Česnekový dip | Rychlá záležitost

Hodí se při grilování. Můžete si ho koupit, nebo připravit. Je to tak rychlé, že ani nepostřehnete, že máte hotovo. Tenhle dip jsem připravil pro kapsalon. Ale naprosto stejný můžete připravit na kebab. Třeba.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá záležitost. Smícháte ingredience a máte hotovo.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá záležitost. Smícháte ingredience a máte hotovo.
Česnekový dip | Rychlá záležitost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do jogurtu přidáme majonézu.
  2. Česnek prolisujeme.
  3. Promícháme a osolíme a opepříme.
  4. Promícháme. Je hotovo.

Pečená treska s brambory, fenyklem a rajčátky

Okoukával jsem fenykl a pořád se to nějak nehodilo. Tak až teď. Už jsem ho ale v jedné redakci zkoušel (ano, byl to časopis Chuť a styl, už není), tak by to neměl být problém. Jo, kdeže jsou ty časy, kdy jsme pro čtenáře objevovali ingredience, které nejsou zase tak obvyklé. A to byl také fenykl. Tak vzhůru na něj. A treskiu, tu tady máme už několikrát. Třeba s citronem.Nebo treska se zelenými fazolkami a pečenými bramborami a co takhle treska s pošírovaným vejcem? Ale nechci odvádět pozornost od našeho hlavního hrdiny, fenyklu. Ne ne!





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut

Co se dozvíme, když si zadáme fenykl na síti? Je to velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách. Ale to je spíš o koření než samotném fenyklu. Zkuste jeho zvláštní chuť.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut

Co se dozvíme, když si zadáme fenykl na síti? Je to velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách. Ale to je spíš o koření než samotném fenyklu. Zkuste jeho zvláštní chuť.

Pečená treska s brambory, fenyklem a rajčátky

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme na plátky, stejně tak na plátky nakrájíme bulvu fenyklu. Nechte si vedle lístky fenyklu na servírování. Dáme do pekáčku.
    nakrájíme ingredience

  2. Troubu předehřejeme na 220 °C.

  3. Zalijeme olejem.
    Zalijeme olejem

  4. Posypeme paprikou. Osolíme a opepříme. Promícháme.
    Posypeme paprikou

  5. Pečeme dokud brambory nezačnou zlátnout až hnědnout, tak 25 až 30 minut. Otočíme zeleninu.
    Pečeme

  6. Filety tresky osolíme a opepříme.
    Filety osolíme a opepříme

  7. Přidáme k pečeným bramborám spolu s rajčátky. Část jich můžeme přepůlit. Dáme zpět do trouby a pečeme ještě 15 minut.
    Přidáme rybu

  8. Mezitím smícháme majonézu s citronovou šťávou.
    Připravíme majonézu

  9. Smícháme

  10. V těch posledních 5 minutách to trochu v troubě ohulte na 250 °C. Záleží na tom jak vaše treska vypadá.
    Přidáme rybu

  11. Tresku podáváme se zeleninou, majonézou a ozdobíme lístky fenyklu.
    Podáváme

  12. Dobrou chuť.
    Podáváme

Tip:

Zkuste vařit s fenyklem.

.




Bramborový salát s česnekovou majonézou a pažitkou | Báječný k řízku

Tak si budeme trochu hrát. Klasický bramborový salát je vánoční tradice, ale nemusíme zůstat jen u jediného receptu, zkusme něco jednoduššího. Ostatně, nejsou Vánoce. Nejlépe by se tento salát připravoval z malých brambor, tak musím i trochu fantazírovat, promiňte mi to, protože k mání jsem v momentě experimentu měl brambory skoro velikosti náboje do pancerfaustu. Jedna hlíza o hmotnosti 450 gramů, to už je docela síla. Říkalo se, že čím hloupější sedlák, tím větší brambory, ale nebudu se vysmívat sedlákům a celou věc nějak složitě řešit. Pravdou je, že takovou bramboru vaříte trochu déle než ty prťavé. Ale to přece není důvod se do salátu nepustit.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Když si uvaříte brambory, všechno ostatní jde ráz na ráz. Recept jsem si mírně upravil, ten původní jsem našel na zajímavém foodwebu Epicurious a trochu mě překvapila a o to víc lákala jedna z ingrediencí – je to horká voda. Napadlo vás někdy něco podobného?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Když si uvaříte brambory, všechno ostatní jde ráz na ráz. Recept jsem si mírně upravil, ten původní jsem našel na zajímavém foodwebu Epicurious a trochu mě překvapila a o to víc lákala jedna z ingrediencí – je to horká voda. Napadlo vás někdy něco podobného?
Bramborový salát s česnekovou majonézou a pažitkou | Báječný k řízku
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Slijeme a dáme vychladnout.
  2. Prolisovaný česnek smícháme se solí, přidáme majonézu, citronovou šťávu a horkou vodu. Důkladně promícháme.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na drobnější kousky, přidáme nasekanou pažitku a smícháme s ochucenou majonézou. Osolíme a opepříme.
  4. Podáváme k nadýchanému řízku.
    Salát s příchutí česneku

Plněná vejce | Improvizace

Tak tuhle záležitost každý určitě zkusil, jednohubky  nebo předkrm, jak chcete. Není to nic složitého, jenom jde o vyváženost náplně.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 10 minut
Doba vaření
6 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 10 minut
Doba vaření
6 minut
Zkuste si také hrát, nic tím nezkazíte. I když – pokud použijete dijonskou hořčici, mírněte se v množství. Lepší (a jistě i decentnější v tomto případě) je klasická hořčice, je přece jen jemnější, bez oné výrazné chuti. Ale pokud jste milovníci dijonské, nebudu vám bránit. S chutí do toho!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 10 minut
Doba vaření
6 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 10 minut
Doba vaření
6 minut
Zkuste si také hrát, nic tím nezkazíte. I když – pokud použijete dijonskou hořčici, mírněte se v množství. Lepší (a jistě i decentnější v tomto případě) je klasická hořčice, je přece jen jemnější, bez oné výrazné chuti. Ale pokud jste milovníci dijonské, nebudu vám bránit. S chutí do toho!
Plněná vejce | Improvizace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Vajíčka uvaříme natvrdo. Nadrobno nakrájenou slaninu opečeme nasucho na pánvi.
    Slaninu opečeme
  2. Zelenou část jarní cibulky nakrájíme nadrobno.
    Cibulku nakrájíme
  3. Vejce podélně přepůlíme a žloutky vyjmeme.
    Žloutky vyjmeme
  4. Žloutky rozbijeme vidličkou, přidáme k nim hořčici, majonézu, slaninu a cibulku. Dobře promícháme. Podle chuti můžeme přisolit i připepřit.
  5. Vejce naplníme směsí a dáme vychladit. Pro jednoho stačí dvě vejce, násobte vše počtem strávníků a budou všichni spokojeni.
    Vejce naplníme