Melounový salát | Meloun úplně jinak | Prostě naslano

Jedeme v letní kuchyni. Jo, inspirací mi byly melouny všude kolem, léto, a také nápad na stránkách Epicurious, kde Anna Stockwell Senior Food Editor vychvaluje melouny naslano. Proč to tedy nezkusit. Podmínky jsou ideální pro „vaření“ na koleně. Anna je nadšená a tvrdí, že nikdy už nebudete chtít jíst meloun nasladko. To jsou takové ty americké výkřiky, které nic moc neznamenají. Ale tohle ochutnejte a pak si vybírejte: naslano či nasladko?

Melounový salát | Meloun úplně jinak | Prostě naslano
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rajčata, meloun a čerstvý sýr je možná překvapující společnost. Stačí přidat sůl a olivový olej. Anna nabízí mozzarellu, já to zkouším s kozím sýrem. To musí jít!
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Melounový salát | Meloun úplně jinak | Prostě naslano
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rajčata, meloun a čerstvý sýr je možná překvapující společnost. Stačí přidat sůl a olivový olej. Anna nabízí mozzarellu, já to zkouším s kozím sýrem. To musí jít!
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme vše na libovolné kousky: okurku na plátky, stejně tak rajčata. Meloun zbavíme slupky a semínek.
  2. Poskládáme na talíř, zastříkneme olivovým olejem, dochutíme hrubou mořskou solí a třeba i pepřem.
    Dáme na talíř

Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě

Zase jsem se do toho zamotal. Pokouším se ochočit si listové těsto. Ono to zase není nic těžkého, ale přece jenom záleží čím těsto naplníte. Už tady máme párkovou roládu a nebo kklobásovou rolku. A tentokrát jedeme na trh s mletým masem.

Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Náplň se pododá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Náplň se pododá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájem žampiony a cibuli najemno.
    Nakrájem žampiony
  2. Nakrájíme jarní cibulku. Bílou část i nať.
    Nakrájíme
  3. Na rozpuštěném másle restujeme napřed cibulku, aby změkla. Dejte jí tak 10 minut při mírnější teplotě. Cibule nemá zhnědnout, takže si plotnu nerozpalte jako raketový motor.
    Restujeme
  4. Přidáme houby a restujeme asi tak 5 až 8 minut.
    Restujeme houby
  5. Dobře při restování promícháme.
    Promícháme
  6. Přidáme granulovaný česnek. Můžete samozřejmě použít klasický česnek, stroužků si nasekejte podle chuti. Po dokončení odstavte a nechte vychladnout.
    Přidáme česnek
  7. Smícháme mezitím mleté maso a strouhanku.
    Smícháme
  8. Přidáme vejce, osolíme a opepříme.
    Přidáme vejce
  9. Přidáme zeleninovou směs.
    Přidáme zeleninovou směs
  10. Přidáme strouhaný sýr.
    Přidáme strouhaný sýr
  11. Prohněteme, nejlépe rukama. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  12. Listové těsto rozdělíme na polovinu a každou poklademe plátky anglické slaniny.
    Rozložíme těsto
  13. Na plátky slaniny poklademe masovou směs. Těsto pak zabalíme do válečku. Spoj těsta stlačíme a konce válečků také, aby nám hmota nevytekla.
    Přidáme směs
  14. Rozšleháme vejce.
    Rozšleháme vejce
  15. Roládu potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C a pečeme asi 20 minut.
    Potřeme roládu
  16. Vyjmeme z trouby a ještě jednou potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.
    Znovu potřeme
  17. Vrátíme zpět dotrouby a necháme ještě asi 10 minut péct.
    Pečeme
  18. Hotovo.
    Hotov
  19. Roládu nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme
  20. Podáváme s kečupem a okurkou, můžete si přidat oblbíbený dip podle chuti.
    Podáváme
  21. Dobrou chuť.
    Dobrou chuť.
Tip:

Tuhle roládu si můžete připravit jako večeři, ale stejně tak jako svačinu (polooběd do práce) nebo jako jídlo na piknik.

Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!

No, dobře. Tohle není výkladní skříň neuvěřitelných úspěchů, ale stránka s recepty. Proč by tu neměl být i ten, který si pamatuji z dětství. Jednoduchý jako facka. Mívali jsme okurky na zahrádce a tak nebyl problém. Ocet se dal koupit, na rozdíl od jiných věcí, takže také nebyl problém. I cukr naši zemědělci hrdinně dobývali z řepy. Pepř a sůl tuším nikdy nechyběla. A vody bylo dostatek. Tenhle salát si takové familiární jméno zaslouží.

Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Okurku oloupeme škrabkou na zebru a nakrájíme na jemné plátky.
  2. Do vody dáme cukr a dobře rozmícháme. Pak přidáme sůl a pepř. Nakonec ještě ocet. Dobře promícháme a je hotovo. V horkém dni můžete vychladit.
  3. Podáváme.
    Okurkový salát

Bavorský bramborový salát | Lehčí varianta od sousedů

I v létě si můžeme dopřát bramborový salát. Stačí škrtnout majonézu a trochu jinak zatočit s ingrediencemi. Ale neberte to tak, že klasiku zakzuji nebo před ní varuji. Je to jenom lehčí záležitost, která je dobrým ekvivalentem k tomu, co chystáme hlavně na Vánoce. A jsou snad Vánoce v létě? V našich zeměpisných šířkách určitě ne. Napřed mi vyjel recept Kluků v akci, kteří vaří na České televizi. Pak jsem si zašel na německé stránky. Omrknout co kluci změnili. Nic. Na některých receptech se totiž nic moc měnit nedá. Ale nic nebrání tomu, aby se objevil recept i tady. Že jo?!

Bavorský bramborový salát | Lehčí varianta od sousedů
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento salát dostanete v Bavorsku v každé restauraci, tvrdí Kluci v akci. Na rozdíl od českého je lehký a vlahý, není ani tolik kalorický. Zajímavá je kombinace vařených brambor a syrové salátové okurky. Další trik tkví v zalití brambor a všech ingrediencí horkým vývarem. Zelenovým! Brambory nasáknou chuť vývaru a všechny chutě se snadněji vzájemně propojí. Odleželý chutná skvěle. A je to pravda.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Bavorský bramborový salát | Lehčí varianta od sousedů
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento salát dostanete v Bavorsku v každé restauraci, tvrdí Kluci v akci. Na rozdíl od českého je lehký a vlahý, není ani tolik kalorický. Zajímavá je kombinace vařených brambor a syrové salátové okurky. Další trik tkví v zalití brambor a všech ingrediencí horkým vývarem. Zelenovým! Brambory nasáknou chuť vývaru a všechny chutě se snadněji vzájemně propojí. Odleželý chutná skvěle. A je to pravda.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory vaříme ve slupce. Dejte jim tak 20 minut a měly by být. Jasně, vařit brambory umí každý. A každý je umí také rozvařit. Tak tohle nedělejte. Spokojte se s těmi uvařenými akorát.
    Uvaříme brambory
  2. Brambory nakrájíme na kolečka.
    Brambory nakrájíme na kolečka
  3. Nakrájíme okurku na tenčí plátky.
    Nakrájíme okurku
  4. Nakrájíme cibuli na půlměsíčky.
    Nakrájíme cibuli
  5. Přidáme ocet.
    Přidáme ocet
  6. Přidáme kmín.
    Přidáme kmín
  7. Osolíme a opepříme.
    Osolíme
  8. Zalijeme teplým vývarem. Přidáme nasekaný kopr a promícháme.
    Zalijeme
  9. Necháme stát, aby se chutě propojily.
    Necháme stát
  10. Podáváme, třeba s obalovaným kuřecím řízkem.
    Podáváme
Tip:

Můžete použít již připravený zeleninový vývar, ale lepší bude ten, který si uděláte doma. Z cibule, mrkve a celeru. K nim přidejte nové koření, celý pepř a bobkový list. Vařte vše určitě hodinu. Pak sceďte.

Rychlý losos | Tohle zvládnou i pomalí

Nápad byl jasný: nějakou sváteční večeři. Nic bombastického, vždyť je to na jmeniny, ale zase nic tak obyčejného jako chleba namazaný hořčicí. Kroužil jsem obchodem a ulovil lososa. To by šlo. Tak si dáme rybičku. No, jenom filet, celá by byla za celou gáži, to zase ne. Přiznejme si, že to byl jistý risk, ale oslavenec si chrochtal. Ani nějak nepostřehl, že je v tom pomeranč.

Rychlý losos | Tohle zvládnou i pomalí
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychlost spočívá v úpravě, ale je to jako s vlaky našeho státníhi dopravce. Také si chvíli počkáte. Jenže tady je to o marinování. To chce nějaký čas. Minimálně třicet minut. Ale, když marinujete přes noc, chutě se do masa víc ponoří. Určitě! A pak trochu počítejte s tím, že je potřeba uvařit brambory. A třeba i orestovat. Ale stejně je to rychlé a není to fast food.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Rychlý losos | Tohle zvládnou i pomalí
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychlost spočívá v úpravě, ale je to jako s vlaky našeho státníhi dopravce. Také si chvíli počkáte. Jenže tady je to o marinování. To chce nějaký čas. Minimálně třicet minut. Ale, když marinujete přes noc, chutě se do masa víc ponoří. Určitě! A pak trochu počítejte s tím, že je potřeba uvařit brambory. A třeba i orestovat. Ale stejně je to rychlé a není to fast food.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Porci lososa dejte so umělohmotného boxu, překrojte citron i pomeranč a vymačkejte na rybu.
    Citrusy
  2. šťáva z citrusů
  3. Přidejte olej, osolte a opepřete podle chuti. Nechte v chladu marinovat alespoň půl hodiny.
    Okořeníme
  4. Mezitím si uvařte brambory. Vařím je v osolené vodě s trochou kmínu. Podle velikosti jim dejte čas. Tak 20 minut určitě.
  5. Marinovaného lososa zabalíme do alobalu. Do balíčku přidáme rozmarýn. Trochu ještě přelijeme marinádou.
    dáme do alobalu
  6. Dáme péct do předehřáté trouby na 220 °C. Pečeme 10 minut. Pak balíček s alobalem otevřeme a přepneme na gril, tak na 2 až 3 minuty. Když se vám to nezdá, dejte ještě 3 minuty navíc. Záleží na výkonu trouby a zdatnosti grilu. Ale doporučuji hlídat. Pečeme ve střední části trouby.
  7. Brambory mezitím osmahneme na másle. Malé brambory připravuji celé, velké je dobré překrájet.
    osmahneme brambory
  8. Lososa podáváme s bramborem, můžete přelít bylinkovým dressingem s jogurtem.
    podáváme

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma

Už tu máme podobné kousky dovádění s makrelou.Třeba retro nebo rybářský experiment či s paprikou a rajčaty.

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce a po mírném vychladnutí oloupeme. Stačí tak 20 minut, je to započítáno v čase na přípravu.
    Uvaříme brambory
  2. Nachystáme si všechno, co potřebujeme. Z makrely pak vybereme maso.
    Připravíme
  3. Zapékací misky vymažeme máslem. Na dno poklademe na plátky nakrájené brambory.
    Vymažeme misky
  4. Poklademe vrstvou na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Poklademe cibuli
  5. Přidáme vrstvu makrely.
    Přidáme maso makrely
  6. Opepříme.
  7. Překryjeme další vrstvou brambor. Navrch položíme kousek másla a dáme do trouby předeřáté na 220 °C. Teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 25 minut nebo dokud brambory nezačnou zlátnout. Mám rád, když mají brambory tu zlatavou kůrčičku. Ona změkne v momentě, kdy uděláte další krok. Ale chuťově to tam zůstane.
    Přidáme brambory
  8. Mezitím rozmícháme zakysanou smetanu s vejci a trochou mléka.
    Smetana s vejci
  9. Dobře prošleháme.
    Rozmícháme
  10. Opepříme a osolíme.
    Přidáme pepř
  11. Zalijeme smetanou brambory s makrelou.
  12. Dáme zpět do trouby a pečeme 15 minut.
  13. Hotovo.
    Zapečeme
  14. Podáváme. Třeba s pikantním okurkovým salátem.
    Podáváme

Klobásové rolky | Pro kluky i holky

Už jsem se na tyhle rolky chystal delší čas, ale pořád mi do toho lezly jiné recepty. Nejde o žádný párek v rohlíku, aby bylo jasno.

Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme. Cibuli nakrájíme najemno, stejně tak i celerový stonek.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Rozehřejem olej na pánvi a orestujeme cibuli, celer a česnek. Tak asi 2 minuty.
    Restujeme
  3. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Vaříme tak ještě 3 až 5 minut. Necháme vychladnout.
    Přidáme slaninu
  4. Připravíme si masovou klobásu.
    Masová klobása
  5. Vymačkáme masovou směs.
    Vymačkáme
  6. Přidáme k masu chladnoucí směs z pánve, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme.
    Přidáme
  7. Prohněteme, nejlépe rukou. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  8. Položíme část směsi na plát listového těsta.
    Položíme
  9. Zabalíme směs do těsta, vytvoříme válečky. Položíme na plech s pečicím papírem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C.
    Zabalíme
  10. Pečeme asi 20 minut a pak ještě jednou potřeme vajíčkem. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme ještě tak 10 minut.
    Potřeme
  11. Hotovo.
    Hotovo
  12. Podáváme s omáčkou nebo dipem.
    Podáváme s omáčku nebo dipem.
Tip:

Stejně jako masovou klobásu můžeme využít mleté maso, bílou klobásu (ne tu vinnou, která je příliš jemná). Možná by se daly nasadit i taliány, ale to už je jenom úvaha, nemám vyzkoušeno.

Zapečená kolínka

Takové obyčejné jídlo, vlastně se dělává, když už nevíte co by a dům dává. Pamatuju si to z dětsví. Takže tu máme uzenou krkovici a to se přímo žádá povolat kolínka a zapékat. Recept vznikl v sérii, ze které je také uzená polévka.

Zapečená kolínka
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zapékaná kolínka nesolím. Už je soli dost v mase, kolínka jsou vařená se solí, to by mohlo stačit. Ostatně, když je třeba soli, dá se jídlo přisolit i připepřit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Zapečená kolínka
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zapékaná kolínka nesolím. Už je soli dost v mase, kolínka jsou vařená se solí, to by mohlo stačit. Ostatně, když je třeba soli, dá se jídlo přisolit i připepřit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kolínka uvaříme v osolené vodě.
  2. Bílou cibuli nakrájíme na měsíčky. Maso pokrájíme na kostičky.
    Připravíme si
  3. Položíme cibuli na dno zapékacích misek. Přidáme trochu masa.
    Položíme cibuli
  4. Pokryjeme vrstvou kolínek.
    Přidáme vrstvu vařených kolínek
  5. Přidáme bílou cibuli a kukuřici.
    Přidáme kukuřici
  6. Pak ještě položíme vrstvu masa.
    Vrstva masa
  7. Dáme do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi tak 20 minut nebo dokud kolínka nedostanou zlatavější barvu.
  8. Přelijeme smetanou s rozmíchaným vajíčkem a trochou pepře. A dáme znovu do trouby. Pečeme tak asi 15 minut.
    Přelijeme
  9. Hotovo.
  10. Podáváme s okurkovým salátem.
    Podáváme s okurkovým salátem

Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa

Už tu máme falešnou ovarovou polévku, tak tentokrát je to varianta, kde něco chybí a něco je navíc. Neděste se, jenom nemám kroupy, tak je bez krup, přidané je maso.

Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Bramboru nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku, který jsme sebrali s vrchu chladného uzeného vývaru. Tak asi 6 až 8 minut.
    Osmahneme brambory
  2. Přidáme v závěru na plátky nakrájený česnek. Necháme dojít, pro česnek to stačí.
    Přidáme česnek
  3. Rozehřejeme vývar z masa a přidáme do něho na kostičky nakrájenou mrkev.
    Přidáme mrkev
  4. Přidáme brambory s česnekem.
    Přidáme brambory
  5. Přidáme na kostičky nakrájené maso.
    Přidáme maso
  6. Na mírném varu necháme probulbávat. Bramborám i mrkvi by to mělo stačit. Tak 25 minut. Přidáme ještě několik špetek polévkových bylinek a část nasekané jarní cibulky. V závěru pak přidáme ještě tak dvě špetky majoránky. Polévku necháme dojít.
  7. Na pánvi opečeme na másle na plátky nakrájený dalamánek. Před podáváním ho můžete ještě přejet stroužkem česneku. Kdo potřebuje volbu, podávejte dalamánky bez česneku a stroužek nechte vedle.
  8. Podáváme s opečeným dalamánkem, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s opečeným dalamánkem

Zelňačka | Jak prosté Watsone

Tentokrát se obejdeme bez fotopostupu.Je to jednoduchá polévka, ale to jí nic neubírá na chuti. Naopak. Mám ji tady ještě ve verzi poněkud ostřejší, ale tentokrát budeme střízlivější.

Zelňačka | Jak prosté Watsone
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Zelňačka | Jak prosté Watsone
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Máte-li po ruce vývar (a třeba i kuřecí), použijte ho. Jinak poslouží i voda.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Zelí propláchneme, pokrájíme a dáme vařit. Můžete ovšem tento krok přeskočit s tím, že zelí dáte do kastrolu, zalijete vodou a dáte vařit. Vaříme do měkka. Tedy asi 25 minut.
  2. Brambory nakrájíme na kostičky a dáme v jiném kastrolu vařit. Osolíme a přidáme kmín. Brambory po nakrájení propláchněte, protože pak do polévky použijeme i jejich vodu z vaření.
  3. Na troše sádla opečeme na kostičky nakrájenou klobásu, přidáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
  4. Rozpustíme trochu másla a přidáme do něho lžíci hladké mouky. Necháme zezlátnout a přilijeme trochu vývaru ze zelí. Jíšku pak vmícháme do zelí.
  5. Přidáme vařené brambory i s jejich vodou a vývar. Provaříme asi 5 minut.
  6. Přidáme klobásu s cibulí. Promícháme a opepříme. Povaříme asi 5 až 10 minut.
  7. Vzávěru přidáme zakysanousmetanu a dobře promícháme. Necháme chvíli na vypnutém vařiči prohřát.
  8. Podáváme.
    Zelňačka

Tuňáková pomazánka | Klasika i exotika

Asi máte podobný recept ve své domácí kuchařce. Ale to přece nebrání tomu vám nabídnout další variaci. Klasikou míním tvarohovou pomazánku, exotikou pak to jenom ošlechtíme.

Tuňáková pomazánka | Klasika i exotika
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Žádná věda, jenom smícháme, mícháme a namažeme. Ale je to rychlé a dobré.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Tuňáková pomazánka | Klasika i exotika
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Žádná věda, jenom smícháme, mícháme a namažeme. Ale je to rychlé a dobré.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si potřebné ingredience.
    Připravíme si
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno.
    Cibuli nakrájíme
  3. Tvaroh smícháme s cibulí.
    Tvaroh smícháme s cibulí
  4. Přidáme tuňáka a salát. Je dobré z plechovek slít tekutiny. Pokud budete potřebovat řidší konzistenci, můžete část vmíchat do směsi.
    Přidáme tuňáka
  5. Dobře promícháme.
    Dobře promícháme
  6. Osolíme a opepříme. Ještě dobře promícháme.
    Osolíme a opepříme
  7. Pomazánku si dáme do sklenice a dáme do chladu.
    Pomazánku si dáme do sklenice
  8. Podáváme s chlebem nebo dalamánkem.
    Podáváme s chlebem nebo dalamánkem

Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa

Byla to náhoda, že jsem natrefil na fazolky. A řekl jsem si, že se budou hodit. Hodily se hned večer. Pokud mě podezříváte z toho, že jsem masožravec, nebudu to vyvracet. Ale co zkusit něco tak trochu vegetariánského? Vegetariánům na tom receptu asi bude něco vadit, ale to je jejich věc. Ostatně, aby nedošlo k soudním sporům, tenhle recept neprohlašuji za vegetariánský. Jenom tvrdím, že jedeme tentokrát bez masa. I to se má zkusit. Myslím, že takových receptů je spousta. Víc pokušitelů chutí, nic z toho nevyvozuji.

Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Přivedeme k varu vodu a do ní vložíme vejce.
    Vejce
  2. Vejce vaříme 4 až 5 minut, pak hned dáme do studené vody (hodně studené, třeba i s ledem) a necháme minimálně 10 minut chladit. Pro efekt tekoucího žloutku vařte spíše jen 4 minuty.
    Vaříme vejece
  3. Do osolené vařící vody dáme fazolové lusky, které předtím zbavíme špiček i konců se stopkou.
    Lusky
  4. Vaříme do měkka. Tak asi 20 až 25 minut.
    Vaříme
  5. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Teplotu zmírníme a restujeme zvolna asi 10 minut.
    Osmahneme cibulku
  6. Přidáme mouku.
    Přidáme mouku
  7. Vytvoříme jíšku.
    Vytvoříme jíšku
  8. Jíšku rozředíme vodou z vařených fazolek. Tak 4 až 5 naběraček.
    Zalijeme
  9. Provaříme, tak 5 minut.
    Provaříme
  10. Přidáme cukr.
    Přidáme cukr
  11. Přidáme ocet.
    Přidáme ocet
  12. Přidáme vařené fazolky.
    Přidáme fazolky
  13. Promícháme.
    Promícháme
  14. Osolíme a opepříme. Promícháme a na vypnutém vařiči necháme ještě chvíli dojít.
    Osolíme a opepříme
  15. Podáváme s vejcem.
    Podáváme s vejcem

Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět

Nejsem žádný námořník nebo rybář, krevety ulovené v Tesco také dobře poslouží. Ostatně při nákupu velkého pytle nezbyde člověku nic jiného, při dvou strávnících, aby si připravil hned několik obědů či večeří. Takže krevety máme tadytadytady. A také tady. A najdete jich na stránce víc. Jo, kdysi jsem krevetám moc nehodoval, ale teď už je to jiná. Pořád pokukuji v obchodě po těch nevyloupaných, ale ještě jsem nějak nenašel odvahu či čas se do nich pustit. Zatím si vystačím s těmi vyloupanými. A jak bylo zmíněno na začátku, mám jich docela zásobu.

Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle jídlo zvládne každý začátečník. Příprava trvá kratičce a hned je hotovo. A efekt je pořádný. Tedy, pokud to někdo chce ocenit. Pozor, kdo nerad pálivé, může se umírnit a dát jenom jednu chilli papričku. Nebo si uvařit krupicovou kaši. Pozor, při scezení špaget si nechte hrnek vývaru z nich pro další krok.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Chilli krevety v tomatové omáčce | Špagety nemohou chybět
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tohle jídlo zvládne každý začátečník. Příprava trvá kratičce a hned je hotovo. A efekt je pořádný. Tedy, pokud to někdo chce ocenit. Pozor, kdo nerad pálivé, může se umírnit a dát jenom jednu chilli papričku. Nebo si uvařit krupicovou kaši. Pozor, při scezení špaget si nechte hrnek vývaru z nich pro další krok.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno k ruce, krevety necháme rozmrazit, špagety dáme vařit v osolené vodě.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme cibuli, na půlky a pak napříč na plátky. Papričky zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme
  3. Na oleji osmahneme cibuli s papričkami a česnekem, tak 3 minuty.
    Osmahneme
  4. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  5. Zalijeme vodou ze špaget. Stačí tak trochu, nevaříme polévku!
    Zalijeme vodou ze špaget
  6. Provaříme tak 3 minuty.
    Povaříme
  7. Přidáme krevety.
    Přidáme krevety
  8. Opepříme a osolíme. Provaříme tak asi 5 minut, aby se krevety dobře uvařily a zrůžověly.
    Opepříme a osolíme
  9. Přidáme scezené špagety. Pokud vám při jejich vaření ujela ruka, přidávejte postupně, sami uvidíte, zda množství v pánvi už postačuje.
    Přidáme špagety
  10. Prohřejeme špagety s omáčkou.
    Prohřejeme
  11. Podáváme zdobené nasekanou čerstvou bazalkou.
    Podáváme

Pikantní bůček | Kalorická bomba

Jsem spíš na libové maso, tučné mě moc neláká. Ale objevila výjimka. Výjimečné je i to, že jsem do kuchyně získal zdatného asistenta. Takže ten jeho recept je mu šitý na chuť. Můžete si pikantní bůček připravit jako večeři, svačinu, chuťovku, hodil by se i na piknik nejspíš, pokud by jste ho udrželi v chladu.

Pikantní bůček | Kalorická bomba
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jenom jsem přihlížel. A evi