Syrečkové karbanátky | Jen pro někoho nejspíš

Hokus pokus, proč si nepohrát. Tentokrát jsem si usmyslel, že olomoucké tvarůžky zapracuji do karbanátků. A uvidíme, co to udělá. Můžete je servírovat s hranolky, bramborami, třeba i dalamánkem či toastovým chlebem. A s dipem podle chuti, hořčicí nebo kečupem. A jsou fakt dobré jako sendvič – s kouskem salátu, rajčetem a kečupem.

Syrečkové karbanátky jako sendvič
Syrečkové karbanátky jako sendvič

Syrečkové karbanátky | Jen pro někoho
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zvláštní chuť dodají nejenom syrečky, ale i harissa a bílé víno. Vlastně to vzniklo tak, že jsem se musel rozhodnout, zda pořídím mléko (a litr je moc, nevydrží, protože mléko zase tolik nepoužívám) nebo zkusím masité směsi dodat vláčnost něčím jiným. A co třeba vínem?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Syrečkové karbanátky | Jen pro někoho
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zvláštní chuť dodají nejenom syrečky, ale i harissa a bílé víno. Vlastně to vzniklo tak, že jsem se musel rozhodnout, zda pořídím mléko (a litr je moc, nevydrží, protože mléko zase tolik nepoužívám) nebo zkusím masité směsi dodat vláčnost něčím jiným. A co třeba vínem?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Na toastovači si opečeme toastové chleby, rozlámeme je na kousky a rozmixujeme na strouhanku. Tu přidáme k osolenému a opepřenému masu. Přidáme nadrobnonakrájenou cibuli. Přidáme harissu (pokud máte raději méně pikantní, šetřete, dejte třeba jen jednu lžičku), vejce.
    Připravíme směs s masem
  2. Přidáme nadrobno nakrájené olomoucké tvarůžky.
    Přidáme nadrobno nakrájené olomoucké tvarůžky
  3. Do směsi přilijeme víno a vypracujeme masovou hmotu.
    Vypracujeme masovou hmotu
  4. Smažíme na směsi oleje a másla.
    Smažíme na směsi oleje a másla
  5. Opékáme na obou stranách.
    Opékáme na obou stranách
  6. Podáváme. Můžet přidat jakýkoli dip, hořčici, a coby přílohu zvolit hranolky, máslem potřené brambory nebo dalamánek.
    Podáváme
  7. Můžeme podávat jako sendič s kečupem, rajčetem a salátem.
    Můžeme podávat jako sendič s kečupem, rajčetem a salátem

Divoký smažený sýr | Welcome to the Wild Cheese

Ten nápad jsem zaslechl na recepci firmy kam chodím do práce. Pak mi cinkl do oka recept na topreceptech na bezva smažený sýr a najednou se mi to v hlavě všechno spojilo. Tak budeme ladit, experimentovat a tak. Jako vždycky, že jo?! Na recepci si vrátní četli jídelníček místní jídelny, zaslechl jsem cosi o smaženém sýru s olomouckými tvarůžky. Když jsem si představil, jak plácnu kolečko syrečka na sýr a obaluji, otřásl jsem se. To je blbost! Ale pak mi michelle.b na topreceptech otevřela oči. Jo, všechno nastrouháme a pak opečeme. Uvidíme, jak se to bude vyjímat na talíři a jak to bude šmakovat. Víte už, že syrečky dávám do zelných placek, tak proč s nimi nezajít dál při pokusu najít skvělé jídlo? Koukám ale, že nás „patlalů“ je na planetě víc. Chvilku jsem také zvažoval, zda tu sýrovou hmotu třeba ještě nepodpořit moukou, ale pak jsem to zamítl. A helemese najednou na mě z netu vykoukly sýrové karbanátky, kde mouka je. Tedy recept, který na toprecepty dala Nadja. Aspoň tenhle můj recept bude původní. Sýr k sýru, máme se k dílu!

Divoké sýrové placičky podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.
Divoké sýrové placičky podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.

Divoký smažený sýr | Welcome to the Wild Cheese
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bude to trochu divočina, tak si připravte chuťové buňky, kuchyňské nádobí, náčiní, vyhrňte rukávy a držte si čepice. Jedeme! A už slyším, že ne tom není nic divokého, že chybí moje oblíbené chilli a další řežba. Tentokrát to ani není o ingrediencích, jako o stylu. Tak sorry. Jo a jestli solíte, tak teď si to odpusťte. Sůl je v sýru docela dost zastoupená. A cosi dodá i šunka. Hurá, ať žijí „patlalové“!
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
8-10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
8-10 minut
Divoký smažený sýr | Welcome to the Wild Cheese
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bude to trochu divočina, tak si připravte chuťové buňky, kuchyňské nádobí, náčiní, vyhrňte rukávy a držte si čepice. Jedeme! A už slyším, že ne tom není nic divokého, že chybí moje oblíbené chilli a další řežba. Tentokrát to ani není o ingrediencích, jako o stylu. Tak sorry. Jo a jestli solíte, tak teď si to odpusťte. Sůl je v sýru docela dost zastoupená. A cosi dodá i šunka. Hurá, ať žijí „patlalové“!
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
8-10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
8-10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Sýr nastrouháme, sáhl jsem již po nastrouhaném. Nakrájíme olomoucké tvarůžky a šunku na malé kousky. Vše promícháme.
    Sýr smícháme se šunkou
  2. Přidáme vejce a promícháme.
    Přidáme vejce
  3. Pokud je hmota drobivá, přidáme ještě jedno vejce a promícháme.
    A ještě jedno vejce
  4. Ze sýrového těsta vytvoříme placičky, které obalíme ve strouhance.
    Vytvoříme placky
  5. Osmažíme z obou stran v dostatečné vrstvě oleje.
    Osmažíme
  6. Podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.
    Podáváme s hranolky

Karbanátky se sýrem | Česnek a cibule nemohou chybět

Tohle je naprostá improvizace na téma jaký by také mohl být karbanátek. Úkol zněl jasně: využij, co máš po ruce.

Karbanátky se sýrem | Česnek a cibule nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Mleté maso je inspirativní a dají se s ním dělat divy, tak zkuste tenhle. Je to prostě dobré a bez reklamy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky se sýrem | Česnek a cibule nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Mleté maso je inspirativní a dají se s ním dělat divy, tak zkuste tenhle. Je to prostě dobré a bez reklamy.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Mleté maso smícháme s cibulí najemno nakrájenou, česnekem nasekaným nadrobno a vejcem. Prohněteme.
    Smícháme
  2. Dáme vařit brambory v osolené vodě.
    Dáme vařit brambory
  3. Přidáme k masové směsi hořčici a ještě strouhanku.
    Přidáme hořčici a strouhanku
  4. Opět promícháme, hněteme, nejlépe rukama, pak přidáme strouhaný sýr, osolíme, opepříme a opět prohněteme.
    Přidáme sýr a koření
  5. Na pánvi rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje, na kterém postupně opečeme karbanátky. Každý karbanátek tvarujeme lžící a posléze rukou namočenou ve studené vodě.
    Opečeme karbanátky
  6. Dáme vařit mléko.
  7. Karbanátky dáme na papírovou utěrku, uchováme v teple. Řeším to tak, že talířek s karbanátky překryji alobalem a přiklopím pokličkou.
  8. Do ještě horkých scezených brambor přidáme kousek másla a protřepeme, aby se máslo rozpustilo. Pak brambory rozmačkáme. Přidáme mléko a rozšleháme do kaše.
    Našleháme kaši
  9. Karbanátky podáváme s kaší politou máslem máslem, zdobené cibulkou.
    Podáváme

Čínský guláš | Brambory s mletým masem | Nezvyklá kombinace

To je nářez! Čínský guláš, dovedete si to představit? Alespoň tak se to jeví blogerce, která si říká Foodie Baker, což radši ani nebudu překládat. Je to Malajka, která vyrůstala v Singapuru a teď se nejspíše pohybuje kdesi po Evropě. A ještě se odkazuje na čínské předky, veselá společnost v jediné osobě. Ale zaujal mě právě ten čínský guláš. A když vám řeknu, že přílohou je rýže, vyvalíte oči jako já. Tak si to pěkně zrekonstruujeme.

Čínský guláš | Brambory s mletým masem | Nezvyklá kombinace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem si řekl, že rýži z procesu vynechám, no přece, kdo by dával přílohu k příloze. Ale pak jsem podlehl zvědavosti. Takže povolávám i rýži.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Čínský guláš | Brambory s mletým masem | Nezvyklá kombinace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem si řekl, že rýži z procesu vynechám, no přece, kdo by dával přílohu k příloze. Ale pak jsem podlehl zvědavosti. Takže povolávám i rýži.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme mleté vepřové maso, světlou sójovou omáčku, řepkový olej, sezamový olej a bílý mletý pepř. Dáme stranou, necháme marinovat. Občas promícháme. Dáme si vařit rýži.
    Připravíme maso s marinádou
  2. Bramboru oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a v něm opečeme bramborové plátky do zlatava. Brambory smažíme v jedné vrstvě, takže klidně smažíme další várku, podle potřeby. Ale určitě vyjdete s jednou várkou. Olej pak slijeme.
    Bramborové plátky osmažíme
  3. Na pánev dáme 1 až 2 lžíce oleje, rozehřejeme a přidáme česnek. Jakmile se rozvine jeho chuť přidáme mleté maso, promícháme a z masa vytvoříme placku. Smažíme asi 5 minut na mírném ohni, pak placku rozbijeme vařečkou nebo lžící a vaříme, dokud není růžové.
    Osmahneme česnek
  4. Vytvoříme masovou placku
  5. Přidáme bramborové plátky, tmavou sójovou omáčku a vodu. Přivedeme k varu, zakryjeme a dusíme tak asi 8 minut, dokud nejsou brambory měkké a omáčka mírně nezhoustne. Pokud je příliš hustá, přilijte trochu vody.
    K masu přidáme brambory
  6. Hotovo
  7. Podáváme třeba i zdobené nakrájenou jarní cibulkou a s rýží. Bude vám to připadat zvláštní, ale jde to dohromady.
    Podáváme
  8. Podáváme zdobené jarní cibulkou

Placičky z bramborové kaše | Jak využít, co zbylo

Zkoušel jsem bramborovou kaši s provensálským kořením a dopadla skvěle. Jen mi zbyly od večeře v kastrolu asi dva šálky kaše, tedy tak další porce pro jednoho. Co s ní? ptám se. A protože ta konzistence nabízela zpracování na lívance nebo placičky, jsou tady.

Placičky z bramborové kaše | Jak využít, co zbylo
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Stačí přidat vejce, mouku a třeba i anglickou slaninu a na světě je rychlé jídlo, třeba ke svačině nebo i snídani. Můžete si k nim přidat ještě chutney nebo zkusit marmeládu. Zdá se vám to šílené? Ale kde, je to dobrá záležitost. Faktem je, že tuto bramborovou kaši nedělám našlehanou do hlaďoučka, ale i z té by šly připravit tyto placičky.
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Placičky z bramborové kaše | Jak využít, co zbylo
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Stačí přidat vejce, mouku a třeba i anglickou slaninu a na světě je rychlé jídlo, třeba ke svačině nebo i snídani. Můžete si k nim přidat ještě chutney nebo zkusit marmeládu. Zdá se vám to šílené? Ale kde, je to dobrá záležitost. Faktem je, že tuto bramborovou kaši nedělám našlehanou do hlaďoučka, ale i z té by šly připravit tyto placičky.
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Do kaše, která zbyla od večeře přidáme mouku a vejce, prolisujeme česnek a vypracujeme těstíčko. Jemně osolíme.
  2. Anglickou slaninu nakrájíme na kousky, které na pánvi osmahneme a pak přidáme do těstíčka. Pokud jste vynechali slaninu jako ingredienci, máte ušetřený čas s tímto krokem.
  3. Na lívanečníku, ve kterém jsme rozehřáli trochu oleje, pečeme lívanečky, asi tak 4 až 5 minut z každé strany.
    Pečeme lívance
  4. Podáváme s chutney nebo i marmeládou, třeba meruňkovou nebo rybízovou.
    Podáváme

Rychlé kuřecí řízky | Tohle není žádný závod, jenom si urychlíte večeři | Dvě možnosti

Tenhle recept vlastně vznikl omylem a trochu zbrklostí, ale odhaduji, že se někde najde něco podobného. Nejspíše každý recept byl vymyšlen už minimálně stokrát. A pokud nemá zapadnout, musíte si ho napsat, ostatně naše maminky mívaly po ruce nejen klasickou kuchařku, ale i zápisník, do kterého si vepisovaly své recepty. Tyhle zápisníky se dědívaly a recepty přecházely z generace na generaci. Takže i když vaříme všichni stejné jídlo, nikdy nebude stejné.

Rychlé kuřecí řízky | Tohle není žádný závod, jenom si urychlíte večeři | Dvě možnosti
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fakt je to fofr, takže musíte začít přílohou, jinak nestíháte. Ať už připravujete jenom vařené brambory nebo o něco časově náročnější bramborovou kaši. Původně jsem chtěl řízky namočené ve vejcích ještě jednou obalit v mouce, ale nějak jsem je rovnou šoupnul na pánev. Takže změna, malý objev. I když vám to může připadat jako obalení v těstíčku. Jen je s tím méně crcání. PS. Když přidáte do mouky ještě jemně strouhaný parmezán, máte další chuťovou variantu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Rychlé kuřecí řízky | Tohle není žádný závod, jenom si urychlíte večeři | Dvě možnosti
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fakt je to fofr, takže musíte začít přílohou, jinak nestíháte. Ať už připravujete jenom vařené brambory nebo o něco časově náročnější bramborovou kaši. Původně jsem chtěl řízky namočené ve vejcích ještě jednou obalit v mouce, ale nějak jsem je rovnou šoupnul na pánev. Takže změna, malý objev. I když vám to může připadat jako obalení v těstíčku. Jen je s tím méně crcání. PS. Když přidáte do mouky ještě jemně strouhaný parmezán, máte další chuťovou variantu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
Řízky
  1. Maso očistíme, osolíme a opepříme.
  2. Řízky obalíme v mouce, do které jsme přidali sůl, pepř, petrželku a papriku (a ač není psáno, můžete dát další bylinky).
    Nejdříve obalíme v mouce
  3. Nyní ponoříme do rozšlehaných vajec a dobře obalíme.
    Obalíme ve vejci
  4. Dáme smažit na pánev s rozpáleným olejem, nejlépe na střední teplotě smažíme z každé strany asi 4 až 5 minut. Pokud řízků děláte víc a utíká vám čas, stačí hotové řízky dát do teplé trouby, kde si počkají na servírování.
    Osmažíme
Bramborová kaše
  1. Brambory nakrájíme na kostičky, rychleji se uvaří. Vaříme je v mírně osolené vodě. Scedíme.
  2. Mačkadlem kousky brambor rozbijeme, osolíme, opepříme, přidáme kousek másla a ohřáté mléko. Pozor! Mléko přidávejte postupně, podle žádané konzistence kaše. Když ho vlijete naráz, může se stát, že zjistíte, že se kaše vzhledem blíží spíše pyré a už se to nedá zvrátit. Na chuti to nic nemění, ale chcete to tak? Když chcete mít kaši hladkou, vyměňte mačkadlo ve finále za metlu.
  3. Servírujeme s řízky, posypané petrželkou a s kouskem másla. Pokud chcete, přidejte ještě tatarskou omáčku.
Alternativa
  1. Řízky také servírujeme jen s chlebem či dalamánkem a tatarkou. Skvělá lehká večeře.
    Servírujeme s chlebem
Tip:

Poznámka: Soli a pepře i papriky dejte tolik, kolik uznáte za vhodné, ale nepřehánějte to. Každopádně s muškátovým květem nebo oříškem zacházejte velice opatrně, ruce ani žaludek vám sice neutrhne, ale má silné aroma a ovlivní chuť kaše.

Kuřecí křidélka jako Buffalo Wings | Americká inspirace

Oblíbené téma, dá se připravit na moc způsobů a pořád budou kuřecí křidélka chutnat.

Kuřecí křidélka jako Buffalo Wings | Americká inspirace
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Narazil jsem na další způsob, tak dávám dál. Hlavní novum je škrob, do kterého maso zabalíme. Může být kukuřičný i bramborový. Trochu jsem váhal, nebylo proč. A výsledek je skvělý. Podáváme s ninovým dipem, bagetkou a tyčinkami řapíkatého celeru.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí křidélka jako Buffalo Wings | Americká inspirace
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Narazil jsem na další způsob, tak dávám dál. Hlavní novum je škrob, do kterého maso zabalíme. Může být kukuřičný i bramborový. Trochu jsem váhal, nebylo proč. A výsledek je skvělý. Podáváme s ninovým dipem, bagetkou a tyčinkami řapíkatého celeru.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Křídla zbavíme špiček (lze je přidat do přípravy vývaru), rozdělíme v kloubu a obalíme ve směsi škrobu s pepřem a solí. Dílky oklepeme. A také si přehřejeme troubu na 180 °C.
    Použijeme škrob.
  2. Opečeme v silnější vrstvě oleje. Tak asi 10 minut. Raději jsem použil menší kastrol, protože dílky křídel na pánvi jen tak nepotopíte. Děláme to po částech, aby se kousky masa pěkně opekly do zlatova. První dávku vyjmeme, dáme na pekáček a vsuneme do trouby. Trouba má udržet teplotu křidélek. Nic víc.
    V oleji opečeme dozlatova.
  3. Rozehřejem máslo a smícháme s chilli omáčkou. Můžeme přidat trochu pepře, pálivé papriky a soli. Dokonale prošleháme metiličkou. Potřebujeme kompaktní hmotu!
  4. Opečená a v troubě zahřívaná křidélka si připravíme na další krok.
    Opečená křidélka.
  5. Teplá křidélka zalijeme chilli omáčkou a v míse protřepeme, aby se omáčka dostala ke každému kousku.
    Maso zalijeme omáčkou.
  6. Hotovo! Servírujeme s nivovým dipem, bagetkou a řapítým celerem.
    S nivovým dipem.
  7. Nebo servírujeme s chilli dipem s příchutí ananasu, stonky řapíkatého celeru a chlebem.
    Buffalo křidélka
Tip:

Jemný dip s nivou doladí chuť pikantních kuřecích křidélek.

Holandský burger | Improvizace

Tak jo, mezi chleba se dá položit cokoli a můžeme si pochutnat.  Pokud jste si připravili holandský řízek z mletého masa a vybylo, můžete si udělat burger.

Holandský burger I Improvizace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Holandský řízek mezi dvěma krajíčky lámankového chleba s oblohou. Nemusíte čekat, až vám zbyde porce holandský řízků, ale lze to na férovku připravit rovnou. Takže burger, říkejme tomu tak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Holandský burger I Improvizace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Holandský řízek mezi dvěma krajíčky lámankového chleba s oblohou. Nemusíte čekat, až vám zbyde porce holandský řízků, ale lze to na férovku připravit rovnou. Takže burger, říkejme tomu tak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Do mletého masa nalijeme mléko, promícháme a necháme odležet.
  2. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, petržel, osolíme a opepříme. Dobře propracujeme, nejlépe rukama.
  3. Z masové hmoty vytvoříme placičky ve tvaru řízku. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
  4. Řízky opečeme v silnější vrstvě oleje. Z oleje přendáme na papírovou utěrku a necháme okapat.
  5. Řízky položíme na plátek chleba, kde vytvoříme lůžko z plátků okurky, přikryjeme dalšími plátky okurky a rajčete. Přelijeme tatarskou omáčkou a přiklopíme plátkem chleba.
  6. Variant je nepočítaně, záleží na chuti.

Holandský řízek z mletého masa

Opět jedeme mleté maso. Tentokrát je to návrat do dob, kdy jsme ho dostávali ve školní jídelně. tak jsem se mu dlouho vyhýbal, neúspěšně. Máme ho tady. Proč se tenhle pseudořízek jmenuje zrovna holandský, netuším, snad kvůli sýru. Můžete ho ještě připravovat ve dřevácích, aby to bylo jaksi stylové.

Holandský řízek z mletého masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle jídlo je rychlé dobré. Proč to nezkusit?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Holandský řízek z mletého masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle jídlo je rychlé dobré. Proč to nezkusit?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Do mletého masa nalijeme mléko, promícháme a necháme odležet.
  2. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, petržel, osolíme a opepříme. Dobře propracujeme, nejlépe rukama.
  3. Z masové hmoty vytvoříme placičky ve tvaru řízku. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
  4. Řízky opečeme v silnější vrstvě oleje. Z oleje přendáme na papírovou utěrku a necháme okapat.
  5. Podáváme s bramborovou kaší nebo opečenými branborami a tatarskou omáčkou.

Špízy s divokým masem, paprikovou klobásou, červenou řepou a paprikou | Když si kuchař dělá, co chce

Další pokus, jak si zpříjemnit den. Připravíme si špízy, nebo kebab, jak chcete. Ale napřed si dáme vařit červenou řepu, protože to trvá až 50 minut. Vaříme ji s kmínem a pak teprve oloupeme. A pak ještě musí trochu vychladnout. Ale nám přece chuť s ní vařit kvůli tomu nevychladne. Nenechte se zmást divokým masem, nebudeme vařit z divočiny, jenom z dost peprného masíčka.

Špízy s divokým masem, paprikovou klobásou, červenou řepou a paprikou | Když si kuchař dělá, co chce
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Připravte si špejle, pokud sáhnete po dřevěných, je dobré je namočit aspoň na 30 minut, abyste pak kousky špízů nervali hasákem dolů. Špízy jsou takové jídlo ve stylu co dům dal, ale neberte to tak, že vybílíte ledničku, napícháte na špejle a jedeme. Umanul jsem si vyzkoušet červenou řepu v roli součásti špízů, tu doma obvykle nemám. A když už jsem se probíral bedýnkami se zeleninou, přihodil jsem i podlouhlou zelenou papriku, bude se hodit. Doma jsem měl z předchozího kuchařského pokusu vepřové nudličky a slaninu. A protože jsme v kuchařské laboratoři, koupil jsem červenou kari pastu a bílý jogurt.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
16 minut
Špízy s divokým masem, paprikovou klobásou, červenou řepou a paprikou | Když si kuchař dělá, co chce
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Připravte si špejle, pokud sáhnete po dřevěných, je dobré je namočit aspoň na 30 minut, abyste pak kousky špízů nervali hasákem dolů. Špízy jsou takové jídlo ve stylu co dům dal, ale neberte to tak, že vybílíte ledničku, napícháte na špejle a jedeme. Umanul jsem si vyzkoušet červenou řepu v roli součásti špízů, tu doma obvykle nemám. A když už jsem se probíral bedýnkami se zeleninou, přihodil jsem i podlouhlou zelenou papriku, bude se hodit. Doma jsem měl z předchozího kuchařského pokusu vepřové nudličky a slaninu. A protože jsme v kuchařské laboratoři, koupil jsem červenou kari pastu a bílý jogurt.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
16 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme jogurt s kari pastou a červeným vinným octem.
    Smícháme ingredience.
  2. Do marinády přidáme masové nudličky a promícháme.
    Nudličky přidáme.
  3. Maso by mělo být marinádou obalené. Dáme chladit, stačí hodina, dobré je to přes noc.
    Maso v marinádě.
  4. Nakrájíme si papriku, slaninu, červenou cibuli a červenou řepu. Můžete udělat menší kousky, lépe se propékají.
    Připravte si.
  5. Na špejle napichujeme maso střídavě se zeleninou a slaninou. Na konec špejle, pokud chcete, dáme chilli papričku. Je spíš na ozdobu, ale dá se také jíst.
    Suroviny střídavě napichujeme na špejli.
  6. Opékáme na grilovací pánvi ze všech stran. Na pánev nemusíme kapat olej, ostatně není ho potřeba moc – nebudeme smažit – můžeme grilovat i nasucho. To se ovšem víc všechno připéká. Sami zjistíte, co vám víc sedí. Pokud jsou špízy delší a přesahují hranu pánve, zkuste je opékat postupně, v uhlopříčce pánve.
    Na pánvi opékáme.
  7. Předehřál jsem si troubu na 250 °C a pak přepnul na gril. Pánev jsem potom strčil asi 10 cm pod gril a dogriloval ze všech stran. To, že je trouba pootřevřená zase tolik nevadí.
    Pod grilem se dopéká.
  8. Ke špízům si můžete ještě připravit dipový zeleninový salát.
  9. Červenou cibuli nakrájíme na půlměsíčky, rajče na osminky, přidáme salátovu okurku, nakrájenou na kostičky a nakrájené ředkvičky. Osolíme, přidáme trochu cukru a zakapeme citronovou šťávou. Promícháme. Vše smícháme se zakysanou smetanou. Místo citronu můžete použít bílý vinný ocet. Recept můžete najít v tipu.
    Zakysaná smetana.
  10. Ale také stačí si udělat česnekový dip – zakysaná smetana, trochi pepře, trochu soli a pažitka. Podáváme s bagetou.
    Podáváme s dipem a bagetou.

Plněné papriky v rajčatové omáčce

Plněné papriky v rajčatové omáčce
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
60 minut
Plněné papriky v rajčatové omáčce
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Paprikám odřízneme vršky a špičky – jen kousek (budou se lépe plnit, protože odříznutými špičkami unikne vzduch), zbavíme je semínek.
  2. Mleté maso smícháme se strouhankou a mlékem (mléko přidáváme postupně, abychom měli pevnější hmotu), přidáme prolisovaný česnek a osolíme.
  3. Směsí naplníme papriky. Pokud trocha směsi zbyde, uděláme z ní koule, které přidáme k paprikám.
  4. Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme i paprikové špičky. Plněné papriky orestujeme ze všech stran a přidáme rajský protlak, divoké koření, nakrájená čerstvá rajčata a plechovku krájených rajčat i s omáčkou, podlijeme vodou, dobře promícháme a dusíme.
  5. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo chlebem.
Tip:

Variantou bez omáčky jsou papriky plněné rizotem a mletým masem.

Pátrání po cibulových placičkách | Placky s cibulí, bramborou, mrkví a slaninou

Tak teď si vyzkoušíme něco dobrého, rychlého. Napadlo mě, že by to mohly být cibulové placky, už tu jeden recept mám, tak by to chtělo inovaci.  Narazil jsem na stovky receptů, kde má hlavní slovo jarní cibulka, to také někdy zkusím, ale budeme vařit z toho, co máme doma po ruce. Tak nějak jako kdysi, když se v naší kuchyni vařívalo.

Pátrání po cibulových placičkách | Placky s cibulí, bramborou, mrkví a slaninou
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuchyňská cibule a brambory tuhle experimentální záležitost odstartují. To je základ, který v placičkách být musí. A také kousek mrkve, to se hodí.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Pátrání po cibulových placičkách | Placky s cibulí, bramborou, mrkví a slaninou
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuchyňská cibule a brambory tuhle experimentální záležitost odstartují. To je základ, který v placičkách být musí. A také kousek mrkve, to se hodí.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme si slaninu na proužky, nastrouháme brambory, cibuli (chvíli to jde, zbytek si rozsekejte na mixeru), nastrouháme i mrkev. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku.
  2. Slaninu opečeme nasucho na pánvi, asi tak 4 až 5 minut na středním planemi bude stačit, smícháme ji pak s bramborami, cibulí a mrkví. Přidáme vajíčko a rozmícháme. Přisypeme mouku s kypřícím práškem. Vytvoříme těsto.
  3. A teď už smažíme na oleji. Jako bramborák. Pokud si zvolíte pánvičku o průměru 14 centimetrů, pak těch sedm placiček budete smažit tak 45 minut. Vše si urychlíte použitím lívanečníku. Určitě budete mít hotovo do 20 minut.

Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem

Skotské vejce je normální vajíčko obalené v mletém mase. Někdo mu také říká pštrosí vejce a recepty na tahle vejce se podobají jako vejce vejci. Už jsem si o ně jednou pokoušel ve verzi balené v listovém těstě a špenátem, něco jako panenka Wellington, ovšem to byl recept odlišný od těch, na které jsem pak narazil. A tak jsem zkoušel a narazil zase. Až jsem si všechno zjednodušil na nejjednodušší verzi. A vyšlo to. Skotské vejce by se asi urazilo, kdybyste ho chtěli obalovat v mletém mase, ono totiž potřebuje fláš.

Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem