Zelňačka s klobásou | Správný života budič | Vše v jednom hrnci

Záměrem byla slovenská zelňačka, ale chybějící ingredience mě nasměrovaly na úspornější a přece stejně chutnou polévku. Je to takový eintopf, ale neberte to jako nadávku. Už tu máme several variant, třeba 2.0 a také něco pro Watsona avyprošťovák,cs a pořád je co vylepšovat.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Tentokrát si zahraje pikantní maďarská klobása v duu se špekem s chilli. Takže ostřejší než obvykle. A nesmíme zapomenout na čepičku ze zakysané smetany. Kdo nerad pikantní, ale chce i tak poctivou zelňačku blížící se slovenské kvalitě (pokud ji tato verze nepředčí), zapomeňte na chilli.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
50 minutes
Tentokrát si zahraje pikantní maďarská klobása v duu se špekem s chilli. Takže ostřejší než obvykle. A nesmíme zapomenout na čepičku ze zakysané smetany. Kdo nerad pikantní, ale chce i tak poctivou zelňačku blížící se slovenské kvalitě (pokud ji tato verze nepředčí), zapomeňte na chilli.
Zelňačka s klobásou | Správný života budič | Vše v jednom hrnci
Need:
Units:
How do you:
  1. Klobásu nakrájíme na kolečka, smoked bacon (je to vlastně uzený vepřový bok s chilli) cut into small cubes.
  2. Na rozpáleném kastrolu osmahneme slaninu, pustí dostatek tuku. Poté ji vyjmeme.
  3. Na tuku ze slaniny osmahneme klobásu. Opět dáme stranou.
  4. Zbylý výpek doplníme kousek sádla a osmahneme cibuli dosklovata.
  5. Přidáme lžíci sladké papriky.
  6. Toss, rychle, aby paprika nezhořkla.
  7. Přidáme lžíci hladké mouky.
  8. Dobře promícháme a máme základ pro jíšku.
  9. Zalijeme trochou vývaru a dobře prošleháme, pak přilijeme zbytek vývaru.
  10. Přidáme na kostičky nakrájené brambory.
  11. Vrátíme zpět do hrnce opečenou klobásu se slaninou.
  12. add the cumin, bylinky a bobkový list. Salt and pepper.
  13. boil so 5 minutes.
  14. Přidáme zelí. Z pytlíku můžete odlít šťávu, aby polévka nebyla přílš kyselá. Zelí můžete překrájet, já to nedělám.
  15. cook for about 20 minutes, so the potatoes soften.
  16. Pokud je polévka přílš hustá, přidáme trochu vody.
  17. Promícháme a necháme po přivedení do varu vypnuté dojít.
  18. Podáváme s kopečkem zakysané smetany.
Tip:

*) Tekutý bujón Vitana. Vcelku dobrá záležitost, namísto kostek i vaniček. Je bez konzervanů, při vaření pak chybí takový ten dříve klasický odér. Takže doporučuji.

Slovenská kapustnica, tedy po našem zelňačka se připravuje třeba z vývaru z uzených žeber, ve hře může být více druhů masa, třeba hovězí zadní, vepřová plec, vepřová žebra a pak ještě jednu ingredienci slovenské kuchařky přidávají - sušené švestky. Někdy jsou ve slovenské polévce i houby...

Leg of cabbage with potatoes | Alternative 2.0

Tak už tu máme králíka na zelí i to kuře na červeném zelí, and also kuřecí stehna na zelí. Takže přidáme další variantu. 2.0

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
60 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
60 minutes
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
60 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 15 minutes
Cook Time
60 minutes
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Leg of cabbage with potatoes | Alternative 2.0
Need:
Units:
How do you:
  1. Je to kuřecí čtvrtka, takže ji rozpůlíme, aby bylo pro dva.
  2. Smícháme mouku s paprikou a osolíme.
  3. Kuřecí maso obalíme ve směsi.
  4. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme nasucho.
  5. Na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme ve stejném kastrolu. K vypečenému tuku ze slaniny přidáme trochu oleje.
  6. ready.
  7. Opečeme kuřecí maso ze všech stran. I guess 8 minutes.
  8. Maso dáme stranou a do stejného kastrolu dáme na osminky nakrájené brambory.
  9. Opepříme.
  10. Opečeme krátce brambory. A pak je vyjmeme z kastrolu.
  11. Do stejného kastrolu dáme zelí.
  12. Přidáme pečenou slaninu a cibuli
  13. Zakápneme vínem.
  14. Promícháme a podusíme asi 15 minutes.
  15. Přidáme trochu octa.
  16. Přidáme trochu cukru.
  17. Přilijeme ještě víno a promícháme. Ještě trochu povaříme.
  18. V zelí uděláme hnízdečko, do kterého položíme kousky kuřete.
  19. Zasypeme opečenými bramborami.
  20. Bake in preheated oven for 190 °C, bake 20 minutes.
  21. Zalijeme kuřecím vývarem a ještě pečeme 10 minutes.
  22. served.

Cabbage pancakes with greaves / Inspiration

Zelníky už tu we have, jenom jiné. Takže jedeme další variantu. Tentokrát to budou zelné placky se škvarky, které přidávají jinou skvělou chuť.





Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!




Tiskni

Servings Prep Time
2-4 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes

Servings Prep Time
2-4 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes

Easy and fast; poslouží jako ideální svačina do školy nebo do práce či na výlet, nebo nebo je můžete podávat v horké, teplé i zcela vychladlé podobě jako večeři. Chybí-li vám v ingrediencích olej, je to správně. Tyhle placky totiž jsou pečené v troubě. Bez oleje se úplně objedeme.


Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!




Tiskni

Servings Prep Time
2-4 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes

Servings Prep Time
2-4 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes

Easy and fast; poslouží jako ideální svačina do školy nebo do práce či na výlet, nebo nebo je můžete podávat v horké, teplé i zcela vychladlé podobě jako večeři. Chybí-li vám v ingrediencích olej, je to správně. Tyhle placky totiž jsou pečené v troubě. Bez oleje se úplně objedeme.

Cabbage pancakes with greaves / Inspiration

Need:



Units:

How do you:
  1. K zelí v misce přidáme nadrobno nakrájené škvarky.

  2. Vejce rozšleháme .

  3. Přidáme vejce k zelí se škvarky.

  4. Přidáme mouku a osolíme.

  5. Vše důkladně promícháme, vlastně spíše prohněteme, nejlépe rukama.

  6. Plech vyložíme pečicím papírem a na ten klademe placky, které vyvoříme jaksi za pochodu. Hmotu přidáváme lžící a vytváříme placky tak 1 cm silné. Uhladíme lžící.

  7. Dáme do trouby předehřáté tak na 190 °C a pečeme tak 25 minutes. V polovině pečení můžete placky obrátit.

  8. Finished. Enjoy your meal.




Duck Like No Other | He needs time

To zas byla debata. Když prý kachnu nepodleju, tak bude maso suché až běda. Jenže já si prošel dost receptů a přiklonil se k radě žižkovské Florentýny, autorky Kuchařky pro dceru: „Byl to jeden z nejjednodušších receptů z celé knihy, protože stačilo kachnu osolit, okmínovat, bez podlévání zavřít do pekáče, přiklopit, vsunout do trouby vyhřáté na 120 stupňů a 6 hodin si jí nevšímat.“ Takže to chce mít kachnu, pekáč s víkem, troubu a čas. Zelí si můžete připravit podle tohoto receptu nebo podle návodu v postupu.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
6 hours
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
6 hours
Také potřebujete jako přílohu knedlík a zelí. Ale to v čase konfitování kachničky bohatě zvládnete. Kolegyně Míla v práci vykulila oči, když se prozradilo, že si houskový knedlík kupuji. Tentokrát by asi omdlela, protože jsem ještě barbarštěji sáhl po směsi na knedlíky s burisonami. To jsem si říkal a když jsem jí to přiznal, propadl jsem do pekla. Ještě teď se smažím. On ten náš Vietnamec měl ale jenom tu burisonovou variantu a já byl v nouzi... Také tady mluvím o kachně, ale k dispozici jsem měl jen půlku, ale to přece pro dva bude bohatě stačit. Možná pro čtyři skromnější strávníky. Jo a k tomu údivu, že knedlík kupuji se přidala i kolegyně Pavla. Prý je to jednoduché patlání. Tak příště do toho půjdu. Ale vy si zvolte, zda knedlíky připravíte doma nebo si jinak pomůžete. Míla vás sice prokleje a Pavla uroní slzu, ale na to nedejte. Obě to určitě myslí dobře. Volba knedlíku zase recept na pomalu pečenou kachničku nijak nemění. Nemusíte podlívat, a když tomu nebudete věřit, výsledek se asi moc nemusí měnit. Zdeněk Pohlreich prý peče kachnu 13 hodin a podlívá. Florentýnina varianta mi připadá rychlejší... Nic proti Zdeňkovi.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
6 hours
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
6 hours
Také potřebujete jako přílohu knedlík a zelí. Ale to v čase konfitování kachničky bohatě zvládnete. Kolegyně Míla v práci vykulila oči, když se prozradilo, že si houskový knedlík kupuji. Tentokrát by asi omdlela, protože jsem ještě barbarštěji sáhl po směsi na knedlíky s burisonami. To jsem si říkal a když jsem jí to přiznal, propadl jsem do pekla. Ještě teď se smažím. On ten náš Vietnamec měl ale jenom tu burisonovou variantu a já byl v nouzi... Také tady mluvím o kachně, ale k dispozici jsem měl jen půlku, ale to přece pro dva bude bohatě stačit. Možná pro čtyři skromnější strávníky. Jo a k tomu údivu, že knedlík kupuji se přidala i kolegyně Pavla. Prý je to jednoduché patlání. Tak příště do toho půjdu. Ale vy si zvolte, zda knedlíky připravíte doma nebo si jinak pomůžete. Míla vás sice prokleje a Pavla uroní slzu, ale na to nedejte. Obě to určitě myslí dobře. Volba knedlíku zase recept na pomalu pečenou kachničku nijak nemění. Nemusíte podlívat, a když tomu nebudete věřit, výsledek se asi moc nemusí měnit. Zdeněk Pohlreich prý peče kachnu 13 hodin a podlívá. Florentýnina varianta mi připadá rychlejší... Nic proti Zdeňkovi.
Duck Like No Other | He needs time
Need:
Units:
How do you:
  1. Kachnu omyjeme, posolíme a pokmínujeme. To je celé!
  2. Dáme do pekáče s poklicí a šoupneme do trouby předehřáté na 120 °C.
  3. Necháme mírně péct při zmíněných 120 °C tak 6 hours. Klidně si kachničku můžete rozpéct a pak druhý den dopéci. Nebo ji pečeme přes noc. Nezvedáme poklici. Necháme kachnu kachnou po celou dobu pečení. Z kachny pomaloučku vytéká sádlo, to stačí, aby maso nebylo suché. A ono není!
  4. Mezitím si připravíme dušené zelí. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, kterou opečeme, přidáme kysané zelí i se šťávou. Osolíme a okmínujeme podle chuti. Podlijeme trochou vody a dusíme asi 20 minutes. Přidáme cukr a pak ještě trochu octa. Promícháme a dodusíme.
  5. Štávu slijeme. Svrchu sebereme sádlo, které se hodí na přípravu jíšky pro šťávu. Trochu šťávy necháme v pekáčku pod kachničkou. Tak pro jistotu.
  6. Na rozpáleném sádle z výpeku kachny zapražíme lžíci hladké mouky.
  7. Zalijeme šťávou, pokud je příliš hustá konzistence, přilijeme ještě trochu vody. Podle libosti.
  8. Necháme chvíli provařit. Měla by mít tekutou konzistenci.
  9. Podáváme s dušeným zelím a knedlíky.
Tip:

Zdá se vám 6 hodin málo, můžete si konfitovat kachničku i 13 hours, prý jako Zdeněk Pohlreich. Začnete na 90 °C, počítá se s podlitím. Samozřejmě kmín a sůl na kachnu patří. Pekáč pak přiklopte, teplotu trouby zvyšte na 120 °C a kachnu takto pečte ještě 6 hours. Po uplynutí této doby pekáč odklopte, kachnu důkladně potřete medem a nechte dopéct dozlatova – díky medu to půjde rychle. Můžete na chvilku troubu přepnout i na gril, aby byla kůžička opravdu super křupavá. Ale to už je trochu jiný recept.