Mleté maso smícháme s cibulí najemno nakrájenou, česnekem nasekaným nadrobno a vejcem. Prohněteme.
Dáme vařit brambory v osolené vodě.
Přidáme k masové směsi hořčici a ještě strouhanku.
Opět promícháme, hněteme, nejlépe rukama, pak přidáme strouhaný sýr, osolíme, opepříme a opět prohněteme.
Na pánvi rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje, na kterém postupně opečeme karbanátky. Každý karbanátek tvarujeme lžící a posléze rukou namočenou ve studené vodě.
Dáme vařit mléko.
Karbanátky dáme na papírovou utěrku, uchováme v teple. Řeším to tak, že talířek s karbanátky překryji alobalem a přiklopím pokličkou.
Do ještě horkých scezených brambor přidáme kousek másla a protřepeme, aby se máslo rozpustilo. Pak brambory rozmačkáme. Přidáme mléko a rozšleháme do kaše.
Karbanátky podáváme s kaší politou máslem máslem, zdobené cibulkou.
Prostě to tak nějak vyšlo. Už jsem zkoušel bramborovou kaši s tím, že k vařeným bramborám jsem přidal česnek a nebo pesto. Teď je to o něčem jiném. Do osolené vody jsem přidal trochu hovězího vývaru a v závěru přišel nápad, tak jsem přihodil i kousek mrkve. Jak to bude chutnat? Ještě jako kaše?
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Klasická kaše je dobrá, ale proč nezkusit něco trochu jiného. Třeba právě tuhle kaši s příchutí hovězího vývaru a mrkve. Brambory si vytáhnou z vývaru i mrkve další chutě. Pak už je to zase klasika. A tahle kaše je dobrá.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Klasická kaše je dobrá, ale proč nezkusit něco trochu jiného. Třeba právě tuhle kaši s příchutí hovězího vývaru a mrkve. Brambory si vytáhnou z vývaru i mrkve další chutě. Pak už je to zase klasika. A tahle kaše je dobrá.
Brambory nakrájíme na drobnější kousky a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Přilijeme vývar a přidáme podélně překrojenou mrkev. Vaříme ještě 10 minut.
Brambory slijeme (mrkev vyhodíme), přidáme kousek másla a šťouchadlem rozmělníme.
Přidáme převařené mléko a prošleháme do kaše.
Sekanou opečeme na troše sádla.
Podáváme, třeba s opečenou sekanou. Kaši ještě omastíme kouskem másla.
Tip:
Brambory na kaši můžete vařit třeba i se stonkem řapíkatého celeru, který po slití vyhodíme.
Vánoční rybí polévku jsem chtěl připravit podle receptu, který už tady je. Jenže při tom chvatu při nákupu se mi místo kousků kapra přimíchal do košíku sumec. Obal skoro stejný, jenom na kaprovi je napsáno Třeboňský kapr a na sumci Třeboňská ryba. Tak to bude tak trochu jiná polévka, a tak trochu v rodině. Mohl bych ještě přidat historku o hledání velkého hrnce, prohledávání a urovnávání špajzu (už potřeboval vyklidit), o třech cestách do sklepa, protože přece ten hrnec někde musí být. No, když jsem jsem to vzdal a přisoudil hrnci možnost zázračného zmizení, při cestě ze sklepa jsem ho potkal na pavlači. Celou dobu na mě koukal. Takže už by mohlo všechno pokračovat v klidu, že?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30minut
Doba vaření
180minut
Doba přípravy
30minut
Doba vaření
180minut
A ještě něčím se letošní vánoční rybí polévka liší. Jsou v ní kapří vnitřnosti (ale jikry ne). Skládám tu polévku jako lego, hele oblíbený obrat. A vnitřnosti zmražené se mi podařilo náhodou koupit před Vánocemi. Takže u nás takový ten krvavý rituál s kaprem je hodně soft.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30minut
Doba vaření
180minut
Doba přípravy
30minut
Doba vaření
180minut
A ještě něčím se letošní vánoční rybí polévka liší. Jsou v ní kapří vnitřnosti (ale jikry ne). Skládám tu polévku jako lego, hele oblíbený obrat. A vnitřnosti zmražené se mi podařilo náhodou koupit před Vánocemi. Takže u nás takový ten krvavý rituál s kaprem je hodně soft.
Letošní vánoční rybí polévka | Kapr a sumec spojili síly
Rybí hlavy a kousky propereme pořádně několikrát studenou vodou. Mezi kapří hlavy se letos zatoulaly i podkovy sumce. Skončí také v hrnci, určitě pětilitrovém. Ryba by měla být pod vodou i se zeleninou.
Zeleninu nakrájíme na větší kusy a přidáme k rybám zalitým vodou. Cibuli i šalotku přidáme i se slupkou. Přihodíme bobkové listy a nové koření. Dáme vařit.
Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří. Je to stejné, jak když připravujeme vývar. Necháme vařit pomalu asi tak hodinku a půl. Můžete přidat 200 ml bílého vína.
Potom vyndáme hlavy i maso, přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.
Mouku osmahneme na másle a rozředíme vývarem z ryb. Pak jíšku vmícháme do polévky.
Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, pórek, mrkev a celer, řapíkatý celer), vše nadrobno, a dáme do vývaru.
Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A dáme do vývaru. Přidáme také nakrájené rybí vnitřnosti (i ty předtím propláchneme). Promícháme, ještě osolíme, opepříme, přidáme špetku až dvě muškátového květu (fakt decentně, jinak budete mít polévku spíše hořkou; místo květu můžete přistrouhat oříšek) a povaříme na mírném ohni tak 30 minut.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle.
Podáváme s kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.
Tip:
Dovětek:
Obvykle tady máme recepty pro dva a najednou je tu polévka pro celý regiment. Jednak proto, že druhý den je polévka ještě lepší a pak, pokud potřebujete jenom polévku pro dva, stačí redukovat množství. Tohle je vlastně rybí vývar, takže pokud není kapr, mohla by ho nahradit jiná sladkovodní ryba. Nebo ryba obecně. Tohle sice nemám ozkoušené, ale, když se rozhlédneme po světě, na rybí vývar (a tedy i polévku) používají mořský jazyk, platýze, kambalu či halibuta a tak. Prostě rybu s bílým masem. A stačí 2 hlavy a nějaká část ryby. Nebo ryba, tak určitě kilo. Časově to také můžete zkrátit, ale tu hodinku v úvodu, kdy se vaří ryba se zeleninou, tu už nezkracujte. To je minimum. Ale našel jsem i recepty, kde stačí 30 minut. Tahle polévka je vánoční, protože se dělá z kapra, kterého vyvalí rybáři tradičně na Vánoce. Je kolem toho také spousta cavyku, koled a další prvky, kterým říkáme atmosféra a tradice.
Někdy můžete narazit na označení fumet, což je starofrancouzské pojmenování rybího vývaru a tutíž jde o totéž. Pomalu na mírném ohni povaříte rybu se zeleninou.
A protože je kolem rybího vývaru dost zajímavého, už teď mám chuť si některé jiné chutě vyzkoušet. Třeba s fenyklem, vínem a tak. Uvisíme, ochutnáme, někdy příště.
Poprvé jsem zkoušel skotské vejce do receptů Praktické ženy, musím přiznat, že se ale moc nepovedlo. Žloutek správně připraveného vejce má být totiž tekutý. Mírně nebo i dost. To záleží na přípravě a vaření vajíček. Kouzlo jak na to je popsáno níže. Také jsem tehdy měl mix mletého masa. Prostě, když říkám, že se mi to tenkrát nepovedlo, není to tak docela pravda, jen bylo jiné. Tentokrát už jsem chytřejší. Problém zní: v jaké masové směsi skotské vejce připravit, když místní recepty hovoří o použití syrového párkového masa nebo snídaňové klobásy. Není problém ve Skotsku. Tam ji běžně dostanete, tady musíme pátrat. Ale kde vzít? Každý si pomáhá, jak může. Kluci v akci nabízejí libovější mleté vepřové, Labužník jde rovnou na věc – použijte anglické syrové klobásky, ale nabízí i únik k vepřovému. Prima Fresh volí mix mletého hovězího a vepřového, stejně jako Apetit. Koko říká: „Jestliže jste z Prahy, zajděte pro snídaňovou klobásku buď do Náplavní 5 (u Mánesa) nebo do Petrské 23 (u Florence). Jedna má 100 g, stojí kolem 35 Kč, to vychází přesně na obalení jednoho vajca. Už je ochucená solí, pepřem, tymiánem a šalvějí, navíc má správnou konzistenci, takže maso nebudete už muset přimlít v mixéru. Nebo kupte mleté (cca 270 Kč/kg) a dochuťte dalšími ingrediencemi v rozpisu a polovinu množství rozmixujte na mazlavější fáš, tím lépe ulpí na vajíčku.“ Dadala šel do mletého masa (nejlépe ochucený polotovar – „sausage meat“ – co nejlepší kvality jakou můžeme sehnat). Dumal jsem a pátral, až jsem učinil definitivní rozhodnutí – pokusím se použít bílou klobásu. A hned je to problém. Vygooglíte především vinnou klobásu, pak ještě torzo informací (přes obrázky), že se jí, stejně jako bavorská klobása s preclíkem, s chlebem jenom gastronomický buran. A najednou kuk, Albert (tedy ne to kvítko, které se mi motá v kuchyni pod nohama) přiznává recept z bavorské klobásy. To už tu českou bílou mám doma, takže jisté uklidnění nastává, jsem na nejlepší cestě to nezkazit.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Jestli vám někdo řekne, že skotské vejce je vajíčko v sekané, trefte ho pukavcem mezi oči. Možná pak přiznejte jistou podobnost, ale faktem zůstává, že vejce v sekané je natvrdo, zatímco to pravé skotské má být tekuté! Jak toho dosáhnout? Vajíčko šoupnete lžící do vařící vody a vaříte tak 4, 5 až 6 minut. Čím více minut, tím žloutek tuhne, při 6 minutách už by měl být takový třaslavý, při 4 tekutý. A pak mu dejte šok ledovou vodou. Také nezbytnost! A protože jsem už vyzkoušel pečenou strouhanku, jdu znova do ní.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Jestli vám někdo řekne, že skotské vejce je vajíčko v sekané, trefte ho pukavcem mezi oči. Možná pak přiznejte jistou podobnost, ale faktem zůstává, že vejce v sekané je natvrdo, zatímco to pravé skotské má být tekuté! Jak toho dosáhnout? Vajíčko šoupnete lžící do vařící vody a vaříte tak 4, 5 až 6 minut. Čím více minut, tím žloutek tuhne, při 6 minutách už by měl být takový třaslavý, při 4 tekutý. A pak mu dejte šok ledovou vodou. Také nezbytnost! A protože jsem už vyzkoušel pečenou strouhanku, jdu znova do ní.
Z klobás vymačkáme masovou směs, osolíme a opepříme. Přidáme hořčici, nasekanou pažitku, petržel i lístky šalvěje. Vše propracujeme do kompaktní hmoty.
Vajíčka, které budeme zabalovat do masové směsi by měla mít tekutý žloutek. Proto je při vaření hlídáme bedlivě! Do vařící vody vajíčka poklademe pomocí lžíce, jakmile se voda znovu začne vřít, necháme vajíčka vařit 4 až 5 minut a hned odstavíme. Horkou vodu vylijeme a horká vejce dáme hned do studené vody (pokud máte po ruce led, přidejte ho do vody). Necháme v ledové vodě stát minimálně 10 minut.
Vajíčka opatrně oloupeme. Takto si vajíčka můžete připravit i den dopředu, jen je nechte uložená v chladu. Pokud vidíte 4 vejce, vidíte správně. Při přípravě receptu jsem to prostě trochu přehnal. Takže v porci pro dva, stačí dvě.
Nachystáme si mouku, 2 vejce rozšleháme. Vejce obalíme masovou směsí, nelépe namočenýma rukama, obal by měl být kompaktní a ulpět na vejci. Postupně pak vajíčka obalujeme:
V mouce.
V rozšlehaných vejcích.
Ve strouhance.
Ve vysoké vrstvě oleje, který rozpálíme, vejce postupně smažíme asi tak 6 minut. Pak přeneseme na papírovou kuchyňskou utěrku a mírně osušíme.
Podáváme s bramborovou kaší a hořčicí.
Bramborová kaše
Brambory nakrájíme, propláchneme a vaříme do měkka v osolené vodě. Asi 20 minut.
Mačkadlem brambory rozbijeme a přidáme do nich podmáslí. Můžete ho jen mírně zahřát (trošku se připosrazí), ale nevařte. Nebo chladné podmáslí použijte rovnou, případně sáhněte po mléku. V tom případě do kaše ještě dejte kousek másla. Dobře promícháme, podle toho, jak hladkou kaši chceme mít.
Při podávání dáme na kaši ještě kousek másla.
Není vejce jako vejce
Když skotské vejce rozkrojíte, měl by žloutek být tekutý. V masovém obalu je skotské vejce, nezabalené je vajíčko pro porovnání, ale koneckonců to také můžete servírovat, jen tomu neříkejte "skotské".
Tohle prostě také zvládnete. Dobrou chuť.
Tip:
Pokud vás zarazil termín pečená strouhanka, nejde o nic jiného, než že toastový chleba mírně opečeme v troubě a pak rozlámeme a rozmixujeme na sypkou strouhanku. Je s tím trochu crcání, ale vše má pak lepší chuť.