Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole

Jestli jste byli někdy v Americe, a jestli jste navštívili čínskou restauraci, možná jste narazili na jídelním lístku na kuře generála Tso. Ale má několik jiných jmen, tak nevím.  Recept putoval z provincie Hunan, kde příroda vypadá jako ve filmu Avatar, také si jeho tvůrci vzali místní národní parky s trčícími skálami, obrostlými stromy a mizícími v mlze, za inspiraci. Magický je i zrod pokrmu, který čínský generál nikdy nejedl. Žil totiž v 19. století a jídlo mělo vzniknout až ve 20. století, v kuchyni šéfkuchaře Penga, oblíbené vládními špičkami. A když Mao dopochodoval až do Pekingu, Peng Chang-Kuei našel azyl pro sebe i svoji „reakční kuchyni“ na Tchaiwanu, kde pokračoval v kariéře oficiálního kuchaře až do roku 1973, než se přestěhoval do New Yorku, kde si otevřel restauraci. Peng svůj recept pojmenoval po slavném hunanském rodákovi Tso, což je logické, vždyť dalším rodákem byl právě Mao. Americký start recept prý nebyl moc slavný, hostům se zdálo kuře až příliš sladké. No, jestli jste někdy jedli americké moučníky, musel by vám cukr lézt i z uší, tak nevím. Ale recept doznal několik změn, aby klientele restaurací vyhovoval. Tak Tso začal slavné tažení na kulinářském poli, má dokonce několik jmen i obměn a variant, americká námořní akademie ho podává pod jménem Kuře admirála Tso, byť Tso ze střední Číny sotvakdy velel na moři.

No, pojďme se pustit do vaření. Pokud mě chcete kamenovat za svérázné pojmenování, počkejte až ochutnáte.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 220 °C. Mezitím nakrájíme kuřecí řízky na menší kousky.
  2. Kuřecí maso obalíme v mouce.
    Moukou obalíme
  3. Pak kousky obalíme v rozšlehaných vejcích.
    Obalíme ve vejcích
  4. Potom maso ještě obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích.
    V kukuřičných vločkách obalíme
  5. Maso, obalené v trojobale, poklademe na mřížku, pokapeme olejem (nebo lze použít sprej) a dáme péct ve střední části trouby. Pečeme asi 13 až 15 minut. Dáme si také vařit rýži. Pokud jako přílohu chystáte brokolici, ještě můžete chvilku počkat, blanšíruje se tak 3 minuty (vaříme v osolené vodě, pak zchladíme ve studené vodě).
    Poklademe na mřížku
  6. Mezitím smícháme kuřecí vývar, sójovou omáčku, cukr, omáčku hoisin, ocet a kukuřičný škrob. Dobře rozmícháme, aby se cukr i škrob rozpustil. Pokud jste zvolili sušené chilli papričky, je čas je použít do omáčky. Povaříme 2 až 3 minuty.
    Omáčku připravíme
  7. Omáčkou přelijeme kuřecí kousky tak, aby je obalila.
    Obalíme kouskyy v omáčce
  8. Podáváme na rýži rozprostřené na talíři. Kuřecí kousky ještě mírně přelijeme omáčkou, přidáme chilli papričky, posypeme sezamem a nasekanou natí jarní cibulky.
    Podáváme s rýží a sezamem

Kuřecí polévka se zastřeným vejcem | Korejská inspirace v české kotlině

Omrknul jsem korejskou kuřecí polévku se zastřeným vejcem a houbami. Shitake jsem zaměnil za žampiony, nemaje kochukaru, což je korejský chilli prášek, sáhl jsem po mletém vločkovém chilli. Obecně mají Korejci dozajista oblibu v peprnějších jídlech a pokud objevím korejský koláč s chilli, nebudu se vůbec divit.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Ostatně korejský recept nabízí variace. Co je voda na můj mlýn. Nemáte rádi shitake, použijte houby, které máte rádi. Nemáte v oblibě chilli, nedávejte ho do polévky. Nesnášíte špenát? Vynechte ho! Takže skoro co ingredience, to možnost volby. Ale zase na druhou stranu, co by to bylo za polévku bez špenátu a chilli? Zkuste to naplno, moc chutná.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Ostatně korejský recept nabízí variace. Co je voda na můj mlýn. Nemáte rádi shitake, použijte houby, které máte rádi. Nemáte v oblibě chilli, nedávejte ho do polévky. Nesnášíte špenát? Vynechte ho! Takže skoro co ingredience, to možnost volby. Ale zase na druhou stranu, co by to bylo za polévku bez špenátu a chilli? Zkuste to naplno, moc chutná.
Kuřecí polévka se zastřeným vejcem | Korejská inspirace v české kotlině
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Vývar přivedeme k varu, přidáme na kousky nakrájený pórek, natrhané vařené kuřecí maso (viz TIP), žampiony nakrájené na plátky a špenát. Povaříme 10 minut.
    Připravte si
  2. Osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli. Opravdu jen špetku, párkrát otočíte mlýnkem s vločkami chilli.
    Zeleninu vaříme
  3. Opatrně rozklepneme vejce a dáme do polévky. Snížíme teplotu a vaříme 3 minuty.
    Vhodíme vejce
  4. Polévku servírujeme do misek nebo na talíře, vždy s jedním vejcem.
    Hotovo. Kuřecí polévka na stole
Tip:

Jak si poradíme s vařeným kuřecím masem? Přivedeme k varu 4 šálky vody a dáme do ní na střední kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se voda opět začne vařit, necháme 2 minuty a pak odstavíme. Vodu slijeme.

Rýžový pilaf | Hlavní jídlo v roli přílohy

Věděl jsem, že pilaf je dost oblíbeným, někdy až zásadním jídlem na východ od nás. Na západ od nás, dokonce až za Velkou louží, je pak také jako příloha. Při cestování se hodí vědět, že řecky si to přečteme na jídelním lístku jako πιλάφι , rusky pak je to plov, tedy „плов“, turecky pilav. Co se o pilafu dozvíte z dostupných zdrojů, najdete v tipu. Pokud se vám někdo bude snažit namluvit, že je to snadné a rychlé na přípravu, tak mu věřte jen tak napůl. Snadné to je určitě, ale výsledek budete mít tak za 50 minut.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Pokud si usmyslíte, že místo dušené rýže uděláte jako přílohu právě pilaf, tak počítejte s mírným zpožděním, zvláště, když jídlo, ke kterému pilaf chystáte, patří mezi rychlé recepty.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Pokud si usmyslíte, že místo dušené rýže uděláte jako přílohu právě pilaf, tak počítejte s mírným zpožděním, zvláště, když jídlo, ke kterému pilaf chystáte, patří mezi rychlé recepty.
Rýžový pilaf | Hlavní jídlo v roli přílohy
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 190 °C. A nachystáme si zapékací misku (pekáček) vymazanou máslem. Připravíme si rýži, cibulku, tentokrát jsem použil jarní, protože jsem několikrát potřeboval jenom zelenou nať. Rozehřejeme máslo.
    Příprava
  2. Na pánev s máslem přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět, tedy tak asi 3 až 5 minut.
    Cibulku osmahneme
  3. Vmícháme rýži a osmahneme ji dozlatova.
    Přidáme rýži
  4. Přilijeme kuřecí vývar...
    Přidáme vývar
  5. ...a přidáme bobkový list a osolíme. Ještě mírně povaříme tak 5 minut.
    Přidáme bobkový list a osolíme
  6. Připravenou rýži přendáme do zapékacího pekáčku a necháme v troubě asi 30 až 40 minut, dokud rýže vývar kompletně neabsorbuje. Čas záleží na množství rýže, vývar se má absorbovat, ale rýže má zůstat měkká.
    Přendáme do zapékací misky
Tip:

Zkuste pilaf s kuřecími řízky s koprem a citronem.

INFO:

Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur).

Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.

Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.

Kuřecí řízek s citronem a koprem | Přílohou bude pilaf

Kuřecí řízek bude rychlá záležitost, spojíme-li ho však s pilafem, tak přibrzděme – napřed začneme s jeho přípravou. To trvá tak 50 minut, takže se v půlce času, kdy se chystá pilaf (už musí být v troubě) pustíme do kuřecích řízků.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Kuřecí stehenní řízky mi vyhovují, jsou pro přípravu určitě vhodnější než prsní řízky, které bývají obvykle sušší (pokud si je nezměkčíme naložením). Uvádím, že potřebujeme 2 stehenní řízky, protože pro dva. Ale pokud nezajdeme k řezníkovi a spolehneme se na supermarket, pak čekejte, že budete mít řízky 3 nebo 4. Ale to zase tolik nevadí, že?!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Kuřecí stehenní řízky mi vyhovují, jsou pro přípravu určitě vhodnější než prsní řízky, které bývají obvykle sušší (pokud si je nezměkčíme naložením). Uvádím, že potřebujeme 2 stehenní řízky, protože pro dva. Ale pokud nezajdeme k řezníkovi a spolehneme se na supermarket, pak čekejte, že budete mít řízky 3 nebo 4. Ale to zase tolik nevadí, že?!
Kuřecí řízek s citronem a koprem | Přílohou bude pilaf
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. V pánvi rozpustíme na střední teplotě máslo. Řízky osolíme, opepříme a opečeme dozlatova, což trvá tak 6 minut z každé strany.
    Řízky opečeme
  2. Řízky vyjmeme z pánve a dáme stranou. Udržujeme je však v teple. Někdy stačí jen přiklopit dostatečně vysokou pokličkou nebo hlubokým talířem.
  3. Do pánve s výpekem přidáme červenou cibuli, citronovou šťávu, kopr...
    Přidáme cibulku
  4. ...a kuřecí vývar. Přivedeme k varu, teplotu zmírníme, dochutíme solí a pepřem.
    Přidáme vývar
  5. Vrátíme kuřecí řízky do pánve a ještě chvíli prohřejeme.
  6. Podáváme s rýžovým pilafem. Řízky přelijeme omáčkou, přidáme plátek citronu na ozdobu i dochucení.
    Podáváme
Tip:

Recept na rýžový pilaf jako přílohu najdete zde.