Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná

Míchávám tady různé kuchyně, ale tentokrát se pustím do hráškové polévky z mraženého hrášku. Do názvu jsem přidal adjektivum „český“, protože hrášek, který jsem si vybral v mrazáku supermarketu se jmenuje Český hrášek. Nic jiného v tom tedy nehledejte.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozehřejeme máslo s olivovým olejem a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a celer. Vaříme tak 6 minut, aby zelenina dobře změkla.
  2. Přidáme nasekaný česnek a nasekanou petržel, restujeme tak asi 20 vteřin, aby se základ pěkně provoněl.
  3. Přidáme mražený hrášek a vývar. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 10 až 15 minut.
  4. Ponorným mixerem rozšleháme na pyré. Osolíme a opepříme. Jen si dávejte při mixování horké polévky pozor, abyste místo večeře nemuseli vyhledat lékaře. Opaření je snadné a nebývá milé.
  5. Na rozpálené suché pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Stačí tak 3 až 5 minut. Pak dáme slaninu stranou a na vypečeném tuku opečeme malá kolečka vykrájená z toastového chleba.
  6. Podáváme s opečeným chlebem, posypeme slaninou a dozdobíme nasekanou pažitkou.
    Podáváme s pažitkou

Špagety s tuňákem, hráškem a čerstvou rajčatovou salsou | Skvělé rychlé jídlo

Už jsme tady vyzkoušeli rajčatovou salsu s rybou, tentokrát ji také přidáme k rybě, ale hlavně ke špagetám.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Nezalévejte špagety kečupem, udělejte si rychlou čerstvou rajčatovou salsu. Přijdete na to, že je to skvělá volba.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Nezalévejte špagety kečupem, udělejte si rychlou čerstvou rajčatovou salsu. Přijdete na to, že je to skvělá volba.
Špagety s tuňákem, hráškem a čerstvou rajčatovou salsou | Skvělé rychlé jídlo
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si rajčatovou salsu podle receptu rajčatovou salsu z cherry rajčátek, nebo z větších rajčat čerstvou rajčatovou salsu.
    Salsa
  2. Zahřejeme olej a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
    Cibuli osmahneme
  3. Přidáme nasekaný česnek a chvilku restujeme.
  4. Přidáme tuňáka a hrášek.
    Přídáme rybu a hrášek
  5. Promícháme a vaříme tak asi 3 minuty.
    Zamícháme
  6. Mezitím si uvaříme špagety v osolené vodě. Při scezení si necháme šálek vody ze špaget stranou.
  7. Špagety přidáme do pánve s tuňákem a hráškem, zalijeme trochou vody ze špaget, promícháme a chvilku prohřejeme. V závěru přidáme nasekanou pažitku.
    Špagety přidáme
  8. Pažitka
  9. Podáváme posypané čerstvou rajčatovou salsou a rozdrobeným balkánským sýrem.
    Podáváme

Bramborový salát s česnekovou majonézou a pažitkou | Báječný k řízku

Tak si budeme trochu hrát. Klasický bramborový salát je vánoční tradice, ale nemusíme zůstat jen u jediného receptu, zkusme něco jednoduššího. Ostatně, nejsou Vánoce. Nejlépe by se tento salát připravoval z malých brambor, tak musím i trochu fantazírovat, promiňte mi to, protože k mání jsem v momentě experimentu měl brambory skoro velikosti náboje do pancerfaustu. Jedna hlíza o hmotnosti 450 gramů, to už je docela síla. Říkalo se, že čím hloupější sedlák, tím větší brambory, ale nebudu se vysmívat sedlákům a celou věc nějak složitě řešit. Pravdou je, že takovou bramboru vaříte trochu déle než ty prťavé. Ale to přece není důvod se do salátu nepustit.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Když si uvaříte brambory, všechno ostatní jde ráz na ráz. Recept jsem si mírně upravil, ten původní jsem našel na zajímavém foodwebu Epicurious a trochu mě překvapila a o to víc lákala jedna z ingrediencí – je to horká voda. Napadlo vás někdy něco podobného?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Když si uvaříte brambory, všechno ostatní jde ráz na ráz. Recept jsem si mírně upravil, ten původní jsem našel na zajímavém foodwebu Epicurious a trochu mě překvapila a o to víc lákala jedna z ingrediencí – je to horká voda. Napadlo vás někdy něco podobného?
Bramborový salát s česnekovou majonézou a pažitkou | Báječný k řízku
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Slijeme a dáme vychladnout.
  2. Prolisovaný česnek smícháme se solí, přidáme majonézu, citronovou šťávu a horkou vodu. Důkladně promícháme.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na drobnější kousky, přidáme nasekanou pažitku a smícháme s ochucenou majonézou. Osolíme a opepříme.
  4. Podáváme k nadýchanému řízku.
    Salát s příchutí česneku

Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní

Protesty, že jsem se dal na vegetariánskou stravu, jsem zažehnal. No, spíše ignoroval, řekl bych, protože zelenina je dobrá a když jí máte po ruce ve více druzích, dají se z ní také dělat kouzla. A pro jednou nebo dvakrát se s ní může popasovat i ortodoxní masožravec.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 25 minut
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Oloupanou kedlubnu nakrájíme na špalíčky.
    Kedlubna
  2. Ředkvičky nakrájíme na plátky, stejně jako řapíkatý celer. Čekankový puk rozebereme na listy.
    Nakrájená zelenina
  3. Hrušku zbavíme jadřince, překrojíme podélně na poloviny a pak krájíme na jemné plátky.
    Hruška na plátky
  4. Smícháme podmáslí, křen, citronovou šťávu a pažitku. Jemně osolíme a opepříme.
    Křenová zálivka
  5. Větší čekankové listy překrojíme podélně na poloviny. Zeleninu s hruškou smícháme, osolíme a opepříme. Decentně, prosím.
  6. Jak ohřát uzeného lososa? Na páře nebo v alobalu? Zvolil jsem alobal a balíček dal na 5 minut do horké trouby.
  7. Na talíř dáme směs zeleninového salátu a kousky teplého lososa, pokapeme dostatečně křenovou zálivkou a posypeme najemno nasekaným koprem.
    Servírujeme lososa se zeleninou
Tip:

Osobní poznámka: Od dětství loupu kedlubny zubama – odříznu kořen a pak loupu, nakonec stačí dočistit nožem. To se dá dělat s jednou nebo dvěma kedlubnami, stát u pásu a loupat a loupat, to by se mi nechtělo. Ale pokud s tím budete mít nějaký problém, pousťte se do loupání jenom s nožem.