Cizrnová polévka s rajčaty a klobásou, tedy spíše párkem | Chuťový pozdrav z Montrealu

V montrealských novinách The Gazette se objevil recept dvou nadšených kuchařek Julie Van Rosendaal, novinářky z Calgary píšící o jídle, a Sue Duncan, nadšené kuchařky z Okanagan Valley. Pročetl jsem si, zhodnotil možnosti a pustil do vaření. Cizrnovou polévku už tady máme, ale tohle je poněkud jiná záležitost.

Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Máme na výběr. V receptu je několik ingrediencí, které můžeme vynechat a přece se neochudíme o dobrou chuť. Pravda, avokádo někdo v polévce zrovna nemusí, tak proč se trápit. Zakysaná smetana, to už je jiná. Ostatně ke slovu přichází jako třešínka na dortu, takže kopeček na talíři při servírování oživí vzhled (a zjemní chuť). A když už chcete zdobit, přihoďte listovou petržel. Jen tak pro oko, třeba.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 12 minut
Doba vaření
40 minut
Máme na výběr. V receptu je několik ingrediencí, které můžeme vynechat a přece se neochudíme o dobrou chuť. Pravda, avokádo někdo v polévce zrovna nemusí, tak proč se trápit. Zakysaná smetana, to už je jiná. Ostatně ke slovu přichází jako třešínka na dortu, takže kopeček na talíři při servírování oživí vzhled (a zjemní chuť). A když už chcete zdobit, přihoďte listovou petržel. Jen tak pro oko, třeba.
Cizrnová polévka s rajčaty a klobásou, tedy spíše párkem | Chuťový pozdrav z Montrealu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Připravíme si
  2. Na oleji rozpáleném na střední teplotě opečeme na kolečka nakrájené párky. Jakmile začnou chytat barvu, přidáme nadrobno nasekaný česnek, promícháme a minutu opékáme dál.
    Opečeme
  3. Přidáme nakrájenou papriku a chilli papričku a kmín. Promícháme a restujeme asi 2 minuty. Pamatujte na ten česnek, nesmí se spálit, jinak zhořkne.
    Přidáme papriku
  4. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidej rajčata
  5. Přidáme scezenou cizrnu.
    Cizrna
  6. Přilijeme vývar.
    Vývar
  7. Promícháme a přivedeme k varu. Jakmile se polévka vaří, snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 30 minut.
  8. Podáváme se zakysanou smetanou a na kostičky nakrájeným avokádem.
    Se smetanou

Křupavé a křehké chilli kuřátko | Stačí jedna pánev – wok

Tenhle pokus musí vyjít. Ostatně, kdyby nevyšel, tak tu recept nebude. Takže, jako vždy ozkoušeno vlastnoručně v prťavé kuchyni, kde se nedá moc otáčet. Hodí se, že potřebujete vlastně jenom jednu pánev. Užívejme si, nejen při vaření! Na scénu přichází kuře.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
12 minut
Tohle je recept pro dva, nebude vám dělat jistě problém si znásobit ingredience počtem strávníků, ostatně máme tady i pomocnou kalkulačku.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
12 minut
Tohle je recept pro dva, nebude vám dělat jistě problém si znásobit ingredience počtem strávníků, ostatně máme tady i pomocnou kalkulačku.
Křupavé a křehké chilli kuřátko | Stačí jedna pánev – wok
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, mouku smícháme se solí a pepřem.
    Maso a mouka
  2. Maso v mouce obalíme ze všech stran.
    Obalíme maso v mouce
  3. Zahřejeme pánev wok a dáme do ní olej, který rozehřejeme na vyšší teplotu. Do horkého oleje vhodíme celé chilli papričky a restujeme 30 sekund. Pozor, prská to! Papričky vyjmeme a dáme stranou, třeba na papírovou kuchyňskou utěrku.
    Papričky orestujeme
  4. Kousky kuřecího masa dáme do uvolněné pánve wok a restujeme asi 8 minut, dokud maso nedostane zlatavou barvu.
    Restujeme maso
  5. Přidáme zázvor nakrájený na jemné plátky a česnek, který jsme nakrájelii také najemno a restujeme ještě asi 2 minuty.
    Přidáme česnek a zázvor
  6. Pokud máte chuť na arašídy, přidejte jich hrst do pánve. Ale můžete tento krok vynechat.
    Arašídy
  7. Pokud je v pánvi ještě tuk, maso, zázvor i česnek vyjmeme z pánve, dáme stranou, třeba znova na papírovou kuchyňskou utěrku, abychom mohli odstranit přebytečný tuk.
  8. Z pánve odstraníme tuk a kuřecí kousky a papričky do ní vrátíme. Ještě ke směsi dáme jarní cibulku, nakrájenou na třícentimentrové kousky (větší bílou část podélně rozkrojíme). Přilijeme sojovou omáčku a vaříme, při součaném pohybováním pánve po vařiči asi 1 minutu. Tím třesením pánví se omáčka promíchá s ostatním stejně jako bychom míchali. Místo třesení můžete promíchat dřevěnou špachtlí.
    Kombinace s cibulkou
  9. A můžeme hned servírovat.
    Můžeme servírovat
  10. Můžete si k tomu připravit také rýži, pokud se chcete hostům víc zavděčit. I na stole to pak vypadá bohatější. A pokud jsou hosté mlsavější, připravte jim také třeba jednoduchý okurkový salát.
    Servírujeme s rýží
Tip:

Okurkové saláty jsou dobrou záležitostí. Rychlé, svěží, chutné. Inpiraci najdete tady, což je japonská záležitost, nebo tady a vypravit se můžet i do Thajska tudy.

Kuře jako z fast foodu | Do toho půjdu!

Nebudu zkoumat jaká tajemství mají kuřata v fast foodech, občas si porci  koupím, je to rychlé a ještě dobré. Jo, dá se to. Zasytí a přiznejme si, má specifickou chuť, která může být návyková. Výhodná akce, kdy vám do kyblíku dají ledacos, měl jsem kuřecí, které už pamatovalo nejspíš i Rudolfa II., to mě docela dožralo. Nabídka je jaká je. Takže s tím zase chvíli utrum! Uděláme si doma kuře, které bude ještě chutnější a tajemství ingrediencí nebudu tutlat.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Kuře jako z fast foodu | Do toho půjdu!
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme všechno koření, ale s hočicí ještě počkejte.
    Smícháme koření.
  2. Do podmáslí přidáme lžíci kořenící směsi a lžíci dijonské hořčice. Promícháme a ještě přidáme kelímek bílého jogurtu. Smícháme. Pokud nemáme podmáslí, zkuste mléko smíchat s octem v poměru 1 : 3. Tedy 3 díly mléka a díl octa.
    Náhražka podmáslí.
  3. Kuřecí paličky a křídla dáme do sáčku, nalijeme směs podmáslí a dobře uzavřeme. Sáčkem zatřeseme, aby se marináda dostala k masu. Necháme vychladit a odležet v ledničce nejlépe přes noc. Chutě se svěle propojí.
    Kuřecí maso.
  4. Mouku smícháme se zbylým kořením, vejce rozšleháme.
    Dvojobal
  5. Kuřecí maso vyndáme z marinády a jednotlivé kousky pak obalujeme v kořeněné mouce, pak ve vajíčku a opět v mouce.
    Obalíme.
  6. V hluboké pánvi nebo pánvi wok rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a smažíme 8 až 10 minut.
    V oleji
  7. Osmažené kuřecí kousky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
    Budeme péct
  8. Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Během pečení otočíme.
    Vyndáme z trouby.
  9. Podáváme s rychlým bílým dipem a bagetkou...
    Bílý dip.
  10. ... nebo v troubě připravenými hranolky.
    Kuře s dipem a hranolky.
Tip:

Rychlý bílý dip je jednoduchá záležitost. Ke kuřeti se hodí skvěle.

Kuřecí soté s houbami | Variace na kuřecí prsa

Vyvstal mi naráz problém, prý jsou kuřecí prsa suchá a mám si je nechat od cesty nebo dát za klobouk. No, názory mohou být různé, také je pravda, že prsní řízky musíte trochu potrápit v nějaké marinádě nebo jogurtu, případně podmáslí. Ona se poddají. Ale co s prsíčky, když se zvedla kritika? A už není čas je naložit, takže půjdeme trochu jinou cestou.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Takže jsem se uchýlil k malé lsti. Kuřecí prsní řízek ukryji do soté. Ano, malé kousky masa, dušení, to by mohlo pomoci. Trochu jsem se bál, že to dopadne italskou domácností, ale výsledek překvapil natolik, že si mi dostalo pochvaly. No, proč to neříct. Pochutnáte si také!
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Takže jsem se uchýlil k malé lsti. Kuřecí prsní řízek ukryji do soté. Ano, malé kousky masa, dušení, to by mohlo pomoci. Trochu jsem se bál, že to dopadne italskou domácností, ale výsledek překvapil natolik, že si mi dostalo pochvaly. No, proč to neříct. Pochutnáte si také!
Kuřecí soté s houbami | Variace na kuřecí prsa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Tak 4 až 5 minut. Poté dáme slaninu stranou.
    Kuřecí soté, slanina
  2. Kuřecí řízek nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a poprášíme hladkou moukou. Do pánve, ve které jsme restovali slaninu přidáme lžíci oleje a kousek másla. Na tuku opečeme kuřecí maso ze všech stran, asi 10 minut.
  3. K opečenému masu vrátíme slaninu a promícháme. Přidáme nakrájené žampiony a znovu promícháme, necháme chvíli restovat.
  4. Přilijeme trochu bílého vína a povaříme.
  5. Přidáme kuřecí vývar, přivedeme k varu.
    Přidáme vývar.
  6. Snížíme teplotu a necháme probublávat a pak zakryjeme a dusíme asi 25 minut.
    Budeme dusit.
  7. Z kousku másla a dvou lžiček hladké mouky si připravíme jíšku. Zapravíme ji do šťávy a chvíli provaříme. V závěru přidáme trochu smetany na šlehání a nasekanou pažitku.
    Přidáme smetanu.
  8. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží.