.
Zakryjeme a necháme asi 8 minut dusit.
Dáme do pekáčku a pečeme při 200 °C ve střední části trouby asi 30 minut.
Paličky dáme stranou, vše z pekáčku dáme do pánve a zalijeme trochou vývaru. Jakmile se vaří, posypeme vše lžící hladké mouky, promícháme a provaříme. Jakmile směs zhoustne, přilijeme zbytek vývaru a přivedeme k varu.
Pak přidáme směs mléka se smetanou. Promícháme.
Směs vrátíme do pekáčku, přidáme kuřecí paličky a necháme už jen asi 5 minut ještě prohřát.
Podáváme s vařenými brambory nebo rýží. Před podáváním ještě posypeme nasekanou listovou petrželkou.
Jednoduchá jídla mají přednost, protože času není tolik, taky někdy už nemáte sílu si zařádit v kuchyni. Zkusíme něco pozvolnějšího. Můžete sáhnout po pálivější paprice, bude to trochu pikantní. Troubu nechte pracovat za vás.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2 osoby
10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce
Doba přípravy
2 osoby
10 minut
Doba vaření
50 minut
Jednoduchá jídla mají přednost, protože času není tolik, taky někdy už nemáte sílu si zařádit v kuchyni. Zkusíme něco pozvolnějšího. Můžete sáhnout po pálivější paprice, bude to trochu pikantní. Troubu nechte pracovat za vás.
Kuřecí paličky pečené s bramborem na cibuli a paprice
Cibuli překrojíme podélně na polovinu a nakrájíme na plátky, půlměsíčky. Papriku nakrájíme napříč na kolečka. Brambory rozkrájíme na čtvrtiny. Dáme do pekáčku.
Paličky osolíme, opepříme a položíme na cibuli s paprikou a bramborami. Vše pokropíme olivovým olejem, pekáček zakryjeme (třeba jen alobalem) a dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 10 minut. Pak pekáček odkryjeme, přidáme kuřecí vývar a pečeme ještě 20 minut. Pak paličky otočíme, zmírníme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 20 minut.