Novoroční čočka nepočká | Tři varianty téhož | Umbrijská inspirace

Je to tak nějak zvyk. Každoroční obřad. Čočka na Nový rok je příslibem vydatných financí. Ochutnejte (a když budou i peníze, tím líp). V Itálii je čočka symbolem štěstí a prosperity, protože připomíná drobné mince. V Toskánsku jedí čočku s „Cotechino“, velkou vepřovou klobásu. Lidé v Bologni a Modeně si pochutnávají na čočce „Zampone“, směsí salámu plněné do kůže prasečí nohy. V Piemontu spoléhají víc na rýži, která má symbilizovat peníze, takže menu pro Nový rok obsahuje risotto. No, ale čočku nevynechávají. Tedy risotto pro větší štěstí údajně podávají s hovězím masem nebo kuřecím masem se špenátem a čočkou. A my? Měl jsem v úmyslu klasiku, čočku s klobáskou. Ale nakonec všechno dopadlo jinak. Bude to ale letos s inspirací z Umbrie. Ale máme tu také už trochu jinou novoroční čočku, když se vám tahle nebude zdát. Nebonebo. Ale pojďme na tu naši umbrijskou.

Novoroční čočka nepočká | Tři varianty téhož | Umbrijská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
V umbrijské čočce je rajčatová pasta. Tu si musím odpustit. Máme teď období, kdy jsou takové ingredience v kladbě. Ale klidně použijte sekaná rajčata se šťávou nebo rajčatové pyré. Řešil jsem to cherry rajčátky. No, nejsem taková chytrá horákyně?
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 + 90 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 + 90 minut
Doba vaření
40 minut
Novoroční čočka nepočká | Tři varianty téhož | Umbrijská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
V umbrijské čočce je rajčatová pasta. Tu si musím odpustit. Máme teď období, kdy jsou takové ingredience v kladbě. Ale klidně použijte sekaná rajčata se šťávou nebo rajčatové pyré. Řešil jsem to cherry rajčátky. No, nejsem taková chytrá horákyně?
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 + 90 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 + 90 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Čočku propláchneme a namočníme tak na hodinku a půl. Stroužky česneku rozmáčkneme nožem.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme celer a dáme kastrolu s čočkou, přidáme bobkové listy, česnekové stroužky a osolíme. Přivedeme k varu.
    Dáme vařit
  3. Částečně zakryjeme, oheň stáhneme na mírnou teplotu a vaříme 30 minut.
    Zakryjeme
  4. Plátky vepřového masa osolíme, posypeme drceným pepřem a opečeme z obou stran v pánvi na lžíci rozpáleného oleje. Aby byly steaky dobře propečené, ale šťavnaté, opékáme je po každé straně asi 4-5 minut a uchováme je v teple.
  5. Nakrájíme cibuli.
    Nakrájíme cibuli
  6. Nasekáme česnek, celer a rajčátka.
    Nasekáme česnek, celer a rajčátka
  7. Na olivovém oleji orestujeme cibuli tak, aby zesklovatěla. Pak přidáme celer. Promícháme a chvilku restujeme.
    Orestujeme
  8. Přidáme česnek a krátce orestujeme, aby česnek rozvinul svoji vůni.
    Přidáme česnek
  9. Přidáme rajčátka nakrájená na čtvrtiny a promícháme. Na středním ohni restujeme tak asi 5 minut.
    Přidáme rajčátka
  10. Přilijeme zeleninový vývar a provaříme.
    Přidáme vývar
  11. Povaříme. Tak asi 10 až 15 minut. Nakonec promícháme s čočkou a necháme chvilku dojít.
    Povaříme
  12. Čočku podáváme s minutkovým vepřovým steakem.
    Čočka se steakem
  13. Nebo s vajíčkem natvrdo, párkem a okurkou.
    Nebo s vajíčkem natvrdo
  14. Nebo s volským okem a párkem.
    Nebo volským okem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika

Hlavně nezešílet. Blíží se půlnoc s Novým rokem a všichni debužírují. Tak ne, jedeme jinudy. Prostě se najíme. Tentokrát ovar a další libosti jdou stranou. Chlebíčky? Nuda, aspoň to tak někdy je. Ale… Tak někdy příště, už mě znáte.

Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Mrkev očistíme.
    Mrkev očistíme
  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Nakrájíme cibuli
  3. Osmahneme cibuli na troše másla, aby zesklovatěla.
    Osmahneme
  4. Přidáme mrkev a orestujeme tak 3 minuty.
    Přidáme mrkev
  5. Opepří,e a osolíme.
    Okořeníme
  6. Přilijeme vývar, tak zprvu decetně, aby bylo tekutiny dost, ale mrkev s cibulí neplavala. Mírně provaříme.
    Přilijeme vývar
  7. Přidáme větší hrst mraženého hrášku a promícháme.
    Přidáme hrášek
  8. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni, aby byla mrkev doměkka. Tak asi 20 minut. Můžeme ještě přidat vývar podle potřeby. Nezahušťuji ničím, vývar nechám mírně zredukovat, základem je mít jen tolik vývaru, kolik potřebujeme. Pokud jste to s tekutinou přece jenom přehnali, můžete zahustit moukou rozmíchanou ve vodě (tak 2 lžičky by měly stačit).
    Zakryjeme
  9. Mezitím dáme vařit na kousky nakrájené brambory, osolíme a přidáme kmín.
    Dáme vařit brambory
  10. Kuřecí řízky mírně očistíme od tuku (jen odřezávám ty plandavé části, ale trochu na mase nechávám). Opepříme a osolíme.
    Kuřecí řízky
  11. Přidáme trochu mletých chilli vloček. Pokud neradi pikantní, nechte tento krok bez povšimnutí.
    Chilli
  12. Smažíme na olivovém oleji s máslem.
    Smažíme
  13. Smažíme tak 5 minut z každé strany, aby maso dostalo zlatavější barvu.
    Z obou stran
  14. Podáváme dušenou mrkev s bramborem a kuřecími řízky.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Hovězí proužky na žampionech | Možná je to Stroganoff, možná off-off

Tak teď trucuju, kuře dávám stranou a povolávám do služby skot. Okukuju, co by tak šlo připravit, abych nenarazil. Ale zase i pochutnal. Co takhle něco importovaného z Ruska. Ale ne toho současného. Na chytrém webu tvrdí, že nejobvyklejší Stroganoff bývá s osmaženou cibulí a žampiony, podávaný s rýží. Je ale i několik jiných způsobů. Hovězí Stroganoff nebo hovězí Stroganov je původem ruský pokrm pocházející z 19. století, první známý recept na hovězí Stroganoff pochází z roku 1861 – Govjadina po strogonovski, s gorchitseju, čili v anglické variaci „Beef à la Stroganov, with mustard“, tedy hovězí Stroganov s hořčicí. Vaří ho Kluci v akci, Zdeněk Pohlreich, tak proč se do toho také nepustit. Každý to dělá po svém a různě dlouho. Záleží na mase. Když použijete kvalitní maso na minutkovou přípravu, je to jistě šup šup. To pak můžete uvažovat buď o svíčkové nebo o nízkém roštěnci. V případě plece o vyzrálém mase. Jinak byste to zkrátka neužvýkali. Sáhnul jsem po pleci a z minutky se stala hodinka. Ale co na tom, hlavní je výsledek. A ten byl skvělý.

Hovězí proužky na žampionech | Možná je to Stroganoff
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jako obvykle je dost variant na ten skutečně pravý Stroganoff. Čím naznačuji, že si s receptem do jisté míry můžete dělat co chcete. Když dodržíte základní linku. Objevil jsem recept s červeným vínem, rajčatovým protlakem či s obojím, i s tou hořčicí. Tak do čeho se pustíme?
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Hovězí proužky na žampionech | Možná je to Stroganoff
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jako obvykle je dost variant na ten skutečně pravý Stroganoff. Čím naznačuji, že si s receptem do jisté míry můžete dělat co chcete. Když dodržíte základní linku. Objevil jsem recept s červeným vínem, rajčatovým protlakem či s obojím, i s tou hořčicí. Tak do čeho se pustíme?
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na nudličky.
    Maso nakrájíme na nudličky
  2. Osolíme, opepříme a přidáme sladkou papriku. Dobře promícháme. Přidáme trochu hladké mouky. Protřepeme, aby se kousky masa obalily ze všech stran.
    Osolíme, přidáme koření a mouku
  3. Maso osmahneme na oleji. Tak 6 minut. Maso dáme stranou.
    Maso osmahneme
  4. Na másle s olejem osmahneme nakrájenou cibuli, ke které přidáme na plátky nakrájený česnek.
    Osmahneme cibuli
  5. Česnek rychle orestujeme, jen, aby provoněl. Tak pozor na spálení, bylo by to hořké. Stačí půl minuty.
    Přidáme česnek
  6. Přidáme na nudličky nakrájené okurky.
    Přidáme okurku
  7. Přidáme rozčtvrcené žampiony. Promícháme a necháme chvíli vařit.
    Přidáme žampiony
  8. Přilijeme vývar a promícháme. Povaříme.
    Přilijeme vývar
  9. Přidáme dvě lžičky hořčice.
    Přidáme hořčici
  10. Přidáme tři lžíce zakysané smetany.
    Přidáme smetanu
  11. Promícháme a pak vrátíme zpět maso.
    Přidáme maso
  12. Zakryjeme a dusíme maso doměkka. To pro případ, že jste nesáhli po minutkovém mase. Jinak nezbývá než počkat.
    Zakryjeme a dusíme
  13. Podáváme s nudlemi.
    Podáváme
Tip:

Co říká chytrý web? To se dá vygooglovat:
Hovězí Stroganov je masitý pokrm pocházející z ruské kuchyně, který se rozšířil po celém světě. Bývá také označován jako minutkový guláš. Připravuje se z hovězí svíčkové, která se nakrájí na nudličky a zprudka orestuje na oleji, kousky masa se pak prohřejí spolu s cibulí, žampiony, nakládanými okurkami, zakysanou smetanou a rajčatovým protlakem. Podává se horké, jako příloha jsou v Rusku tradiční opékané brambory nebo smažené hranolky, ale používá se také rýže nebo těstoviny. Podle starodávného způsobu podávání se hotový Stroganov polije vodkou nebo koňakem a zapálí.
Jídlo je pojmenováno podle šlechtického rodu Stroganovů. Název se zřejmě poprvé objevuje v kuchařské knize Dárek mladým hospodyňkám z roku 1861, byť recept měl poněkud jednodušší podobu, jako hovězí s masovým vývarem, hořčicí a smetanou. Specialita se stala mezi ruskými majetnými vrstvami velmi oblíbenou a po bolševické revoluci se s emigranty dostala do celého světa. Časem se vytvořila řada krajových verzí, jako je např. ve Švédsku oblíbený Stroganov z místní uzeniny falukorv. V levnějších restauracích se Stroganov často připravuje z vepřového nebo kuřecího masa.
A ještě dodatek k uzenině falukorv:
Falukorv je velká švédská klobása vyrobená z mleté směsi vepřového a hovězího masa. Historie této klobásky sahá až do 16. století, kdy se ve švédském městě Falun ve velkém těžila měď. Před příchodem parních strojů, byli v dole využíváni voli, například měď se z dolu tahala za pomocí lan z hovězí kůže. Když pak vůl zemřel stářím nebo vyčerpáním – z masa se udělaly párky německého typu, jehož recept přinesli do regionu němečtí horníci. Maso se hodně nasolilo a udilo po mnoho hodin. Tato tradiční příprava masa byla oživena na konci 19. století řezníkem Andersem Olssonem a Falukorv se od té doby ve Švédku těší vysoké oblibě.
Jak jíst Falukorv dnes? Můžete jej nakrájet na silnější plátky, osmažit na másle a podávat s bramborovou kaší nebo jíst na „studeno“ jako chleba se salámem, nebo jako základ Korv Stroganoff. Variant je opravdu hodně.
Znalkyně švédské reality nám ještě může dodat další info:
Moje nejoblíbenější dětská knížka je Děti z Bullerbynu. Četla jsem ji nesčetněkrát. Možná si někdo vzpomene na kapitolu, kde si hlavní hrdinka Anna prozpěvuje cestou na nákup: „falunská uzenka, ta nejlepší“. Celé dětství jsem žila v představě, že falunská uzenka je něco naprosto úžasného a domnívala jsem se, že vypadá jako španělská uzená kýta. Po příjezdu do Švédska mne za pultem čekal točený salám, vzhledem připomínající náš Junior. Ale…!
Tak už jenom dodatek: TOHLE BY SE MĚLO NĚJAK IMPLANTOVAT K NÁM. Že bych to někdy vyzkoušel? Uvidíme.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí vlny | Inspirace z dovolené

V taverně Wave na Corfu jsem na jídelním lístku narazil už loni na Chickem wave. Když mi číšník prozradil co to vlastně je, objednal jsem si. Letos už jsem šel najisto. Je to skvělá záležitost. A přitom je to na přípravu dost jednoduché. Tak jsem si recept složil podle paměti a chuti. Ještě by se pod sýr šiknuly plátky žampionů, ale ty už jsem zrovna po ruce neměl… Tak snad příště.

Kuřecí vlny | Inspirace z dovolené
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete sáhnout po kuřecích prsních řízcích, nebo těch stehenních. Volím stehenní, protože doma jsou kuřecí prsa na indexu. Tak jo. Řízky můžete zbavit tuku, já ho obykle nechávám, což mi asi někdo vyčte, ale berte to tak. Odříznete tuk a je to. Neodříznete a je to. Máme volbu. A když si všechno připravíme, pak už jenom vrstvíme a zapečeme v grilu (nemáte-li, stačí určitě i trouba). Přidáme hranolky a podáváme. Pokud zvolíte kuřecí prsa, je lepší nabídnou steakový nůž. Lépe se řízek krájí.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Kuřecí vlny | Inspirace z dovolené
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete sáhnout po kuřecích prsních řízcích, nebo těch stehenních. Volím stehenní, protože doma jsou kuřecí prsa na indexu. Tak jo. Řízky můžete zbavit tuku, já ho obykle nechávám, což mi asi někdo vyčte, ale berte to tak. Odříznete tuk a je to. Neodříznete a je to. Máme volbu. A když si všechno připravíme, pak už jenom vrstvíme a zapečeme v grilu (nemáte-li, stačí určitě i trouba). Přidáme hranolky a podáváme. Pokud zvolíte kuřecí prsa, je lepší nabídnou steakový nůž. Lépe se řízek krájí.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí řízky očistíme od tuku, pokud chcete, já to obvykle nedělám.
    Kuřecí řízky očistíme od tuku, pokud chcete, já to obvykle nedělám.
  2. Řízky opečeme na lžíci olivového oleje. Z obou stran, tak 6 až 8 minut po každé straně (podle výkonu vařiče). Řízky vyjmeme a dáme stranou.
    Řízky opečeme na troše oleje
  3. Do stejné pánve dáme opéci plátky slaniny. Necháme ji zesklovatět.
    Opečeme slaninu
  4. Slaninu poklademe na opečené řízky.
    Slaninu přeložíme přes řízky
  5. Přidáme vrstvu nakrájené pálivé papriky.
    Poklademe nakrájenou pálivou paprikou
  6. Přeložíme plátky chedaru. A překrojená rajčátka. Pak dáme do trouby, zapneme gril a grilujeme asi tak 4 až 6 minut (řízky umístíme do spodní části trouby). Sýr povolí.
    Přidáme sýr
  7. Usmažíme hranolky v dobré vrstvě rostlinného oleje. Stačí pánev, pokud nemáte fritézu.
    Usmažíme hranolky
  8. Podáváme s hranolky.
    Podáváme s hranolky
Tip:

Omrknuto:
Takhle jsem si pochutnal na Kuřecích vlnách v taverně Wave.

Chicken wave přímo na Corfu
Chicken wave přímo na Corfu

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Treska se zelenými fazolkami a pečenými bramborami | Lehce jako v rybářské vísce

Takhle nějak si to představuji, kdybych pobýval na pobřeží a chtěl zrovna připravit lehkou večeři. I když tu něco nesedí, ta treska je aljašská. A na Aljašce se zrovna nevidím.

Treska se zelenými fazolkami a pečenými bramborami | Lehce jako v rybářské vísce
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ale o to teď nejde, že jo? Chceme se lehce najíst a ryba je vlastně takové postní jídlo. Zelené fazolky jsou fantastická záležitost a pečené brambory nemají chybu. Tak jdeme na to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Treska se zelenými fazolkami a pečenými bramborami | Lehce jako v rybářské vísce
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ale o to teď nejde, že jo? Chceme se lehce najíst a ryba je vlastně takové postní jídlo. Zelené fazolky jsou fantastická záležitost a pečené brambory nemají chybu. Tak jdeme na to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Opepříme, osolíme a zalijeme tak lžící oleje. Promícháme.
    Nakrájíme brambory
  2. Troubu předehřejeme na 190 °C. Bramborové plátky rozložíme na pečicí papír a zastříkneme olejem. Dáme do trouby a pečeme 40 minut.
    Brambory rozložíme na pečicí papír
  3. Tresku osolíme, opepříme a mírně poknímujeme. Zastříkneme olejem.
  4. Pečené brambory dáme stranou.
    Pečené brambory dáme stranou
  5. Tresku rozložíme na pečicí papír na druhém plechu a zastříkneme olivovým olejem.
    Tresku rozložíme na pečicí papír a zastříkneme olivovým olejem
  6. Tresku pečeme 10 minut.
    Pečená treska
  7. Tresku přidáme k bramborám a přidáme zelené fazolky. Zastříkneme olejem, citronovou šťávou, přisolíme a případně dochutíme pepřem. Dáme péct do trouby na 10 minut.
    Tresku přidáme k bramborám a přidáme zelené fazolky
  8. Pečená treska s brambory a zelenými fazolkami.
    Pečená treska s brambory a zelenými fazolkami
  9. Podáváme.
    Pečená treska s brambory a zelenými fazolkami
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí kousky s tatarským bramborovým salátem | Experiment v kuchyni

Jo, zase kuře. Ale tentokrát chci něco naprosto původního, třebaže někde určitě číhá recept podobný. No nic, jdeme a zkusíme to. Pokus je vždycky na startu k nějakému objevu, třebaže by to měla být jenom obyčejná večeře.

Kuřecí kousky s tatarským bramborovým salátem | Experiment v kuchyni
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jsou dvě cesty, kterými se dát. První je, že si osmahneme kuřecí kousky a necháme vychladnout. Pak smícháme s ostatním. Druhá cesta je ta, kdy vytvoříme salát a pak k němu přidáme ještě teplé kousky kuřete. Obojí by mělo chutnat. Tak kterou se dáme? Druhou, ono po vychlanutí kuřecích kousků se vlastně vracíme k té první. A docela dobré je cesta třetí, o které tu nebyly zatím řeč. To je ta, kdy brambory nenecháte úplně vychlsdnout, takže je salát vlažný.
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Kuřecí kousky s tatarským bramborovým salátem | Experiment v kuchyni
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jsou dvě cesty, kterými se dát. První je, že si osmahneme kuřecí kousky a necháme vychladnout. Pak smícháme s ostatním. Druhá cesta je ta, kdy vytvoříme salát a pak k němu přidáme ještě teplé kousky kuřete. Obojí by mělo chutnat. Tak kterou se dáme? Druhou, ono po vychlanutí kuřecích kousků se vlastně vracíme k té první. A docela dobré je cesta třetí, o které tu nebyly zatím řeč. To je ta, kdy brambory nenecháte úplně vychlsdnout, takže je salát vlažný.
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Oloupeme a rozkrájíme na čtvrtiny (ano, jsou to malé brambory!). Uvaříme vejce natvrdo. Cibuli nakrájíme nadrobno.
    Připravíme se
  2. Kuřecí řízky nakrájíme na menší kousky, proužky, jak chcete. Osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem, opékáme asi 5 minut.
    Kuřecí kousky opečeme
  3. Smícháme brambory s cibulí a nadrobno nakrájenými rajčaty.
    Nakrájené brambory s nadrobno nakrájenými rajčaty
  4. Přidáme nakrájená vejce a hořčici.
    Přidáme vejce a hořčici
  5. Promícháme, opepříme a osolíme.
    Promícháme, osolíme, opepříme
  6. Přidáme pažitku.
    Přidáme pažitku
  7. Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Aljašská treska pečená s bramborem | Možná už přišel kouzelník dneska

„Bude rybička, hurá!“ ozvalo se doma, jen co jsem vybalil aljašskou tresku. „A s kmínem!“ No, tak jsem se do ní pustil, třebaže nápad byl trochu odvážnější. Nechám si ho na příště.

Aljašská treska pečená s bramborem | Možná už přišel kouzelník dneska
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to složitější na logistiku, protože potřebujeme dva plechy. Ale zase to není tak složité. Byť to trvá trochu déle. Můžete vše urychlit, pokud v kroku 7 po obrácení ryby přidáte brambory i kapii, abyste měli všechno naráz teplé k podávání.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut
Aljašská treska pečená s bramborem | Možná už přišel kouzelník dneska
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to složitější na logistiku, protože potřebujeme dva plechy. Ale zase to není tak složité. Byť to trvá trochu déle. Můžete vše urychlit, pokud v kroku 7 po obrácení ryby přidáte brambory i kapii, abyste měli všechno naráz teplé k podávání.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
65 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Uvaříme malé brambory ve slupce. Tak 10 minut.
  2. Nakrájíme kapii na kousky, brambory scedíme a dáme na plechy vyložený pečicím papírem. Postříkáme olejem a vinným octem.
    Brambory s kapií zastříkneme olejem a octem
  3. Přidáme nakrájenou kapii, kterou smočíme v oleji s octem.
    Kapii smočíme
  4. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme 20 minut.
    Pečeme
  5. Filety tresky osolíme, opepříme a okmínujeme. Poprášíme moukou z obou stran.
    Tresku okořeníme a posypeme moukou
  6. Rybu dáme na plech vyložený pečicím papírem, který postříkáme olejem. Na filety poklademe plátky másla. Dáme do trouby a pečeme 20 minut při teplotě 220 °C.
    Rybu uložíme na plech
  7. Pak filety obrátíme a pečeme ještě 10 minut. Rybu po vyjmutí z trouby pak držíme v teple, plech s bramborami vrátíme do trouby a prohřejeme tak 3 až 5 minut.
    Rybu v polovině pečení obrátíme
  8. Mezitím na másle podusíme mexickou směs - hrášek, kukuřici a papriku.
    Podusíme mexickou směs
  9. Podáváme s bramborami, pečenou paprikou a dušenou zeleninou.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole

Jestli jste byli někdy v Americe, a jestli jste navštívili čínskou restauraci, možná jste narazili na jídelním lístku na kuře generála Tso. Ale má několik jiných jmen, tak nevím.  Recept putoval z provincie Hunan, kde příroda vypadá jako ve filmu Avatar, také si jeho tvůrci vzali místní národní parky s trčícími skálami, obrostlými stromy a mizícími v mlze, za inspiraci. Magický je i zrod pokrmu, který čínský generál nikdy nejedl. Žil totiž v 19. století a jídlo mělo vzniknout až ve 20. století, v kuchyni šéfkuchaře Penga, oblíbené vládními špičkami. A když Mao dopochodoval až do Pekingu, Peng Chang-Kuei našel azyl pro sebe i svoji „reakční kuchyni“ na Tchaiwanu, kde pokračoval v kariéře oficiálního kuchaře až do roku 1973, než se přestěhoval do New Yorku, kde si otevřel restauraci. Peng svůj recept pojmenoval po slavném hunanském rodákovi Tso, což je logické, vždyť dalším rodákem byl právě Mao. Americký start recept prý nebyl moc slavný, hostům se zdálo kuře až příliš sladké. No, jestli jste někdy jedli americké moučníky, musel by vám cukr lézt i z uší, tak nevím. Ale recept doznal několik změn, aby klientele restaurací vyhovoval. Tak Tso začal slavné tažení na kulinářském poli, má dokonce několik jmen i obměn a variant, americká námořní akademie ho podává pod jménem Kuře admirála Tso, byť Tso ze střední Číny sotvakdy velel na moři.

No, pojďme se pustit do vaření. Pokud mě chcete kamenovat za svérázné pojmenování, počkejte až ochutnáte.

Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 220 °C. Mezitím nakrájíme kuřecí řízky na menší kousky.
  2. Kuřecí maso obalíme v mouce.
    Moukou obalíme
  3. Pak kousky obalíme v rozšlehaných vejcích.
    Obalíme ve vejcích
  4. Potom maso ještě obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích.
    V kukuřičných vločkách obalíme
  5. Maso, obalené v trojobale, poklademe na mřížku, pokapeme olejem (nebo lze použít sprej) a dáme péct ve střední části trouby. Pečeme asi 13 až 15 minut. Dáme si také vařit rýži. Pokud jako přílohu chystáte brokolici, ještě můžete chvilku počkat, blanšíruje se tak 3 minuty (vaříme v osolené vodě, pak zchladíme ve studené vodě).
    Poklademe na mřížku
  6. Mezitím smícháme kuřecí vývar, sójovou omáčku, cukr, omáčku hoisin, ocet a kukuřičný škrob. Dobře rozmícháme, aby se cukr i škrob rozpustil. Pokud jste zvolili sušené chilli papričky, je čas je použít do omáčky. Povaříme 2 až 3 minuty.
    Omáčku připravíme
  7. Omáčkou přelijeme kuřecí kousky tak, aby je obalila.
    Obalíme kouskyy v omáčce
  8. Podáváme na rýži rozprostřené na talíři. Kuřecí kousky ještě mírně přelijeme omáčkou, přidáme chilli papričky, posypeme sezamem a nasekanou natí jarní cibulky.
    Podáváme s rýží a sezamem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Vejce se šunkou, rajčaty, jalapeňo a ostrým dipem | Rychlé a jednoduché

Míchaná vajíčka? To není žádná brnkačka, byť se to může zdát. Jasně, lze si je udělat rychle, šup šup a je to. Ale dají se dělat i jinak.

Vejce se šunkou, rajčaty, jalapeňo a ostrým dipem | Rychlé a jednoduché
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně je to taková tlustější omeleta, a pokud potřebujete hodně rychlé dobré jídlo, pusťte se do tohoto.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
8 minut
Vejce se šunkou, rajčaty, jalapeňo a ostrým dipem | Rychlé a jednoduché
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vlastně je to taková tlustější omeleta, a pokud potřebujete hodně rychlé dobré jídlo, pusťte se do tohoto.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
8 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
8 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si vše, co potřebujeme.
    Vše, co potřebujeme
  2. Vajíčka smícháme se sýrem.
    Smícháme vejce se sýrem
  3. Šunku nakrájíme a opečeme na trošce oleje.
    Opečeme šunku
  4. Přidáme k šunce jemně nakrájenou bílou část jarní cibulky, nadrobno nakrájené jalapeňo a rajčátka.
    Přidáme papričku a rajčata
  5. Promícháme a přidáme ještě oregano a opepříme.
    Přidáme koření
  6. Zalijeme vejci se sýrem.
    Zalijeme
  7. Zakryjeme a pečeme asi 3 minuty.
    Zakryjeme a pečeme
  8. Na proužky nakrájenou goudu poklademe na vrstvu vajec a opět zakryjeme – až se začne sýr roztékat. Po chvíli překlopíme polovinu omelety. Ještě přikryjeme na minutu. Pak omeletu rozbijeme a můžeme podávat.
    Přidáme goudu
  9. Přílohou může být čerstvý chléb, podáváme s ostrým dipem.
    Příloha
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Smažené grundle čili gavros tiganitos, jak říkají Řekové | Reminiscence dovolené s chutí

Na řeckých ostrovech jsou grundle oblíbené, někdy je taverny ani nemají na jídelním lístku, možná proto, aby jim je turisti všechny nevyjedli. Ale stačí se zeptat a na stole máte za chvíli kopec mrňavých smažených rybiček. Jmenují se gavros. Zkoušel jsem je několikrát, protože po nich byla poptávka i u nás doma. Poprvé se zadařilo (asi omylem), podruhé to byla katastrofa, což teď vím, dal jsem jich na pánev smažit moc najednou. Jo, práce kvapná, málo platná.

Grundle jsou jedněmi z nejlevnějších ryb v Řecku a přesto jsou tak chutné, a také zdravé. Pokud si to hlídáte, tak máte na stole nyní omega 3 mastné kyseliny z ryb a omega 9 mastné kyseliny z olivového oleje, takže je to jídlo pro ty, kteří mají problémy se srdcem. No, u nás je to navíc taková srdeční záležitost. Říkám jim sice blbě ančovičky, ale jsou to grundle.

Smažené grundle čili gavros tiganitos, jak říkají Řekové | Reminiscence dovolené s chutí
Hlasů: 6
Hodnocení: 4.33
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Smažené grundle jsou jednoduché, ale velmi lákavé jídlo, jenom je potřeba dodržovat několik základních pravidel, aby vše dopadlo naprosto v pořádku. Olivový olej pro smažení musí být velmi horký, aby se vytvořila zlatavá a křupavá kůrčička na rybičkách. A mělo by ho být tak 2 cm v pánvi. Jestli tápete, zahřejte olivový olej po dobu 3 - 4 minut, pak stačí dát jednu rybu do pánve a počkat, dokud neuslyšíte prskání – a pak přidejte zbývající. Servírovat je můžete s hranolky nebo bramborami opečenými na olivovém oleji, případně jen se salátem. A fakt je to jednoduché, dneska už pytel ančoviček dostanete i s receptem; tedy dovozce to odfláknul, smířil se jenom s údajem, že rybky byly odloveny ve sladkých vodách v Turecku, vodní útvar: jezero Iznik a to v kategorii lovných zařízení: nevody. To vám asi při vaření moc nepomůže, že ne? Jo, obvykle vám číšník v Řecku přinese talíř, kde napočítáte aso 27 až 30 rybiček, jako porce dostačující.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Smažené grundle čili gavros tiganitos, jak říkají Řekové | Reminiscence dovolené s chutí
Hlasů: 6
Hodnocení: 4.33
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Smažené grundle jsou jednoduché, ale velmi lákavé jídlo, jenom je potřeba dodržovat několik základních pravidel, aby vše dopadlo naprosto v pořádku. Olivový olej pro smažení musí být velmi horký, aby se vytvořila zlatavá a křupavá kůrčička na rybičkách. A mělo by ho být tak 2 cm v pánvi. Jestli tápete, zahřejte olivový olej po dobu 3 - 4 minut, pak stačí dát jednu rybu do pánve a počkat, dokud neuslyšíte prskání – a pak přidejte zbývající. Servírovat je můžete s hranolky nebo bramborami opečenými na olivovém oleji, případně jen se salátem. A fakt je to jednoduché, dneska už pytel ančoviček dostanete i s receptem; tedy dovozce to odfláknul, smířil se jenom s údajem, že rybky byly odloveny ve sladkých vodách v Turecku, vodní útvar: jezero Iznik a to v kategorii lovných zařízení: nevody. To vám asi při vaření moc nepomůže, že ne? Jo, obvykle vám číšník v Řecku přinese talíř, kde napočítáte aso 27 až 30 rybiček, jako porce dostačující.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Grundle propláchneme a osušíme.
    Ančovičky osolíme
  2. Grundle mírně osolíme, mouku smícháme se solí a pepřem.
    Osolíme mouku
  3. Rybičky postupně v mouce obalujeme.
    Rybičky obalíme v mouce
  4. Rozehřejeme olivový olej a osmažíme dozlatova. To trvá asi tak 3 až 4 minuty. Když grundle vyjmeme z oleje hotové, dáme je na papírovou kuchyňskou utěrku, aby přebytečný olej odkapal. Do pánve dávejte jenom tolik, aby rybičky mohly v oleji plavat a stačily se opéci ze všech stran. Při opékání je v oleji prožeňte třeba dřevěnou špachtlí.
    Osmažíme
  5. Podáváme s citronem, kterým si grundle pokapeme.
    Podejte s citroneme
  6. Přílohou mohou být hranolky nebo brambory opečené na olivovém oleji, nebo podáváme s vychlazeným zeleninovým salátem.
    Salát s ančovičkami
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Placičky z kysaného zelí, sýra a pikantních klobásek

Bramboráčky nebo placičky trochu jinačí? Zkusme to druhé. Na bramboráky z kysaného zelí a uzeného už tady recept mám. Takže je na čase jít kousek dál.

Placičky z kysaného zelí, sýra a pikantních klobásek
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Proč byste nemohli zkusit třeba právě takovou snadnou večeři?
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Placičky z kysaného zelí, sýra a pikantních klobásek
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Proč byste nemohli zkusit třeba právě takovou snadnou večeři?
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Do mísy dáme hladkou mouku s trochou kypřícího prášku, vejce a podmáslí a vše promícháme do jednolité hmoty.
  2. Přidáme nastrouhaný sýr, kysané zelí nasekané na menší kousky, klobásku nakrájenou na drobné kousky, nasekanou petrželku a pažitku. Vše důkladně promícháme.
  3. Pečeme na troše oleje v lívanečníku nebo na pánvičce na středním ohni asi 6 minut, v polovině otočíme.
  4. Placičky posypeme drceným pepřem a podáváme s rajčatovým chutney.
    Servírujeme pepřem
Tip:

K placičkám si připtavte chutnou záležitost – tomatové chutney.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Paprikový klobásový guláš | Když už fakt nevíte coby

Jo, také podlehnu rychlosti a požadavkům, jakože žádné extravagantní experimenty a tak; tohle je na přípravu svižná záležitost a tajně taky trochu experiment. Všechno nakrájíte, opečete, podusíte a hotovo.

Paprikový klobásový guláš | Když už fakt nevíte coby
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jídlo, které lze vařit v mnoha variantách. Tentokrát jsem zařadil domácí naloženou papriku, aby se ztenčily darované zásoby. Tak budeme dělat kouzlo, souhlasíte?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Paprikový klobásový guláš | Když už fakt nevíte coby
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jídlo, které lze vařit v mnoha variantách. Tentokrát jsem zařadil domácí naloženou papriku, aby se ztenčily darované zásoby. Tak budeme dělat kouzlo, souhlasíte?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rozehřejeme pánev a pak do ní dáme lžíci oleje. Jakmile je olej rozpálený, vhodíme na kostičky nakrájenou slaninu a osmažíme. Přidáme na kolečka nakrájenou paprikovou klobásu a opečeme.
  2. Do pánve přihodíme nadrobno nakrájené cibule a česnek, který jsme rozmáčkli plochou stranou nože a nadrobno nasekali. Dáme cibuli i česneku 2 minuty, pak přidáme na kostičky nakrájené nakládané papriky a orestujeme. Ještě přidáme nadrobno nakrájené jalapeňo. Vše z pánve přendáme do kastrolu.
  3. Po chvíli, až se základ začne vařit, přidáme nasekaná rajčata. Promícháme a chvíli povaříme. Přilijeme trochu horké vody a přidáme vaničky bujónu. Přidáme papriku a kmín. Chvíli provaříme.
  4. Do guláše přidáme na kostičky nakrájené brambory, ochutíme majoránkou a podle potřeby přilijem horkou vodu. Přivedeme k varu a teplotu snížíme. Zakryjeme a necháme mírně probublávat. Vaříme asi 30 minut, dokud brambory nejsou měkké.
  5. Na ozdobu můžete dát nakrájenou jarní cibulku, podáváme s čerstvým chlebem.
    Podáváme s chlebem.
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí špízy pikantní chuti | Ostřejší záležitost

Ať už tomuto jídlu říkáme špízy nebo kebab, jsou to kousky masa napíchnutých na špejli a grilované. Buď zvesela na venkovním grilu nebo stejně zvesela v troubě.

Kuřecí špízy pikantní chuti I Ostřejší záležitost
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy v troubě jsou vcelku rychlovka. Dokonce i marinovat maso můžete jen tak 10 minut. Přiznávám, že jsem si ho nechal naložené přes noc. Maso můžete dopředu nakrájet na větší kousky a nechat v okořeněném jogurtu opravdu jen 10 minut. Nebo řízky necháte vcelku a pak je lepší ta noc.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-20 minut
Kuřecí špízy pikantní chuti I Ostřejší záležitost
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy v troubě jsou vcelku rychlovka. Dokonce i marinovat maso můžete jen tak 10 minut. Přiznávám, že jsem si ho nechal naložené přes noc. Maso můžete dopředu nakrájet na větší kousky a nechat v okořeněném jogurtu opravdu jen 10 minut. Nebo řízky necháte vcelku a pak je lepší ta noc.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-20 minut