Fazolová polévka s uzeným masem | Podzimní pohlazení

Zase mám k dispozici vývar s uzené krkovice a také zbylo trochu masa. To by mohlo fungovat v polévce. Takže zeleninka a nějaké koření. Třeba provesálské. Ať si vykouzlíme vzpomínku na Středomoří.

Fazolová polévka s uzeným masem | Podzimní pohlazení
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Taková podzimní záležitost. Polévka, která zahřeje, když je třeba. A ostatně, co se zbylým vývarem, lepší ho využít než vylít. Myslím si.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Fazolová polévka s uzeným masem | Podzimní pohlazení
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Taková podzimní záležitost. Polévka, která zahřeje, když je třeba. A ostatně, co se zbylým vývarem, lepší ho využít než vylít. Myslím si.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme šalotku na drobno, česnek nasekáme. Mrkev nakrájíme nadrobno a stejně tak stonek řapíkatého celeru.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Cibulku osmahneme na olivovém oleji. Přidáme česnek a dáme mu 1 minutu.
    Osmahneme cibulku
  3. Přidáme česnek
  4. Zalijeme trochou vývaru a povaříme asi tak 5 minut.
    Zalijeme
  5. Přidáme mrkev a celer. Přilijeme vývar, přidáme provensálské koření, na drobno nasekané chilli papričky a vaříme na mírném ohni zakryté asi 20 minut.
    Přidáme zeleninu
  6. Nakrájíme chilli
  7. Přidáme chilli
  8. Přidáme koření
  9. Přidáme koření
  10. Přidáme propláchnuté fazole.
    Přidáme propláchnuté fazole
  11. Přidáme natrhané maso. Vše povaříme na mírném ohni ještě tak 10 minut.
    Maso
  12. Přidáme maso
  13. Podáváme s nasekanou petrželkou.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Zapečená makrela | Návrat do dětství | Retro

Bejvávalo. Jo, tohle už také můžu říkat. Dělávali jsme tohle jídlo doma, pak ještě za studií. Varianta s bramborem nebo těstovinami. Takže teď už je to takové retro. Ale stejně snadné, poměrně rychlé a pořád chutné.

Zapečená makrela | Návrat do dětství | Retro
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nevím, jestli sem s tím vůbec mám jít. Vždyť to zase není nic tak převratného. Ale třeba je tu ještě někdo, kdo takovou věc nevyzkoušel. Třeba jen proto, že ho to nenapadlo. Tak se pustíme do zapečené makrely.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Zapečená makrela | Návrat do dětství | Retro
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nevím, jestli sem s tím vůbec mám jít. Vždyť to zase není nic tak převratného. Ale třeba je tu ještě někdo, kdo takovou věc nevyzkoušel. Třeba jen proto, že ho to nenapadlo. Tak se pustíme do zapečené makrely.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Uvaříme si těstoviny v osolené vodě. Scedíme.
    Uvaříme těstoviny
  2. Pepriku nakrájíme na proužky a orestujeme na kousku másla.
    Orestujeme papriku
  3. Přidáme obranou makrelu, opepříme a promícháme.
    K paprice přidáme makrelu
  4. Do zapékací misky dáme vrstvu těstovin. Na ni rozložíme makrelu s paprikou. Jemně prohrábneme.
    Do zapékací misky dáme vrstvu těstovin
  5. Překryjeme vrstvou těstovin. Položíme navrch kousek másla a opepříme. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme tak, aby se začala na vrchu tvořit zlatavá krustička.
    Další vrstva
  6. Mezitím si připravíme zálivku. Potřebujeme vejce, nivu a smetanu.
    Připravíme zálivku
  7. Rozklepneme vejce.
    Vejce
  8. Rozdrobíme nivu.
    Niva
  9. Zalijeme smetanou a dobře rozšleháme. Ona niva nepůjde tak snadno, nemusí to být dohladka, ty hrudky nechte být.
    Rozšleháme
  10. Po 20 minutách pečení těstoviny vyndáme z trouby.
    Po 20 minutách pečení
  11. Polijeme zálivkou.
    Zalijeme
  12. Můžeme mírně promíchat, ale opravdu mírně. Vrátíme do trouby a pečeme asi tak 10 minut.
    Mírně promícháme
  13. Hotovo
  14. Podáváme. Třeba se zeleninovým salátem, okurkou nebo stříbrnými cibulkami.
    Podáváme
  15. Podáváme
Tip:

Makrela obecná patří mezi nejznámější mořskou rybu a v uzené podobě ji najdete skoro v každé prodejně s potravinami. Dospělé makrely dorůstají do délky 45 – 60 cm (v obchodě se nejspíš setkáme s makrelami s délkou okolo 30 cm), s hmotností 150 – 500 g (takže ta naše má asi 220 g).

Makrela
Makrela

..

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru

Je to takový pokus, něco podobného už jste možná také vařili. Teď ale vařím já. Pokud máte v zásobě kuřecí vývar, pak není problém s časem. No, už jsem všechen vývar spotřeboval, takže jsem si založil nový. To mi přípravu protáhlo o půldruhou hodinu. Na krémovou kuřecí polévku jsem našel inspiraci u Australanů. Ne, že by to bylo jejich národní jídlo, to asi ne, takže u toho ani nemusíme hrát australskou hymnu nebo foukat do didgeridoo. Ale můžete. Jen s tím foukáním asi bude potíž, k vaření potřebujeme ruce. Tenhle recept dost zjednodušeně lze připravit jako polévku s pošírovaným kuřetem. Ale teď jde o polévku krémovou. A je stejně dobrá!

Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Krémová kuřecí polévka | Alternativa pro kuřecí polévku z vývaru
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku připravujeme podobně jako když vaříme samotný kuřecí vývar. Jenom trochu jinak. Podobné ingredience však podobnost naznačují. I fakt, že nakonec vařenou zeleninu vyhodíme. Předala už všechno, co mohla masu i vodě. A jakmile jste se dostali až k téhle fázi, je to už brnkačka a chvilka než budete mít polévku hotovou. Pokud máte bezlepkovou dietu, můžete hladkou mouku nahradit kukuřičnou bezlepkovou hladkou moukou. Ostatně tu jsem použil ve zmiňovaném receptu Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí, byť v menším množství.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 + 20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si maso i zeleninu.
    Připravíme si potřebné
  2. Cibule nakrájíme nadrobno, stejně tak celer a pórek.
    Vše nakrájíme
  3. Vodu a vývar dáme do kastrolu, přidáme nakrájenou zeleninu a kuřecí maso.
    Do vývaru přidáme vodu
  4. Přidáme zeleninu
  5. (Nenechte se zmást změnou nádobí. Když jsem si uvědomil, že prvně použitý hrnec není dostatečně velký, vyměnil jsem ho. Někdy se holt chybička vloudí. Tahle šla napravit snadno.)
    Přidáme maso
  6. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na střední, zakryjeme a vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu.
    Vaříme
  7. Maso vyjmeme, tekutinu scedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
    Scedíme
  8. Rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Je to stejné, jako při přípravě jíšky. Vaříme asi 1 minutu, aby mouka zhnědla a postupně přiléváme vývar ze zeleniny. Přilijeme smetanu, zakryjeme a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme na střední a přidáme roztrhané kuřecí maso. Za občasného míchání vaříme asi 15 minut, aby se vytvořila krémovitá konzistence.
    Vaříme
  9. Přidáme podle chuti čerstvě mletý pepř a osolíme.
  10. Podáváme s nasekanou petrželkou.
    Podáváme s nasekanou petrželkou
Tip:

HELE:
Legenda o objevení didgeridoo praví, že jistý aboriginský mladík rozdělával oheň a hledal suché dříví, nalezl však dutý kmínek eukalyptu. Když jej zdvihl, všiml si spousty termitů pobíhajících v dutině nalezeného kousku dřeva. Mladíkovi bylo líto upálit bezmocné tvory a chtěl je vyfouknout z dutiny, kterou si sami vykousali. Přiložil rty ke kmínku, ale při prvním vydechnutí vzduchu do dutiny se ozval zvláštní vrnivý zvuk, který sice termity nevyhnal, ale zato ukázal lidem cestu k jednomu z prvních hudebních nástrojů. Tohle s vařením nemá vlastně nic společného, ale proč si nedopřát kulturní vložku?!

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Játrová nádivka do kuřete | V kuřeti i samotná chutná + pečené kuře

Játrová nádivka do kuřete. Když peču kuře, vždycky padne otázka, zda bude s tou nádivkou. Je míněna játrová nádivka, kterou dělám, protože všem chutná. Je to jednoduchá věc, chutná.

Játrová nádivka do kuřete | V kuřeti i samotná chutná + pečené kuře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všechno smícháme, naplníme do kuřete nebo pečeme samostatně. Obvykle to, co se do kuřete nevejde, zabalím do alobalu a peču současně s kuřetem. Nádivka by šla také péci samostatně v zapékací misce.
Játrová nádivka do kuřete | V kuřeti i samotná chutná + pečené kuře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Všechno smícháme, naplníme do kuřete nebo pečeme samostatně. Obvykle to, co se do kuřete nevejde, zabalím do alobalu a peču současně s kuřetem. Nádivka by šla také péci samostatně v zapékací misce.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Játra očistíme a nakrájíme na menší kousky.
    Potřebujeme
  2. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Zalijeme mlékem.
    Zalijeme mlékem
  3. Přidáme vejce. Osolíme, přidáme asi tak lžičku provensálského koření, špetku muškátového oříšku a opepříme.
    Přidáme nejen vejce
  4. Promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme ještě strouhanku podle potřeby. Necháme chvíli stát, aby se pečivo i strouhanky dobře nasákly.
    Dobře promícháme
  5. Můžeme přidat strouhanku
  6. Nádivkou naplníme kuře, které jsme osolili uvnitř i vně.
    Plníme kuře
  7. Pokud po plnění kuřete vám něco zbyde, stačí zabalit nádivku do alobalu a přidat k pečení kuřete.
    Kuře se slaninou
  8. Kuře pečeme pomalu při 220 °C, podložené kousky másla. Pečeme 1 a 1/2 až 2 hodiny. V polovině pečení podlijem vodou a sundáme slaninu. Pak ještě při dalším pečení přeléváme kuře občas šťávou.
    Polovina pečení
  9. Kuře pak podáváme s bramborem. Ale tuhle fotku už tady neuvidíte. Než jsem cvaknul výsledek, bylo už snědené.
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Zapékané fazole s klobásou | Tak trochu vzpomínka na Řecko

Jo, už jsem se tady zmiňoval, že mě v taverně Little Prince na Corfu překvapili při objednávce denní nabídky. Šel jsem tehdy odvážně do skopového, ale to nebylo nijak valné. Jenže předkrm to zachránil. Na pánvi klobása s něčím, pěkně to prskalo a bylo to fakt skvělé. Já si to pak doma upravil podle sebe. A teď zase a jinak. Takže jedeme výpravu do vzpomínek smíchanou s inspirací. Prostě jsem si řekl, že něco takového podniknu znova. A je to tady. Už proto, že mám malou litinovou pánev, které takové jídlo sluší.

Zapékané fazole s klobásou I Tak trochu vzpomínka na Řecko
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete si smíchat vlastní pánev. Klobásu podle chuti a fazole třeba jenom s rajčatovou omáčkou. Dochucení je také na vaší chuti. Takže svobodně v kuchyni. Hurá! Je to rychlé, snadné, chutné.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Zapékané fazole s klobásou I Tak trochu vzpomínka na Řecko
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete si smíchat vlastní pánev. Klobásu podle chuti a fazole třeba jenom s rajčatovou omáčkou. Dochucení je také na vaší chuti. Takže svobodně v kuchyni. Hurá! Je to rychlé, snadné, chutné.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rozpálíme olej a opečeme na kolečka nakrájenou klobásu.
    Opečeme klobásu
  2. Přidáme nasekaný česnek.
    Přidáme česnek
  3. Přidáme hned nakrájenou jarní cibulku a vše orestujeme.
    Přidáme jarní cibulku
  4. Fazole i se šťávou přidáme ke klobáse a promícháme.
    Přidáme fazole
  5. Přidáme provensálské koření, mírně osolíme (pozor, klobása už je solená!) a opepříme. Chvilku ještě provaříme a pak dáme do trouby předehřáté na 190-200°C. Pečeme 30 minut.
    Přidáme koření
  6. Podáváme. Můžete si k tomu dát dalamánek, toast nebo nechat tak. Každopádně si pochutnáte.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí | Pochutnejte si na kvalitě

Kuřecích polévek vám v restauracích nabídnou mraky, některé zavánějí kostkou, jinde poctivým kuřecím vývarem. V jedné pražské restauraci, která se stavěla do role lepších mi nabídli kuřecí vývar (tentokrát míněný jako polévku), která fakt zaváněla kostkou. Nic proti kostkám, když je nouze, ale v restauraci by se za tohle měli stydět! Ve vývařovně bych jim to odpustil, v restauraci by si měl šéfkuchař takovou polévku ještě horkou nalít do kaťat i s těmi kupovanými nudlemi (nic proti ni, taky je používám). Připravte si polévku, která voní a chutná. A k tomu receptu budete potřebovat základní pošírovaná kuřecí prsa. Jo, tohle už jste asi četli u základního receptu na pošírovaná kuřecí prsa. Opakování, matka moudrosti, takže mě prosím nekamenujte. Takže pro tento recept potřebujete i nápovědu z toho základního. Nic složitého, jenom pokliknete.

Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí | Pochutnejte si na kvalitě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku můžete sfouknout zároveň s přípravou pošírovaných kuřecích prsou. Máte vývar i maso. Pro dva můžete vyjít z decentního množství půl litru, ale stejně doporučuji spíše 1 litr. Bude o polévku zájem. Takže pro 4 osoby si to nějak přepočtěte, to dáte. Dopřejte spolustolovníkům tu dobrou polévku.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí | Pochutnejte si na kvalitě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku můžete sfouknout zároveň s přípravou pošírovaných kuřecích prsou. Máte vývar i maso. Pro dva můžete vyjít z decentního množství půl litru, ale stejně doporučuji spíše 1 litr. Bude o polévku zájem. Takže pro 4 osoby si to nějak přepočtěte, to dáte. Dopřejte spolustolovníkům tu dobrou polévku.
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si pošírovaná kuřecí prsa podle základního receptu. Pokud chcete ušetřit čas, je i tady (ale rozpis ingrediencí si radši najděte v základním receptu). Do nádoby dáme kuřecí vývar a vodu, tak půl na půl, stonek řapíkatého celeru, kuličky černého pepře a bobkový list. Přivedeme k varu. Pak teplotu stáhneme, aby tekutina jenom mírně probublávala. Přidáme kuřecí prsa a necháme vařit mírným varem asi tak 15 minut. Kuřecí maso pak vyndáme a necháme vychladnout. Pro další potřeby ho natrháme nebo nakrájíme. To jsme pořád ještě v čase doby přípravy polévky.
  2. Smícháme 1 lžíci kukuřičné mouky se 2-3 lžícemi vody v malé misce. (Čím váce mouky, tím bude polévka méně čirá.)
    Kukuřičná mouka
  3. Směs pak vmícháme do vývaru z pošírování prsíček. Povaříme na mírném ohni asi 2 minuty.
    Vmícháme
  4. Z kukuřičného klasu vyloupeme zrna a přidáme je do polévky. A ještě přidáme a baby špenát. Opět povaříme na mírném ohni tak 3 až 4 minuty. Můžete přidat o kousky klasů.
    Přidáme kukuřici a špenát
  5. Do polévky přidáme natrhaná kuřecí prsa. Necháme prohřát tak 3 minuty. Dochutíme solí a pepřem.
  6. Podáváme.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace

Kebab už tady máme, tentokrát si pohrajeme se špejlemi. Je to docela dobrodružství, ale to dáte. A když něco selže, ještě zůstane kebab jako čevapčiči. Jesdtli chcete jiný recept, najdete třeba pikantní kuřecí nebo korejský špíz a to už je od rodiště kekabů docela daleko, ale stejně hodně blízko.

Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řecká inspirace je jasná. Kebab v té oblasti dělá kdekdo (i Turci v Praze), když k tomu přidáte řecký jogurt (což by se korektně mělo říkat jogurt řeckého typu), je to tady.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kebab na špejli s jogurtovým dipem | Řecká inispirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řecká inspirace je jasná. Kebab v té oblasti dělá kdekdo (i Turci v Praze), když k tomu přidáte řecký jogurt (což by se korektně mělo říkat jogurt řeckého typu), je to tady.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jogurtový dip
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso smícháme s koření, přidáme vajíčko a dobře prohněteme. Vytvoříme kompaktní hmotu. Jinak se totiž válečky kebabu na špejli neudrží.
    K mas přidáme koření
  2. Speciální směs z Řecka můžete nahradit smícháním oblíbeného koření.
    Směs řeckého koření
  3. Vytvoříme válečky, které navlékneme na špejle. Namočte je třeba i na půl hodiny, ale protože je maso mleté, stačí jen na chvilku, nebude na špejlích ulpívat.
    Vytvoříme válečky, navlékneme je na špejli
  4. Na grilovací pánvi opečeme ze všech stran. Do pánve stříkneme trochu rostlinného oleje. Pečeme tak asi 6 minut, pak přetočíme a grilujeme dalších 6 minut. Pak už pootáčíme, aby se válečky opekly opravdu ze vše stran. Grilovací pánev dobře rozpálíme, ale pak teplotu zmírníme, aby se maso grilovalo a nespálilo na uhel.
    Grilujeme na pánvi
  5. Do jogurtu nasekáme jarní cibulku, nať kopru, přidáme prolisovaný česnek a asi tak 1 až 2 lžičky olivového oleje. Dobře promícháme.
    Připravíme si dip
  6. Podáváme s bagetou, dalamánkem nebo jiným chlebem.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Řecký burger | Hamburgerová inspirace z dovolené

V taverně Wave jsem byl každý den. Majitel vřele vlídný, personál vřele přátelský, tak proč k nim nechodit. Volil jsem jídla podle abecedy, přiznávám, že u L jsem se zarazil, protože loni mi ta ovcd jind moc nechutnala, Lamb jsem risknul. Šlo to. Ale pak jsem se raději vrátil v abecedě trochu zpátky. Hamburger. Bez housky a amerických vlaječek. Ložené na talíři. Takže něco jako steak (nechtějte mě dostat n hranici za rouhačství) a holandský řízek (ani v tomto případě nechci skončit jako Mistr Jan Hus). Ale zkusíme rekonstrukci. Proč ne?!

Řecký burger | Hamburgerová inspirace z dovolené
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Potřebujeme hovězí maso. Mleté maso. Můžeme si ho umlít, můžeme si ho koupit, záleží na volbě. A k masi už nic nepřidáváme, žádné vajíčko, žádnou údajně přiblbou strouhanku. Jenom s tím namletým masem mlátíme, aby dostalo rozum. Tedy, aby se jeho atomy rozpojené nuceným mletím zase spojily. Dělám si srandu, ale když s tím masem mlátíte, spojí se a nerozpadá. Můžete přidat česnek, oblíbené koření, já přidal směs z Řecka. Na jejich burgry. Ať je to stylové.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Řecký burger | Hamburgerová inspirace z dovolené
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Potřebujeme hovězí maso. Mleté maso. Můžeme si ho umlít, můžeme si ho koupit, záleží na volbě. A k masi už nic nepřidáváme, žádné vajíčko, žádnou údajně přiblbou strouhanku. Jenom s tím namletým masem mlátíme, aby dostalo rozum. Tedy, aby se jeho atomy rozpojené nuceným mletím zase spojily. Dělám si srandu, ale když s tím masem mlátíte, spojí se a nerozpadá. Můžete přidat česnek, oblíbené koření, já přidal směs z Řecka. Na jejich burgry. Ať je to stylové.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso jen okořeníme, použil jsem směs koření z Řecka na BBQ, ale přidejte si své oblíbené.
    Maso jen okořeníme
  2. Bylinky z Řecka
  3. Masovou hmotu prohněteme a pak s ní několikrát praštíme o prkénko. Maso se musí spojit. Pak rozdělíme na části, které rukou vytvarujeme do placiček.
    Vytvoříme hmotu
  4. Placičky vložíme mezi čtverce papíru na pečení a rukou stlačíme.
    Vytvoříme placky
  5. Opečeme na oleji na grilovací pánvi. Tak asi 6 až 8 minut na každé straně.
    Opečeme na grilovací pánvi
  6. Připravíme si hranolky.
    Usmažíme hranolky
  7. Na talíř položíme burger, přidáme nakrájenou zeleninu, okurku a rajčata. Dochutíme ještě balsamikovým glazé (třeba s příchutí fíků).
    Řecký burger
Tip:

Dovezeno:
Směs koření na burger jsem si dovezl z místa činu – Corfu. Ale můžete si ji namíchat z oblíbených bylinek.

Koření z Řecka
Koření z Řecka

Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí kari | Rychlá večeře pro dva

Vždycky, už asi víte, následují po sobě dva recepty, které mají stejnou surovinu. No, ono se dá vařit pro dva, ale nakupování je to komplikovanější. Takže vždycky něco zbyde a co s tím. Využít. To je jasné. Občas se dá koupit malé množství u řezníka, ale vypadáte při tom málem jao vyvrhel. „A to je všechno?“ ptají se. A máte pocit, že jste něco zanedbali a podcenili. Na ty řeči se můžete vykašlat. A když nejde k řezníkovi, už jste trochu v maléru. Koupíte prostě víc než potřebujete. A pak je tu výzva. Jiné jídlo ze stejné suroviny. Tak tohle je úvod na Nobelovsku za literaturu. Jdeme na kuřecí spodní řízky.

Kuřecí kari | Rychlá večeře pro dva
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Lehké, rychlé, dobré.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
15 minut
Kuřecí kari | Rychlá večeře pro dva
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Lehké, rychlé, dobré.
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Tak, jak se povedou. Dáme si vařit rýži jako přílohu. Bílou nebo basmati.
  2. Maso osolíme, opepříme a přidáme lžičku kari. Potom dobře prsty promneme, aby se koření dostalo na celý povrch masa.
    Osolíme, přidáme kari
  3. Rozpálíme rostlinný olej, tak 2 lžíce, a opečeme okořeněné masové nudličky. Tak asi 3 minuty. Pak dáme maso stranou. Olej necháme v pánvi.
    Na oleji osmahneme
  4. Do pánve pak dáme nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme česnek a zázvorovou pastu. Promícháme. Přidáme ještě trochu kari, tak 1/4 lžičky a provaříme. Asi 3 minuty.
    Přidáme cibuli, pak česnek a zázvor
  5. Smícháme kuřecí vývar s kukuřičným škrobem a vše nalijeme do pánve.
    Zalijeme vývarem
  6. Vrátíme do pánve maso a promícháme. Chvíli povaříme, aby omáčka zhoustla.
    Vrátíme maso do pánve
  7. Přidáme hrášek.
    Přidáme hrášek
  8. Promícháme, povaříme tak ještě asi 3 minuty. Můžete přidat pro zjemnění trochu jogurtu, pak promíchejte a můžete podávat.
    Povaříme
  9. Podáváme.
    Podáváme s rýží
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Těstovinový salát s kuřetem | Lehká večeře

Tak jsem si usmyslel, že připravím něco lehčího k večeři. Trochu vaření, trochu míchání a pak hurá ke stolu. Správně, bude to salát! Narazil jsem na metodu vaření těstovin s hráškem, tak jsem ji vyzkoušel. Funguje to s naloženým hráškem, ale jistě i s mraženým. Jen si nejsem jist, zda ten právě vyloupaný ze zahrádky půjde připravit také tak. Ale řekl bych, že by ani s tím neměl být problém. Na tomhle salátu je skvělé, že si ho můžete připravit pro jednoho i deset lidí, že to může být večeře, nebo oběd do krabičky v práci, případně i piknikové jídlo. Salát stačí dát do uzavřeného boxu a v ledničce si počká na druhý den. Takže i v případě, že chystáte večeři pro dva a skončíte u ní sami, nic ještě není ztraceno.

Těstovinový salát s kuřetem | Lehká večeře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá věc. Jenom smícháme všechny připravené ingredience a je hotovo. To je metoda salátů.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Těstovinový salát s kuřetem | Lehká večeře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá věc. Jenom smícháme všechny připravené ingredience a je hotovo. To je metoda salátů.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Těstoviny vaříme v osolené vodě tak 5 minut, pak přidáme hrášek a těstoviny dovaříme ještě tak 4 minuty poté, co voda zase přijde k varu.
    Uvaříme těstoviny s hráškem
  2. Scedíme a propláchneme studenou vodou.
    Scedíme studenou vodou
  3. Na rozpáleném oleji dobře opečeme na proužky nakrájený jemně osolený a opepřený kuřecí řízek. Můžete maso krájet i na menší kousky. Dáme stranou, nevadí, když mírně vychladne.
    Osmahneme kuřecí maso
  4. Rajčata nakrájíme na klínky nebo čtvrtky, podle jejich velikosti. Přidáme k masu a těstovinám s hráškem.
    Smícháme
  5. Promícháme a ještě dochutíme solí a pepřem, podle chuti.
    Promícháme
  6. Přidáme farmářský dresink, přiměřeně.
    Přidáme dresink
  7. Jemně vše promícháme.
    Promícháme
  8. Podáváme. Salát můžeme uchovat v uzavřeném boxu v ledničce i na další den, takže to může být i takové skvělé piknikové jídlo.
    Podáváme
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Pikantní čočka s pikantními párky | To jsou tedy dárky

Improvizace. To u mě v kuchyni platí. Jasně, že okukuji, co se dá nachystat,  ve finále je to ale zase něco jiného. Ne úplně, ale  je. Omrknul jsem recept na pikatní čočku, ale pak už jsem varioval. Posloužila mi k tomu i kostka, které výrobce říká houbový bujón. No, nemá se to? Ale jděte!

Večeře i lehká svačinka, třeba.
Večeře i lehká svačinka, třeba.

Pikantní čočka s pikantními párky | To jsou tedy dárky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to trochu jiná čočka, než obvykle připravujeme, ale je to skvělé jídlo, když máte doma klobásky nebo párky a už vás nebaví je počád chroustat ohřáté s hořčicí. Můžeme k ní také podávat uvařené vejce nebo volské oko.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Pikantní čočka s pikantními párky | To jsou tedy dárky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to trochu jiná čočka, než obvykle připravujeme, ale je to skvělé jídlo, když máte doma klobásky nebo párky a už vás nebaví je počád chroustat ohřáté s hořčicí. Můžeme k ní také podávat uvařené vejce nebo volské oko.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Čočku namočíme alespoň na 30 minut a pak vaříme v neosolené vodě do měkka. Asi tak 45 až 40 minut.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nakrájenou jarní cibulku. Přidáme kapary a nakrájené okurky. Promícháme a tak 2 minuty restujeme. Přidáme rozdrobenou kostku houbového bujónu a zalijeme horkou vodou. jemně osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou petželku. Promícháme a zakryjeme. Dusíme tak 5 minut. Pak odkryjeme, aby se tekutina ještě trochu odpařila.
  3. Podáváme s ohřátými pikantními párky.
    Podáváme s párky
  4. Podáváme s pikantními párky
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Syrečkové karbanátky | Jen pro někoho nejspíš

Hokus pokus, proč si nepohrát. Tentokrát jsem si usmyslel, že olomoucké tvarůžky zapracuji do karbanátků. A uvidíme, co to udělá. Můžete je servírovat s hranolky, bramborami, třeba i dalamánkem či toastovým chlebem. A s dipem podle chuti, hořčicí nebo kečupem. A jsou fakt dobré jako sendvič – s kouskem salátu, rajčetem a kečupem.

Syrečkové karbanátky jako sendvič
Syrečkové karbanátky jako sendvič

Syrečkové karbanátky | Jen pro někoho
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zvláštní chuť dodají nejenom syrečky, ale i harissa a bílé víno. Vlastně to vzniklo tak, že jsem se musel rozhodnout, zda pořídím mléko (a litr je moc, nevydrží, protože mléko zase tolik nepoužívám) nebo zkusím masité směsi dodat vláčnost něčím jiným. A co třeba vínem?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Syrečkové karbanátky | Jen pro někoho
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zvláštní chuť dodají nejenom syrečky, ale i harissa a bílé víno. Vlastně to vzniklo tak, že jsem se musel rozhodnout, zda pořídím mléko (a litr je moc, nevydrží, protože mléko zase tolik nepoužívám) nebo zkusím masité směsi dodat vláčnost něčím jiným. A co třeba vínem?
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Na toastovači si opečeme toastové chleby, rozlámeme je na kousky a rozmixujeme na strouhanku. Tu přidáme k osolenému a opepřenému masu. Přidáme nadrobnonakrájenou cibuli. Přidáme harissu (pokud máte raději méně pikantní, šetřete, dejte třeba jen jednu lžičku), vejce.
    Připravíme směs s masem
  2. Přidáme nadrobno nakrájené olomoucké tvarůžky.
    Přidáme nadrobno nakrájené olomoucké tvarůžky
  3. Do směsi přilijeme víno a vypracujeme masovou hmotu.
    Vypracujeme masovou hmotu
  4. Smažíme na směsi oleje a másla.
    Smažíme na směsi oleje a másla
  5. Opékáme na obou stranách.
    Opékáme na obou stranách
  6. Podáváme. Můžet přidat jakýkoli dip, hořčici, a coby přílohu zvolit hranolky, máslem potřené brambory nebo dalamánek.
    Podáváme
  7. Můžeme podávat jako sendič s kečupem, rajčetem a salátem.
    Můžeme podávat jako sendič s kečupem, rajčetem a salátem
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Kuřecí paličky nasucho | Jako křídla – variace

Takže tu máme recept, jak připravit kuřecí křídla bez oleje. Totéž vlastně můžeme udělat s paličkami, tedy spodními stehýnky.

Paličky můžeme servírovat s chilli omáčkou a dalamánkem
Paličky můžeme servírovat s chilli omáčkou a dalamánkem

Uložit

Kuřecí paličky nasucho | Jako křídla – variace
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Paličky jemně obalíme v okořeněné mouce a pečeme. Toť vše. Můžete si zvolit koření podle chuti. Křídla v podobném receptu jsou s cajunskou směsí, tentokrát je ve hře obyčejné grilovací koření.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
60 minut
Kuřecí paličky nasucho | Jako křídla – variace
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Paličky jemně obalíme v okořeněné mouce a pečeme. Toť vše. Můžete si zvolit koření podle chuti. Křídla v podobném receptu jsou s cajunskou směsí, tentokrát je ve hře obyčejné grilovací koření.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Paličky opláchneme, osušíme obalíme dobře v mouce, kterou jsme smíchali s grilovacím kořením a solí. Jemně při vyjmutí ze směsi oklepneme.
    Obalíme v mouce
  2. Rozložíme na pečicí papír a dáme do trouby předehřáté na 200 °C pozvolna péct asi tak 60 minut. Osvědčilo se mi dát pod plech ještě jeden pekáček s vodou. V troubě se vytvoří lepší klima. Pohled do trouby vypadá trochu strašidelně, ale to jenom proto, že jsem nepustil světlo dovnitř. Takže se nenechte odradit fotkou.
    Dáme do trouby
  3. V polovině pečení paličky otočíme. Pokud se na nich ještě objevuje moučný obal, stačí jemně orosit vodou.
    Otočíme
  4. Hotovo. Můžeme podávat.
    Hotovo
  5. Podáváme s dresinkem, třeba farmářským nebo dipem. Miluji sladkou chilli omáčku na kuře. Má správnou ostrost a skvělou chuť. Jako příloha může být třeba dalamánek, chléb nebo toast.
    Podáváme s farmářským dresinkem
  6. Podáváme s chilli omáčkou
Díky za návštěvu, dobrou chuť!

Jemné kuře s těstovinami | Tak trochu Itálie

Dobrá, tohle jídlo bude mít také spoustu variací. Záleží na vás, zda místo cibule zvolíte jenom česnek a nebo jenom pórek. Můžete sáhnout i po jiných houbách než jsou žampiony. Je to prostě taková skládačka, jak jinak.

Jemné kuře s těstovinami | Tak trochu Itálie
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!