Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí

Měl jsem na ně chuť. A když mi přistála do mailu inspirace na korejský kuřecí kebab, bylo už rozhodnuto. Jen ingredience jsou odlišnější. Vypouštím ty korejské, prostě česká improvizace.

Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme všechny ingredience na marinádu. Popracujeme ji metlou.
    Smícháme marinádu
  2. Nakrájíme kuřecí maso na kousky podle libosti.
    Nakrájíme maso
  3. Maso dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Pozorný pozorovatel pochopí, že tentokrát jsem použil krabičku od zmrzliny. Zaklopíme, dobře protřeseme a necháme odležet v chladu tak aspoň dvě hodiny. Když dáte marinádě celou noc, odvděčí se vám větším propojením chutí.
    Naložíme
  4. Nakrájíme na kousky papriku a cibuli.
    Nakrájíme papriku
  5. Bambusové špejle namočte před navlékáním aspoň na třicet minut do vody. Lépe se budou špízy ze špejlí stahovat. Na špejle navlékneme maso, papriku a cibuli podle toho jak vám padnou do ruky, ale střídání těch ingrediencí je lepší.
    Navlékneme
  6. Dáme na grilovací desku. Špízy ještě jemně polijeme zbylou marinádou. Dáme do trouby předehřáté na 250 °C. Umístíme tak doprostřed trouby. Pečeme asi 20 minut.
    Příprava na pečení
  7. Vyjmeme z trouby, špízy otočíme a ještě polijeme marinádou. Vrátíme do trouby a přepneme na gril, pokud ho vaše trouba má. Myslím, že už každá je taková. Grilujeme 10 minut. Špízy jsou pořád ve středu trouby. Pak vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít. Ale než to uděláte, mrkněte a zkontrolujte, zda jsou špízy na tu akci připravené. Už můžou být hotové.
    Otočíme
  8. Podáváme s oblíbeným dipem. V mém případě je to chilli omáčka s česnekem. Trochu ostřejší, ale o to jde. Ke špízům podáváme dalamánek nebo chleba.
    Podáváme
Tip:

Kebab, kabob nebo špízy. Jména různá, příprava stejná a pochutnání v každém případě.

Kuřecí pho | Proč to nezkusit? | Ochutnávka z Asie – říká se jí fo

Nevyplatí se jí vařit málo, protože vám určitě zachutná, tak jako zachutnala všem, které znám. A když už ji jednou začnete vařit, tak je lepší si ji udělat do zásoby. Tolik autentické svědectví jednoho novináře, který pho chutnal na místě. Ale když jdete po ulici, míjíte asijské restaurace i vývařovny, kde nechybí v nabídce pho. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bò). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bò chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky, které zprudka uvaříme (pho bo tai). Můžete pátrat po variantách, ale v podstatě je postup pořád stejný. Pho bò tái se připravuje se zprudka uvařeným hovězím masem – většinou se svíčkovou, případně falešnou svíčkovou, pho bò chín je s uvařeným hovězím z vývaru. Autentické svědectví ještě doplním další citací: Suroviny, které na ni budete potřebovat jsou trvanlivé a ty, které by mohly propadnout zkáze, si můžete zamrazit. Nevyplatí se jí vařit málo, protože vám určitě zachutná, tak jako zachutnala všem, které znám. A když už ji jednou začnete vařit, tak je lepší si ji udělat do zásoby. S tím souhlasím. Trochu jsem se obával, že bude křik u stolu. Je to pikantní, jiná chuť, Asie. Ale bylo ticho po pěšině. Jen zbývalo přidat do polévky pár kuřecích krků. Prý vzpomínka na dětství, nostalgie jako prase. Ale to na polévce nic nemění.

Kuřecí pho | Proč to nezkusit? | Ochutnávka z Asie – říká se jí fo
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá záležitost, ale trochu zdlouhavá. Jestli chcete rychlou večeři, protože nestíháte, máte tři možnosti. Sáhnout po pytlíku té vaší oblíbené polévky, mít ji už předem připravou a nebo nic nevařit a zajít do nejbližší restaurace. Každopádně doporučuji vlastní přípravu, je to i zábava. Každopádně nedoporučuji si to usnadnit vývarem z vaničky, to se moc nehodí. Takže pokud nemáte v zásobě už domácí vývar, čas se prodlužuje. Protože napřed vaříte vývar (tažením, takže pomalu a aspoň dvě hodiny) a pak teprve vaříte samotnou polévku. To chce také svůj čas.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Kuřecí pho | Proč to nezkusit? | Ochutnávka z Asie – říká se jí fo
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to jednoduchá záležitost, ale trochu zdlouhavá. Jestli chcete rychlou večeři, protože nestíháte, máte tři možnosti. Sáhnout po pytlíku té vaší oblíbené polévky, mít ji už předem připravou a nebo nic nevařit a zajít do nejbližší restaurace. Každopádně doporučuji vlastní přípravu, je to i zábava. Každopádně nedoporučuji si to usnadnit vývarem z vaničky, to se moc nehodí. Takže pokud nemáte v zásobě už domácí vývar, čas se prodlužuje. Protože napřed vaříte vývar (tažením, takže pomalu a aspoň dvě hodiny) a pak teprve vaříte samotnou polévku. To chce také svůj čas.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
230 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Založíme si vývar. Proprané krky dáme do vody, přidáme pokrájenou mrkev a cibuli i se slupkou. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a zakryjeme. Necháme mírně probublávat alespoň hodinu a půl. Pak scedíme, krky dáme stranou, zeleninu vyhodíme.
    Začneme vývarem
  2. Zázvor nakrájíme na plátky, chilli papričku nadrobno, jarní cibulky překrájíme tak asi na 5 cm dlouhé kousky.
    Připravíme si
  3. Do vývaru z krků dáme oprané kuřecí horní řízky (nebo nakrájíme prsa případně). Můžete samozřejmě okrájet ty kousky tuku, já to obvykle nedělám.
    Přidáme maso do vývaru
  4. Přidáme zázvor, nakrájenou chilli papričku, jarní cibulku, skořici a asi dvě špetky anýzu.
    Vše dáme do hrnce
  5. Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu.
    Přidáme sojovou omáčku
  6. Teplotu snížíme, aby voda probulávala mírným varem, zakryjeme a necháme táhnout (mírně vařit) asi hodinu.
    Vaříme
  7. Občas promícháme. Pak maso vyjmeme z polévky.
    Necháme táhnout
  8. Mezitím si připravíme skleněné nudle. Stačí je tak 2 až 3 minuty povařit, pak propláchneme studenou vodou.
    Připravíme nedle
  9. Maso roztrháme vidličkou.
    Natrháme maso
  10. Záleží na tom, jak chcete mít kousky masa v polévce velké.
    Na kousky
  11. Přidáme 2 lžíce rybí omáčky.
    Přidáme rybí omáčku
  12. Přidáme zeleninu z konzervy. Můžete samozřejmě nakrájet mrkev (fajnšmekři na nudličky metodou julienne).
    Přidáme mrkev a hrášek
  13. Zelenina
  14. Promícháme.
    Chvíli povaříme
  15. Maso vložíme do polévky a promícháme.
  16. Přidáme skleněné nudle.
    Přidáme nudle
  17. Prohřejeme a necháme chvilku dojít.
  18. Polévku servírujeme spolu s drobně nakrájenou chilli papričkou a nakrájenou jarní cibulkou.
    Podáváme s chilli a cibulkou
  19. Dobrou chuť.
    Podáváme
  20. Pro nostalgiky můžete ještě v polévce prohřát krky a servírovat je v polévce. Prý vzpomínka na dětství, tak proč nevyhovět.
    Pro nostalgiky
Tip:

Také je dobé vědět, když už:
Phở,(také Pho, vyslovuje se [fá], [fo], nebo v hanojském dialektu [foho], je populární vietnamské jídlo. Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu. Polévka phở se vaří v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami a mungo klíčky. Klasickou variantou polévky phở je phở bò, tedy hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka tương ớt, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr. Další variantou je phở gà z masa kuřecího.

CO JE JULIENNE:
Pokud nakrájíte zeleninu na velmi jemné proužky, říká se této úpravě julienne. Takto nakrájená zelenina se vkládá syrová či spařená do polévky, může však být i součástí dalších pokrmů. Celer nakrájený tímto způsobem bývá základem remulády, z brambor se zase tvoří tenké hranolky julienne nebo se na tenká kolečka krájí cibule na jihoamerický ceviche. Poprvé se tento termín objevuje v knize Le Cuisinier Royal et Bourgeois (což by se volně dalo přeložit jako kuchařka pro krále i měšťany) z roku 1722. Přesný původ slova není jasný, má se však za to, že takto nejspíš začal zeleninu krájet nějaký Jules nebo Julien. Nebo že by Julie?

Restované kuře se zeleninou a rýží | Něco na čínský způsob v české kotlině

Na tenhle čínský recept jsem narazil na americkém webu, takže několikrát obletěl zeměkouli jako Gagarin a přistál v mé kuchyni. Ten smeč jsem vybral docela dobře podle sebe, takže to byl úspěch. Pokud tedy máte rádi chuť asijských pokrmů, kde je také dost zeleniny a nezbytná sojová omáčka.

Opravdu dobrá záležitost
Opravdu dobrá záležitost

Uložit

Uložit

Uložit

Restované kuře se zeleninou a rýží | Něco na čínský způsob v české kotlině
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
V ingrediencích chybí sůl. To jsem si uvědomil až v momentě, kdy jídlo bylo hotové. ono to bylo skvělé. Jasně, pokud holdujete soli, přisolte. Ale sojová omáčka dodá jídlu decentní slanost, která může postačit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Restované kuře se zeleninou a rýží | Něco na čínský způsob v české kotlině
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
V ingrediencích chybí sůl. To jsem si uvědomil až v momentě, kdy jídlo bylo hotové. ono to bylo skvělé. Jasně, pokud holdujete soli, přisolte. Ale sojová omáčka dodá jídlu decentní slanost, která může postačit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. Stejně tak stonek celeru, mrkev a papriky. Ze zkušenosti mi stačila jenom půlka mrkve, jídlo pak nebude sladké.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na menší kousky. Posypeme kukuřičným škrobem a promícháme, aby se maso obalilo. Dáme vařit rýži, abychom se časově pěkně sešli, až bude potřeba.
    Na maso dáme škrob
  3. Dobře promícháme
  4. Rozehřejeme oleje a orestujeme kuřecí kousky, pěkně dozlatava. Tak 5 minut. Pak maso vyjmeme z pánve a dáme stranou.
    Restujeme kuřecí maso
  5. Restujeme dozlatova
  6. Na oleji pak orestujeme zeleninu. Tak 5 minut aby změkla.
    Restujeme zeleninu
  7. Vrátíme kuře do pánve.
    Vrátíme kuře do pánve
  8. Přidáme dvě lžíce sojové omáčky a promícháme. Chvilku povaříme.
    Přidáme dvě lžíce sojové omáčky
  9. Dobře promíchme
  10. Přidáme vařenou rýži.
    Přidáme vařenou rýži
  11. Uprostřed směsi vytvoříme hnízdo, do kterého rozklepneme vejce.
    Přidáme vejce
  12. Dobře promícháme. Že to vypadá jako smaženice? Nenechte se zmást. Připomíná vám to lečo? Prečo?
    Promícháme
  13. Přidáme pokrájené lusky hrášku a zalijeme dvěma lžícemi sojové omáčky. Vše jemně, ale dobře promícháme asi 4 až 5 minut povaříme na středním plameni.
    Přidáme hrášek
  14. Dobrou chuť.
    Podáváme

Medové paličky | Pro kaliče i kaličky

Jasně,že si tento recept nemusíte vybrat jako pohoštění na mejdan, ale jde to. Jinak to může být stejně pohodová a klidná večeře. A nepotřebujeme toho zase tak moc. A ten název, to si říkalo samo. Kuře se mi tady zjevuje docela často. Asi ptoto, že je s ním radost pracovat a pořád mi chutná.

Medové paličky | Pro kaliče i kaličky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Paličky naložené v marinádě čekají a pak už to jde samo. Šup do trouby a počkáme si. To je celé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut + 120 minut marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut + 120 minut marinování
Medové paličky | Pro kaliče i kaličky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Paličky naložené v marinádě čekají a pak už to jde samo. Šup do trouby a počkáme si. To je celé.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut + 120 minut marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut + 120 minut marinování
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Paličky opláchneme a osušíme, česnek prolisujeme (pokud máte ten český, pak můžete najemno nasekat i ty slupičky, co zbyly v lisu na česnek) a přidáme k němu lžičku zázvorové pasty.
    Na paličky dáme česnek a zázvor
  2. Česnek se zázvorem vmačkáme do paliček.
    Ochucené paličky
  3. Smícháme sezamový olej, sojovou a ústřicovou omáčku s medem a dobře promícháme.
    Připravíme marinádu
  4. Přidáme bílý pepř a trochu soli. Opět dobře promícháme.
  5. Marinádou polijeme důkladně paličky. Dáme do chladničky asi tak na dvě hodiny v uzavřeném boxu. Můžete občas protřást, aby se marináda dostala opravdu všude.
    Polijeme marinádou paličky
  6. Paličky poklademe na pečicí papír a dáme do předehřáté trouby na 180 °C asi do poloviny trouby. Pečeme 20 minut, pak paličky můžeme přetočit a pečeme ještě 20 minut. Pokud na mase ulpěly zbytky česneku, odstraňte je.
    Poklademe na plech
  7. Podáváme s oblíbeným dipem a třeba dalamánkem.
    Podáváme s dipem a dalamánkem
Tip:

Zázvorovou pastu pořídíte v Tesco. Nebo místo toho použijte čerstvý zázvor.

Sekaný zázvor– zázvorová pasta Tesco
Sekaný zázvor – zázvorová pasta Tesco

 

 

 

 

 

 

 

.

Uložit

Kuřecí nugetky s brokolicí

Taková rychlovka by to měla být. Snad 30 minut, žádné vyvařování. A to splní kuřecí kousky restované na oleji, s příchutí vína a brokolicí. No, původně měly být součástí i nesolené arašídy. Jenomže jsem na ně zapomněl. Tak snad příště.

Kuřecí nugetky s brokolicí
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete nasadit i kuřecí prsa, jsou ovšem trošku sušší než stehenní řízky. Ale stejnou metodou dosáhnete podobného výsledku. Mám to vyzkoušeno.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Kuřecí nugetky s brokolicí
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete nasadit i kuřecí prsa, jsou ovšem trošku sušší než stehenní řízky. Ale stejnou metodou dosáhnete podobného výsledku. Mám to vyzkoušeno.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí řízky nakrájímena nugetky, osolíme, opepříme a dobře obalíme v kukuřičném škrobu.
    Maso smícháme se škrobem
  2. Rozpálíme olej a orestujeme kuřecí nugety.
    Otrestujeme
  3. Restujeme dozlatova. Pak nugety dáme stranou, necháme v teple.
    Restujeme dozlatova
  4. Ve stejné pánvi osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka (nebo půlkolečka).
    Osmahneme cibuli
  5. Přidáme na růžice rozbranou brokolici. Restuje ještě tak 3 minuty.
    Přidáme brokolici
  6. Přilijeme sojovou omáčku do které jsme přidali sladkou chilli omáčku. Promícháme.
    Zalijeme sojovou omáčkou
  7. Přilijeme kuřecí vývar podle potřeby.
    Přilijeme vývar
  8. Zakryjeme a necháme na mírnějším ohni probublávat, aby cibule i brokolice dobře změkly.
    Zakryjeme a dusíme
  9. Vrátíme do pánve maso.
    Přidáme maso
  10. Přilijeme víno a promícháme. Chvilku povaříme.
    Přilijeme víno
  11. Smícháme 2 lžičky kukuřičného škrobu s trochou kuřecího vývaru a vytvoříme řidčejší kašičku. Vmícháme do omáčky.
    Přidáme škrob
  12. Provaříme.
    Provaříme
  13. Podáváme s rýží.
    Podáváme

Vepřové stripsy s rýží | Poločína

Všemu, co má v sobě sojovou omáčku se vlastně říká čína, což je jako varování pro ty, kteří sojovou omáčku nemilují. Já jsem si ji dost oblíbil. Její stopy tady najdete skoro všude. Ale tomuto jídlu bych čína neříkal, takže jsem jenom tak naťuknul s poločínou. Má společného s čínou to, že maso se rychle opeče a smíchá se zeleninou. Můžete říkat stripsům nudličky nebo stripsy. Je to totéž.

Vepřové stripsy s rýží | Poločína
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Vepřové stripsy s rýží | Poločína
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Masové nudličky dáme do mikrotenového sáčku, přidáme kukuřičný škrob a dobře protřepeme, aby se škrob dostal na všechny nudličky vlastně rovnoměrně.
    Vepřové nudličky obalíme v sáčku škrobem
  2. Nudličky obalené ve škronu
  3. Rozpálíme olivový olej se sezamovým a opečeme dozlatova nudličky. Asi tak 5 minut. Dáme stranou.
    Nudličky opečeme
  4. Nakrájíme pórek na kolečka, stejně tak jarní cibulky a nadrobno nakrájíme feferonku. Vše orestujeme ve stejné pánvi.
    Orestujeme zeleninu
  5. Přidáme čínskou zeleninovou směs.
    Přidáme čínskou zeleninovou směs
  6. Vrátíme do pánve vepřové nudličky. Přidáme zázvor a promícháme.
    Přidáme zázvor
  7. Mezitím si smícháme sojovou omáčku s rýžovým octem a hnědým cukrem. Zalijeme omáčkou a promícháme. Pak ještě přidáme vývar. Vše krátce povaříme.
    Zalijeme omáčku do směsi masa
  8. Mezitím uvaříme rýži, tentokrát do vody přidáme nakrájený řapíkatý celer.
    Uvaříme rýži
  9. Nudličky podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží

Colová kuřecí křidélka Buffalo

Narazil jsem na další recept na moje oblíbená kuřecí křidélka. To se nedalo nevyzkoušet. Zvlášť, když v receptu asistuje coca cola. No, jasně, že se někde musela objevit jako ingredience. Má složení, které ji vlastně také řadí mezi využitelné suroviny v kuchyni. V mírné úpravě tedy dávám k dispozici.

Colová kuřecí křidélka Buffalo
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Křídla a křídla, už jich tu mám docela požehnaně, skoro na kuchařku. Tak si přidejme další mňamku, není to od věci. Pochutnáte si. Jedeme Buffalo.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Colová kuřecí křidélka Buffalo
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Křídla a křídla, už jich tu mám docela požehnaně, skoro na kuchařku. Tak si přidejme další mňamku, není to od věci. Pochutnáte si. Jedeme Buffalo.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí křídla opláchneme a oddělíme jejich špičky. Dáme do mísy a posypeme směsí mouky a škrobu. Dobře protřepeme, aby směs mouky dobře obalila křidélka.
    Křídla zaprášíme moukou se škrobem
  2. Křidélka poklademe na plech vyložený pečicím papírem, posolíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Pak křidélka obrátíme a pečeme ještě 20 minut.
    Dáme na plech
  3. Kousek másla rozpustíme v pánvi.
    Rozpustíme máslo
  4. Přidáme chilli omáčku a sojovou omáčku.
    Přidáme chilli omáčku a sojovou omáčku
  5. Přidáme colu a promícháme.
    Přidáme colu
  6. Přidáme rajčatové pyré a provaříme, aby se omáčka redukovala do hustější pasty. Tak asi 15 minut.
    Přidáme rajčatové pyré
  7. Do omáčky vložíme opečená křidélka a promícháme, aby se dobře obalila.
    Vložíme křídla a obalíme
  8. Podáváme.
    Podáváme

Rybí filé se zeleninou | Když už, tak už

Pampadampa! Jedeme! Filé jsem už připravoval tolikrát, že to chtělo nějakou změnu.

Rybí filé se zeleninou | Když už, tak už
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to pokus, který stále za to vyzkoušet a doporučuji. Zelenina s nudlemi nemusí nutně plavat v sojové omáčce nebo vám chilli spálit patro. Tohle jídlo je tak akorát vyvážené, decentně pikantní. Jasně, že můžete použít čerstvou zeleninu, jenže takhle mi při přípravě jídla pro dva nic nezbylo, mraženou brokolice dám zase k ledu, malá konzerva mé oblíbené zeleniny Bonduelle úplně vystačí.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Rybí filé se zeleninou | Když už, tak už
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to pokus, který stále za to vyzkoušet a doporučuji. Zelenina s nudlemi nemusí nutně plavat v sojové omáčce nebo vám chilli spálit patro. Tohle jídlo je tak akorát vyvážené, decentně pikantní. Jasně, že můžete použít čerstvou zeleninu, jenže takhle mi při přípravě jídla pro dva nic nezbylo, mraženou brokolice dám zase k ledu, malá konzerva mé oblíbené zeleniny Bonduelle úplně vystačí.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Olej zahřejeme na vysokou teplotu a osmažíme osolené natrhané file, vždy tak asi 3 minuty z každé strany. Opečené filé dáme stranou.
    Olej zahřejeme
  2. Do stejné pánve dáme kousek másla a osmahneme zeleninu – hrášek s mrkví a jarní cibulku. Mícháme a restujeme do měkka.
    Osmahneme zeleninu na másle
  3. Přidáme brokolici a nakrájenou papriku. Promícháme.
    Přidáme brokolici s paprikou
  4. Uvaříme těstoviny podle návodu na obalu, pak scedíme.
  5. Přidáme k restované zelenině těstoviny.
    Přimícháme uvařené těstoviny
  6. Promícháme a přidáme sladkou chilli omáčku.
    Přidáme chilli omáčku
  7. Přilijeme sojovou omáčku.
    Přilijeme sojovou omáčku
  8. Jemně promícháme
    Jemně promícháme
  9. Vrátíme do pánve file.
    Vrátíme do pánve file
  10. Podáváme posypané nasekanou petrželkou nebo nasekanou natí jarní cibulky.
    Podáváme s nasekanou jarní cibulkou
Tip:

K receptu je také VIDEO:

Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami | Asijská ozvěna

Opakování – matka moudrosti. Takže moudře opakujeme kuřecí nudličky a moudře jejich přípravu proměňujeme, aby nám jídlo pořád chutnalo a nezevšednělo.

Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami | Asijská ozvěna
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle rychlou záležitost zvládne i naprostý začátečník, takže žádný strach. I když vím, že tyhle stránky navštěvují zkušení kuchaři a kuchařky, kteří oátrají stejně jaké já po něčem novém. To nové tedy právě nabízím. Neříkejme tomu jídlo čína, je to asijská ozvěna, hlavně kvůli ingrediencím.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami | Asijská ozvěna
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle rychlou záležitost zvládne i naprostý začátečník, takže žádný strach. I když vím, že tyhle stránky navštěvují zkušení kuchaři a kuchařky, kteří oátrají stejně jaké já po něčem novém. To nové tedy právě nabízím. Neříkejme tomu jídlo čína, je to asijská ozvěna, hlavně kvůli ingrediencím.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a dáme do misky.
    Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky
  2. Zasypeme lžičkou kukuřičného škrobu, přidáme lžičku olivového oleje a promícháme.
    Zasypeme škrobem
  3. Pokropíme olejem
  4. Smícháme na omáčku kuřecí vývar, sojovou omáčku, ústřicovou omáčku, rýžový ocet a cukr.
    Smícháme omáčky
  5. Přidáme 2 lžičky kukuřičného škrobu. Dobře promícháme.
    Přidáme škrob
  6. Přilijeme vývar a dobře promícháme.
    Přidáme vývar
  7. A můžeme restovat maso. Připravíme si prolisovaný česnek, zázvor, omáčka už čeká.
    Před restováním
  8. Rozehřejeme olej ve woku, přidáme prolisovaný česnek a zázvor.
    Orestujeme česnek a zázvor
  9. Orestujeme tak 30 sekund, pak hned přidáme kuřecí nudličky. Pokud je oleje málo, přidáme ještě lžíci řepkového oleje. Maso restujeme tak 3 až 5 minut.
    Přidáme maso
  10. Přidáme nakrájenou jarní cibulku.
    Přidáme cibulku
  11. Ještě přidáme hned fazolky. Za stálého míchání restujeme tak 2 až 3 minuty.
    Přidáme fazolky
  12. Promícháme, restujeme.
    Promícháme, restujeme
  13. Vmícháme připravenou omáčku a mícháme, aby omáčka zhoustla. Vaříme na mírném ohni tak 3 minuty.
    Přilijeme omáčku
  14. Podáváme. Můžete přidat ještě rýži. S tou si dozajista už poradíte, že? Když do vody ještě přidáte kuřecí vývar, dostane rýže další chuť.
    Příprava rýže
  15. Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami

Kuře v čínské směsi | Rychlovka, když není moc času

Chystal jsem se na jiný recept, ale nabral jsem zdržení, takže jsem si za pochodu sumíroval, co by se dalo stačit za krátkou dobu a bylo to zase k jídlu. Postup je triviální, ale trochu víc jsem se rozpovídal, kdyby sem třeba zavítal naprostý začátečník a někdo mohl zaváhat, co tím autor a kuchař myslí. Všichni zdatní mi jistě prominou.

Kuře v čínské směsi | Rychlovka, když není moc času
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pro tu chvíli zvítězila mražená zelenina, které výrobce říká Čínská směs, takže trochu nouzovka a klasika ve složení. A spoluhráčem jsou kuřecí stehenní řízky. Když nasadíte čestvou zeleninu, bude to trvat jen o trochu déle, ale také jídlo bude barevnější.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10-12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10-12 minut
Kuře v čínské směsi | Rychlovka, když není moc času
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Pro tu chvíli zvítězila mražená zelenina, které výrobce říká Čínská směs, takže trochu nouzovka a klasika ve složení. A spoluhráčem jsou kuřecí stehenní řízky. Když nasadíte čestvou zeleninu, bude to trvat jen o trochu déle, ale také jídlo bude barevnější.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10-12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10-12 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Začneme přílohou, protože se bude vařit tak asi 12 minut, do té doby už by mělo být vše hotovo, abyste mohli ihned podávat. Takže dáme vařit rýži. Na 1 a 1/2 dílu vody patří 1 díl rýže. Pro klasického jedlíka stačí tak dávka 1 šálku rýže, a bude to stačit pro dva. Tudíž dáme vařit 1 a 1/2 šálku vody a do vřící vody vyspeme rýži, promícháme. Chvíli necháme vařit, pak zakryjeme, vypneme vařič a rýži necháme dojít, což fakt celé trvá tak asi 12 minut.
  2. Kuřecí řízky nakrájíme na pásky, nudličky se vám asi nepovedou, jako mně, ale nemusíme mít všechno dokonale pravidelné. Někdo od masa odřezává zbytky tuku, já jen ty, které už u masa jenom tak visí, takže něco zůstane.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme kuřecí maso, aby se zatáhlo i mírně opeklo. Tak asi 4 až 5 minut. Pak dáme stranou.
    Maso orestujeme
  4. A opečeme
  5. Ve stejné pánvi orestujeme cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Asi 2 minuty.
    Orestujeme cibuli
  6. K cibuli přidáme směs čínské zeleniny, nasekaný česnek a chilli papričky a orestujeme, tak asi 3 minuty. Čerstvá zelenina bude potřebovat trochu delší čas. Můžete dochutit solí, já se spoléhám na slanost sójové omáčky.
    Přidáme čínskou směs zeleniny
  7. Přidáme česnek a chilli
  8. Přidáme sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a vodu, promícháme a vaříme asi 1 minutu.
    Přidáme sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a vodu
  9. K zelenině vrátíme opečené maso, promícháme, zakryjeme a odstavíme z plotny, chvilku necháme, aby se maso prohřálo.
    Maso vrátíme, promícháme a prohřejeme
  10. Ihned podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží

Restované kuře se zeleninou | Asijská kuchyně jen tak z hlavy

Některé věci se dají okoukat, vykoukat i kopírovat, ale tenhle recept se rodil postupně v hlavě, podle toho, co mám po ruce nebo lze ještě dokoupit za rohem. Tak se pustíme do receptu s asijským nádechem. Krom kuřecích stehenní řízků použijeme dvě barvy paprik, zelené fazolky, jarní cibulku, pak choi a česnek. A nebude chybět ani sojová omáčka!

Restované kuře se zeleninou | Asijská kuchyně jen tak z hlavy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete tomuto jídlu klidně říkat "čína", protože jakmile smícháte maso se zeleninou a nasadíte sójovou omáčku, už se takhle říká skoro všemu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Restované kuře se zeleninou | Asijská kuchyně jen tak z hlavy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete tomuto jídlu klidně říkat "čína", protože jakmile smícháte maso se zeleninou a nasadíte sójovou omáčku, už se takhle říká skoro všemu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si maso, které nakrájíme na nudličky. Osolíme a opepříme. Smícháme sójovou omáčku s ústřicovou a do této směsi naložíme maso. Necháme stát v pokojové teplotě 15 minut. Papriky nakrájíme na proužky, pak choi zbavíme spodní části košťálu a nakrájíme napříč na kousky, česnek nasekáme nadrobno. Červenou cibuli překrojíme podélně na půlku a napříč nakrájíme měsíčky. Dáme vařit rýži.
    Připravíme si
  2. Rozehřejeme 2 lžíce oleje ve woku a orestujeme naložené kousky masa. (Marinádu si dáme stranou.) Asi tak 5 až 6 minut. Maso vyjmeme z pánve a dáme stranou.
    Maso orestujeme
  3. Přidáme lžíci oleje a orestujeme nasekaný česnek. Stačí 1 minuta.
    Česnek orestujeme
  4. Přidáme nakrájenou zeleninu: cibuli, papriky, pak choi a restujeme 3 minuty. Pak přidáme zelené fazolky (mohou být mražené), zalijeme 3 lžícemi marinády a 2 lžícemi vody. Přidáme na asi 2cm kousky nakrájenou jarní cibulku. Vaříme ještě 5 až 6 minut, aby zelenina změkla.
    Zelenina
  5. Do pánve k zelenině vrátíme maso, promícháme a vaříme ještě tak 4 minuty.
    Vrátíme maso
  6. Podáváme s rýží.
    Servírujeme s rýží
Tip:

O pak choi, téhle zelenině, která trochu voní jako kedlubna, ale je měkkoučká už tady byla řeč.

Kuřecí kousky s pak choi | Snadné a rychlé | Objevování neznámého

Už jste narazili na takovou podivnou zeleninu s ještě podivnějším jménem pak choi? Může to vypadat, že čekanka povyrazila, nebo, že špenát má nějakou divnou bulvu a možná, že se mangold zbláznil. Ale je to pak choi. A co s tím? Divím se obchodníkům, že nové věci prostě šoupnou do regálu bez řečí a zákazníci, snažte se. Tak jsem se snažil, pátral a vypátral. Je to zelenina oblíbená v jižní Číně a jihovýchodní Asii. Pak choi. V mandarinské čínštině to doslovně znamená modro-zelená zelenina, ale jinak se používá při hovoru s cizinci spíše označení „čínské zelí“, což není toté, co známe pod pojmem „pekingské zelí“. Na Filipínách, pokud byste tam někdy zabloudili se téhle zelenině říká „pechay“ nebo „petsay“. Česky zeleninu neumíme pojmenovat, takže nám zbývá se držet jména „pak choi“, v některých receptech v angličtině najdete i označení „bok choy“. Tak copak s tím uděláme?

Kuřecí kousky s pak choi | Snadné a rychlé | Objevování neznámého
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkusíme rychlý recept, který se bude podobat receptu blogerky Bee, o které je už na těchto strákách řeč. Potřebujeme kuřecí maso, zázvor, sojovou omáčku a ústřicovou omáčku. A jste hotovi tak za 20 minut se vším, když souběžně připravíte i přílohu – rýži. A protože je to rychlá záležitost, dejte včas vařit rýži, aby vše v cílové rovince klaplo do sebe. Ale to bych nebyl já, že když zakopnu o něco zajímavého do kuchyně, beru. Takže do receptu přidávám žampiony.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 10 minut marinování
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 10 minut marinování
Doba vaření
10 minut
Kuřecí kousky s pak choi | Snadné a rychlé | Objevování neznámého
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkusíme rychlý recept, který se bude podobat receptu blogerky Bee, o které je už na těchto strákách řeč. Potřebujeme kuřecí maso, zázvor, sojovou omáčku a ústřicovou omáčku. A jste hotovi tak za 20 minut se vším, když souběžně připravíte i přílohu – rýži. A protože je to rychlá záležitost, dejte včas vařit rýži, aby vše v cílové rovince klaplo do sebe. Ale to bych nebyl já, že když zakopnu o něco zajímavého do kuchyně, beru. Takže do receptu přidávám žampiony.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 10 minut marinování
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 10 minut marinování
Doba vaření
10 minut
Potřebujete:
Marináda
Omáčka