Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika

Hlavně nezešílet. Blíží se půlnoc s Novým rokem a všichni debužírují. Tak ne, jedeme jinudy. Prostě se najíme. Tentokrát ovar a další libosti jdou stranou. Chlebíčky? Nuda, aspoň to tak někdy je. Ale… Tak někdy příště, už mě znáte.

Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Mrkev očistíme.
    Mrkev očistíme
  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Nakrájíme cibuli
  3. Osmahneme cibuli na troše másla, aby zesklovatěla.
    Osmahneme
  4. Přidáme mrkev a orestujeme tak 3 minuty.
    Přidáme mrkev
  5. Opepří,e a osolíme.
    Okořeníme
  6. Přilijeme vývar, tak zprvu decetně, aby bylo tekutiny dost, ale mrkev s cibulí neplavala. Mírně provaříme.
    Přilijeme vývar
  7. Přidáme větší hrst mraženého hrášku a promícháme.
    Přidáme hrášek
  8. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni, aby byla mrkev doměkka. Tak asi 20 minut. Můžeme ještě přidat vývar podle potřeby. Nezahušťuji ničím, vývar nechám mírně zredukovat, základem je mít jen tolik vývaru, kolik potřebujeme. Pokud jste to s tekutinou přece jenom přehnali, můžete zahustit moukou rozmíchanou ve vodě (tak 2 lžičky by měly stačit).
    Zakryjeme
  9. Mezitím dáme vařit na kousky nakrájené brambory, osolíme a přidáme kmín.
    Dáme vařit brambory
  10. Kuřecí řízky mírně očistíme od tuku (jen odřezávám ty plandavé části, ale trochu na mase nechávám). Opepříme a osolíme.
    Kuřecí řízky
  11. Přidáme trochu mletých chilli vloček. Pokud neradi pikantní, nechte tento krok bez povšimnutí.
    Chilli
  12. Smažíme na olivovém oleji s máslem.
    Smažíme
  13. Smažíme tak 5 minut z každé strany, aby maso dostalo zlatavější barvu.
    Z obou stran
  14. Podáváme dušenou mrkev s bramborem a kuřecími řízky.
    Podáváme

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru

Je to takový pokus, něco podobného už jste možná také vařili. Teď ale vařím já. Pokud máte v zásobě kuřecí vývar, pak není problém s časem. No, už jsem všechen vývar spotřeboval, takže jsem si založil nový. To mi přípravu protáhlo o půldruhou hodinu. Na krémovou kuřecí polévku jsem našel inspiraci u Australanů. Ne, že by to bylo jejich národní jídlo, to asi ne, takže u toho ani nemusíme hrát australskou hymnu nebo foukat do didgeridoo. Ale můžete. Jen s tím foukáním asi bude potíž, k vaření potřebujeme ruce. Tenhle recept dost zjednodušeně lze připravit jako polévku s pošírovaným kuřetem. Ale teď jde o polévku krémovou. A je stejně dobrá!

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si maso i zeleninu.
    Připravíme si potřebné
  2. Cibule nakrájíme nadrobno, stejně tak celer a pórek.
    Vše nakrájíme
  3. Vodu a vývar dáme do kastrolu, přidáme nakrájenou zeleninu a kuřecí maso.
    Do vývaru přidáme vodu
  4. Přidáme zeleninu
  5. (Nenechte se zmást změnou nádobí. Když jsem si uvědomil, že prvně použitý hrnec není dostatečně velký, vyměnil jsem ho. Někdy se holt chybička vloudí. Tahle šla napravit snadno.)
    Přidáme maso
  6. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu.
    Vaříme
  7. Maso vyjmeme, tekutinu scedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
    Scedíme
  8. Rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Je to stejné, jako při přípravě jíšky. Vaříme asi 1 minutu, aby mouka zhnědla a postupně přiléváme vývar ze zeleniny. Přilijeme smetanu, zakryjeme a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme na střední a přidáme roztrhané kuřecí maso. Za občasného míchání vaříme asi 15 minut, aby se vytvořila krémovitá konzistence.
    Vaříme
  9. Přidáme podle chuti čerstvě mletý pepř a osolíme.
  10. Podáváme s nasekanou petrželkou.
    Podáváme s nasekanou petrželkou
Tip:

HELE:
Legenda o objevení didgeridoo praví, že jistý aboriginský mladík rozdělával oheň a hledal suché dříví, nalezl však dutý kmínek eukalyptu. Když jej zdvihl, všiml si spousty termitů pobíhajících v dutině nalezeného kousku dřeva. Mladíkovi bylo líto upálit bezmocné tvory a chtěl je vyfouknout z dutiny, kterou si sami vykousali. Přiložil rty ke kmínku, ale při prvním vydechnutí vzduchu do dutiny se ozval zvláštní vrnivý zvuk, který sice termity nevyhnal, ale zato ukázal lidem cestu k jednomu z prvních hudebních nástrojů. Tohle s vařením nemá vlastně nic společného, ale proč si nedopřát kulturní vložku?!

Pošírovaná kuřecí prsa | Základ

Budeme pošírovat. To je technika vaření, kdy se maso nevaří klasicky, ale těsně pod bodem varu (odborníci radí 80 až 95 stupňů, já říkám, že napřed tekutinu rozdivočíme k varu, pak teplotu stáhneme a po chvilce můžeme pošírovat). Dají se tak připravovat ryby, maso, zelenina a vlastně také vejce, kterému se říká ztracené či pošírované. Teď půjdeme do kuřecích prsíček, budeme si připravovat základ na další recepty. Třeba kuřecí polévku s kukuřicí. Jo, kuřecí vývar už přece umíme.

Pošírovaná kuřecí prsa | Základ
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecích polévek vám v restauracích nabídnou mraky, některé zavánějí kostkou, jinde poctivým kuřecím vývarem. Připravte si polévku, která voní a chutná. A k tomu receptu budete potřebovat základní pošírovaná kuřecí prsa. Ale komě toho vám zbyde dobrý základ na kuřecí polévku s kukuřicí. Tak jdeme na to!
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Pošírovaná kuřecí prsa | Základ
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecích polévek vám v restauracích nabídnou mraky, některé zavánějí kostkou, jinde poctivým kuřecím vývarem. Připravte si polévku, která voní a chutná. A k tomu receptu budete potřebovat základní pošírovaná kuřecí prsa. Ale komě toho vám zbyde dobrý základ na kuřecí polévku s kukuřicí. Tak jdeme na to!
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Do nádoby dáme kuřecí vývar a vodu, tak půl na půl, stonek řapíkatého celeru, kuličky černého pepře a bobkový list. Přivedeme k varu. Pak teplotu stáhneme, aby tekutina jenom mírně probublávala.
  2. Přidáme kuřecí prsa a necháme vařit mírným varem asi tak 15 minut.
    Přidáme maso
  3. Kuřecí maso pak vyndáme a necháme vychladnout. Pro další potřeby ho natrháme nebo nakrájíme.
  4. Můžeme použít pro přípravu polévky s kukuřicí a baby špenátem.
    Polévka s pošírovnými kuřecími prsíčky

Plněná paprika bavorskou klobásou

Naplněné papriky čímkoli tady také máme. Jsou nejrůznější možnosti čím je plnit. Tak je pěkně zkouším a pořád mi chutnají. Jasně, že už jste asi ochutnali papriky plněné orzo, taliány, a dalšími variacemi, které najdete natomto webu.

Plněná paprika bavorskou klobásou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Papriky, to je pokušení. Tak si ho pojďte se mnou vychutnat. Nebudete litovat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Plněná paprika bavorskou klobásou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Papriky, to je pokušení. Tak si ho pojďte se mnou vychutnat. Nebudete litovat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Klobásky a mortadella.
    Klobása a mortadela
  2. Z klobás vymačkáme masovou směs, mortadellu nakrájíme na kousky.
    Nakrájíme
  3. Nakrájíme nadrobno žampiony a přidáme do masové směsi.
    Nakrájíme žampiony
  4. Nasekáme česnek a smícháme klobásovou směs se salámem a vejcem. Přidáme česnek.
    Nasekáme česnek
  5. Přidáme rohlík nakrájený na kostičky.
    Nakrájíme rohlík
  6. Směs dobře prohněteme.
    Vyčistíme papriky
  7. Přidáme provesálské koření a promícháme.
    Přidáme koření
  8. Papriky zbavíme vršků a vnitřku.
    Plníme papriky
  9. Naplníme papriky masovou směsí. Dáme do zapékací misky, kam už jsme dali máslo.
    Do misky přidáme máslo
  10. Zalijeme vývarem.
    Přilijeme vývar
  11. Zakryjeme alobalem a dáme do předehřáté toruby na 200 °C péct asi 30 minut. Alobal pak sejmeme a ještě chvíli pečeme, tak asi 5 až 8 minut.
    Zakryjeme alobalem
  12. Hotovo.
    Upečeme
  13. Tentokrát bez přílohy, jen obložené plátky okurky.
    Podáváme

Kuřecí kari | Rychlá večeře pro dva

Vždycky, už asi víte, následují po sobě dva recepty, které mají stejnou surovinu. No, ono se dá vařit pro dva, ale nakupování je to komplikovanější. Takže vždycky něco zbyde a co s tím. Využít. To je jasné. Občas se dá koupit malé množství u řezníka, ale vypadáte při tom málem jao vyvrhel. „A to je všechno?“ ptají se. A máte pocit, že jste něco zanedbali a podcenili. Na ty řeči se můžete vykašlat. A když nejde k řezníkovi, už jste trochu v maléru. Koupíte prostě víc než potřebujete. A pak je tu výzva. Jiné jídlo ze stejné suroviny. Tak tohle je úvod na Nobelovsku za literaturu. Jdeme na kuřecí spodní řízky.

Kuřecí kari | Rychlá večeře pro dva
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Lehké, rychlé, dobré.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
15 minut
Kuřecí kari | Rychlá večeře pro dva
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Lehké, rychlé, dobré.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Tak, jak se povedou. Dáme si vařit rýži jako přílohu. Bílou nebo basmati.
  2. Maso osolíme, opepříme a přidáme lžičku kari. Potom dobře prsty promneme, aby se koření dostalo na celý povrch masa.
    Osolíme, přidáme kari
  3. Rozpálíme rostlinný olej, tak 2 lžíce, a opečeme okořeněné masové nudličky. Tak asi 3 minuty. Pak dáme maso stranou. Olej necháme v pánvi.
    Na oleji osmahneme
  4. Do pánve pak dáme nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme česnek a zázvorovou pastu. Promícháme. Přidáme ještě trochu kari, tak 1/4 lžičky a provaříme. Asi 3 minuty.
    Přidáme cibuli, pak česnek a zázvor
  5. Smícháme kuřecí vývar s kukuřičným škrobem a vše nalijeme do pánve.
    Zalijeme vývarem
  6. Vrátíme do pánve maso a promícháme. Chvíli povaříme, aby omáčka zhoustla.
    Vrátíme maso do pánve
  7. Přidáme hrášek.
    Přidáme hrášek
  8. Promícháme, povaříme tak ještě asi 3 minuty. Můžete přidat pro zjemnění trochu jogurtu, pak promíchejte a můžete podávat.
    Povaříme
  9. Podáváme.
    Podáváme s rýží