Záměrem byla slovenská zelňačka, ale chybějící ingredience mě nasměrovaly na úspornější a přece stejně chutnou polévku. Je to takový eintopf, ale neberte to jako nadávku. Už tu máme several variant, třeba 2.0 a také něco pro Watsona avyprošťovák,cs a pořád je co vylepšovat.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
50 minutes |
|
|
|
Need: |
- 500 g sauerkraut
- 200 g maďarské klobásy
- 100 g slaniny s chilli
- 3 potatoes
- 1 large onion
- 1 spoon sweet peppers
- 1 spoon hladké mouky
- 20 g sádla
- 400 ml zeleninového vývaru > pomůže tekutý bujón z Vitany *)
- zakysanou smetanu
- kmín
- Bay leaf
- provensálské bylinky > směs koření Vitana
- pepper
- salt
- Klobásu nakrájíme na kolečka, smoked bacon (je to vlastně uzený vepřový bok s chilli) cut into small cubes.
- Na rozpáleném kastrolu osmahneme slaninu, pustí dostatek tuku. Poté ji vyjmeme.
- Na tuku ze slaniny osmahneme klobásu. Opět dáme stranou.
- Zbylý výpek doplníme kousek sádla a osmahneme cibuli dosklovata.
- Přidáme lžíci sladké papriky.
- Toss, rychle, aby paprika nezhořkla.
- Přidáme lžíci hladké mouky.
- Dobře promícháme a máme základ pro jíšku.
- Zalijeme trochou vývaru a dobře prošleháme, pak přilijeme zbytek vývaru.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory.
- Vrátíme zpět do hrnce opečenou klobásu se slaninou.
- add the cumin, bylinky a bobkový list. Salt and pepper.
- boil so 5 minutes.
- Přidáme zelí. Z pytlíku můžete odlít šťávu, aby polévka nebyla přílš kyselá. Zelí můžete překrájet, já to nedělám.
- cook for about 20 minutes, so the potatoes soften.
- Pokud je polévka přílš hustá, přidáme trochu vody.
- Promícháme a necháme po přivedení do varu vypnuté dojít.
- Podáváme s kopečkem zakysané smetany.
*) Tekutý bujón Vitana. Vcelku dobrá záležitost, namísto kostek i vaniček. Je bez konzervanů, při vaření pak chybí takový ten dříve klasický odér. Takže doporučuji.
Slovenská kapustnica, tedy po našem zelňačka se připravuje třeba z vývaru z uzených žeber, ve hře může být více druhů masa, třeba hovězí zadní, vepřová plec, vepřová žebra a pak ještě jednu ingredienci slovenské kuchařky přidávají - sušené švestky. Někdy jsou ve slovenské polévce i houby...
Frankfurt soup | With sausage and potatoes
Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě.
Servings | Prep Time |
4 osoby | 5 minnut |
Cook Time |
25 minutes |
|
|
|
Need: |
- 3 sausages
- 3 potatoes
- 1 cibuli
- 1 l vývaru
- 1 spoon sweet peppers
- 120 ml cream
- 2 lžíce hladké mouky
- sádlo
- salt
- pepper
- lovage > sušený, nebo třeba provensálské koření
- libeček čerstvý > na ozdobu
- pórek > na ozdobu
- Cibuli nadrobno nakrájenou necháme zesklovatět na rozpáleném sádle.
- Přidáme na kolečka nakrájené párky.
- Promícháme a orestujeme.
- Stáhneme z plamene. Přidáme sladkou papriku.
- Přidáme mouku.
- Promícháme jako základ jíšky.
- Zalijeme trochou vody a vytvoříme jíšku.
- Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vaříme tak 10 minutes.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Salt and pepper. Vaříme do měknutí brambor, tak dobrých 10 minutes.
- Nakonec přidáme smetanu, množství podle vaší chuti. Promícháme a necháme chvíli probublávat. Ještě můžeme přidat sušený libeček nebo provensálské koření.
- Podáváme s bagetou, zdobené čímkoli zeleným. Třeba libečkem, petrželkou nebo i pórkem.
Frankfurtská polévka miluje vývar tak moc, že ho pro svůj plnohodnotný život potřebuje, jinak to s ní bude mrzuté. Ale úplně se spokojí s béčkovým vývarem, tedy s vývarem druhé kategorie.Béčkový vývar je skutečně terminus technicus i terminus gastronomicus. Béčkový vývar (v restauračních normách nazývaný vývar B) je pracovní, ne zcela čirý vývar, který by nemohl posloužit jako základ pro čirou nedělní polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky. Ale jinak je jako základ naprosto dostačující.
Poctivá zelňačka | Pro dva
Inspiroval jsem poctivou hustou zelňačkou. Vždyť je to docela triviální, tak jak to, že to nevyšlo? První pokus se nějak nezdařil, zelí bylo dost kyselé a to jsem přecenil. Klobása v ní mizela. Takže jinak. Úsporněji a lépe. Bude to polévka pro dva. Alespoň nemusíte tentokrát nic dělit, když tak spíš budete násobit.
Need: |
- 250 g bílého kysaného zelí
- 1,5 l vývaru nebo vody | voda v případě, že si pomůžete masoxem
- 1 Bay leaf
- 5 beads allspice
- 1/2 lžičky crushed cumin
- 1 cibuli
- 1 spoon sweet peppers
- 2 lžíce hladké mouky
- sádlo
- 2 kostky masoxu v případě, že nemáte po ruce vývar
- Zelí raději propereme, pokud se vám zdá dost kyselé. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list a nové koření. Pokud máme vývar, nasadíme ho nyní místo vody a krok s masoxem pak vynecháme.
- Přidáme drcený kmín. Tenhle bod můžete klidně spojit s prvním, jen jsem na něj při první fotce zapomněl. Pak už zelí s kořením vaříme skoro doměkka. I guess 40 minutes.
- Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Do sádla můžete přidat i kousek sádla ze šunky, why not?
- Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásu. Orestujeme.
- Zasypeme moukou a upražíme jíšku.
- Přidáme papriku, promícháme a necháme chvíli stranou.
- Cibuli s klobásou pak vmícháme do zelí a vaříme tak 12 minutes.
- Pokud je polévka až příliš hustá, přidáme vodu.
- Pokud jsme se spokojili s masoxem, tak nyní přidáme kostky masoxu, který se má jen krátce povařit. Proto až na poslední chvíli. Vaříme ještě tři minuty.
- served. Enjoy your meal.
Leg of cabbage with potatoes | Alternative 2.0
Tak už tu máme králíka na zelí i to kuře na červeném zelí, and also kuřecí stehna na zelí. Takže přidáme další variantu. 2.0
Servings | Prep Time |
2 osoby | 15 minutes |
Cook Time |
60 minutes |
|
|
|
Need: |
- kuřecí zadní čtvrtku
- 3 potatoes
- 200 g oravské slaniny
- 500 g sauerkraut
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžičky sweet peppers
- salt
- pepper
- vegetable oil
- 1 cibuli
- 300 ml kuřecího vývaru
- Je to kuřecí čtvrtka, takže ji rozpůlíme, aby bylo pro dva.
- Smícháme mouku s paprikou a osolíme.
- Kuřecí maso obalíme ve směsi.
- Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme nasucho.
- Na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme ve stejném kastrolu. K vypečenému tuku ze slaniny přidáme trochu oleje.
- ready.
- Opečeme kuřecí maso ze všech stran. I guess 8 minutes.
- Maso dáme stranou a do stejného kastrolu dáme na osminky nakrájené brambory.
- Opepříme.
- Opečeme krátce brambory. A pak je vyjmeme z kastrolu.
- Do stejného kastrolu dáme zelí.
- Přidáme pečenou slaninu a cibuli
- Zakápneme vínem.
- Promícháme a podusíme asi 15 minutes.
- Přidáme trochu octa.
- Přidáme trochu cukru.
- Přilijeme ještě víno a promícháme. Ještě trochu povaříme.
- V zelí uděláme hnízdečko, do kterého položíme kousky kuřete.
- Zasypeme opečenými bramborami.
- Bake in preheated oven for 190 °C, bake 20 minutes.
- Zalijeme kuřecím vývarem a ještě pečeme 10 minutes.
- served.