Tuňáková pomazánka | Pikantní záležitost

Pomazánky jsou jednoduchou záležitostí. Stačí smíchat pár ingrediencí a je hotovo.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Rychlé, docela levné a nabídne svačinku, nebo lehčí večeři. Je opravdu pinakntní, takže pro slabší povahy je možné vynechat feferonku.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Rychlé, docela levné a nabídne svačinku, nebo lehčí večeři. Je opravdu pinakntní, takže pro slabší povahy je možné vynechat feferonku.
Tuňáková pomazánka | Pikantní záležitost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Všechny ingredience si připravíme.
  2. Nakrájíme nadrobno cibuli.
  3. Nakrájíme červenou cibuli.
  4. Nakrájíme feferonku.
  5. Nakrájíme vejce vařené natvrdo.
  6. Do misky dáme tvaroh.
  7. Přidáme konzervu tuňáka a tuňákového salátu.
  8. Přidáme nakrájené cibule a feferonku.
  9. Vše jemně a dobře promícháme. Osolíme a opepříme.
  10. Přidáme vejce.
  11. Přidáme trochu jogurtu. Pokud chcete pomazánku hustější konzistence, můžete vynechat.
  12. Zakapeme citronem.
  13. Vše jemně promícháme.
  14. Uschováme ve sklemici.
  15. Podáváme na tmavém chlebu.
  16. Nebo toastovém chlebu.

Rýžový pilaf | Hlavní jídlo v roli přílohy

Věděl jsem, že pilaf je dost oblíbeným, někdy až zásadním jídlem na východ od nás. Na západ od nás, dokonce až za Velkou louží, je pak také jako příloha. Při cestování se hodí vědět, že řecky si to přečteme na jídelním lístku jako πιλάφι , rusky pak je to plov, tedy „плов“, turecky pilav. Co se o pilafu dozvíte z dostupných zdrojů, najdete v tipu. Pokud se vám někdo bude snažit namluvit, že je to snadné a rychlé na přípravu, tak mu věřte jen tak napůl. Snadné to je určitě, ale výsledek budete mít tak za 50 minut.





Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Pokud si usmyslíte, že místo dušené rýže uděláte jako přílohu právě pilaf, tak počítejte s mírným zpožděním, zvláště, když jídlo, ke kterému pilaf chystáte, patří mezi rychlé recepty.


Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Pokud si usmyslíte, že místo dušené rýže uděláte jako přílohu právě pilaf, tak počítejte s mírným zpožděním, zvláště, když jídlo, ke kterému pilaf chystáte, patří mezi rychlé recepty.

Rýžový pilaf | Hlavní jídlo v roli přílohy

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 190 °C. A nachystáme si zapékací misku (pekáček) vymazanou máslem. Připravíme si rýži, cibulku, tentokrát jsem použil jarní, protože jsem několikrát potřeboval jenom zelenou nať. Rozehřejeme máslo.
    Příprava

  2. Na pánev s máslem přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět, tedy tak asi 3 až 5 minut.
    Cibulku osmahneme

  3. Vmícháme rýži a osmahneme ji dozlatova.
    Přidáme rýži

  4. Přilijeme kuřecí vývar...
    Přidáme vývar

  5. ...a přidáme bobkový list a osolíme. Ještě mírně povaříme tak 5 minut.
    Přidáme bobkový list a osolíme

  6. Připravenou rýži přendáme do zapékacího pekáčku a necháme v troubě asi 30 až 40 minut, dokud rýže vývar kompletně neabsorbuje. Čas záleží na množství rýže, vývar se má absorbovat, ale rýže má zůstat měkká.
    Přendáme do zapékací misky

Tip:

Zkuste pilaf s kuřecími řízky s koprem a citronem.

INFO:

Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur).

Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.

Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.