Kuře s omáčkou z bílého vína a slaninou s bůčkem

Zkouším připravit kuřecí prsa tak, aby byla šťavnatá, což je někdy trochu potíž. Mohla by pomoci slanina a bůček. Ale nebudeme kuřecí maso balit do slaniny nebo bůčku, uděláme si ho jinak. Zahraje si samozřejmě slanina, bůček, bílé víno a šalotka.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
55 minut
K pečenému kuřecímu řízku můžete podávat jenom chleba, ale to je trochu škoda šťávy. Takže raději brambory. Krájené na oválky a vařené s celerem, který jim dá chuť. Můžete na celer samozřejmě zapomenout, ale to by byla škoda. Brambory totiž dobře přebírají chutě přísad, se kterými jsou vařené.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
55 minut
K pečenému kuřecímu řízku můžete podávat jenom chleba, ale to je trochu škoda šťávy. Takže raději brambory. Krájené na oválky a vařené s celerem, který jim dá chuť. Můžete na celer samozřejmě zapomenout, ale to by byla škoda. Brambory totiž dobře přebírají chutě přísad, se kterými jsou vařené.
Kuře s omáčkou z bílého vína a slaninou s bůčkem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájíme slaninu na kostičky a bůček na větší kousky.
    Bůček se slaninou.
  2. Slaninu opečeme na rozpálené pánvi a pak přidáme bůček, který opečeme.
    Opečeme slaaninu i bůček.
  3. Bůček se slaninou vyjmeme z pánve a dáme stranou.
    Bůček se slaninou dáme stranou.
  4. Smícháme mouku se solí, pepřem a provensálským kořením.
    Mouka, koření a kuře.
  5. Kuřecí prsní řízek obalíme v mouce.
    Obalíme v mouce.
  6. Obalený řízek opečeme dozlatova na tuku ze slaniny a bůčku. Opečeme, ne propečeme. Opečený řízek vyjmeme z pánve a dáme stranou.
    Opečeme.
  7. Do tuku v pánvi přidáme olivový olej a orestujeme na kolečka nakrájenou šalotku, asi 5 minut, aby zezlátla a změkla.
    Opečeme šalotku.
  8. Přilijeme víno.
    Přilijeme víno.
  9. Přilijeme kuřecí vývar.
    Přilijeme vývar.
  10. Provaříme cibulku s vínem a vývarem, po chvíli teplotu zmírníme a necháme probublávat asi 10 minut.
    Šalotku s vínem a vývarem provaříme.
  11. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do zapékací misky dáme kuřecí řízek a slaninu s bůčkem.
    Kuře v misce se slaninou.
  12. Pečeme 40 minut.
    V troubě
  13. Po deseti minutách pečení podlijeme a přelijeme šťávou z pánve.
  14. V závěru pečení ještě kuřecí řízek posypeme nasekanou petrželkou. A dopečeme, stačí pár minut.
    Posypeme petrželkou.
  15. Hotovo, připraveno k servírování.
    Můžeme servírovat.
Příloha
  1. Brambory uvaříme spolu s kousky řapíkatého celeru, trochou soli a kmínu.
    Uvaříme brambory.

Bramboračka jako hračka

Bramboračku jste určitě už vařili, nebo aspoň jedli. A tak víte, že je pokaždé jiná. Každá rodina má své zvyky a chutě. Základ je stejný, pořád je to bramboračka z brambor, ale záleží, co do polévky přidáte. Tak jsem si trochu pohrál. Zkusíme to.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 porce 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
4 porce 15 minut
Doba vaření
60 minut
Bramboračku můžeme dělit na dva proudy. S houbami a bez hub. To ostatní už záleží na vás. Mám tady variantu bez hub. Ochutnejte.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 porce 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
4 porce 15 minut
Doba vaření
60 minut
Bramboračku můžeme dělit na dva proudy. S houbami a bez hub. To ostatní už záleží na vás. Mám tady variantu bez hub. Ochutnejte.
Bramboračka jako hračka
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájíme brambory na kostičky. Stejně tak si nakrájíme slaninu.
    Brambory a slanina.
  2. Nakrájíme řapíkatý celer, cibuli a česnek.
    Řapíkatý celer, cibule a česnek.
  3. V kastrolu opečeme kostičky slaniny. Slaninu pak dáme stranou.
  4. Na vypečeném tuku dáme zesklovatět cibulku a přidáme nakrájený řapíkatý celer. Promícháme a restujeme.
    Restujeme cibulku.
  5. Přidáme česnek a promícháme. Aby dal vůni a nehořkl, stačí mu minuta až dvě.
    Přidáme česnek.
  6. Přidáme do kastrolu nakrájené brambory, promícháme, aby se tuk dostal na všechny kostičky brambor. Chvíli restujeme.
    Přidáme brambory.
  7. Vrátíme do kastrolu opečenou slaninu.
    Vrátíme slaninu.
  8. Přilijeme kuřecí vývar, tak, aby zakryl všechny ingredience.
    Přilijeme vývar.
  9. Zakryjeme a dusíme do změknutí brambor. Občas promícháme. Podle velikosti brambor by mělo stačit 40 minut, nechal jsem je déle, aby byly opravdu měkkoučké.
    Zalito.
  10. Můžeme po chvíli přidat trochu kmínu.
    Přidáme kmín.
  11. Rozehřejeme máslo a přidáme hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme smetanou a provaříme.
    Smetana s jíškou.
  12. Smetanovou hmotu po částech vpravíme do brambor, záleží na tom, jak hustou chceme polévku. Přidáme majoránku a osolíme. Necháme chvilku ještě probublávat.
    Dobrou chuť.
Tip:

Pokud jste to se smetanovou jíškou trošku přehnali, pomůžete si horkou vodou na zředění.

Kuřecí soté s houbami | Variace na kuřecí prsa

Vyvstal mi naráz problém, prý jsou kuřecí prsa suchá a mám si je nechat od cesty nebo dát za klobouk. No, názory mohou být různé, také je pravda, že prsní řízky musíte trochu potrápit v nějaké marinádě nebo jogurtu, případně podmáslí. Ona se poddají. Ale co s prsíčky, když se zvedla kritika? A už není čas je naložit, takže půjdeme trochu jinou cestou.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Takže jsem se uchýlil k malé lsti. Kuřecí prsní řízek ukryji do soté. Ano, malé kousky masa, dušení, to by mohlo pomoci. Trochu jsem se bál, že to dopadne italskou domácností, ale výsledek překvapil natolik, že si mi dostalo pochvaly. No, proč to neříct. Pochutnáte si také!
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Takže jsem se uchýlil k malé lsti. Kuřecí prsní řízek ukryji do soté. Ano, malé kousky masa, dušení, to by mohlo pomoci. Trochu jsem se bál, že to dopadne italskou domácností, ale výsledek překvapil natolik, že si mi dostalo pochvaly. No, proč to neříct. Pochutnáte si také!
Kuřecí soté s houbami | Variace na kuřecí prsa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Tak 4 až 5 minut. Poté dáme slaninu stranou.
    Kuřecí soté, slanina
  2. Kuřecí řízek nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a poprášíme hladkou moukou. Do pánve, ve které jsme restovali slaninu přidáme lžíci oleje a kousek másla. Na tuku opečeme kuřecí maso ze všech stran, asi 10 minut.
  3. K opečenému masu vrátíme slaninu a promícháme. Přidáme nakrájené žampiony a znovu promícháme, necháme chvíli restovat.
  4. Přilijeme trochu bílého vína a povaříme.
  5. Přidáme kuřecí vývar, přivedeme k varu.
    Přidáme vývar.
  6. Snížíme teplotu a necháme probublávat a pak zakryjeme a dusíme asi 25 minut.
    Budeme dusit.
  7. Z kousku másla a dvou lžiček hladké mouky si připravíme jíšku. Zapravíme ji do šťávy a chvíli provaříme. V závěru přidáme trochu smetany na šlehání a nasekanou pažitku.
    Přidáme smetanu.
  8. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží.

Kuřecí prsa s červenou řepou

Červenou řepu mám rád. Takové ty kostičky v nálevu, to je chutná záležitost. Už jsem si několikrát koupil tu červenou řepu, kterou se nikdo neodváží prodávat nablýskanou, nechávají ji jejímu osudu. Moc příznivců nemá a myslím, že to není fér. Tentokrát jsem se do ní pustil. Bod jedna, vaříme. Ale jak? Vaříme ji v osolené vodě, do které přidáme kmín a vaříme ji 40 až 50 minut. Pak teprve oloupeme. A můžeme přikročit k vaření.

Hlasů: 4
Hodnocení: 3.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Máte chuť na pečené kuře s červenou řepou, bramborami, šalotkou a mrkví v balsamikovém glazé s tymiánem? Není to nic složitého.
Hlasů: 4
Hodnocení: 3.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Máte chuť na pečené kuře s červenou řepou, bramborami, šalotkou a mrkví v balsamikovém glazé s tymiánem? Není to nic složitého.
Kuřecí prsa s červenou řepou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  2. Smícháme červenou řepu, brambory, mrkev, šalotku a česnek. Vše dáme do zapékací misky nebo pekáčku. Jemně posolíme a opepříme. Decentně!
  3. Do 2 lžic olejem dáme sušený tymián a balsamikový ocet, pořádně promícháme. Směs nalijeme na zeleninu. Dáme do touby a pečeme 20 minut.
  4. Mezitím naklepeme kuřecí řízky, osolíme a opepříme.
  5. Rozehřejeme lžíci oleje na pánvi a kuřecí řízky osmahneme, tak 5 minut z každé strany. Sami uvidíte, jestli je maso opečené. Pánev si dáme stranou, bude ještě potřeba.
  6. Jakmile je zelenina po 20 minutách upečená, položíme navrch kuřecí řízky a vrátíme do trouby a pečeme ještě další asi 20 minut.
  7. Na pánvi, kde jsme pekli maso rozhřejeme kousek másla a pak nalijeme víno a necháme vařit. Můžeme přidat šťávu z pečené zeleniny. Pomůžeme si dřevěnou špachtlí, abychom připečené pozůstatky kuřecího vrátili do hry. Necháme víno redukovat a přilijeme kuřecí vývar podle potřeby. Provaříme a ještě trochu redukujeme.