Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty

Původně to měl být pokus o fazolovou polévku. Z bílých fazolí. Ale pak na mě vykoukly černé fazole a bylo rozhodnuto. Budeme mít šachy na talíři. Ale nečekejte šach mat, pochutnáte si.

Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Pak dáme stranou.
  2. Do kastrolu, ve kterém jsme slaninu opékali, přidáme olej a zahřejeme.
  3. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a promícháme. Pak přidáme i na drobno nakrájenou mrkev. Restujeme spolu tak 5 minut.
  4. Přidáme nasekaný česnek a restujeme do minuty, pak zalijeme zeleninovým vývarem.
  5. Přidáme bílé i černé fazole a necháme na mírném ohni probublávat. Už jsou vařené, takže stačí tak 20 minut.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Původně jsem vzdoroval myšlence, že půlku polévky rozmixuju. Jenže pak mi došlo, že by bylo dobré ji mít méně vodovatou a více krémovitou. Proto povolávám tyčový mixer! Takže 5 naběraček jde stranou, nechávám je vychladnout aspoň trochu a pak použiju tyčový mixer.
  8. Rozmixovanou část polévky vrátíme do kastrolu, přidáme dvě třetiny osmahnuté slaniny a promícháme. Chvilku povaříme a nakonec přidáme trochu rajčatového pyré. Když chcete červenou polévku, ještě přitlačte.
  9. Při podávání polévku dozdobíme trochou opečené slaniny a petrželkou.
    černobílá fazolová

Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem

Neopakuji se, mírně se jen vracím k tématu rolád, masových rolád, aby bylo jasné. Cukrářské mi nějak nejdou (a nemám k tomu ani odvahu). Takže už tu máme masovou roládupárkovou roládu. Teď pojedeme dál. A podávat můžete třeba se salátem z kysaného zelí.

Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso smícháme s vejci (2, jedno potřebujeme na potření), pepřem a solí. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Smícháme
  2. Přidáme strouhanku, podle uvážení, záleží na hustotě masové směsi.
    Přidáme strouhanku
  3. Prohněteme.
    Prohněteme
  4. Baby špenát dáme do pánve s rozpuštěným máslem.
    Špenát
  5. Krátce orestujeme. Tak 2 minuty.
    Špenát na másle
  6. Připravíme si další potřebné.
    Ingredience
  7. Rozbalíme těsto a poklademe na ně masovou směs.
    Rozprostřeme
  8. Rozprostřeme mortadellu na maso.
    Poklademe mortadellu
  9. Poklademe plátky chedaru.
    poklademe chedar
  10. Přidáme orestovaný špenát.
    Přidáme špenát
  11. Rozšlehaným vejcem potřeme okraje těsta, aby nám roláda držela lépe zabalená.
    Potřeme vejcem okraje
  12. Roládu zabalíme a pak celou potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C a necháme v troubě tak 25 až 30 minut. Podle toho, jak dozlatova se roláda upeče.
    Zabalíme
  13. Hotovo.
    Upečeno
  14. Ochutnejte.
    Ochutnejte
  15. Podáváme třeba se zelným salátem.
    Roláda
Tip:

Mortadella je mortadela. Takže nepropadejte pravopisné depresi. Je to druh jemného měkkého vepřového salámu, obsahujícího kostky vepřové slaniny a koření. Mortadela pochází z Itálie, kde je boloňská mortadela od roku 1998 chráněným zeměpisným označením na úrovni Evropské unie.

Bramborový salát | Proč se nevrátit ke klasice? Skoro.

A bude to návrat skoro vánoční. Inspiraci dodal David Korecký z restaurace Konírna. A také Pavel Sapík, z Terasy U Zlaté studně. Pánové se liší, to je docela logické, ale stejně nevybočí, protože proč také?! Trochu si to poupravím i já, zrychlím, zjednoduším. Pokud jste někdy sáhli po zeleninové směsi pro přípravu bramborových salátů, tak jsme teď na jedné lodi.

Bramborový salát | Proč se nevrátit ke klasice?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jak už to znáte z mých popisů salátů. Mícháme a mícháme. A výsledek je opět dobrý.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Bramborový salát | Proč se nevrátit ke klasice?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jak už to znáte z mých popisů salátů. Mícháme a mícháme. A výsledek je opět dobrý.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce, tak asi 20 minut. Oloupeme a nakrájíme na kostičky. Směs na bramborový salát přecedíme.
    Brambory
  2. Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme.
    Vajíčka
  3. Přidáme k bramborám a zelenině.
    Smícháme
  4. Přidáme tatarskou omáčku, pepř a sůl.
    Tatarka
  5. Přidáme hořčici.
    Přidáme hořčici
  6. Jemně promícháme odspodu, aby se brambory nerozmlátily.
    Promícháme
  7. Hotovo. Dáme vychladit.
    Hotovo
Tip:

Třeba se hodí směs z jižní Moravy:

Směs
Směs

Knedlíky s vajíčkem | Klasika naší kuchyně

Každý, kdo se dopustí připrvit tenhle recept, se málem stydí výsledek zveřenit. Ono je to přece tak triviální! Ale copak nemají i triviální recepty právo na zveřejnění. Takže do veřejného prostoru přicházejí klasické knedlíky s vajíčkem. A když si děláme klasiku, můžeme si k tomu také nějakou pustit. Třeba Bacha. Na znamení, že si máme dávat bacha na teplotu, abychom neublížili ani cibuli ani vajíčkům. Škvarky jsou totiž z jiného soudku.

Knedlíky s vajíčkem | Klasika naší kuchyně
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Houskové knedlíky a vejce, to je základ. Jak jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Knedlíky s vajíčkem | Klasika naší kuchyně
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Houskové knedlíky a vejce, to je základ. Jak jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme najemno, knedlíky na malé kostičky.
    Nakrájíme
  2. Na pánvi rozpustíme dostatečné množství másla. Jde to odhadnout a pak stejně ještě přijdete na to, že musít přidat máslo, protože knedlíky pijí jako duha. Na mírné teplotě oshmahneme cibulku.
    Osmahneme
  3. Přidáme nakrájené knedlíky a opékáme. Už v téhle fázi zjistíte, že je dobré přidat máslo.
    Opečeme knedlíky
  4. Rozmícháme vajíčka.
    Rozmícháme vejce
  5. Vejce vlijeme do pánve s knedlíky a chvilku necháme stát.
    Vlijeme vejce
  6. Vmícháme nadrobno nakrájenou nať jarní cibulky a vmícháme.
    Přidáme nať
  7. Osolíme a opepříme.
    Osolíme
  8. Podáváme. Můžeme ještě přidat okurčičky.
    Podáváme