Masové kuličky | Skoro jako z IKEA, ale ne tak docela

Köttbullar jsou masové kuličky, která vám servírují v prodejnách IKEA. Tak si uděláme variantu, proč ne? Kuličky? Přitom někdy jde jenom o tvar. Když by jste masové těsto, které děláte na karbanátky ušulali do kuliček, tak budete relativně blízko. Nějaký rozdíl zde ale přeci být musí, takže jaké ingredience třeba používá švédská gastronomická hvězda, dříve herec Per Morberg? Pera neznám, ale z jeho receptu si udělám základnu. Pak pojedu po svém. Per má k dispozici vepřové a hovězí, já jenom hovězí. Už tady se lišíme.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Masové kuličky | Skoro jako z IKEA
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli rozpůlíme a jednu polovinu nakrájíme nadrobno, druhou na trochu větší kousky. Pokud se vám to nepovede, radši obě půlky krájete nadrobno, pak by to dělalo paseku. Polovinu cibule osmahneme na másle.
    Osmahneme
  2. Necháme osmahnutou cibuli mírně vychladout a přidáme k mletému masu. Přidáme i surovou cibuli.
    Přidáme k masu
  3. Přidáme vejce, sůl a koření.
    Přidáme vejce
  4. Přidáme ke směsi trochu smetany na šlehání. Pokud se vám zdálo, že bude směs řídká, zjistíte, že smetana ji docela slušně zahustí. Rozhodně zapomeňte na strouhanku.
    Trochu smetany
  5. Vytvoříme masovou směs a necháme chvilku odpočinou v chladu.
    směs
  6. Rukama namočenýma ve vodě pak vytvoříme kuličky. Dáme do chladu tak na 15 minut.
    kuličky
  7. Kuličky opečeme na másle. Při opékání pohybujeme s pánví, aby se opekly ze všech stran.
    Osmahneme
  8. Pozor jen, abyste nemávali pánví příliš a máslo nestříkalo. Až budete kuličky dávat stranou, nechte v pánvi výpek. Budete ho potřebovat.
    Opečeno
  9. Hotové kuličky dáme stranou.
    Dáme stranou
  10. Do trochy vývaru rozmícháme hladkou mouku. Tak 1 lžičku.
    mouka
  11. Do pánve s výpekem nalijeme vývar. Dobře promícháme.
    výpek
  12. Přidáme vývar s moukou a promícháme. Chvilku povaříme.
    přidáme jíšku
  13. Přidáme smetanu a promícháme.
    přidáme smetanu
  14. Hotová omáčka.
    omáčka
  15. Kuličky podáváme s omáčkou a dalamánkem.
    Podáváme

Kuřecí korma | Ještě jinak ozvěna Orientu

Na recept na kuřecí kormu jsem narazil tak při brouzdání po internetu a hledání něčeho úplně jiného. Název mě přitáhl, tak jsem si kliknul na Koloniál, kde nabízí recept Tereza z Foodlover. A tak pátrám dál. Kormu připravuje i Jamie Oliver, jede v tom dost lidí. A co to korma je? Wikipedie mi česky nabízí šílené vysvětlení: Jedná se o středověký nápoj keltského původu. Původně se připravoval tak, že do piva byl přidán med a kmín. V dnešní době je možné se s tímto nápojem setkat v tematických středověkých hospodách (tzv. krčmách). Tam bývá často míchán jako směs piva a medoviny. Tak to je možná pravda, ale v tomhle případě jsme vedle. Anglická verze wikipedie je o něčem jiném: Korma (z turecké kavurmy), též hláskovaná kormaa, qorma, khorma, kurma nebo qovurma, je pokrm pocházející z indického subkontinentu. Skládá se z masa nebo zeleniny restované s jogurtem nebo smetanou, vodou nebo vývarem a kořením, vytvoří se hustá omáčka nebo glazura. Tak to už jsme nějak doma. Že jo?

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
20 minut
Je to ozvěna Orientu. Svižné jídlo, které potěší duši i chuťové pohárky. Když se do něho pustíte, nebudete litovat. A už je jedno, jestli k přípravě použijete kuřecí prsa nebo stehenní řízky. Trocha chilli vloček a feferonka hází Orient sice do Mexika, ale proč ne?!
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
20 minut
Je to ozvěna Orientu. Svižné jídlo, které potěší duši i chuťové pohárky. Když se do něho pustíte, nebudete litovat. A už je jedno, jestli k přípravě použijete kuřecí prsa nebo stehenní řízky. Trocha chilli vloček a feferonka hází Orient sice do Mexika, ale proč ne?!
Kuřecí korma | Ještě jinak ozvěna Orientu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí řízky odšlašíme (moje slovo, sorry) a nakrájíme na kostky. Můžete okrájet i veškerý tuk, já ho nechávám, nevadí mi.
    Maso nakrájíme na kostky
  2. Maso osolíme, opepříme a trochu zpikantníme mletými chilli vločkami. Jen párkrát otočíme mlýnkem, žádná velká divočina.
    Okořeníme
  3. Maso dáme do boxu a přidáme jogurt.
    Dáme do boxu
  4. Promícháme, uzavřeme a dáme do chladu. Necháme v chladu minimálně 30 minut.
    Promícháme, uzavřeme a dáme do chladu
  5. Připravíme si ingredience na pastu.
    Připravíme si
  6. Nakrájíme nadrobno cibuli, feferonku, nahrubo nasekáme česnek a vše rozmixujeme spolu se zázvorem na pastu. Přidáme nadrcené arašídy.
    Rozmixujeme
  7. Rozpálíme olivový olej, přidáme římský kmín a krátce orestujeme.
    Osmahneme římský kmín
  8. Přidáme pastu a kari. Ještě chvilku restujeme.
    Přidáme pastu a kari
  9. Přidáme kuřecí kousky naložené v jogurtu.
    Přidáme maso s jogurtem
  10. Zalijeme vývarem, promícháme a zakryjeme. Necháme na mírném ohni probublávat asi 15 minut.
    Zalijeme vývarem
  11. Odkryjeme a omáčku necháme redukovat, pokud je třeba.
    Promícháme a provaříme
  12. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží

Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad

Dumal jsem nad tím, co ještě můžu uvařit rychle a snadno. Odcházet z práce v momentě, kdy už normálně v kuchyni chystáte večeři je stresující. Ale vybudí to buňky šedé kůry mozkové. Začalo mi to šrotovat a večeře, byť přece jen trošku pozdní se vydařila. I díky zkrácenému času.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Očistíme játra, překrájíme na menší kousky, lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme červenou cibuli na půlměsíčky, zelenou papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na nudličky.
  2. Dáme vařit rýži v mírně osolené vodě s přidaným hřebíčkem a bobkovým listem. (Vařím rýži v sáčku, takže koření nebude v rýži, ale dá jí chuť.)
  3. V pánvi wok rozehřejeme olej a osmahneme nasekaný česnek...
    Osmahneme česnek
  4. ...přidáme zázvor, nakrájenou papriku a červenou cibuli. Restujeme asi 3 minuty a přidáme játra. Ochutíme mletými vločkami chilli. Restujeme asi asi 8 minut (podle síly vařiče), tak aby játra byla opečená.
    Přidáme cibuli a papriku
  5. Přidáme červené fazole. Promícháme. Zmírníme teplotu.
    Přidáme fazole
  6. Smícháme lžičku cukru, lžíci ústřicové omáčky, lžíci rýžového octa a 100 ml bílého vína.
    Smícháme zálivku
  7. Zalijeme směsí játra s fazolemi. Snížíme teplotu a povaříme.
    Zálivku přidáme do pánve
  8. Můžete ještě mírně dosolit, opepřit a ještě přidat trochu mletých chilli vloček, podle chuti. Vaříme, aby se omáčka mírně redukovala, tak 5 minut.
    Promícháme
  9. Podáváme s rýží, posypané nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme

Divoké medové kuřecí paličky | Korejsko-australská inspirace do trouby

Je to korejské jídlo, není to korejské jídlo? Korejská je především inspirace blogerky a milovnice vaření Sue, která žije v Austrálii. Takže je to takový pohled dvou světů – korejského a australského, potažmo evropského. Jak jsem si tak pročítal její recepty, nemusíme si připadat v kuchyni jako exoti a pouštět si korejskou muziku, je to přece jen modifikace. A další modifikací je tenhle recept na divoké kuřecí paličky.

Divoké kuřecí paličky
Kuřecí paličky jsou opravdu divoké, ve spojení se sladkou chilli omáčkou si pochutnáte

Paličky s rýží
Paličky můžete servírovat také s rýží a sojovým dipem

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření Doba nečinnosti
30 minut 8-10 hodin na marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření Doba nečinnosti
30 minut 8-10 hodin na marinování
Kuřecí paličky můžeme péct, grilovat nebo to tak nějak zkombinovat, že vypadají jako z grilu a přitom jsou připravené v troubě. Při přípravě počítejte s jistým zdržením, budeme marinovat. Nejlepší je to přes noc. A přestože je součástí med, za sladké bych toto jídlo neoznačoval. Nepřipadalo mi tak.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření Doba nečinnosti
30 minut 8-10 hodin na marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření Doba nečinnosti
30 minut 8-10 hodin na marinování
Kuřecí paličky můžeme péct, grilovat nebo to tak nějak zkombinovat, že vypadají jako z grilu a přitom jsou připravené v troubě. Při přípravě počítejte s jistým zdržením, budeme marinovat. Nejlepší je to přes noc. A přestože je součástí med, za sladké bych toto jídlo neoznačoval. Nepřipadalo mi tak.
Divoké medové kuřecí paličky | Korejsko-australská inspirace do trouby
Potřebujete:
Kuřecí paličky
Marináda
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme ingredience marinády, dobře promícháme, aby se med rozpustil.
  2. Paličky dáme do umělohmotného uzaviratelného boxu, přelijeme marinádou. Uzavřeme, protřeseme a dáme do ledničky odležet. Nejlépe přes noc. Než usneme, ještě paličky v boxu protřeseme a pak ještě třeba ráno.
    Dáme do boxu
  3. Paličky přendáme na pečicí papír. Pokud potřebujeme, aby papír vyplnil kulatou formu, zmuchláme ho a namočíme, papír pak lépe kopíruje formu. Paličky přelijeme marinádou. Dáme do trouby předehřáté na 240 °C a pečeme 12 minut.
    Dáme na pečicí papír
  4. Vyjmeme z trouby a opět překropíme marinádou, vrátíme do trouby, snížíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 12 až 15 minut.
    Pečeme
  5. Na suché pánvi s nepřilnavým povrchem decentně opražíme sezamová semínka, tak asi 2 minuty. Hlídejte si to, abyste sezam nespálili.
    Sezam orestujeme
  6. Paličky posypeme opraženým sezamen a nakrájenou jarní cibulkou. Podáváme s bagetou (v našem případě sedmizrnnou) a dipem – sladkou chilli omáčkou.
    Podáváme s bagetou
  7. Další vhodnou přílohou může být rýže.
    S rýží a dipem
Tip:

Dip ze sojové omáčky si můžete připravit podle samostatného receptu.

Sojová omáčka – dip
Sojový dip