Provensálské kuře s houbami | Na skok do Francie přes Austrálii

Je to tak trochu na hlavu? Ale kde, jen jsem si inspiraci našel u Protinožců. Je totiž připravené jinak než by se dalo čekat. To mě láká. Jasně, že najdeme ty správné recepty i v češtině, jen spíše převládají stehna a já chtěl něco menšího, komornějšího, dá-li se to tak říct.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Tentokrát přicházejí ke slovu i krájená rajčata. Navíc bílé fazole s nimi hrají docela dobrou muziku. Tak proč ten koncert nespustit. Každopádně výsledek stojí za to.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Tentokrát přicházejí ke slovu i krájená rajčata. Navíc bílé fazole s nimi hrají docela dobrou muziku. Tak proč ten koncert nespustit. Každopádně výsledek stojí za to.
Provensálské kuře s houbami | Na skok do Francie přes Austrálii
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí horní stehna osolíme a opepříme. Zahřejeme máslo a olej v hrnci na středně vysokou teplotu.
  2. Kuřecí maso opékáme tak 10 minut nebo dozlatova. Vyjmeme na talíř.
  3. Připravíme si zeleninu s bylinkami.
  4. Na pánev s výpekem přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtiny, celerové stonky pokrájené na kousky, stroužky česneku ve slupce, bobkové listy a tymián. Vaříme 5 minut.
  5. Vrátíme kuřecí maso do hrnce.
  6. Přidáme rajčata...
  7. ... víno...
  8. ... vývar, promícháme a přivedeme k varu.
  9. Zakryjeme, stáhneme mírně teplotu a vaříme 30 minut.
  10. Osmahneme houby na másle.
  11. Přidáme houby...
  12. ...fazole...
  13. ...cukr...
  14. ... a omyté baby brambory ve slupce.
  15. Snížíme teplotu na středně nízkou.
  16. Přikryjeme a vaříme tak 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
  17. Podáváme.

Fasolada | Na řecké vlně

Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.  Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masemčernobílou fazolovou.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Fasolada | Na řecké vlně
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Červenou cibuli nakrájíme najemno. Mrkev na kolečka.
  3. Stonek řapíkatého celeru i jarní cibulku i s natí nakrájíme nadrobno.
  4. Rajčata rozkrojíme napříč a na hrubém struhadle propasírujeme dužinu až ke slupce. Získáme tak zaručeně čerstvé přírodní rajčatové pyré.
  5. Lehce rozehřejeme olivový olej. Postupně na něj nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev. Restujeme, aby cibule zesklovatěla.
  6. Přidáme nadrobno nakrájený stonek řapíkatého celeru.
  7. Promícháme a restujeme asi tak 2 minuty.
  8. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
  9. Opět chvíli restujeme.
  10. Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
  11. Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
  12. Přidáme fazole.
  13. Dobře promícháme.
  14. Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
  15. Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
  16. Dobrou chuť.
  17. Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:

Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:

Novoroční čočka na kyselo | Varianta 2022

Rok se s rokem sešel a zase tu máme téma: čočka. Musí být na stole, aby se k nám kutálely peníze. Už ji tu máme a hned několikrát, ale není ničeho nikdy dost. Třebaže některé už Nový rok nějak neslaví, ale mohly by. Taky tahle, třeba.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35 minut
Nikdy to nevzdávejte, variant novoroční čočky je spousta. Postupy podobné, ale přece různé. Záleží i na vás, jak si s tím poradíte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut + 24 hodin namáčení
Doba vaření
35 minut
Nikdy to nevzdávejte, variant novoroční čočky je spousta. Postupy podobné, ale přece různé. Záleží i na vás, jak si s tím poradíte.
Novoroční čočka na kyselo | Varianta 2022
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku necháme namočit přes noc. Pak se její doba vaření výrazně zkrátí, tak asi na 20 minut. Vodu slijeme a nahradíme novou. Dáme vařit. Přidáme kousky řapíkatého celeru, několik stroužků česneku a bobkové listy.
  2. Mezitím dáme prohřát ve vodě uzené vepřové maso. Přidáme k němu pár kuliček nového koření, černého pepře a bobkový list. Vývar z masa nám ještě může posloužit na polévku.
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno, na kousku másla pak osmahneme, tak, jak se říká, necháme ji zesklovatět. Asi 4 až 5 minut.
  4. Přidáme tři stroužky nasekaného česneku a dáme mu příležitost zavonět, tak 30 vteřin.
  5. Promícháme a přidáme lžíci hladké mouky. Vytvoříme jíšku.
  6. Jíšku zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáváme po částech a vše stále mícháme.
  7. Přidáme bobkový list. Promícháme a vaříme na středním ohni tak asi 10 minut. Pak vyjmeme bobkový list.
  8. Přidáme přecezenou čočku.
  9. Přidáme ocet.
  10. Osolíme a opepříme. Znovu dobře promícháme. Necháme dojít.
  11. Podáváme s uzeným masem a okurkou.

Klobásové rolky | Pro kluky i holky

Už jsem se na tyhle rolky chystal delší čas, ale pořád mi do toho lezly jiné recepty. Nejde o žádný párek v rohlíku, aby bylo jasno.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut

Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut

Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.

Klobásové rolky | Pro kluky i holky

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme. Cibuli nakrájíme najemno, stejně tak i celerový stonek.
    Nakrájíme zeleninu

  2. Rozehřejem olej na pánvi a orestujeme cibuli, celer a česnek. Tak asi 2 minuty.
    Restujeme

  3. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Vaříme tak ještě 3 až 5 minut. Necháme vychladnout.
    Přidáme slaninu

  4. Připravíme si masovou klobásu.
    Masová klobása

  5. Vymačkáme masovou směs.
    Vymačkáme

  6. Přidáme k masu chladnoucí směs z pánve, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme.
    Přidáme

  7. Prohněteme, nejlépe rukou. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme

  8. Položíme část směsi na plát listového těsta.
    Položíme

  9. Zabalíme směs do těsta, vytvoříme válečky. Položíme na plech s pečicím papírem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C.
    Zabalíme

  10. Pečeme asi 20 minut a pak ještě jednou potřeme vajíčkem. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme ještě tak 10 minut.
    Potřeme

  11. Hotovo.
    Hotovo

  12. Podáváme s omáčkou nebo dipem.
    Podáváme s omáčku nebo dipem.

Tip:

Stejně jako masovou klobásu můžeme využít mleté maso, bílou klobásu (ne tu vinnou, která je příliš jemná). Možná by se daly nasadit i taliány, ale to už je jenom úvaha, nemám vyzkoušeno.