Kuřecí polévka se zastřeným vejcem | Korejská inspirace v české kotlině

Omrknul jsem korejskou kuřecí polévku se zastřeným vejcem a houbami. Shitake jsem zaměnil za žampiony, nemaje kochukaru, což je korejský chilli prášek, sáhl jsem po mletém vločkovém chilli. Obecně mají Korejci dozajista oblibu v peprnějších jídlech a pokud objevím korejský koláč s chilli, nebudu se vůbec divit.

Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
20 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
20 minutes
Ostatně korejský recept nabízí variace. Co je voda na můj mlýn. Nemáte rádi shitake, použijte houby, které máte rádi. Nemáte v oblibě chilli, nedávejte ho do polévky. Nesnášíte špenát? Vynechte ho! Takže skoro co ingredience, to možnost volby. Ale zase na druhou stranu, co by to bylo za polévku bez špenátu a chilli? Zkuste to naplno, moc chutná.
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
20 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
20 minutes
Ostatně korejský recept nabízí variace. Co je voda na můj mlýn. Nemáte rádi shitake, použijte houby, které máte rádi. Nemáte v oblibě chilli, nedávejte ho do polévky. Nesnášíte špenát? Vynechte ho! Takže skoro co ingredience, to možnost volby. Ale zase na druhou stranu, co by to bylo za polévku bez špenátu a chilli? Zkuste to naplno, moc chutná.
Kuřecí polévka se zastřeným vejcem | Korejská inspirace v české kotlině
Need:
Units:
How do you:
  1. Vývar přivedeme k varu, přidáme na kousky nakrájený pórek, natrhané vařené kuřecí maso (viz TIP), žampiony nakrájené na plátky a špenát. Povaříme 10 minutes.
    Připravte si
  2. Osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli. Opravdu jen špetku, párkrát otočíte mlýnkem s vločkami chilli.
    Zeleninu vaříme
  3. Opatrně rozklepneme vejce a dáme do polévky. Snížíme teplotu a vaříme 3 minuty.
    Vhodíme vejce
  4. Polévku servírujeme do misek nebo na talíře, vždy s jedním vejcem.
    Hotovo. Kuřecí polévka na stole
Tip:

Jak si poradíme s vařeným kuřecím masem? Přivedeme k varu 4 šálky vody a dáme do ní na střední kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se voda opět začne vařit, necháme 2 minuty a pak odstavíme. Vodu slijeme.

Rýžový pilaf | Hlavní jídlo v roli přílohy

Věděl jsem, že pilaf je dost oblíbeným, někdy až zásadním jídlem na východ od nás. Na západ od nás, dokonce až za Velkou louží, je pak také jako příloha. Při cestování se hodí vědět, že řecky si to přečteme na jídelním lístku jako πιλάφι , rusky pak je to plov, tedy “плов”, turecky pilav. Co se o pilafu dozvíte z dostupných zdrojů, najdete v tipu. Pokud se vám někdo bude snažit namluvit, že je to snadné a rychlé na přípravu, tak mu věřte jen tak napůl. Snadné to je určitě, ale výsledek budete mít tak za 50 minutes.

Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
40 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
40 minutes
Pokud si usmyslíte, že místo dušené rýže uděláte jako přílohu právě pilaf, tak počítejte s mírným zpožděním, especially, když jídlo, ke kterému pilaf chystáte, patří mezi rychlé recepty.
Votes: 3
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
40 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
40 minutes
Pokud si usmyslíte, že místo dušené rýže uděláte jako přílohu právě pilaf, tak počítejte s mírným zpožděním, especially, když jídlo, ke kterému pilaf chystáte, patří mezi rychlé recepty.
Rýžový pilaf | Hlavní jídlo v roli přílohy
Need:
Units:
How do you:
  1. Troubu si předehřejeme na 190 °C. A nachystáme si zapékací misku (pekáček) vymazanou máslem. Prepare rice, cibulku, tentokrát jsem použil jarní, protože jsem několikrát potřeboval jenom zelenou nať. Rozehřejeme máslo.
    Příprava
  2. Na pánev s máslem přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět, tedy tak asi 3 until 5 minutes.
    Cibulku osmahneme
  3. Vmícháme rýži a osmahneme ji dozlatova.
    Přidáme rýži
  4. Přilijeme kuřecí vývar...
    Přidáme vývar
  5. ...a přidáme bobkový list a osolíme. Ještě mírně povaříme tak 5 minutes.
    Přidáme bobkový list a osolíme
  6. Připravenou rýži přendáme do zapékacího pekáčku a necháme v troubě asi 30 until 40 minutes, dokud rýže vývar kompletně neabsorbuje. Čas záleží na množství rýže, vývar se má absorbovat, ale rýže má zůstat měkká.
    Přendáme do zapékací misky
Tip:

Zkuste pilaf s kuřecími řízky s koprem a citronem.

INFO:

Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur).

Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, helpful in this, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.

Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.

Kuřecí řízek s citronem a koprem | Přílohou bude pilaf

Kuřecí řízek bude rychlá záležitost, spojíme-li ho však spilafem, tak přibrzděme – napřed začneme s jeho přípravou. To trvá tak 50 minutes, takže se v půlce času, kdy se chystá pilaf (už musí být v troubě) pustíme do kuřecích řízků.

Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
15 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
15 minutes
Kuřecí stehenní řízky mi vyhovují, jsou pro přípravu určitě vhodnější než prsní řízky, které bývají obvykle sušší (pokud si je nezměkčíme naložením). Uvádím, že potřebujeme 2 stehenní řízky, protože pro dva. Ale pokud nezajdeme k řezníkovi a spolehneme se na supermarket, pak čekejte, že budete mít řízky 3 or 4. Ale to zase tolik nevadí, that?!
Votes: 2
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
15 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
15 minutes
Kuřecí stehenní řízky mi vyhovují, jsou pro přípravu určitě vhodnější než prsní řízky, které bývají obvykle sušší (pokud si je nezměkčíme naložením). Uvádím, že potřebujeme 2 stehenní řízky, protože pro dva. Ale pokud nezajdeme k řezníkovi a spolehneme se na supermarket, pak čekejte, že budete mít řízky 3 or 4. Ale to zase tolik nevadí, that?!
Kuřecí řízek s citronem a koprem | Přílohou bude pilaf
Need:
Units:
How do you:
  1. V pánvi rozpustíme na střední teplotě máslo. Řízky osolíme, opepříme a opečeme dozlatova, což trvá tak 6 minutes each side.
    Řízky opečeme
  2. Řízky vyjmeme z pánve a dáme stranou. Udržujeme je však v teple. Někdy stačí jen přiklopit dostatečně vysokou pokličkou nebo hlubokým talířem.
  3. Do pánve s výpekem přidáme červenou cibuli, citronovou šťávu, kopr...
    Přidáme cibulku
  4. ...a kuřecí vývar. Přivedeme k varu, teplotu zmírníme, dochutíme solí a pepřem.
    Přidáme vývar
  5. Vrátíme kuřecí řízky do pánve a ještě chvíli prohřejeme.
  6. Podáváme s rýžovým pilafem. Řízky přelijeme omáčkou, přidáme plátek citronu na ozdobu i dochucení.
    Podáváme
Tip:

Recept na rýžový pilaf jako přílohu najdete zde.

Pečené kuře s citronem a kapary | Zlatá střední cesta

I had no choice. use some “Whitewater” ingredienci, jakou je třeba sriracha, nebo se umírnit a dát se zlatou střední cestou. Volba padla na druhou možnost. Budu se mírnit a uvidíme, jak to dopadne.

 

Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
40 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
40 minutes
Clearly, že podobné recepty vaříme nějak tak asi všichni. Ledacos zkoušíme a pokud někdo považuje za pochvalu větu "Bylo to dobrý, ale kdyby tam bylo o kapku víc citronu, tak už by to dobré nebylo!", tak asi dostává k jídlu nějaké prášky a měl by se rozhlédnout, zda poblíž nestojí kuchař se sekáčkem nebo paličkou na maso. Ale klid, ono to dobré prostě bylo, jenom je někomu zatěžko nenajít v jídle kočičí chlup, třebaže kočku doma nemáte a žádnou ani neznáte. Znáte asi také takové typy, důležité je, zda talíř po večeři je prázdný. Nenechte tímhle příběhem rozhodit nebo odradit a zkuste tenhle recept. Uvidíte, že je to skvělé jídlo. I ten největší brbral nakonec uzná, že to tak je. A tu srirachu nasadím příště.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
40 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
40 minutes
Clearly, že podobné recepty vaříme nějak tak asi všichni. Ledacos zkoušíme a pokud někdo považuje za pochvalu větu "Bylo to dobrý, ale kdyby tam bylo o kapku víc citronu, tak už by to dobré nebylo!", tak asi dostává k jídlu nějaké prášky a měl by se rozhlédnout, zda poblíž nestojí kuchař se sekáčkem nebo paličkou na maso. Ale klid, ono to dobré prostě bylo, jenom je někomu zatěžko nenajít v jídle kočičí chlup, třebaže kočku doma nemáte a žádnou ani neznáte. Znáte asi také takové typy, důležité je, zda talíř po večeři je prázdný. Nenechte tímhle příběhem rozhodit nebo odradit a zkuste tenhle recept. Uvidíte, že je to skvělé jídlo. I ten největší brbral nakonec uzná, že to tak je. A tu srirachu nasadím příště.
Pečené kuře s citronem a kapary | Zlatá střední cesta
Need:
Units:
How do you:
  1. Kuřecí stehna poklademe do zapékací misky. Osolíme, okolo poklademe slabé plátky citronu překrojené na polovic, poklademe kousky másla. Přidáme kapary a prolisovaný i granulovaný česnek. Ještě mírně posolíme a popepříme. Podlijeme kuřecím vývarem tak, aby nebylo kuře ve vývaru ponořené.
  2. Do trouby předehřáté na 200 °C dáme zapékací misku s kuřecími stehny. Bake 30 until 40 minutes, až kuře zezlátne a vytvoří kůrčičku. Občas při pečení přelijeme maso výpekem s vývarem. Mezitím si uvaříme v osolené vodě brambory nakrájené na půlměsíčky (nebo ve tvaru podle chuti a zvyku).
  3. Podáváme s nasekanou zelenou jarní cibulkou.
    Kuře, kapary a citron
Tip:

Pro oko i chuť můžete ještě několik plátků citronu přidat k masu asi tak v polovině pečení a pak je použít jako ozdobu při servírování.

Můžete také zkusit jinak připravené kuře. Třeba na zelí. Nebo připravené ještě jinak – tak.