Dlouho jsem na ni myslel, ale teď přišel ten čas jít do toho na ostro. Jenomže bych to nebyl já, abych si všechno nějak nezkomplikoval. Okouknul jsem pár receptů, tahle klobása je asi česká specialita, takže ty české nebudu opisovat. Sorry, přátelé. Máme to určitě skvělé, ale já chci trochu něco jiného.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90 minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90 minut
Tak jsem se do toho pustil s vervou. Bude tam cibule, papriky, fazole, vývar a pivo. Černé.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90 minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90 minut
Tak jsem se do toho pustil s vervou. Bude tam cibule, papriky, fazole, vývar a pivo. Černé.
Vinná klobása na cibuli, paprikách a červených fazolích | Poprvé a odvážně
Vymažeme pekáček sádlem a naskládáme cibuli s paprikou. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Po 10 minutách podlijeme částí vývaru.
Přidáme fazole a podlijem vývarem, necháme v troubě dalších 20 minut.
Klobásu přetvoříme na šneky, poklademe na základ v pekáčku, opepříme a dáme péct. Pečeme 35 minut, aby klobásky získaly barvu.
Dáme si vařit brambory na přílohu. Vaříme v osolené vodě.
Klobáskové šneky otočíme, ale ještě předtím promícháme základ v pekáčku, přilijeme trochu černého piva a necháme péct dalších 20 minut. Na dalších 5 minut to můžete ohulit, zvyšte teplotu na 250 °C.
Vařené brambory rozšťoucháme, přidáme kousek másla, nasekanou pažitku a 2 lžičky lučiny (chtěl jsem philadelhii, ale nějak mi uniklo, že došla). Vše pořádně promícháme.
Podáváme.
Tip:
A protože je toho jídla pro víc než dva, samozřejmě zbylo, takže to byl další impuls na nový recept. Snídani se zapečenou klobáskou.
Když jsem narazil na tenhle recept, bylo jasné, že se mu budu věnovat v kuchyni. Fígl je v tom, že zatímco někdo guláš ke konci zahušťuje moukou, tady je mouka hned na začátku. Tak jak tohle dopadne?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Byť je to guláš klobásový, ve hře je vlastně točený maďarský salám. Je s paprikou a vlastně je to takový "nekonečný" bratr klobásy. Je dostatečně měkký a chutný. Vodu si připravte a přidávejte postupně. Záleží na tom, jakou chcete mít konzistenci.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Byť je to guláš klobásový, ve hře je vlastně točený maďarský salám. Je s paprikou a vlastně je to takový "nekonečný" bratr klobásy. Je dostatečně měkký a chutný. Vodu si připravte a přidávejte postupně. Záleží na tom, jakou chcete mít konzistenci.
Sádlo rozehřejeme a osmahneme na něm nadrobnou nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a osmahneme (jako při přípravě jíšky), sejmeme z plotny a vmícháme mletou papriku.
Po minutě zalijeme 200 ml vody a vrátíme na plotnu.
Přidáme salám nakrájený na kolečka a promícháme. Vmícháme nadrobno nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájenou bramboru. Zalijeme 100 ml vody a necháme vařit, aby mrkev i brambora změkly. Tak asi 20 minut na mírném varu. Mícháme, aby se guláš nepřichytil na kastrolu.
Přidáme rajčatové pyré a prolisovaný česnek. Dochutíme pepřem a majoránkou. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 10 minut. Podle hustoty přidáváme zbylou vodu.
Podáváme posypaný jemně nakrájenými měsíčky cibule, s knedlíkem nebo bagetou či dalamánkem.
Na rozpuštěném sádle opečeme na kostky nakrájené maso. Povrch masa se musí zatáhnout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
Přidáme nasekaný česnek, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
Přidáme mletou papriku, kmín a část vývaru. Dusíme dalších 15 minut.
Osolíme, opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
Tip:
A pokud chcete ochutnat nějaké extrabuřty, zkuste Americký guláš nebo rovnou špekáčkový a třeba i jeho variantu. Také skvěle chutnají! Vyzkoušeno, samozřejmě.
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Jenomže dneska, to je jiná. Ale co zkusit nějaký trochu jiný guláš, jenom tak? Základem jsou samozřejmě kvalitní masité špekáčky od dobrého řezníka. Trochu mě k nákupu svádí, že jsou ručně vázané. No, ten provázek jde mimo, ale tak si říkám, že obsah nebude samá náhražka, když už se s tím vázáním namáhali.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Tak jo. Přidal jsem zelené pálivé papriky, ale nějak by to chtělo ještě něco. Tak přišla vhod mrkev a kousek řapíkatého celeru. A pro odpůrce rajčat, byť i coby pasty, mám uklidnění: nic takového. I když jsem měl docela cukání.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Tak jo. Přidal jsem zelené pálivé papriky, ale nějak by to chtělo ještě něco. Tak přišla vhod mrkev a kousek řapíkatého celeru. A pro odpůrce rajčat, byť i coby pasty, mám uklidnění: nic takového. I když jsem měl docela cukání.
Špekáčkový guláš s brambory | Paprika u toho nesmí chybět!
Špekáčky překrojíme podélně na poloviny a napříč nakrájíme na plátky.
Rozehřejeme lžíci sádla a špekáčky opečeme na středním ohni, asi tak 8 minut. A pak dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do vypečeného tuku, osmahneme dozlatova.
Papriky zbavíme semen a nakrájíme na drobná kolečka, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno.
K osmažené cibuli přidáme mletou sladkou papriku a česnek, papriku rozpustíme a přidáme zelenou papriku. Zalijeme trochou vody a chvilku povaříme. Opepříme.
Do kastrolu vrátíme špekáčky. Brambory nakrájíme na menší hranolky a přidáme do kastrolu. Promícháme a přidáme šálek (250 ml) vody. Zakryjeme a necháme asi 15 minut dusit.
Přidáme bobkový list a oregano.
Nakrájíme nadrobno mrkev a celer. Přidáme do kastrolu.
Zakryjeme na 20 minut a vaříme na mírném ohni. Pak odkryjeme a necháme dál mírně vařit, aby se voda redukovala.
Podáváme samostatné, posypané zelenou jarní cibulkou, nebo i s chlebem či pečivem.