Dušená kuřecí játra | Snadno a bez karambolu

Kuřecí játra uvítají především krátkou a rychlou úpravu. Takže je nebudeme na pánvi trápit. Kuřecí játra jsou levná, dostupná, ale také snadná a rychlá na přípravu.  Přínos z nich pociťuje zejména mozek, srdce a střeva. Ale dost zdravovědy, podstatné je totiž to, že jde o chutné jídlo. Už tu máme játra na smetaně. Tak popojedeme.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Doba vaření
20 minut
Je to poměrně rychlé a s rýží nemá chybu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Doba vaření
20 minut
Je to poměrně rychlé a s rýží nemá chybu.
Dušená kuřecí játra | Snadno a bez karambolu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibule nakrájíme nadrobno, česnek na plátky.
  2. Játra očistíme na větší kousky překrojíme.
  3. Olej rozpálíme a do pánve dáme játra.
  4. Zprudka opékáme tak 3 až 8 minut. Játra by měla na povrchu zezlátnout.
  5. Přidáme cibuli a česnek, restuje tak 2 minuty.
  6. Dobře promícháme.
  7. Přidáme mletou papriku, sůl a kmín. Promícháme.
  8. Přidáme rajský protlak, aby paprika nezhořkla. Promícháme.
  9. Přilijeme víno a promícháme.
  10. Dobře promícháme a povaříme, aby se část vína odpařila.
  11. Jakmile začne směs bublat, přikryjeme a necháme dusit 10 minut. Je jasné, že pro dušení zmírníme teplotu. Mezitím si připravíme rýži. Používám Bena v sáčku.
  12. Podáváme s rýží.

Dršťková polévka / Přes kořeny nesená

Ty kořeny jsou jen má oblíbená parafráze, že jde o lahodnost. Takže přestaňte zvažovat, kde máte poblíž kořeny a v čem ji ponesete. Někdo nerad, někdo tuhle polévku miluje. Že bývala královnou bufetů, to se ví. A zase se vrací. Dršťková se jedla už za Rakouska-Uherska. A Hanzlík ji vařil ve Slavnostech sněženek. Ačkoli jsou dršťky ne pro každého pochoutkou, platí, že ve světě jsou považované za prvotřídní delikatesu. Česká dršťkovka pochází z Maďarska, odkud se v době monarchie rozšířila do střední Evropy a říkalo se o ní, že nesmí chybět v žádné pořádné nádražní hospodě. Dršťkové polévce se lidově přezdívá »držkovka«, ale rozhodně to není proto, že by měla něco společného se slovem »držka« (od slova drzý). Její název se odvozuje od výrazu »dršť«, kterým se označovaly vyvržené vnitřnosti, a to zejména ty méně cenné (cennější se dodnes nazývají droby). Svalovina z předžaludků (čepec, bachor a kniha) se v několika cyklech čistí a předvaří, nakrájí se na malé nudličky – dršťky, které jsou v polévce hlavní surovinou. Polévka podle tradičního receptu obsahuje hovězí dršťky, papriku, cibuli, vepřové sádlo, mouku, sůl a směs koření. Polévku s dršťkami najdete i v zahraničních kuchyních, s tou naší ale mají pramálo společného. Bulharská dršťková polévka »škembe čorba« se připravuje ve vodě, ke které se přidá mléko a každý si polévku dotváří až na talíři umletými chilli papričkami a utřeným česnekem s octem. V Turecku se setkáte s dršťkovou pod názvem »iskembe čorbasi« s jogurtem, vejci, citronem a cibulí. Toliko sesbíraná moudra. Tak se pusťme do klasiky.

 

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Dršťky dnes koupíte i vařené, ale stejně je podrobíme ještě dalšímu vaření. Měkkost je důležitá. Je to delší cesta, kterou ujdeme, ale ten výsledek stojí za to. Jestli si k téhle polévce dáme rohlík nebo chléb, tou už záleží na momentální chuti.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Porce Doba přípravy
6 osob 30 minut
Doba vaření
120 minut
Dršťky dnes koupíte i vařené, ale stejně je podrobíme ještě dalšímu vaření. Měkkost je důležitá. Je to delší cesta, kterou ujdeme, ale ten výsledek stojí za to. Jestli si k téhle polévce dáme rohlík nebo chléb, tou už záleží na momentální chuti.
Dršťková polévka / Přes kořeny nesená
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Třebaže si koupíme balení vařených drštěk, stejně je propereme pod tekoucí vodou. Dáme v hrnci vařit vodu a do vařící vody dršťky nasypeme. Vaříme 30 minut.
  2. Vodu slijeme a proces opakujeme ještě třikrát. Až třetí vodu použijeme jako vývar do polévky. Dršťka v balení bývají již nakrájené, ale můžete je scedit, uchovat vývar a dršťky ještě pokrájet. Ovšem každý ví, že větší kousky dělají dršťkovou polévku dršťkovou. Tahle polévka se bez krájení obešla, takže necháme dršťky ve vývaru.
  3. Rozpustíme sádlo a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dočervena. Tedy mírnější oheň, žádné přepálení.
  4. Asi po 10 minutách cibule začne dostávat tu správnou barvu.
  5. Přidáme mletou sladkou papriku,
  6. špetku drceného kmínu,
  7. a rajský protlak.
  8. Mícháme asi minutu.
  9. Pak zaprášíme moukou.
  10. Mícháme tak minutu, abychom vytvořili jíšku.
  11. Přilijeme trochu vývaru, přesně tolik, aby se nám vytvořila kašička, rozmícháme dohladka. Je-li hustá, přilijeme ještě trochu vývaru.
  12. Jíšku provařujeme tak 20 minut.
  13. Přidáme k vývaru s dršťkami,
  14. promícháme,
  15. osolíme, přidáme pepř, prolisovaný česnek a majoránku.
  16. Ještě provaříme tak 20 minut.
  17. Podáváme s rohlíkem nebo chlebem.

Chili con carne | Texas v Česku

Už jsem tenhle texaský recept připravoval několikrát, je tedy divné, že tady ještě není. Napravím to hned. Všichni píšeme chilli, ale Texasané ho píší jako chili. S jedním L. Má mnoho variant, především podle druhu masa, je také verze pro vegetariány, která se jmenuje chili sin carne, tedy chili bez masa. Můžeme se se španělským jménem jídla odkazovat na Mexiko, ale kdysi byl Texas součástí Mexika. A recept se datuje rokem 1850, to už byl Texas Texasem. Když si poručík Colombo dává chili, tak si dává vlastně to, co si dneska uvaříme.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut

Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.

Chili con carne | Texas v Česku

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme si

  2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli.
    Zpěníme cibuli

  3. Přidáme nasekaný česnek a koření.
    Přidáme česnek a kmín

  4. Promícháme a necháme provonět. Pozor, česnek potřebuje malou chvíli, jinak zhořkne.
    Promícháme

  5. Přidáme mleté maso.
    Přidáme maso

  6. Dobře osmahneme.
    Maso osmahneme

  7. Přidáme nakrájenou papriku.
    Přidáme nakrájenou papriku

  8. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata

  9. Přilijeme vývar.
    Přidáme vývar

  10. Přidáme cukr a majoránku.
    Přidáme cukr

  11. Přidáme pepř a osolíme.
    Okořeníme

  12. Přidáme scezené fazole.
    Přidáme scezené fazole

  13. Promícháme a zakryjeme. Dusíme tak 20 minut.
    Zakryjeme

  14. Přidáme protlak pokud chcete víc rajské pasty v chili.
    Přidáme protlak

  15. Provaříme tak 10 minut.
    Provaříme

  16. Necháme stát ještě 10 minut, aby se chutě propojily.

  17. Podáváme s rýží nebo třeba jen s chlebem. Zdobíme jarní cibulkou.
    Podáváme




Turecká čočka s mrkví | Vaříme podle New York Times

Tak tuhle čočkovou inspiraci předložila v americké adaptaci Martha Rose Shulman čtenářům New York Times. Sladkoslaná kombinace čočky, cibule a mrkve, to už něco podobného tady máme. Ale tenhle recept je přece jenom jiný. Martha radí, že tohle jídlo vydrží pár dnů v ledničce, takže stačí jenom vytáhnout, nechat stát při pokojové teplotě a podávat. Doporučuje i přílohu – hodí se bulgur nebo quinoa. Takže přidávám adaptaci českou. Ať je veselo.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Tak se pusťme do čočky, kterou bychom měli mít na stole na Nový rok, aby se doma držely peníze. Pokud nemáte rádi mátu, nebo ji milujete jenom v mochitu, klidně ji vynechte. Ale je to zajímavá chuť, stačí pár lístků. Někomu prostě tahle aromatická bylinka nesedí, netrapte se tím. I tak si pochutnáte.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
45 minut
Tak se pusťme do čočky, kterou bychom měli mít na stole na Nový rok, aby se doma držely peníze. Pokud nemáte rádi mátu, nebo ji milujete jenom v mochitu, klidně ji vynechte. Ale je to zajímavá chuť, stačí pár lístků. Někomu prostě tahle aromatická bylinka nesedí, netrapte se tím. I tak si pochutnáte.
Turecká čočka s mrkví | Vaříme podle New York Times
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku propereme a dáme vařit ve 3 šálcích vody. Jakmile ji převedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme a dusíme 15 minut. Pak scedíme. Vodu si necháme stranou!
  2. Rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme nakrájenou cibuli a koriandr. Za stálého míchání restujeme asi tak 5 minut, aby cibule byla měkká.
    Restujeme cibuli
  3. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a osolíme podle chuti. Vaříme za stálého míchání tak 2 až 3 minuty, aby mrkev začala měknout.
    Přidáme mrkev a česnek
  4. Smícháme rajčatový protlak rozpuštěný ve vodě, cukr a scezenou čočku. Přidáme tak šálek až šálek a půl vody z čočky (čočka by měla být pod vodou, stačí aby byla pokrytá).
    Přidáme zředěný protlak
  5. Osolíme a podle chuti přidáme i nasekanou mátu. Přivedeme k varu a dusíme odkryté asi 15 až 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se dost neredukuje. Můžeme ještě osolit, podle chuti. A přidat část nasekané máty.
    Přidáme mátu
  6. Podáváme teplé nebo necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme bulgur nebo quinou.
    Turecká čočka sama o sobě