Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget

Narazil jsem na zajímavé těstoviny. Jsou to bugatini. Prostě něco jako makarony, ale nejsou to makarony. Jsou to duté špagety, ale nejsou to špagety. Tohle stojí za vyzkoušení, jak jinak?!

Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jedna moudrost, která platí: díky otvoru uprostřed Bucatin Vás čeká výjimečný chuťový požitek. Omáčka se dostane do dutin Bucatin totiž již během přípravy. Jsou tak vynikající v lehké kombinaci s jakoukoliv omáčkou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jedna moudrost, která platí: díky otvoru uprostřed Bucatin Vás čeká výjimečný chuťový požitek. Omáčka se dostane do dutin Bucatin totiž již během přípravy. Jsou tak vynikající v lehké kombinaci s jakoukoliv omáčkou.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Potřebujeme
  2. Těstoviny vaříme v osolené vodě podle návodu. Má to být tak 8 minut al dente.
    Vaříme těstoviny
  3. Nakrájíme klobásu, papriky i česnek.
    Nakrájíme
  4. Na pánev dáme olej.
    Olej
  5. Opečeme klobásu, při restování mírně měchačkou klobásu rozbijeme.
    Opečeme klobásu
  6. Přidáme nakrájené cibule. Restujeme tak 4 až 5 minut.
    Přidáme cibuli
  7. Pak přidáme nakrájené papriky.
    Přidáme papriku
  8. Přilijeme trochu vody z těstovin. Chvilku povaříme.
    Zalijeme vodou z těstovin
  9. Přidáme nakrájený česnek.
    Přidáme česnek
  10. Přilijeme víno a provaříme. Promícháme.
    Přilijeme víno
  11. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  12. Opět přilijeme trochu vody z těstovin. Chvíli provaříme.
    Opět přidáme vodu z těstovin
  13. Přidáme oregano.
    Přidáme oregano
  14. Přidáme nasekanou petrželku. Vše jemně promícháme a vmícháme bugatini.
    Přidáme petrželku
  15. Podáváme posypané parmazánem a sekanou petrželkou.
    Podáváme posypené sýrem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí prsa se žampiony a smetanou

Tak se pustíme zase do kuřete, prsíčka, tak trochu na indexu. Ale ať. Mám už asi třístránkový seznam položek, které nemám používat. No, to bych mohl dát na sporák dečku a tiše skonat hladem. Ale já to nevzdávám, třebas to dneska zase vyjde.

Kuřecí prsa se žampiony a smetanou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, povedlo se. Místo vody zkuste přidat vývar, bude to ještě chutnější.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Kuřecí prsa se žampiony a smetanou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, povedlo se. Místo vody zkuste přidat vývar, bude to ještě chutnější.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Na másle a oleji osmahneme krátce kuřecí prsa. Stačí tak 5 minut z každé strany.
    Orestrujeme prsa
  2. Kuřecí maso přendáme do zapékací misky. Podlijeme trochou vody.
    Dáme do zapékací misky
  3. Zakryjeme třeba alobalem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 20 minut.
    Vyjmeme z trouby
  4. Přidáme pokrájené žampiony.
    Přidáme žampiony
  5. Zalijeme smetanou.
    Zalijeme smetanou
  6. Pečeme tak asi 40 až 50 minut.
  7. Podáváme s rýží.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Pečená treska s brambory, fenyklem a rajčátky

Okoukával jsem fenykl a pořád se to nějak nehodilo. Tak až teď. Už jsem ho ale v jedné redakci zkoušel (ano, byl to časopis Chuť a styl, už není), tak by to neměl být problém. Jo, kdeže jsou ty časy, kdy jsme pro čtenáře objevovali ingredience, které nejsou zase tak obvyklé. A to byl také fenykl. Tak vzhůru na něj. A treskiu, tu tady máme už několikrát. Třeba s citronem.Nebo treska se zelenými fazolkami a pečenými bramborami a co takhle treska s pošírovaným vejcem? Ale nechci odvádět pozornost od našeho hlavního hrdiny, fenyklu. Ne ne!

Pečená treska s brambory, fenyklem a rajčátky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Co se dozvíme, když si zadáme fenykl na síti? Je to velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách. Ale to je spíš o koření než samotném fenyklu. Zkuste jeho zvláštní chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut
Pečená treska s brambory, fenyklem a rajčátky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Co se dozvíme, když si zadáme fenykl na síti? Je to velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách. Ale to je spíš o koření než samotném fenyklu. Zkuste jeho zvláštní chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
45-50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme na plátky, stejně tak na plátky nakrájíme bulvu fenyklu. Nechte si vedle lístky fenyklu na servírování. Dáme do pekáčku.
    nakrájíme ingredience
  2. Troubu předehřejeme na 220 °C.
  3. Zalijeme olejem.
    Zalijeme olejem
  4. Posypeme paprikou. Osolíme a opepříme. Promícháme.
    Posypeme paprikou
  5. Pečeme dokud brambory nezačnou zlátnout až hnědnout, tak 25 až 30 minut. Otočíme zeleninu.
    Pečeme
  6. Filety tresky osolíme a opepříme.
    Filety osolíme a opepříme
  7. Přidáme k pečeným bramborám spolu s rajčátky. Část jich můžeme přepůlit. Dáme zpět do trouby a pečeme ještě 15 minut.
    Přidáme rybu
  8. Mezitím smícháme majonézu s citronovou šťávou.
    Připravíme majonézu
  9. Smícháme
  10. V těch posledních 5 minutách to trochu v troubě ohulte na 250 °C. Záleží na tom jak vaše treska vypadá.
    Přidáme rybu
  11. Tresku podáváme se zeleninou, majonézou a ozdobíme lístky fenyklu.
    Podáváme
  12. Dobrou chuť.
    Podáváme
Tip:

Zkuste vařit s fenyklem.

.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Pečená treska | S citronem dneska

Když přinesu tresku, hned je požadavek, že má být s kmínem na másle. Ale uhýbám, a bude to tak, jak chci, protože budeme zkoušet něco nového. Na stejná jídla si můžeme zajít do nějaké vývařovny. Já mám laboratoř. Tak uvidíme. Vyhlídl jsem si recept Sarah Walker Caron, která je z Maine, města Bangor. Říká o sobě, že je spisovatelkou na volné noze, editorkou a vymýšlí recepty. Tak se na to podíváme a přizpůsobíme. Díky Sarah!

Pečená treska | S citronem dneska
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tenhle jednoduchý recept jeho autorka doplnila rýží, no, tradicionalisticky jako přílohu volím brambory. Ale ta rýže je dobrý nápad.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Pečená treska | S citronem dneska
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tenhle jednoduchý recept jeho autorka doplnila rýží, no, tradicionalisticky jako přílohu volím brambory. Ale ta rýže je dobrý nápad.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Filety tresky opláchneme, dáme do pekáčku a osolíme. Zastříkneme citronovou šťávou. Přidáme nasekaný česnek, tymián a zaprášíme paprikou. Necháme chvilku stát, aby se chutě propojily. A mezitím si dáme vařit pokrájené brambory, které osolíme a okmínujeme.
    Dáme do pekáčku
  2. Zastříkneme olivovým olejem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 15 až 20 minut.
    Zastříkneme olejem
  3. Podáváme s bramborem, na který přišel kousek másla. Můžeme ještě přidat nakrájená rajčátka nebo jinou zeleninu.
    Podáváme s bramborem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Fazolová polévka s uzeným masem | Podzimní pohlazení

Zase mám k dispozici vývar s uzené krkovice a také zbylo trochu masa. To by mohlo fungovat v polévce. Takže zeleninka a nějaké koření. Třeba provesálské. Ať si vykouzlíme vzpomínku na Středomoří.

Fazolová polévka s uzeným masem | Podzimní pohlazení
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Taková podzimní záležitost. Polévka, která zahřeje, když je třeba. A ostatně, co se zbylým vývarem, lepší ho využít než vylít. Myslím si.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Fazolová polévka s uzeným masem | Podzimní pohlazení
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Taková podzimní záležitost. Polévka, která zahřeje, když je třeba. A ostatně, co se zbylým vývarem, lepší ho využít než vylít. Myslím si.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme šalotku na drobno, česnek nasekáme. Mrkev nakrájíme nadrobno a stejně tak stonek řapíkatého celeru.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Cibulku osmahneme na olivovém oleji. Přidáme česnek a dáme mu 1 minutu.
    Osmahneme cibulku
  3. Přidáme česnek
  4. Zalijeme trochou vývaru a povaříme asi tak 5 minut.
    Zalijeme
  5. Přidáme mrkev a celer. Přilijeme vývar, přidáme provensálské koření, na drobno nasekané chilli papričky a vaříme na mírném ohni zakryté asi 20 minut.
    Přidáme zeleninu
  6. Nakrájíme chilli
  7. Přidáme chilli
  8. Přidáme koření
  9. Přidáme koření
  10. Přidáme propláchnuté fazole.
    Přidáme propláchnuté fazole
  11. Přidáme natrhané maso. Vše povaříme na mírném ohni ještě tak 10 minut.
    Maso
  12. Přidáme maso
  13. Podáváme s nasekanou petrželkou.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Zapečená feta | Řecká inspirace

Byla na jídelním lístku v taverně Wave na Corfu uvedená mezi položkami Předkrmy. Ale dá se nabídnout i jako oběd. Tak jsem si to vyzkoušel, ale zařadil ji mezi hlavní chody. Můžete experimentovat s nasazením, jak libo.

Zapečená feta | Řecká inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Zapečená feta | Řecká inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoba
Jak na to:
  1. V misce smícháme překrojená rajčátka, překrojené olivy, na drobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, petrželku, oregano, olivový olej a opepříme podle chuti.
    Vše smícháme
  2. Zalijeme olejem
  3. Fetu dáme do dostatečně velkého kusu alobalu.
    Fetu dáme do alobalu
  4. Sýr zasypeme připravenou směsí
  5. Alobal je v zapékací misce, můžete ale použít jen tu misku.
    Dáme zapéci
  6. Dáme zapéci do trouby předehřáté na 200 až 220 °C. Pečeme 15 minut, pak přepneme na gril a grilujeme tak 5 minut.
    Zapečeme
  7. Podáváme. Můžete posypat ještě nasekanou petrželkou. Podávat můžete s bagetou nebo dokonce hranolkami.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace

Kebab už tady máme, tentokrát si pohrajeme se špejlemi. Je to docela dobrodružství, ale to dáte. A když něco selže, ještě zůstane kebab jako čevapčiči. Jesdtli chcete jiný recept, najdete třeba pikantní kuřecí nebo korejský špíz a to už je od rodiště kekabů docela daleko, ale stejně hodně blízko.

Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řecká inspirace je jasná. Kebab v té oblasti dělá kdekdo (i Turci v Praze), když k tomu přidáte řecký jogurt (což by se korektně mělo říkat jogurt řeckého typu), je to tady.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řecká inspirace je jasná. Kebab v té oblasti dělá kdekdo (i Turci v Praze), když k tomu přidáte řecký jogurt (což by se korektně mělo říkat jogurt řeckého typu), je to tady.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jogurtový dip
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso smícháme s koření, přidáme vajíčko a dobře prohněteme. Vytvoříme kompaktní hmotu. Jinak se totiž válečky kebabu na špejli neudrží.
    K mas přidáme koření
  2. Speciální směs z Řecka můžete nahradit smícháním oblíbeného koření.
    Směs řeckého koření
  3. Vytvoříme válečky, které navlékneme na špejle. Namočte je třeba i na půl hodiny, ale protože je maso mleté, stačí jen na chvilku, nebude na špejlích ulpívat.
    Vytvoříme válečky, navlékneme je na špejli
  4. Na grilovací pánvi opečeme ze všech stran. Do pánve stříkneme trochu rostlinného oleje. Pečeme tak asi 6 minut, pak přetočíme a grilujeme dalších 6 minut. Pak už pootáčíme, aby se válečky opekly opravdu ze vše stran. Grilovací pánev dobře rozpálíme, ale pak teplotu zmírníme, aby se maso grilovalo a nespálilo na uhel.
    Grilujeme na pánvi
  5. Do jogurtu nasekáme jarní cibulku, nať kopru, přidáme prolisovaný česnek a asi tak 1 až 2 lžičky olivového oleje. Dobře promícháme.
    Připravíme si dip
  6. Podáváme s bagetou, dalamánkem nebo jiným chlebem.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Restované kuře se zeleninou a rýží | Něco na čínský způsob v české kotlině

Na tenhle čínský recept jsem narazil na americkém webu, takže několikrát obletěl zeměkouli jako Gagarin a přistál v mé kuchyni. Ten smeč jsem vybral docela dobře podle sebe, takže to byl úspěch. Pokud tedy máte rádi chuť asijských pokrmů, kde je také dost zeleniny a nezbytná sojová omáčka.

Opravdu dobrá záležitost
Opravdu dobrá záležitost

Uložit

Uložit

Uložit

Restované kuře se zeleninou a rýží | Něco na čínský způsob v české kotlině
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
V ingrediencích chybí sůl. To jsem si uvědomil až v momentě, kdy jídlo bylo hotové. ono to bylo skvělé. Jasně, pokud holdujete soli, přisolte. Ale sojová omáčka dodá jídlu decentní slanost, která může postačit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Restované kuře se zeleninou a rýží | Něco na čínský způsob v české kotlině
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
V ingrediencích chybí sůl. To jsem si uvědomil až v momentě, kdy jídlo bylo hotové. ono to bylo skvělé. Jasně, pokud holdujete soli, přisolte. Ale sojová omáčka dodá jídlu decentní slanost, která může postačit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. Stejně tak stonek celeru, mrkev a papriky. Ze zkušenosti mi stačila jenom půlka mrkve, jídlo pak nebude sladké.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na menší kousky. Posypeme kukuřičným škrobem a promícháme, aby se maso obalilo. Dáme vařit rýži, abychom se časově pěkně sešli, až bude potřeba.
    Na maso dáme škrob
  3. Dobře promícháme
  4. Rozehřejeme oleje a orestujeme kuřecí kousky, pěkně dozlatava. Tak 5 minut. Pak maso vyjmeme z pánve a dáme stranou.
    Restujeme kuřecí maso
  5. Restujeme dozlatova
  6. Na oleji pak orestujeme zeleninu. Tak 5 minut aby změkla.
    Restujeme zeleninu
  7. Vrátíme kuře do pánve.
    Vrátíme kuře do pánve
  8. Přidáme dvě lžíce sojové omáčky a promícháme. Chvilku povaříme.
    Přidáme dvě lžíce sojové omáčky
  9. Dobře promíchme
  10. Přidáme vařenou rýži.
    Přidáme vařenou rýži
  11. Uprostřed směsi vytvoříme hnízdo, do kterého rozklepneme vejce.
    Přidáme vejce
  12. Dobře promícháme. Že to vypadá jako smaženice? Nenechte se zmást. Připomíná vám to lečo? Prečo?
    Promícháme
  13. Přidáme pokrájené lusky hrášku a zalijeme dvěma lžícemi sojové omáčky. Vše jemně, ale dobře promícháme asi 4 až 5 minut povaříme na středním plameni.
    Přidáme hrášek
  14. Dobrou chuť.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Pikantní čočka s pikantními párky | To jsou tedy dárky

Improvizace. To u mě v kuchyni platí. Jasně, že okukuji, co se dá nachystat,  ve finále je to ale zase něco jiného. Ne úplně, ale  je. Omrknul jsem recept na pikatní čočku, ale pak už jsem varioval. Posloužila mi k tomu i kostka, které výrobce říká houbový bujón. No, nemá se to? Ale jděte!

Večeře i lehká svačinka, třeba.
Večeře i lehká svačinka, třeba.

Pikantní čočka s pikantními párky | To jsou tedy dárky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to trochu jiná čočka, než obvykle připravujeme, ale je to skvělé jídlo, když máte doma klobásky nebo párky a už vás nebaví je počád chroustat ohřáté s hořčicí. Můžeme k ní také podávat uvařené vejce nebo volské oko.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Pikantní čočka s pikantními párky | To jsou tedy dárky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to trochu jiná čočka, než obvykle připravujeme, ale je to skvělé jídlo, když máte doma klobásky nebo párky a už vás nebaví je počád chroustat ohřáté s hořčicí. Můžeme k ní také podávat uvařené vejce nebo volské oko.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Čočku namočíme alespoň na 30 minut a pak vaříme v neosolené vodě do měkka. Asi tak 45 až 40 minut.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nakrájenou jarní cibulku. Přidáme kapary a nakrájené okurky. Promícháme a tak 2 minuty restujeme. Přidáme rozdrobenou kostku houbového bujónu a zalijeme horkou vodou. jemně osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou petželku. Promícháme a zakryjeme. Dusíme tak 5 minut. Pak odkryjeme, aby se tekutina ještě trochu odpařila.
  3. Podáváme s ohřátými pikantními párky.
    Podáváme s párky
  4. Podáváme s pikantními párky
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Jemné kuře s těstovinami | Tak trochu Itálie

Dobrá, tohle jídlo bude mít také spoustu variací. Záleží na vás, zda místo cibule zvolíte jenom česnek a nebo jenom pórek. Můžete sáhnout i po jiných houbách než jsou žampiony. Je to prostě taková skládačka, jak jinak.

Jemné kuře s těstovinami | Tak trochu Itálie
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Určitě do dvaceti minut můžete podávat oběd či večeři. Tuhle záležitost zvládne každý, není to žádná věda. Zkuste to, ochutnejte. Proč je to trochu Itálie? Tak, podle barev, zelená, červená a bílá. A kvůli přítomnosti sýra italského typu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Jemné kuře s těstovinami | Tak trochu Itálie
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Určitě do dvaceti minut můžete podávat oběd či večeři. Tuhle záležitost zvládne každý, není to žádná věda. Zkuste to, ochutnejte. Proč je to trochu Itálie? Tak, podle barev, zelená, červená a bílá. A kvůli přítomnosti sýra italského typu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso nakrájíme na proužky nebo menší kousky. Opepříme, osolíme a obalíme v mouce. Stačí dát mouku do misky, přihodit kousky masa a protřást. Mouka ulpí na každém kousku. Rozehřejeme olej a masové kousky opečeme. Dozlatova, takže asi 8 minut. Maso dáme stranou.
    Kuřecí kousky opečeme
  2. Do stejné pánve vhodíme kousek másla. Dáme si vařit vodu na těstoviny, osolíme a pak uvaříme těstoviny al dente.
    Rozehřejeme máslo
  3. Pak přidáme na půlměsíčky nakrájenou bílou cibuli. Orestujeme tak 2 minuty, aby cibule zesklovatěla.
    Orestujeme cibuli
  4. Přidáme nakrájené žampiony. Ještě dobře opepříme a promícháme.
    Přidáme žampiony
  5. Přilijeme vývar, podle potřeby.
    Přilijeme vývar
  6. Přilijeme víno.
    Přidáme víno
  7. Povaříme tak 5 minut a přilijeme smetanu.
    Zalijeme smetanou
  8. Přidáme strouhaný sýr, parmezán nebo podobný.
    Přidáme strouhaný sýr
  9. Vmícháme uvařené těstoviny cappelletti.
    Vmícháme uvařené těstoviny
  10. Vrátíme maso do pánve
    Vrátíme maso do pánve
  11. Dobře promícháme a chvilku prohřejeme, aby se vše dobře propojilo.
    Provaříme
  12. Podáváme ozdobené dílky rajčete, můžete ještě opepřit a jemně posypat strouhaným sýrem.
    Jemné kuře podáváme s rajčetem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Baskické kuře po česku | Cesta za chutí

Zase strkám hlavu do oprátky. Už jsem na jednom webu dostal čoud za sicilské kuře, které nebylo sicilské, takže ho najdete pod jménem Smetanové kuře. Ale nedám si pokoj. Budu se dál rozhlížet po receptech, které mě zajímají, a jistě i vás, které mi slibují nějaký zážitek. Ať už v kuchyni samotné nebo u talíře. Jedeme do Baskicka! Vlastně mě inspiroval recept v New York Times, docela specifický, po křížovém hledání jsem narazil na recepty poněkud jednodušší, nebo spíš méně se tvářící jako sofistikovaná záležitost. A stejně slibujících dobré jídlo. V prvním receptu jsou nasazeny chilli papričky, ty mám nyní v kuchyni zakázané, prý moc ostré. No, respektuji, ale s docela těžkým srdcem. Ale tak si vystačíme s tradičními paprikami. To nemůže mít chybu, přece.

Baskické kuře po česku | Cesta za chutí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem měl záměr udělat kuřecí perkelt, ale to už jsem dělal (také dobrý), tak se posuneme. A volba padla na něco dosta podobného perkeltu, jenže trochu jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Baskické kuře po česku | Cesta za chutí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem měl záměr udělat kuřecí perkelt, ale to už jsem dělal (také dobrý), tak se posuneme. A volba padla na něco dosta podobného perkeltu, jenže trochu jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, papriky na proužky, nasekáme česnek. Stehna omyjeme a osušíme.
  2. Na rozpáleném rostlinném oleji opečeme osolená a opepřená kuřecí stehna. Z každé strany určitě tak 5 minut. Opečená stehna dáme stranou a olej vylijeme.
    Opečeme stehna
  3. Do pánve dáme olivový olej. Osmahneme cibuli, až zesklovatí, přidáme nasekaný česnek a mírně opepříme.
    Orestujeme cibuli s česnekem
  4. Po chvilce přidáme nakrájená rajčata.
    Přidáme nakrájená rajčata
  5. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
    Podusíme
  6. Přidáme nakrájené papriky, promícháme.
    Přidáme papriky
  7. Přilijeme víno.
    Zalijeme vínem
  8. Přidáme koření a promícháme.
    Přidáme koření
  9. Do pánve vrátíme opečená stehna.
    Přidáme stehna
  10. Zakryjeme a dusíme asi 35 minut.
    Podusíme
  11. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
  12. Můžeme podávát s bramborem.
    Můžeme podávat i s bramborem
Tip:

Tak jsem si prošacoval zdroje veřejné dostupné:
Baskická kuchyně prý patří k nejlépe střeženým tajemstvím evropské gastronomie. Tvrdý národ si bere to nejlepší ze španělské lásky k mořským plodům a francouzské rafinovanosti, aby vytvářel originální kompozice plné chutí a nápadů. Baskové rádi kombinují dary Atlantiku s paprikami, bramborami a rajčaty, ale stejně rádi pracují i s jehněčím či vepřovým masem, které dokáží přeměnit zejména v neodolatelnou šunku, klobásky a další druhy uzenin. Míří se i některé cestovky za místním kulinářským uměním, takže teď už vím, že San Sebastiano, je prý rodiště kulinářské revoluce, která dala vznik známé baskické nouvelle cuisine a kde je největší koncetrace restaurací s michelinskou hvězdičkou na světě. Mají tu i první gastronomickou univerzitu: Basque Culinary Center. Jo a z webu španělských receptů přebírám rovnou celou pasáž: Baskická kuchyně je často nazývána kuchyní inovace nebo kuchyní autora, což znamená, že v sobě nese prvky gastronomie dnešní doby spjaté s autentičností mistrů kuchařů, kteří ji přetvořili bez ztráty identity v gastronomii s fantasií, představivostí a jednoduchou elegancí. Najdeme zde horskou kuchyni připravující pokrmy ze zvěřiny, kuchyni údolí zpracovávající hovězí a vepřové maso, mléko a sýry a kuchyni, jež připravuje skvělé pokrmy z darů moře a která je charakterizována svou jedinečností. Tradiční gastromie tohoto regionu je mimořádně populární a patří mezi ní např. "pipperada", což je baskická zeleninová směs nebo skvělá smažená zelenina - "pisto a la bilbaína". Určitě také nesmí chybět ančovičky, které se nejčastěji smaží - "anchoas fritas" a tuňák v rajčatové omáčce - "bonito con tomate". Lahůdkou, která stojí za ochutnání jsou pak vepřové nožičky v omáčce – "manitas de cerdo a la vizcaína". Tradičním dezertem je "pastel vasco", neboli baskický dort, a nebo hrušky na červeném víně – "peras al vino tinto".

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Těstoviny s kuřecím masem | Rychlá večeře

Měl jsem v plánu dát tomuhle receptu jméno zajímavější, ale protože by se mohli objevit strážci pokladu a jistě by vznikla malá diplomatická válka, upouštím od jména Provensálské těstoviny. Nabízelo se to ohledně použití provensálského koření, ale obejdu se i bez toho. Můžete tomuhle receptu říkat třeba Cherry těstoviny, Citronové těstoviny, jak libo.

Těstoviny s kuřecím masem | Rychlá večeře
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to další improvizace na oblíbené téma: těstoviny a kuře. Co s tím?
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Těstoviny s kuřecím masem | Rychlá večeře
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to další improvizace na oblíbené téma: těstoviny a kuře. Co s tím?
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí řízky vložíme do mikrotenového sáčku, přidáme provenálské koření, osolíme a zalijeme lžící oleje. Dobře promneme a dáme na chvíli do chladu. Uvaříme těstoviny v osolené vodě.
  2. Rozpálíme olej s máslem, přidáme snítku rozmarýnu a opečeme řízek z každé strany tak 5 minut. Dáme stranou.
    Opečeme kuřecí řízek
  3. Do pánve dáme nasekaný česnek a orestujeme, aby ovoněl. Přidáme ještě granulovaný česnek, pokud je slabý ten, který jsme použili.
    Přidáme granulovaný česnek
  4. Zalijeme smetanou. a přidáme parmezán. Provaříme a přimícháme penne. Osolíme a opepříme.
    Zalijeme smetanou
  5. Přidáme citronovou kůru. Promícháme.
    Přidáme citronovou kůru
  6. Přidáme parmezán. Dobře promícháme.
    Přidáme parmezán
  7. Osolíme a opepříme.
    Osolíme a opepříme
  8. Podáváme penne s nakrájeným řízkem, zdobené rozčtvrcenými cherry rajčaty.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Smetanové kuře | Lehká záležitost

Na Sicílii jsem nikdy nebyl, ale to přece nevadí. Nakoukl jsem do sítě přeplněné recepty a tohle se mi zdálo, že bude chutné, neurazí a může si pochutnat opravdu každý. A protože mi to připadalo dobré, dal jsem tomuhle receptu jméno Sicilské kuře. Žádná divočina, to rozhodně ne, lehké a chutné jídlo, to ano. Jak už to bývá, tak jsem zase dostal rychtu od těch chytřejších než já. Kdybych jídlo pojmenoval jako Minotaurova večeře, zase by se někdo ozval, že Minotaurus nic takového nemohl jíst. Baví mě tyhle reakce. Nikoho nenapadne, že by se jídlo mohlo jmenovat podle toho, co v autorovi vyvolává. Ale nešť, když tohle jídlo ochutnáte, zjistíte, že to je fakt dobré. Ale kvůli možným demostracím jsem původní recept radši přejmenoval. Nemyslím, že mi někdo musí lít rozpálený olivvový olej na hlavu. Takže je to teď ofiko Smetanové kuře.

Smetanové kuře | Lehká záležitost
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tak teď vím, že s vývarem i smetanou je dobré pracovat opatrně, aby nám nevznikla polévka. Jasně, že dáme tolik, aby omáčka odpovídala počtu strávníků a nikdo nebyl na suchu. Když se vám bude zdát omáčka přece jenom řidší než potřebujete, přidejte ještě parmezán, a je to. A jako příloha může být kromě těstovin (v zájmu zachování domicilu doporučuji) i rýže nebo bramborky. S rajčaty to nemusíte přehánět, mělo by jich být tak akorát. Třebaže je máte rádi, přidávejte s rozvahou. Pro dva stačí skutečně 50 gramů, pro čtyři už bych přidal.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy