Kuřecí kebab | Snadno a rychle

Kebab je z východu, trochu jižněji než Rusko. Takže znova. Kebab (persky a arabsky کباب‎‎, známý také např. jako kebap) je označení různých piknikových, grilovaných, smažených nebo na rožni pečených jídel z Blízkého východu, střední Asie a jižní Asie. Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. Takové důvody nemám, takže někdy zkusím i vepřové. Proč se omezovat? V turecké kuchyni (döner kebab) se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. A pak dorazil k nám. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni. Jo, ještě se setkáte se jménem kabob, tak kebabu říkají Američani. A kdyby něco, tak tu podobné špízy už máme. A tadytady. A třeba i satay. Nebo ještě něco ostřejšího. Nebo kebab s jogurtovým dipem. Paleta je celkem široká. Tak dobrou chuť.

Kuřecí kebab | Snadno a rychle
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Dobrá, zase něco tak nějak rychlého. Můžete klidně nasadit kuřecí prsa, bude to stejné, jen zase podléhám tlaku, že prsní řízky jsou moc suché. Když je při tom marináda, určitě se povedou i prsíčka. Na stehenních řízcích nechávám trochu tuku, odříznu jen opravdu přebytečné. Bambusové špejle je dobré namočit aspoň na hodinku do vody, lépe se pak z nich masíčko dostává.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + marinování
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + marinování
Doba vaření
10 minut
Kuřecí kebab | Snadno a rychle
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Dobrá, zase něco tak nějak rychlého. Můžete klidně nasadit kuřecí prsa, bude to stejné, jen zase podléhám tlaku, že prsní řízky jsou moc suché. Když je při tom marináda, určitě se povedou i prsíčka. Na stehenních řízcích nechávám trochu tuku, odříznu jen opravdu přebytečné. Bambusové špejle je dobré namočit aspoň na hodinku do vody, lépe se pak z nich masíčko dostává.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + marinování
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + marinování
Doba vaření
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno potřebné. Koření smícháme.
    Připravíme
  2. Dáme maso pokrájené na kousky do boxu, zasypeme kořením, přidáme petržel a zalijeme olejem. Zakapeme šťávou z půlky citronu. Uzavřeme, protřepeme a dáme do chladu. Tak aspoň na hodinku.
    Naložíme
  3. Teď jsem přistižen při recyklaci. Jasně, můžete mít jakýkoliv umělohmotný box, který se dá uzavřít. Při marinování je dobré občas boxem zařást, převrátit ho naruby a tak. To by se bez víčka dělalo mizerně. Marinujeme minimálně hodinu, když přes noc, tím lépe, protože chutě se víc propojí.
    Recykluju
  4. Na namočené bambusové špejle navlékneme maso.
    Dáme na špejle
  5. Dáme pod gril tak na 5 až 6 minut. To platí pro gril v troubě. Máte-li gril tak to samozřejmě dáte na gril, že jo?!
    Grilujeme
  6. Pak špejle s masem obrátíme a grilujeme z druhé strany. Tak 5 minut.
    Hotovo
  7. Podáváme s omáčkou nebo oblíbeným dipem.
    Hotovo

Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem

Okurkové saláty tady máme v několika variantách. Od těch jen pro odvážné až po jemné.

Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Okurkový salát s bílou cibulí | Tentokrát s česnekem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jde o jednoduchou záležitost, což je pro spěchající vhodná záležitost. Nakrájíte, smícháte, zalijete, konzumujete. Pozor, aby se vám neutrhla ruka s octem nebo pepřem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Okurku ooupeme na zebru. Škrabkou na brambory sloupne pásovitě slupku. Okurku pak nakrájíme na kolečka.
  2. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  3. Česnek prolisujeme.
  4. Smícháme ocet s vodou, přidáme cukr, sůl a pepř. Dobře promícháme.
  5. Smícháme okurku, cibuli a prolisovaný česnek.
  6. Zeleninu zalijeme nálevem.
  7. Dobrou chuť.

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace

Tak tu máme zase inspiraci Maggie, věnuje se čínské kuchyni a jak by ne, když pochází z Pekingu. Teď žije v americkém Austinu, vaří, cestuje po světě. Tak jo. Recpet Maggie si samozřejmě udělám podle sebe, takže to bude taková česká čínská kuchyně. Nic pejorativního, prosím. Maggie používá rýžové víno, no sáhl jsem po rizlinku, ona je to trochu jiná čína. Ale žádná divočina.

Kuře podle Maggie | Čínská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Kuře podle Maggie | Čínská inspirace
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestliže se v české kuchyni čína řadí k rychlým jídlům, pak tohle je také snadná, ale přece jen delší záležitost. Nebo pomalejší, jak chcete. Ale určitě to stojí za vyzkoušení.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
90 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Namočíme jidášovo ucho, potřebuje tak 30 minut.
    Namočíme jidášovo ucho
  2. Připravíme si kuřecí horní stehna.
    Připravíme kuře
  3. Zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
    Zalijeme vodou
  4. Přidáme řapíkatý celer a celou cibuli.
    Přidáme zeleninu
  5. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat. Průběžně odebíráme pěnu z povrchu. Vlastně vaříme cosi jako vývar, ale chybí tam koření, které k vývaru patří. Bez toho se teď obejdeme. Vaříme 30 minut.
    Odebíráme pěnu
  6. Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem, ze kterého jsme odstranili celer i cibuli. Zeleninu už nepotřebujeme, tak ji vyhodíme.
    Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem
  7. Přidáme nastouhaný zázvor a anýz, pak ještě víno. Příště vyzkouším saké, ale teď je to rizlink.
    Přidáme víno
  8. Přivedeme k varu. Chvilku povaříme a pak zakryjeme a dusíme asi 20 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  9. Přidáme houby, jidáčovo ucho pokrájíme, žampiony jsou na plátky. Přilijeme obě sojové omáčky, přidáme trochu cukru a osolíme.
    Přidáme houby a omáčky
  10. Přidáme jarní cibulku, tak vcelku, můžeme překrojit. Přivedeme k varu a zakryjeme. Na mírném ohni dusíme dalších 30 minut.
    Přidáme jarní cibulku
  11. Podáváme s rýží, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s rýží

Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí

Tohle je vcelku rychlá záležitost, vlastně smícháme jenom dvě plechovky a kolem uděláme menší taneček ostatních surovin. A kdo nemá rád rajskou, ani mu nedojde, že jednou z hlavních hráčů jsou právě rajčata.

Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku jsem musel dělat dvakrát. Poprvé jsem trochu dost přehnal chilli, takže pálila jako čert. Ta druhá už byla o poznání méně rozchillující.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle polévku jsem musel dělat dvakrát. Poprvé jsem trochu dost přehnal chilli, takže pálila jako čert. Ta druhá už byla o poznání méně rozchillující.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Rozehřejeme olej s máslem a osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu.
    Osmahneme slaninu
  2. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji, aby zesklovatěla.
    Osmahneme cibuli
  3. Česnek rozmáčkneme plochou stranou nože a nahrubo nasekáme, pak přidáme k cibuli a česnek krátce osmahneme, jen tak, aby jídlo provoněl a aby nezhořkl.
    Osmahneme cibuli
  4. Přidáme lžičku sušeného oregana.
    Přidáme oregano
  5. Přidáme lžičku (nebo 2) mleté papriky. Promícháme.
    Přidáme papriku
  6. Ke směsi přimícháme krájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  7. Přidáme propláchnuté fazole. Promícháme.
    Přidáme fazole
  8. Přilijeme kuřecí vývar a promícháme. Chvíli necháme vařit.
    Přilijeme vývar
  9. Přidáme dva bobkové listy.
    Přidáme bobkové listy
  10. Opepříme, osolíme a přidáme chilli vločky (pozor na množství!). Vaříme 20 minut na středním plameni. Pokud je polévka přílš hustá, můžete přidat trochu horké vody. Vyjmeme bobkové listy.
    Opepříme
  11. Přidáme těstoviny, promícháme a vaříme 10 minut.
    Přidáme těstoviny
  12. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
    Podáváme
Tip:

K receptu patří i video, takže moment strpení.

Mexické kuřecí penne | Trikolora viva

Mexičani a Italové mají stejné barvy vlajky. Takže jeden v dalším inspiračním kroužku, peprné a těstoviny. A užijeme si to s chutí. S Mexikem a Itálií to má podobnost čistě náhodnou. Ale to přece zase tak moc nevadí. Že?

Mexické kuřecí penne | Trikolora viva
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to skvělý oběd nebo skvělá večeře. Rychlá a snadná, co víc asi můžeme chtít. Nakrájíme a mícháme a mícháme. Každopádně doporučuji.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Mexické kuřecí penne | Trikolora viva
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to skvělý oběd nebo skvělá večeře. Rychlá a snadná, co víc asi můžeme chtít. Nakrájíme a mícháme a mícháme. Každopádně doporučuji.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme cibuli na půlměsíčky a papriky na proužky. Orestujeme na oleji.
    Orestujeme cibuli
  2. Přidáme papriky
  3. Přidáme na proužky nakrájená kuřecí prsa. Přidáme lžičku papriky.
    Přidáme maso a papriku
  4. Přidáme lžičku chilli, kmínu, nasekané stroužky česneku, osolíme. Promícháme a restujeme.
    Přidáme koření
  5. Přidáme 250 ml kuřecího vývaru a 200 g smetany. Provaříme.
    Přidáme vývar
  6. Přidáme smetanu
  7. Přidáme penne uvařené al dente.
    Přidáme penne
  8. Posypeme strouhaným čedarem. Promícháme.
    Přidáme čedar
  9. Podáváme posypané strouhaným čedarem a nasekanou petrželkou.
    Podáváme
Tip:

I k tomuto receptu patří video:

Citronové kuře s bramborami | Lehce a jednoduše

Došlo zase na kuře. Tentokrát stehna. Když jsem je vybalil, málem mě ranila mrtvice, nějak jsem si u řezníka nevšimnul, jak jsou velká. To by bylo i pro čtyři, no tak to se docela dost nacpeme. Stejně jako stehna můžete určitě použít kuřecí paličky. Postup bude stejný, možná kratší pečení, protože tahle stehna jasou fakt obří.

Citronové kuře s bramborami | Lehce a jednoduše
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nemusíte se bát, že to kuře bude kyselé jako šťovík. Ano, citronovou chuť ucítíte, ale je příjemná a nepřebíjí ostatní chutě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Citronové kuře s bramborami | Lehce a jednoduše
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nemusíte se bát, že to kuře bude kyselé jako šťovík. Ano, citronovou chuť ucítíte, ale je příjemná a nepřebíjí ostatní chutě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
65-70 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme koření, přidáme šťávu z poloviny citronu, zalijeme olejem a namícháme marinádu. Kuřecí stehna osolíme, opepříme a naložíme do marinády. Necháme odležet tak 30 minut.
    Připravíme si
  2. Smícháme koření
  3. Marinujeme
  4. Cibuli a brambory nakrájíme na klínky, rozprostřeme v pekáčku.
    Naskládáme do pekáčku
  5. Přidáme kuře i s marinádou a poklademe citronem. Pekáček překryjeme alobalem.
    Přidáme kuře a poklademe citronem
  6. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi tak 50 minut.
    Dáme péct
  7. Pak alobal sejmeme a dopečeme kuře, aby zezlátlo, tak 15 až 20 minut.
    Hotovo
  8. Podáváme.
    Podáváme

Kuřecí prsa s kadeřavou kapustou | Volný styl povolen

Vždycky páchám několik podobných receptů, tedy spíše receptů ze stejných ingrediencí. Prostě vařit pro dva s sebou přináší i to, že suroviny přebývají, takže je nějak musím otočit. Přece nebudu marnotratný. Pak stačí jenom něco přidat a je to. Takže je to takový zápas ve volném stylu. Je to tak trochu varianta receptu krevet s kadeřavou kapustou, ale zase to není přes kopírák, je to odlišný recept.

Kuřecí prsa s kadeřavou kapustou | Volný styl povolen
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste i tuhle variantu, kuřecí prsa jsou marinovaná, takže měkčí, navíc dušená, takže nepřipadá v úvahu, že by vám někdo vytkl tu klasikou kletbu – kuřecí mase je suché. Naopka, je krásně vláčné a rozpadá se v ústech.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Kuřecí prsa s kadeřavou kapustou | Volný styl povolen
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste i tuhle variantu, kuřecí prsa jsou marinovaná, takže měkčí, navíc dušená, takže nepřipadá v úvahu, že by vám někdo vytkl tu klasikou kletbu – kuřecí mase je suché. Naopka, je krásně vláčné a rozpadá se v ústech.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Prsa nakrájíme na proužky, které ještě překrájíme na menší kousky. Přidáme oregano, citronovou kůru, citronovou šťávu, lžíci oleje a dvě špetky soli. Zakryjeme a necháme v chladu tak asi 30 minut marinovat.
    Kuřecí maso nakrájíme na kousky, okořeníme a naložíme, necháme marinovat
  2. Kadeřavou kapustu blanšírujeme ve slané vodě 3 minuty, pak ji prudce zchladíme a dáme stranou.
    Kapustu blanšírujeme
  3. Prolijeme ledovou vodou
  4. Nakrájíme cibuli a chilli papričku.
    Nakrájíme cibuli i chilli
  5. Marinované kuřecí maso osmahneme na lžíci olivového oleje, tak asi 5 minut. Pak dáme stranou.
    Maso osmahneme
  6. Maso osmahneme a dáme stranou
  7. Nakrájíme červenou papriku.
    Nakrájíme červenou papriku
  8. Do pánve dáme lžíci oleje, rozehřejeme a osmahneme cibuli. Necháme zesklovatět a přidáme chilli papričku nadrobno nakrájenou. Pak ještě přidáme nakrájenou červenou papriku.
    Do pánve dáme cibuli
  9. Přidáme zeleninu
  10. Zalijeme vývarem, jen trochu, a provaříme.
    Zalijeme vývarem a peovaříme
  11. Přidáme osmahnuté kuřecí maso.
    Přidáme maso
  12. Přilijeme ještě trochu vývaru a pak zakryjeme. Dusíme tak 15 až 20 minut. Přidáme kapustu a promícháme.
    Přilijeme ještě trochu vývaru
  13. Podle potřeby přilijeme trochu vývaru z rýže a ještě podusíme 10 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  14. Pak přidáme blanšírovanou kapustu.
    Pak přidáme blanšírovanou kapustu
  15. Promícháme a prohřejeme.
    Promícháme a prohřejeme
  16. Podáváme s rýží. Rýže je vařená ve zbytku kuřecího vývaru s přidanou vodou.
    Podáváme s rýží

Kuřecí paličky pečené s paprikami | Inspirace nad regálem | Hezky česky

No, zaskočil jsem do supermarketu a hledal něco, co by šlo zkombinovat a chutnalo to. Padlo mi oko na paličky, oblíbené, a pak jsem zalovil v zelenině. České papriky! Potěším naše farmáře i ministra zemědělství. Českou cibuli mám doma. Trochu tu českou symfonii ruší olivový olej, ale lisujte ho u nás. A na cajunské koření, které si ovšem můžete namíchat doma. Recept najdete třeba u plněných kuřecích prsou v pikantním koření. Nebo u pečených kuřecích křídel. Protože jde o směs suchého koření, můžete si ji připravit do zásoby. Ono stejně nenamícháte jenom potřebné množství, takže spíš počítejte rovnou s tím, že budete mít připraveno i na příště.

Kuřecí paličky pečené s paprikami | Inspirace nad regálem | Hezky česky
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nezvyklé? Jenom takový nápad, jak zamíchat kartami v kuchyni s hlavním trumfem – kuřecími paličkami. Toť vše. Jistě, trvá to trochu déle než byste asi mysleli, ale většinu času tráví připravovaný pokrm v troubě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Kuřecí paličky pečené s paprikami | Inspirace nad regálem | Hezky česky
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Nezvyklé? Jenom takový nápad, jak zamíchat kartami v kuchyni s hlavním trumfem – kuřecími paličkami. Toť vše. Jistě, trvá to trochu déle než byste asi mysleli, ale většinu času tráví připravovaný pokrm v troubě.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Doba vaření
75 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Vše si připravíme.
    Vše si připravíme
  2. Paličky posypeme kořením, pokropíme bohatě olejem a necháme chvíli zakryté odležet v chladu. Asi by to měla být minimálně hodina, musí stačit méně.
    Paličky posypeme kořením
  3. Zalijeme olejem
  4. Zakryjeme a necháme odležet
  5. Nakrájíme cibuli a půlkolečka, rozčtvrtíme podélně papriky a celerové stonky podélně rozřízneme a nakrájíme tak asi dílky asi o délce 5 cm. Nakrájenou zeleninu dáme do pekáčku a na ni položíme paličky. Olej, kterým jsme marinovali paličky přelijeme přes paličky.
    Nakrájíme zeleninu
  6. Pekáček překryjeme alobalem a dáme do trouby předehřáté na 220 °C. Pečeme 45 minut. Sejmeme alobal.
    Zakryjeme
  7. Brambory vaříme ve slupce tak asi 15 minut. Po zchladnutí je nakrájíme na měsíčky. Osolíme. Pak přidáme k paličkám.
    Vyndáme z trouby
  8. Poklademe kousky másla a pečeme ještě asi 10 až 15 minut.
    Poklademe máslo
  9. Podáváme.
    Podáváme

Treska s pivem a žampiony | Experiment se vyplatí

Podivná kombinace, že jo? No, ale vyzkoušel jsem. Inspirovala mě blogerka Dana odkudsi, která si říká Killing Thyme, což můžeme přeložit jako Vraždící tymián nebo také Zavražděný tymián. Dana se představuje jako spisovatelka na volné noze s chutí na kulinářské dobrodružství, žíznící po dobrém pivu s nekonečným hladem po fotografování. A protože miluje pivo, vaří s pivem. Plzeňským! Ale pokud máte chuť na špekáčky se zelím na pivu, můžete nalistovat zmíněný recept. A nebo máte chuť na tresku trochu jinou? Koukněte na recept, který se jmenuje treska s chorizem, fazolemi a rajčaty, tedy mimo jiné na tomto webu. Ale nebojte se experimentu a jděte do piva, nebudete litovat.

Treska s pivem a žampiony | Experiment se vyplatí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
To je záležitost, která mě zajímá. Už tu mám špekáčky na pivu, ale rybu ještě ne. Je na čase to změnit. Pokud se obáváte, že se vám porce na talíři utopí v pivu, nemusíte. Pivo se s balzamikovým octem nějak skamarádí a dá rybě jistou nahořklo chuť, ale je to chuť lahodná, skoro nepivní.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Treska s pivem a žampiony | Experiment se vyplatí
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
To je záležitost, která mě zajímá. Už tu mám špekáčky na pivu, ale rybu ještě ne. Je na čase to změnit. Pokud se obáváte, že se vám porce na talíři utopí v pivu, nemusíte. Pivo se s balzamikovým octem nějak skamarádí a dá rybě jistou nahořklo chuť, ale je to chuť lahodná, skoro nepivní.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nachystáme si vše, co potřebujeme. Treska na fotce není, ale dojdete k ní.
    Připravíme si
  2. Rozpustíme 3 lžíce másla a přidáme na plátky nakrájené žampiony, které osmahneme. Pak zakryjeme a dusíme do měkka, tak 5 minut, občas promícháme.
  3. Přidáme prolisovaný česnek a podusíme asi 30 vteřin, aby houby provoněly.
    Podusíme
  4. Pomalu přilijeme pivo.
    Přilijeme pivo
  5. Přidáme balzamikový ocet.
    Přidáme ocet
  6. Přidáme nakrájenou petrželku, sůl a pepř. Přivedeme k varu.
    Přidáme petržel
  7. Vaříme tak asi 3 minuty, aby se omáčka redukovala skoro na polovinu.
  8. Dáme si vařit brambory.
    Dáme si vařit brambory
  9. Filety tresky lehce osolíme a opepříme.
    Filety osolíme a opepříme
  10. V pánvi rozehřejeme lžíci másla a vložíme filety tresky, které lehce opečeme.
    Lehce opečeme
  11. Pak přelijeme částí omáčky i se žampiony.
    Přelijeme částí omáčky
  12. Zakryjeme a na mírném ohni tresku dusíme tak asi 8 až 10 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  13. Omáčku opět zahřejeme na mírném ohni, přidáme do ní lžíci másla a rozšleháme, aby se máslo rozpustilo.
    Do omáčky přidáme máslo
  14. Tresku na talíři přelijeme omáčkou se žampiony a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s vařeným bramborem.
    Podáváme

Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch, ale sladko-kyselá chuť

Tak tu máme zase salát, okurkový. A že si ty předchozí mohly říkat až docela dost kyselé, tak teď jdeme do sladka.

Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
No, nebude to žádný cumel, jenom s octem jsem střídmý. A protože si hraju, přidal jsem trochu chilli vloček.
Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
No, nebude to žádný cumel, jenom s octem jsem střídmý. A protože si hraju, přidal jsem trochu chilli vloček.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Okurku oloupeme na zebru a nakrájíme na plátky.
    Okurku nakrájíme
  2. Nakrájenou okurku posypeme solí, promícháme a necháme 30 minut stát. Pak okurky mírným tlakem zbavíme tekutiny. Tu vylijeme.
    Osolíme a necháme stát
  3. V misce smícháme cukr, vodu, ocet, cibuli nakrájenou zprvu podélně na čtvrtiny a pak napříč na plátky. Dobře promícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Dochutíme pepřem a chilli.
    Nakrájíme cibuli
  4. Vše smícháme
  5. Okurky zalijeme nálevem, promícháme a necháme v chladu alespoň 1 hodinu.
    Zalijeme a necháme 1 hodinu v chladu
Tip:

Pokud váháte nad mírou "šálek", tak to není žádný hrnek nebo šálek na kávu, mám takovou plastovou uniformovanou odměrku s ryskami, kde šálek = 250 ml, 1/2 šálku pak 125 ml atd. Podoba odměrky bývá různá, míry ale sedí.

Odměrka na "šálek"
Odměrka na "šálek" – "cup".

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Uložit

Uložit

Uložit

Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen

Už jsem tady, tedy spíše na topreceptech, rozvlnil vody receptem na falešnou ovarovou polévku, tak půjdeme podle tradice ještě dál a uděláme si falešnou zabijačku. Což zaskočí ty, kteří mají v oblibě moje zeleninové recepty. Tak si vážení držte čepice, pojedeme.

Tuhle laskominu jsem okouknul a sestavil si podle několika dostupných receptů. K vepřovému kolenu na kmíně byla skvělá.

S vepřovým kolenem na kmíně a chlebem
S vepřovým kolenem na kmíně a chlebem

Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Křen nastrouháme, jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme cukr, sůl, ocet a vychladlý vývar. Zakryjeme a necháme odpočinut. Klidně si vejmrdu připravte den předem, potřebuje čas, aby se chutě pěkně propojily.
    Podáváme k masu
  2. Podáváme k ovarovému kolenu.
    Vejmrda s vepřovým kolenem a chlebem
  3. Zbylo? Nevadí, stačí dát do sklenice a v chladu vydrží i měsíc.
    Ve sklenici vydrží v chladu nějaký čas
Tip:

Český rozhlas vypustil do světa recept podle Mirky Kuntzmannové, který říká:

Suroviny na vejmrdu: 

½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
½ hrnku vývaru z vepřového kolena
1 oloupané najemno nastrouhané jablko
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
sůl 

Příprava vejmrdy: 

V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.

A příloha OnaDnes má zajímavý recept na kapra s vejmrdou. A na vejmrdu doporučuje:

1 jablko

2 menší křeny

1 lžíci octa

1 lžíci cukru

Postupujeme tak, že oloupeme křen a jablko zbavíme jádřince. Oboje nahrubo nastrouháme. Osolíme, přidáme lžíci cukru a lžíci octa. Důkladně promícháme  a necháme několik hodin odstát.

*

Na topreceptech mi k receptu připsala Dajda komentář: „Tak to je ono, pokrm, který si pamatuju z mládí, dělávala ho moje babička. Vývar myslím byl vepřový, z toho kolene, ale bez tuku. U nás se dávalo více tekutiny a jedlo se teplé jako omáčka, Byla to lahoda.“ Tak to stojí určitě za vyzkoušení.

Nejlepší křupavá kuřecí křidélka | Další porce křidélek bez oleje

A je to tady zase! Moje oblíbená kuřecí křídla. Zkouším nejrůznější varianty a pořád nějak nemám dost. A protože v jednoduchosti je síla, půjdeme stezkou rovnou, přímou a bez kamínků. Už tu máme podobný recept, kde halím křidélka do kypřícího prášku do pečiva, nebo také do škrobu (ochucené cajunským kořením), tak tentokrát sáhneme po mouce. Ve druhém plánu si můžeme ještě křidélka ozvláštnit ve stylu Buffalo. I ta tu máme, jen připravovaná na oleji. Takže v tomto receptu olej škrtáme, budeme mít křidélka vlastně dietní. A budou chutnat, to si pište!

Podáváme s dalamánkem
Kuřecí křidélka v pikantní omáčce podáváme s pečivem

Uložit

Uložit

Uložit

Nejlepší křupavá kuřecí křidélka | Další porce křidélek bez oleje
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Křídla můžete připravovat vcelku, stačí jen odříznout špičky, ty vlastně ani žádné maso nenabízejí, nebo je můžete rozdělit. Faktem je, že se nerozdělená křídla při pečení kroutí a na plechu dělají neplechu. Pokud chcete mít kousky pěkně opečené, dělte. Můžete se zastavit u čtvrtého kroku a pochutnáte si. Můžete jít ale ještě dál, sami si připravit BBQ omáčku, která se hodně blíží té, které pak dala pověstné jméno jedněm věhlasným křidélkům, ano Buffalo.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Nejlepší křupavá kuřecí křidélka | Další porce křidélek bez oleje
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Křídla můžete připravovat vcelku, stačí jen odříznout špičky, ty vlastně ani žádné maso nenabízejí, nebo je můžete rozdělit. Faktem je, že se nerozdělená křídla při pečení kroutí a na plechu dělají neplechu. Pokud chcete mít kousky pěkně opečené, dělte. Můžete se zastavit u čtvrtého kroku a pochutnáte si. Můžete jít ale ještě dál, sami si připravit BBQ omáčku, která se hodně blíží té, které pak dala pověstné jméno jedněm věhlasným křidélkům, ano Buffalo.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Křídla
Omáčka
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
Pečená křídla
  1. Křidélka opláchneme, osušíme a odřízneme jim špičky. Pak ještě rozdělíme v kloubech.
    Odřízneme špičky křídel
  2. Rozdělíme v kloubech
  3. Připravená křidélka
  4. V misce křidélka osolíme a opepříme a zasypeme moukou. Promícháme, aby mouka obalila maso.
    Osolíme a opepříme
  5. Zasypeme moukou
  6. V mouce obalíme
  7. Dáme na pečicí papír rozložený na plechu a pečeme při 200 °C asi 45 až 50 minut, aby křidélka dostala zlatavou barvu a byla křupavá.
    Rozprostřeme na pečicí papír
  8. Dáme do trouby a pečeme při 200 °C
  9. Po 20 minutách křídla obrátíme.
    Po 20 minutách křídla obrátíme
  10. Pečeme ještě 20 minut, asi tak 10 minut před koncem postříkáme jemně vodou pomocí rozprašovače.
    Pečeme ještě 20 minut
  11. Hotovo. Přendáme do omáčky
  12. Tak tady se můžete zastavit. Podáváme s dipem nebo omáčkou. A bagetou, nebo třeba dalamánkem. Ale, když se pustíte ještě do následující omáčky, nebudete litovat.
    Podáváme
Omáčka na Buffalo křidélka
  1. V malém rendlíku promícháme 1/3 šálku chilli omáčky, 2 lžíce másla, 2 lžičky worcestrové omáčky a 1 lžičku granulovaného česneku; přivedeme k varu. Pak odstraníme z tepla; necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Připravená křídla, ještě horká, promícháme s omáčkou a hned podáváme.
    Omáčka krok 1
  2. Nalijeme chilli omáčku do rendlíku.
    Omáčka krok 2
  3. Přidáme worcester.
    Omáčka krok 3
  4. Přidáme česnek.
    Omáčka krok 4 - přidáme česnek
  5. Přidáme máslo.
    Omáčka krok 5 - přidáme máslo
  6. Rozpustíme, promícháme, přivedeme k varu.
    Omáčka krok 6 - rozpustíme máslo
  7. Odstavíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
    Omáčka krok 7 - necháme vychladnout
  8. V omáčce obalíme kousky křídel.
    Křídla obalíme v omáčce
  9. Křídla dobře obalíme v omáčce
  10. Podáváme třeba s dalamánkem.
    Podáváme s dalamánkem

Jiná bramborová kaše | Nebojte se improvizace

Prostě to tak nějak vyšlo. Už jsem zkoušel bramborovou kaši s tím, že k vařeným bramborám jsem přidal česnek a nebo pesto. Teď je to o něčem jiném. Do osolené vody jsem přidal trochu hovězího vývaru a v závěru přišel nápad, tak jsem přihodil i kousek mrkve. Jak to bude chutnat? Ještě jako kaše?

Jiná bramborová kaše | Nebojte se improvizace
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Klasická kaše je dobrá, ale proč nezkusit něco trochu jiného. Třeba právě tuhle kaši s příchutí hovězího vývaru a mrkve. Brambory si vytáhnou z vývaru i mrkve další chutě. Pak už je to zase klasika. A tahle kaše je dobrá.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Jiná bramborová kaše | Nebojte se improvizace
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Klasická kaše je dobrá, ale proč nezkusit něco trochu jiného. Třeba právě tuhle kaši s příchutí hovězího vývaru a mrkve. Brambory si vytáhnou z vývaru i mrkve další chutě. Pak už je to zase klasika. A tahle kaše je dobrá.