Rajčatový salát | Rychlá akce

Tak nějak jsem měl potřebu přidat něco dobrého k pečeným uzeným ocáskům. Pak mě napadlo, že zase zabrousím do salátů. A protože jsem si kvůli fotce pečených uzených ocásků zašel pro rajče, vzal jsem jich víc.

Rajčatový salát | Rychlá akce
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže tak. Jednoduše a rychle. V receptu to není, ale můžete přidat i trochu mletého černého pepře. Prostě i tady můžete použít fantazii i nutkavou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Rajčatový salát | Rychlá akce
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Takže tak. Jednoduše a rychle. V receptu to není, ale můžete přidat i trochu mletého černého pepře. Prostě i tady můžete použít fantazii i nutkavou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Červenou cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Rajčata přepůlíme podélně a pak nakrájíme napříč na plátky.
  2. Smícháme citronovou šťávu, cukr, sůl a ocet. Promícháme. Přidáme olej.
  3. Rajčata s cibulí zalijeme zálivkou. Dáme na chvíli vychladit.
    Zalijeme
  4. Podáváme.
    Rajčatový salát

Krevety s řeckou notou | Saganaki

Jo, na narozeniny vždycky vyměknu a pak si zkouším něco přijatelně divočejšího. Takže zase jsou to krevety, teď ty větší. Přiznávám, že jsem si ještě neodvážil jít do těch nemražených. Ještě na to nemám, ale i to přijde. Tentokrát si víc čichneme Řecka. A povolávám ouzo. Tudíž anýzovku, sorry, ale má takovou chuť.

Krevety s řeckou notou | Saganaki
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nemusíte si tohle jídlo připravit jenom na oslavu, zkuste ho jako běžnou večeři. Také můžete vynechat ouzo a nahradit ho bílým vínem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Krevety s řeckou notou | Saganaki
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nemusíte si tohle jídlo připravit jenom na oslavu, zkuste ho jako běžnou večeři. Také můžete vynechat ouzo a nahradit ho bílým vínem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme najemno, česnek nasekáme nadrobno. Rajčata nakrájíme na malé kostičky.
    Připravíme si
  2. Necháme rozmrazit krevety.
    Rozmrazíme krevety
  3. Na oleji osmahneme cibuli, na střední teplotě, pěkně pomalu, tak 4 až 5 minut a pak ještě přihodíme česnek. Necháme chvilku provonět, stačí 30 vteřin.
    Osmahneme
  4. Přidáme nakrájená rajčata a promícháme.
    Přidáme rajčata
  5. Přidáme rajčatovou pastu.
    Přidáme pastu
  6. Přilijeme ouzo. Pokud nechcete kořalku, zkuste použít bílé víno, také se mi osvědčilo. Provaříme tak 4 minuty, aby se alkohol částečně odpařil.
    Zalijem ouzo
  7. Přidáme oregano a promícháme.
    Přidáme oregano
  8. Přilijeme vinný ocet.
    Zakápneme octem
  9. Opepříme.
    Promícháme s pepřem
  10. Přidáme nasekanou petrželku.
    Přidáme petržel
  11. Do pánve rozdrobíme sýr feta.
    Přidáme fetu
  12. Krevety přidáme do omáčky.
    Přidáme krevety
  13. Zakryjeme a necháme provařit ktrevety, tak 6 až 8 minut.
    Zakryjeme
  14. Podáváme posypané petrželkou a rozdrobenou fetou. Jako přílohu můžete zvolit pečivo nebo špagety. V tomto případě byly scezené špagety před podáváním přidány do pánve s krevetami a omáčkou, aby se prohřály.
    Podáváme
Tip:

CO JE SAGANAKI?
V řecké kuchyni je saganaki (řecky σαγανάκι) se tak říká jídlu připravenému v malé pánvi a sagani je malá píánvička se dvěma uchy. Nejznámější je předkrm smaženého sýra. Saganaki je založeno na sýru. Pro saganaki je obvyklá graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri, kefalotyri nebo feta. Do rodiny saganaki se schvají i krevety saganaki (řecky garidy saganáki) a mušle saganaki (mýdia saganáki), které obsahují fetu a pikantní rajčatovou omáčku.

Těstovinový salát s kuřetem | Lehká večeře

Tak jsem si usmyslel, že připravím něco lehčího k večeři. Trochu vaření, trochu míchání a pak hurá ke stolu. Správně, bude to salát! Narazil jsem na metodu vaření těstovin s hráškem, tak jsem ji vyzkoušel. Funguje to s naloženým hráškem, ale jistě i s mraženým. Jen si nejsem jist, zda ten právě vyloupaný ze zahrádky půjde připravit také tak. Ale řekl bych, že by ani s tím neměl být problém. Na tomhle salátu je skvělé, že si ho můžete připravit pro jednoho i deset lidí, že to může být večeře, nebo oběd do krabičky v práci, případně i piknikové jídlo. Salát stačí dát do uzavřeného boxu a v ledničce si počká na druhý den. Takže i v případě, že chystáte večeři pro dva a skončíte u ní sami, nic ještě není ztraceno.

Těstovinový salát s kuřetem | Lehká večeře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá věc. Jenom smícháme všechny připravené ingredience a je hotovo. To je metoda salátů.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Těstovinový salát s kuřetem | Lehká večeře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá věc. Jenom smícháme všechny připravené ingredience a je hotovo. To je metoda salátů.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Těstoviny vaříme v osolené vodě tak 5 minut, pak přidáme hrášek a těstoviny dovaříme ještě tak 4 minuty poté, co voda zase přijde k varu.
    Uvaříme těstoviny s hráškem
  2. Scedíme a propláchneme studenou vodou.
    Scedíme studenou vodou
  3. Na rozpáleném oleji dobře opečeme na proužky nakrájený jemně osolený a opepřený kuřecí řízek. Můžete maso krájet i na menší kousky. Dáme stranou, nevadí, když mírně vychladne.
    Osmahneme kuřecí maso
  4. Rajčata nakrájíme na klínky nebo čtvrtky, podle jejich velikosti. Přidáme k masu a těstovinám s hráškem.
    Smícháme
  5. Promícháme a ještě dochutíme solí a pepřem, podle chuti.
    Promícháme
  6. Přidáme farmářský dresink, přiměřeně.
    Přidáme dresink
  7. Jemně vše promícháme.
    Promícháme
  8. Podáváme. Salát můžeme uchovat v uzavřeném boxu v ledničce i na další den, takže to může být i takové skvělé piknikové jídlo.
    Podáváme

Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace

Když napíšu, že jsou to prsa po toskánsku, tak se někdo ozve, cože jako a jestli jako opravdicky. Tak se vyhýbám konfliktu. Co je po toskánsku, tam je rajče, něco zeleného a něco bílého. Taková italská trikolora, dalo by se říci. A že je tam parmezán, to je asi dost jasné. Ale protože jsem přidal ferenkou, mohlo by se zdát, že je to mexická inspirace. Maxičané ostatně mají národní barvy podobné italským.

Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Snadný, rychlý oběd pro dva. Tak to nebudeme prodlužovat a jdeme vařit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Snadný, rychlý oběd pro dva. Tak to nebudeme prodlužovat a jdeme vařit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí maso osmahneme na oleji z obou stran, tak 6 minut z každé. Pak dochutíme solí a pepřem a dáme stranou.
    Opečeme kuřecí maso
  2. Plátky slaniny, celkem dobře prorostlé, osmahneme do křupava. Dáme stranou.
    Opečeme slaninu
  3. Na stejnou pánev dáme nasekaný česnek, osmahneme a přidáme nadrobno nakrájená rajčata a feferonku zbavenou semínek. Chvíli povaříme. Tak 5 minut.
    Přidáme rajčata
  4. Přidáme baby špenát a necháme zavadnout.
    Přidáme špenát
  5. Dáme vařit špagety v osolené vodě.
  6. Zalijeme smetanou a povaříme.
    Zalijeme smetanou
  7. Přidáme nakrájené kuřecí maso a nakrájenou anglickou slaninu a promícháme. Vaříme na mírném ohni.
    Přidáme nakrájené maso
  8. Přidáme lžíci parmezánu a pár natrhaných lístků špenátu.
    Přidáme parmezán
  9. Přidáme natrhaný špenát
  10. Přidáme špagety uvařené al dente a promícháme.
    Přidáme špagety
  11. Před podáváním ještě posypeme parmezánem.
    Podáváme posypané parmezánem
Tip:

K tomuto receptu patří i video: