Ocitli jsme se o vlastní vůli na malebném ostrově, kde je civilizace, takže zaskočit si do taverny není problém, ale proč si nezkusit připravit něco vlastnoručního a originálního? Ne, že by se nabízené jídlo nedalo, ale ta chuť něco ukuchtit nás nemusí pustit ani u moře, v omezených podmínkách. Takhle vznikl polednový piknikový salát.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Mezi ingrediencemi jsou především místní suroviny a od toho také odvisí, jak bude salát vypadat. Rajčata jsou masitá, a protože vypěstovaná na farmách, mívají vitálnější prodloužení stopky do středu plodu, které doporučuji odstranit. Rajče sice už nenakrájíme na krásná kolečka, ale to zase pro salát není nutné.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Mezi ingrediencemi jsou především místní suroviny a od toho také odvisí, jak bude salát vypadat. Rajčata jsou masitá, a protože vypěstovaná na farmách, mívají vitálnější prodloužení stopky do středu plodu, které doporučuji odstranit. Rajče sice už nenakrájíme na krásná kolečka, ale to zase pro salát není nutné.
Piknikový rychlý salát | Fazole, rajčata, okurky a tuňák, dobrá společnost
Okurku oloupeme v proužcích, podélně přepůlíme a napříč nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Fazole scedíme, propereme vodou, tuňáka také scedíme. Rajče přepůlíme a zbavíme pevného bílého středu (pokud je hodně patrný), napříč nakrájíme na kousky (chtělo by se říct, že na proužky, ale nějak to nejde kvůli odstraněnému středu, což na chuti salátu to nic nemění).
Vše smícháme, zalijeme octem, olejem a okořeníme. Přidáme sůl a pepř. Promícháme.
Podáváme samostatně nebo s plátky řeckého chleba, případně s bagetkou.
Tohle je taková improvizace. Vlastně vznikla spojením salátu a grilovaných špízů. Salát sám o sobě také může fungovat, doporučuji. A když k němu přidáte ještě špízy, máte kouzlo dokonalé.
Smícháme olej s chilli pastou, česnekem a zázvorem.
Do směsi naložíme nakrájené kuřecí řízky. Krájím je na takové jakoprsty, proužky. Zakryjeme a dáme minimálně na hodinu do ledničky vychladit.
Mezitím nakrájíme rajčata, nejdříve podélně na čtvrtiny, pak napříč na plátky. Řapíkatý celer nakrájíme na jemné plátky, bílé fazole scedíme a propereme. Vše jemně smícháme, osolíme a opepříme. Zalijeme octem a promícháme. Dáme vychladit.
Maso navlékneme na jehly. Ty bambusové je dobré namočit aspoň tak na hodinku, lépe pak maso z nich sundáme. Gril zastříkneme olivovým olejem.
Grilujeme. V troubě to je 5 minut z každé strany, takže grilujeme, pak otočíme.
Tuhle večeři budete mít v cuku letu a pak na ni budete ještě dlouho vzpomínat, jak jste si pochutnali. A přitom tohle jídlo vypadá tak obyčejně jako lístek na tramvaj.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35 minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35 minut
A k tomu všemu stačí opravdu jenom jedna pánev. Použil jsem skvělou litinovou, kterou jsem dostal za vaření na topreceptech (ostatně můžete ji vidět i na videu – v sekci videa). Ale postačí vám i jiná hlubší pánev nebo kastrol. Použil jsem kuřecí stehenní řízky, ale určitě stejně dobře můžete sáhnout po kuřecích stehnech nebo paličkách.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35 minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35 minut
A k tomu všemu stačí opravdu jenom jedna pánev. Použil jsem skvělou litinovou, kterou jsem dostal za vaření na topreceptech (ostatně můžete ji vidět i na videu – v sekci videa). Ale postačí vám i jiná hlubší pánev nebo kastrol. Použil jsem kuřecí stehenní řízky, ale určitě stejně dobře můžete sáhnout po kuřecích stehnech nebo paličkách.
Paprikové kuře s chorizem a cizrnou | Stačí jedna pánev
Chorizo nakrájíme na plátky (pokud máte plátky už k dispozici, překrojte je). Na středním plameni rozhřejeme pánev a opečeme chorizo, aby pustil tuk. V případě, že už jste dostali tence nakrájená kolečka klobásy, můžete přidat trochu olivového oleje.
Přidáme nadrobno nakrájenou bílou cibuli a nadrobno nakrájený česnek. Restujeme asi 2 minuty.
Přidáme kuřecí řízky, které opečeme z každé strany tak 3 až 4 minuty.
Přidáme papriku, tomatové pyré, vývar a cizrnu, osolíme a opepříme.
Necháme mírně vařit asi tak 4 až 5 minut, pak zakryjeme a dusíme 20 minut.
Podáváme s těstovinami, ale jistě by se hodila skvěle také rýže.
Dáme si vařit v osolené vodě brambory na kaši. Než dojdeme k její realizaci, stihneme ostatní.
Povolené filé posolíme a popepříme, v misce smícháme mouku s drcenými kukuřičnými lupínky, kmínem a bylinkami. V této směsi obalíme filé.
Rozehřejeme na pánvi máslo s olejem. Na středním ohni opečeme filé.
Připravíme si kaši. Rozmačkáme scezené brambory, přidáme lžíci másla a mléko, které jsme prohnali varem. Kaši propracujeme mačkadlem. V závěru prošleháme, ruční metla stačí.