Všemu, co má v sobě sojovou omáčku se vlastně říká čína, což je jako varování pro ty, kteří sojovou omáčku nemilují. Já jsem si ji dost oblíbil. Její stopy tady najdete skoro všude. Ale tomuto jídlu bych čína neříkal, takže jsem jenom tak naťuknul s poločínou. Má společného s čínou to, že maso se rychle opeče a smíchá se zeleninou. Můžete říkat stripsům nudličky nebo stripsy. Je to totéž.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.
Je čas měkkosti. Tak si připravíme jemné a měkkoučké vepřové nudličky. Každé sousto se vám bude přímo rozplývat v ústech.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
55minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
55minut
Je to vlastně metoda dlouhého vaření, kdy nemáme plotnu rozpálenou na plné pecky, ale mírným plamenem si pohráváme s masem, které se musí rozplývat na jazyku. Dejte tomu čas, odměnou bude měkkoučká večeře.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
55minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
55minut
Je to vlastně metoda dlouhého vaření, kdy nemáme plotnu rozpálenou na plné pecky, ale mírným plamenem si pohráváme s masem, které se musí rozplývat na jazyku. Dejte tomu čas, odměnou bude měkkoučká večeře.
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a posypeme mokou.
V mouce obalíme vepřové nudličky.
Opečeme na oleji.
Přidáme vývar. Osolíme a přidáme trochu pepře.
Zakryjeme a dusíme aspoň 40 minut.
Zalijeme vínem a povaříme. Tak 5 minut. Dáme stranou.
Nakrájíme pórek na kolečka. Připravíme si mrkev. Ta z konzervy nepotřebuje tolik času, jako kdyby byla syrová. Pokud sáhnete právě po syrové mrkvi, dejte jí trochu času, aby změkla.
V jiné pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme pórek.
Přidáme mrkev.
Promícháme a restujeme tak 4 minuty na mírném ohni, dokud zelenina není měkká.
Zeleninu přidáme k vepřovým nudličkám a provaříme tak 4 minuty.
Podáváme s bramborami. Lehce nad talířem otočíme mlýnkem s pepřem.
Proč je domácí? Protože ji vařím doma, žádný sáček nebo polotovar. Ze slova domácí si v Prostřeno udělali minomet a jakmile se někdo zeptá na „domácí“, padám pod stůl. Jako by se dneska dalo všechno vypěstovat na vlastní zahrádce. A přitom z těch surovin, které si přineseme z obchodu vaříme doma skoro všichni. No, ale to je spíše o duševním stavu soutěžících než o vaření. Tak raději pojďme na vaření. Začínám jako bych připravoval kuřecí vývar, to je základ a tady musím souhlasit se Zdeňkem Pohlreichem, že vývar ať už jakýkoli je v polévce lepší než jenom voda. A protože jsem vývarové zásoby už vypotřeboval, nepomohu si.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Voda, cibule, celer, petržel, mrkev a kuřecí skelet, doplněný křidélky je základní pro dobrou polévku. A koření – bobkový list a nové koření. Toť vše, co potřebujeme. Je to sice polévka pro čtyři, ale pro dva bude i druhý den. Nevadí! Jen můžete zvolit, zda použijete pálivou papriku nebo ne. Mně ta pikantní chuť hodně bavila.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Voda, cibule, celer, petržel, mrkev a kuřecí skelet, doplněný křidélky je základní pro dobrou polévku. A koření – bobkový list a nové koření. Toť vše, co potřebujeme. Je to sice polévka pro čtyři, ale pro dva bude i druhý den. Nevadí! Jen můžete zvolit, zda použijete pálivou papriku nebo ne. Mně ta pikantní chuť hodně bavila.
Domácí kuřecí polévka s těstovinami | Jasně, že bude pikantní
Kuřecí skelet a křídla opláchneme, dáme do hrnce. Zalijeme dostatečným množstvím vody, aby bylo kuřecí pod hladinou. Přidáme jednu nakrájenou mrkev, petržel i celer, vše na větší kusy, a celou cibuli ve slupce. Přidáme nové koření a bobkové listy a přivedeme k varu.
Můžete přidat i dvě špetky provensálského koření. Polévku to ovoní, třeba část přijde vniveč sbíráním pěny, část pak při scezení zůstane na sítku.
Teplotu zmírníme, aby voda probublávala a vaříme 90 minut. Během vaření sbíráme velkou lžící pěnu, která se tvoří na povrchu.
Skelet i křídla vyjmeme, polévku přecedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
Nakrájíme mrkev na kolečka, stejně tak pórek. Bílou cibuli nakrájíme na půlměsíčky.
Zeleninu osmahneme a lžíci másla na středním ohni, aby cibule zesklovatěla a mrkev s pórkem změkla.
Obereme maso ze skeletu i křidélek, větší kousky můžeme překrojit.
K orestované zelenině přidáme maso a zalijeme přecezeným vývarem, osolíme a opepříme. Přidáme na kolečka nakrájenou zelenou pálivou papriku (ale tu můžete případně vynechat). Povaříme tak 5 minut.
V osolené vodě uvaříme těstoviny podle návodu.
Uvařené těstoviny přidáme do polévky. Chvilku ještě prohřejeme a podáváme.
Tip:
Kuřecí vývar si můžete připravit dopředu a uchovat pak ledničce. Třeba ho můžete připravit takto.
Že bych se dal na polévky? Vypadá to tak, ale důvod je spíše ten, že potřebuji sytou polévku, která by mohla alespoň trochu nahradit hlavní jídlo nebo jídlo vůbec. Je to nouzová situace, ale ještě kvůli tomu to nemusí rychle a hlavně odbytě připravená polévka. Pokusím se o kombinaci pórku se žampiony. Inspiraci jsem našel na webu, kterému říkám Velký trouba (no, bez urážky, fakt si říká BigOven), kde to bylo prezentováno Wadem Watsonem jako nejlepší polévka, jakou kdy jedl a stala se vánoční rodinnou tradicí. Velký trouba se občas v receptech plete nebo dost přehání, tak pojedeme podle mého. A, že Vánoce? Tak jo, klidně, já sice vařím oblíbenou rybí polévku a asi u toho zůstanu. Tuhle pórkovou zařadím kamkoli do roku. Protože je skvělá!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Je to zase polévka pro dva, ale najedí se i čtyři. No, tři určitě. Pokud vaříte pro víc lidí, pak jenom přidáte pórek, žampiony a trochu másla navíc. Jo, a asi vývaru bude potřeba také víc, že?! A v tom případě i mouky, dvojnásobná porce pro dvojnásobnou polévku, řekl bych. Ale to si musíte už odhadnout sami či samy.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Je to zase polévka pro dva, ale najedí se i čtyři. No, tři určitě. Pokud vaříte pro víc lidí, pak jenom přidáte pórek, žampiony a trochu másla navíc. Jo, a asi vývaru bude potřeba také víc, že?! A v tom případě i mouky, dvojnásobná porce pro dvojnásobnou polévku, řekl bych. Ale to si musíte už odhadnout sami či samy.
Pórková polévka se žampiony | Zkuste experimentovat
Pórek i žampiony nakrájíme nadrobno (nechte si jeden žampion stranou).
Do rozehřátého másla přidáme pórek se žampiony a orestujeme, pak teplotu snížíme, zakryje a dusíme tak 10 minut. Občas promícháme.
Přidáme sůl, pepř, promícháme a přidáme mouku. Opět promícháme.
Přilijeme trochu vývaru, aby se mouka nepřichytila na dno kastrolu.
Snížíme teplotu, zakryjeme, ještě přidáme vývar a vaříme (dusíme) na středním ohni 20 minut. Kašovitou hmotu tu a tam promícháme. Podle požadované konzistence ještě přidáme trochu vývaru a provaříme. Nechte polévku bublat ještě 3 minuty, to by mělo stačit.
Polévku odstavíme a necháme chvilku vychladnout. Půjdeme do mixování, takže si nemusíte připadat jako při míchání asfaltu. Tyčovým mixerem vytvoříme pyré.
Do téměř hotové polévky ve finále přidáme smetanu a prohřejeme, nevaříme!
Mezitím plátky žampionů osmahneme na másle se špetkou kmínu.