Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná

Míchávám tady různé kuchyně, ale tentokrát se pustím do hráškové polévky z mraženého hrášku. Do názvu jsem přidal adjektivum „český“, protože hrášek, který jsem si vybral v mrazáku supermarketu se jmenuje Český hrášek. Nic jiného v tom tedy nehledejte.

Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rozehřejeme máslo s olivovým olejem a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a celer. Vaříme tak 6 minut, aby zelenina dobře změkla.
  2. Přidáme nasekaný česnek a nasekanou petržel, restujeme tak asi 20 vteřin, aby se základ pěkně provoněl.
  3. Přidáme mražený hrášek a vývar. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 10 až 15 minut.
  4. Ponorným mixerem rozšleháme na pyré. Osolíme a opepříme. Jen si dávejte při mixování horké polévky pozor, abyste místo večeře nemuseli vyhledat lékaře. Opaření je snadné a nebývá milé.
  5. Na rozpálené suché pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Stačí tak 3 až 5 minut. Pak dáme slaninu stranou a na vypečeném tuku opečeme malá kolečka vykrájená z toastového chleba.
  6. Podáváme s opečeným chlebem, posypeme slaninou a dozdobíme nasekanou pažitkou.
    Podáváme s pažitkou
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Špagety s tuňákem, hráškem a čerstvou rajčatovou salsou | Skvělé rychlé jídlo

Už jsme tady vyzkoušeli rajčatovou salsu s rybou, tentokrát ji také přidáme k rybě, ale hlavně ke špagetám.

Špagety s tuňákem, hráškem a čerstvou rajčatovou salsou | Skvělé rychlé jídlo
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nezalévejte špagety kečupem, udělejte si rychlou čerstvou rajčatovou salsu. Přijdete na to, že je to skvělá volba.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Špagety s tuňákem, hráškem a čerstvou rajčatovou salsou | Skvělé rychlé jídlo
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nezalévejte špagety kečupem, udělejte si rychlou čerstvou rajčatovou salsu. Přijdete na to, že je to skvělá volba.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si rajčatovou salsu podle receptu rajčatovou salsu z cherry rajčátek, nebo z větších rajčat čerstvou rajčatovou salsu.
    Salsa
  2. Zahřejeme olej a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
    Cibuli osmahneme
  3. Přidáme nasekaný česnek a chvilku restujeme.
  4. Přidáme tuňáka a hrášek.
    Přídáme rybu a hrášek
  5. Promícháme a vaříme tak asi 3 minuty.
    Zamícháme
  6. Mezitím si uvaříme špagety v osolené vodě. Při scezení si necháme šálek vody ze špaget stranou.
  7. Špagety přidáme do pánve s tuňákem a hráškem, zalijeme trochou vody ze špaget, promícháme a chvilku prohřejeme. V závěru přidáme nasekanou pažitku.
    Špagety přidáme
  8. Pažitka
  9. Podáváme posypané čerstvou rajčatovou salsou a rozdrobeným balkánským sýrem.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Bramborový salát s česnekovou majonézou a pažitkou | Báječný k řízku

Tak si budeme trochu hrát. Klasický bramborový salát je vánoční tradice, ale nemusíme zůstat jen u jediného receptu, zkusme něco jednoduššího. Ostatně, nejsou Vánoce. Nejlépe by se tento salát připravoval z malých brambor, tak musím i trochu fantazírovat, promiňte mi to, protože k mání jsem v momentě experimentu měl brambory skoro velikosti náboje do pancerfaustu. Jedna hlíza o hmotnosti 450 gramů, to už je docela síla. Říkalo se, že čím hloupější sedlák, tím větší brambory, ale nebudu se vysmívat sedlákům a celou věc nějak složitě řešit. Pravdou je, že takovou bramboru vaříte trochu déle než ty prťavé. Ale to přece není důvod se do salátu nepustit.

Bramborový salát s česnekovou majonézou a pažitkou | Báječný k řízku
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když si uvaříte brambory, všechno ostatní jde ráz na ráz. Recept jsem si mírně upravil, ten původní jsem našel na zajímavém foodwebu Epicurious a trochu mě překvapila a o to víc lákala jedna z ingrediencí – je to horká voda. Napadlo vás někdy něco podobného?
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Bramborový salát s česnekovou majonézou a pažitkou | Báječný k řízku
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když si uvaříte brambory, všechno ostatní jde ráz na ráz. Recept jsem si mírně upravil, ten původní jsem našel na zajímavém foodwebu Epicurious a trochu mě překvapila a o to víc lákala jedna z ingrediencí – je to horká voda. Napadlo vás někdy něco podobného?
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Slijeme a dáme vychladnout.
  2. Prolisovaný česnek smícháme se solí, přidáme majonézu, citronovou šťávu a horkou vodu. Důkladně promícháme.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na drobnější kousky, přidáme nasekanou pažitku a smícháme s ochucenou majonézou. Osolíme a opepříme.
  4. Podáváme k nadýchanému řízku.
    Salát s příchutí česneku
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní

Protesty, že jsem se dal na vegetariánskou stravu, jsem zažehnal. No, spíše ignoroval, řekl bych, protože zelenina je dobrá a když jí máte po ruce ve více druzích, dají se z ní také dělat kouzla. A pro jednou nebo dvakrát se s ní může popasovat i ortodoxní masožravec.

Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Oloupanou kedlubnu nakrájíme na špalíčky.
    Kedlubna
  2. Ředkvičky nakrájíme na plátky, stejně jako řapíkatý celer. Čekankový puk rozebereme na listy.
    Nakrájená zelenina
  3. Hrušku zbavíme jadřince, překrojíme podélně na poloviny a pak krájíme na jemné plátky.
    Hruška na plátky
  4. Smícháme podmáslí, křen, citronovou šťávu a pažitku. Jemně osolíme a opepříme.
    Křenová zálivka
  5. Větší čekankové listy překrojíme podélně na poloviny. Zeleninu s hruškou smícháme, osolíme a opepříme. Decentně, prosím.
  6. Jak ohřát uzeného lososa? Na páře nebo v alobalu? Zvolil jsem alobal a balíček dal na 5 minut do horké trouby.
  7. Na talíř dáme směs zeleninového salátu a kousky teplého lososa, pokapeme dostatečně křenovou zálivkou a posypeme najemno nasekaným koprem.
    Servírujeme lososa se zeleninou
Tip:

Osobní poznámka: Od dětství loupu kedlubny zubama – odříznu kořen a pak loupu, nakonec stačí dočistit nožem. To se dá dělat s jednou nebo dvěma kedlubnami, stát u pásu a loupat a loupat, to by se mi nechtělo. Ale pokud s tím budete mít nějaký problém, pousťte se do loupání jenom s nožem.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Střídmý bramborový knedlík | Varianta na šinkový knedlík bez šunky – s pažitkou

Můžete dneska bramborový knedlík můžeme koupit v několika variantách, ale to zase není ono. Takže si ho uděláme.

Střídmý bramborový knedlík | Varianta na šinkový knedlík bez šunky – s pažitkou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to bramborový knedlík podle receptu na šunkový knedlík, ze kterého jsem vynechal šunku a přidal nakrájenou pažitku. Střídmý bramborový knedlík je dobrou přílohou k masu. Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.
Střídmý bramborový knedlík | Varianta na šinkový knedlík bez šunky – s pažitkou
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to bramborový knedlík podle receptu na šunkový knedlík, ze kterého jsem vynechal šunku a přidal nakrájenou pažitku. Střídmý bramborový knedlík je dobrou přílohou k masu. Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Dáme vařit vodu ve velkém hrnci, vodu osolíme. Začněte rovnou tímhle krokem, protože hotové knedlíky by už neměly čekat, jinak těsto povolí. Voda se může chvílí vařit a čekat, těsto by čekat naopak na vodu nemělo.
  2. Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme, osolíme, přidáme mouku a vejce. Vypracujeme těsto. Přidáme hrst nakrájené pažitky, můžete použít i sušenou. Pokud je těsto řídké, což poznáme podle hnětení rukou, ještě přidáme mouku, ale neměli bychom to přehánět. Těsto by se nemělo lepit na prsty, ale neměl by to být kámen.
  3. Z těsta vytvoříme koule (šišky jsem vyloučil, ale daly by se také udělat) a dáme do vařící vody. Necháme vařit tak 15, spíše 20 minut. Pokud po chvíli vaření koule nevyplavou a přichytí se ke dnu hrnce, pomůžeme jim třeba měchačkou, aby se odlepily.
Tip:

Hodí se jako příloha třeba k hovězímu ragú.

Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.

Díky za návštěvu, dobrou chuť!