Klobásové rolky | Pro kluky i holky

Už jsem se na tyhle rolky chystal delší čas, ale pořád mi do toho lezly jiné recepty. Nejde o žádný párek v rohlíku, aby bylo jasno.

Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme. Cibuli nakrájíme najemno, stejně tak i celerový stonek.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Rozehřejem olej na pánvi a orestujeme cibuli, celer a česnek. Tak asi 2 minuty.
    Restujeme
  3. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Vaříme tak ještě 3 až 5 minut. Necháme vychladnout.
    Přidáme slaninu
  4. Připravíme si masovou klobásu.
    Masová klobása
  5. Vymačkáme masovou směs.
    Vymačkáme
  6. Přidáme k masu chladnoucí směs z pánve, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme.
    Přidáme
  7. Prohněteme, nejlépe rukou. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  8. Položíme část směsi na plát listového těsta.
    Položíme
  9. Zabalíme směs do těsta, vytvoříme válečky. Položíme na plech s pečicím papírem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C.
    Zabalíme
  10. Pečeme asi 20 minut a pak ještě jednou potřeme vajíčkem. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme ještě tak 10 minut.
    Potřeme
  11. Hotovo.
    Hotovo
  12. Podáváme s omáčkou nebo dipem.
    Podáváme s omáčku nebo dipem.
Tip:

Stejně jako masovou klobásu můžeme využít mleté maso, bílou klobásu (ne tu vinnou, která je příliš jemná). Možná by se daly nasadit i taliány, ale to už je jenom úvaha, nemám vyzkoušeno.

Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy

Je to jídlo z Francie, ale recept je z Austrálie. To jsou paradoxy. Zprostředkovala mi ho australská televize SBS, takže ta inspirace je síťová i globální. Proč ne. Francouzům ostatně Britové zemi vyfoukli údajně před nosem. Ale to je historie. Pojďme vařit. Králíka vařili ve vinném sklepě, měl bych jít asi na půdu, abych se výrazně odlišil. Ale to zase tak moc nepotřebuju. Je vcelku snadné připravit králíka na tento způsob, jen potřebujete den navíc. To kvůli marinování. Já tohle prodloužení nemám rád, chci to mít hned, ale respektuji. Plánovat se má i při vaření. No, nedělám to plánování důkladně, takže si musíme počkat. Vyhlídka na dobrou večeři je ovšem víc než slibná. Už tady králíka máme, ale to je docela odlišný recept. Pokud si přečtete varování o kousek níž, pak si najděte recept na pečeného králíka. Je také skvělý.

Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
Den předem
  1. Připravíme si zeleninu.
    Potřebujeme zeleninu
  2. Nakrájíme mrkev na kolečka, cibuli nadrobno, celerové řapíky napříč na malé plátky.
    Nakrájíme zeleninu
  3. Připravíme koření.
    Připravíme koření
  4. Potřebné ingredience.
    Připravíme si potřebné ingredience
  5. Králíka osolíme a opepříme.
    Králíka osolíme a opepříme
  6. Zalijeme olivovým olejem.
    Zalijeme olejem
  7. Přidáme nakrájenou mrkev a celer.
    Přidáme zeleninu
  8. Přidáme cibuli, na plátky nakrájený česnek, hřebíček, bobkový list, tymián a víno.
    Přidáme
  9. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu. Můžete použít chladničku nebo venkovní chlad, který mi ledničku tentokrát nahradil. Pokud si ovšem budete tento recept připravovat v době, kdy venku je i v noci teplota nenapodobující chladničku, použijte radši tu.
    Zakryjeme
Den poté
  1. Vaříme na středním ohni asi 10 minut. Pak vyjmeme maso a dáme stranou.
    Vaříme
  2. Přidáme brambory nakrájené na čtvrtka (nebo menší na polovinu), opět zakryjeme a dusíme ještě 20 minut.
    Přidáme brambory
  3. Vyjmeme veškerou zeleninu a dáme stranou. Ale pozor, nevyhazovat.
    Dusíme
  4. Nakrájíme žampiony na čtvrtky.
    Nakrájíme žampiony na čtvrtky
  5. V tekutině bez zeleniny dusíme žampiony asi 10 minut.
    Dáme do tekutiny
  6. Přidáme máslo a opět povaříme. Tak ještě 5 minut na středním ohni.
    Přidáme máslo
  7. Podáváme s bagetkou, můžete dozdobit nasekanou petrželkou.
    Králík na červeném víně

Novoroční čočka nepočká | Tři varianty téhož | Umbrijská inspirace

Je to tak nějak zvyk. Každoroční obřad. Čočka na Nový rok je příslibem vydatných financí. Ochutnejte (a když budou i peníze, tím líp). V Itálii je čočka symbolem štěstí a prosperity, protože připomíná drobné mince. V Toskánsku jedí čočku s „Cotechino“, velkou vepřovou klobásu. Lidé v Bologni a Modeně si pochutnávají na čočce „Zampone“, směsí salámu plněné do kůže prasečí nohy. V Piemontu spoléhají víc na rýži, která má symbilizovat peníze, takže menu pro Nový rok obsahuje risotto. No, ale čočku nevynechávají. Tedy risotto pro větší štěstí údajně podávají s hovězím masem nebo kuřecím masem se špenátem a čočkou. A my? Měl jsem v úmyslu klasiku, čočku s klobáskou. Ale nakonec všechno dopadlo jinak. Bude to ale letos s inspirací z Umbrie. Ale máme tu také už trochu jinou novoroční čočku, když se vám tahle nebude zdát. Nebonebo. Ale pojďme na tu naši umbrijskou.

Novoroční čočka nepočká | Tři varianty téhož | Umbrijská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
V umbrijské čočce je rajčatová pasta. Tu si musím odpustit. Máme teď období, kdy jsou takové ingredience v kladbě. Ale klidně použijte sekaná rajčata se šťávou nebo rajčatové pyré. Řešil jsem to cherry rajčátky. No, nejsem taková chytrá horákyně?
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 + 90 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 + 90 minut
Doba vaření
40 minut
Novoroční čočka nepočká | Tři varianty téhož | Umbrijská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
V umbrijské čočce je rajčatová pasta. Tu si musím odpustit. Máme teď období, kdy jsou takové ingredience v kladbě. Ale klidně použijte sekaná rajčata se šťávou nebo rajčatové pyré. Řešil jsem to cherry rajčátky. No, nejsem taková chytrá horákyně?
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 + 90 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 + 90 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Čočku propláchneme a namočníme tak na hodinku a půl. Stroužky česneku rozmáčkneme nožem.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme celer a dáme kastrolu s čočkou, přidáme bobkové listy, česnekové stroužky a osolíme. Přivedeme k varu.
    Dáme vařit
  3. Částečně zakryjeme, oheň stáhneme na mírnou teplotu a vaříme 30 minut.
    Zakryjeme
  4. Plátky vepřového masa osolíme, posypeme drceným pepřem a opečeme z obou stran v pánvi na lžíci rozpáleného oleje. Aby byly steaky dobře propečené, ale šťavnaté, opékáme je po každé straně asi 4-5 minut a uchováme je v teple.
  5. Nakrájíme cibuli.
    Nakrájíme cibuli
  6. Nasekáme česnek, celer a rajčátka.
    Nasekáme česnek, celer a rajčátka
  7. Na olivovém oleji orestujeme cibuli tak, aby zesklovatěla. Pak přidáme celer. Promícháme a chvilku restujeme.
    Orestujeme
  8. Přidáme česnek a krátce orestujeme, aby česnek rozvinul svoji vůni.
    Přidáme česnek
  9. Přidáme rajčátka nakrájená na čtvrtiny a promícháme. Na středním ohni restujeme tak asi 5 minut.
    Přidáme rajčátka
  10. Přilijeme zeleninový vývar a provaříme.
    Přidáme vývar
  11. Povaříme. Tak asi 10 až 15 minut. Nakonec promícháme s čočkou a necháme chvilku dojít.
    Povaříme
  12. Čočku podáváme s minutkovým vepřovým steakem.
    Čočka se steakem
  13. Nebo s vajíčkem natvrdo, párkem a okurkou.
    Nebo s vajíčkem natvrdo
  14. Nebo s volským okem a párkem.
    Nebo volským okem

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace

Tak tu máme zase inspiraci Maggie, věnuje se čínské kuchyni a jak by ne, když pochází z Pekingu. Teď žije v americkém Austinu, vaří, cestuje po světě. Tak jo. Recpet Maggie si samozřejmě udělám podle sebe, takže to bude taková česká čínská kuchyně. Nic pejorativního, prosím. Maggie používá rýžové víno, no sáhl jsem po rizlinku, ona je to trochu jiná čína. Ale žádná divočina.

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Kuře podle Maggie | Čínská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Namočíme jidášovo ucho, potřebuje tak 30 minut.
    Namočíme jidášovo ucho
  2. Připravíme si kuřecí horní stehna.
    Připravíme kuře
  3. Zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
    Zalijeme vodou
  4. Přidáme řapíkatý celer a celou cibuli.
    Přidáme zeleninu
  5. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat. Průběžně odebíráme pěnu z povrchu. Vlastně vaříme cosi jako vývar, ale chybí tam koření, které k vývaru patří. Bez toho se teď obejdeme. Vaříme 30 minut.
    Odebíráme pěnu
  6. Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem, ze kterého jsme odstranili celer i cibuli. Zeleninu už nepotřebujeme, tak ji vyhodíme.
    Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem
  7. Přidáme nastouhaný zázvor a anýz, pak ještě víno. Příště vyzkouším saké, ale teď je to rizlink.
    Přidáme víno
  8. Přivedeme k varu. Chvilku povaříme a pak zakryjeme a dusíme asi 20 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  9. Přidáme houby, jidáčovo ucho pokrájíme, žampiony jsou na plátky. Přilijeme obě sojové omáčky, přidáme trochu cukru a osolíme.
    Přidáme houby a omáčky
  10. Přidáme jarní cibulku, tak vcelku, můžeme překrojit. Přivedeme k varu a zakryjeme. Na mírném ohni dusíme dalších 30 minut.
    Přidáme jarní cibulku
  11. Podáváme s rýží, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s rýží