V taverně Wave jsem byl každý den. Majitel vřele vlídný, personál vřele přátelský, tak proč k nim nechodit. Volil jsem jídla podle abecedy, přiznávám, že u L jsem se zarazil, protože loni mi ta ovcd jind moc nechutnala, Lamb jsem risknul. Šlo to. Ale pak jsem se raději vrátil v abecedě trochu zpátky. Hamburger. Bez housky a amerických vlaječek. Ložené na talíři. Takže něco jako steak (nechtějte mě dostat n hranici za rouhačství) a holandský řízek (ani v tomto případě nechci skončit jako Mistr Jan Hus). Ale zkusíme rekonstrukci. Proč ne?!
Řecký burger | Hamburgerová inspirace z dovolené
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Potřebujeme hovězí maso. Mleté maso. Můžeme si ho umlít, můžeme si ho koupit, záleží na volbě. A k masi už nic nepřidáváme, žádné vajíčko, žádnou údajně přiblbou strouhanku. Jenom s tím namletým masem mlátíme, aby dostalo rozum. Tedy, aby se jeho atomy rozpojené nuceným mletím zase spojily. Dělám si srandu, ale když s tím masem mlátíte, spojí se a nerozpadá. Můžete přidat česnek, oblíbené koření, já přidal směs z Řecka. Na jejich burgry. Ať je to stylové.
Potřebujeme hovězí maso. Mleté maso. Můžeme si ho umlít, můžeme si ho koupit, záleží na volbě. A k masi už nic nepřidáváme, žádné vajíčko, žádnou údajně přiblbou strouhanku. Jenom s tím namletým masem mlátíme, aby dostalo rozum. Tedy, aby se jeho atomy rozpojené nuceným mletím zase spojily. Dělám si srandu, ale když s tím masem mlátíte, spojí se a nerozpadá. Můžete přidat česnek, oblíbené koření, já přidal směs z Řecka. Na jejich burgry. Ať je to stylové.
Tak tyhle krevety jsou připravené na speciální příležitost, narozeniny. Je to rychlé, jen to má v případě použití celý krevet jeden malý zádrhel. Ale radost udělaly, ne, že ne.
Narozeninové krevety | Léto v zimě
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ten zádrhel se jmenuje vyloupání. Krevety můžeme použít i vyloupané, pak tahle záležitost odpadne, ale pokud vaříte s celými krevetami, miska na omytí prstů při večeři je nezbytná.
Ten zádrhel se jmenuje vyloupání. Krevety můžeme použít i vyloupané, pak tahle záležitost odpadne, ale pokud vaříte s celými krevetami, miska na omytí prstů při večeři je nezbytná.
Zahřejeme olej a orestujeme nasekaný česnek s nadrobno nakrájenou papričkou chilli. Stačí jen 30 sekund. Zároveň si dáme vařit vodu na špagety, které potřebují tak 11 minut. Vodu osolíme a přivedeme k varu. Pak vložíme špagety.
Přidáme nadrobno nakrájená rajčata.
Přidáme krevety a povaříme tak 3 až 4 minuty. Až zrůžoví.
Přilijeme víno. Přivedeme k varu a necháme omáčku redukovat tak na polovinu. Vaříme za občasného míhání 6 minut.
Přidáme špagety.
Přidáme nasekanou petrželku. Osolíme a opepříme.
Promícháme a necháme 2 minuty prohřát.
Podáváme posypané nasekanou petrželkou. Vhodná je miska k oplachování rukou, krevety je nutné vyloupávat.
Tak tu máme na zkoušku aljašskou tresku. Bude lehká a rychlá večeře, nic složitého. Původně jsem si pohrával s myšlenkou na rybu v obráceném těstíčku, už to znáte z receptu na vepřovou kotletu i na kuřecí řízek, ale pak jsem nějak zlenivěl, či co, a tak tu máme jiný recept.
Treska s pošírovaným vejcem | Příběh rychlé ryby
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zahrají si v tomto příběhu také soudková rajčata, bazalka a šťouchané brabory, které jsem uvařil s hrubě nasekaným česnekem a pak k nim ve finále přidal nadrobno nakrájenou jarní cibulku. A korunujeme to zastřeným nebo-li pošírovaným vejcem.
Zahrají si v tomto příběhu také soudková rajčata, bazalka a šťouchané brabory, které jsem uvařil s hrubě nasekaným česnekem a pak k nim ve finále přidal nadrobno nakrájenou jarní cibulku. A korunujeme to zastřeným nebo-li pošírovaným vejcem.
Brambory oloupeme a pokrájíme na kousky. Dáme vařit v osolené vodě, do které jsme přidali nahrubo nasekaný česnek. Vaříme tak 15 minut.
Filety tresky osolíme, opepříme a zakápneme lžičkou bílého vína. Rajčata nakrájíme na plátky a pak rozložíme do olejem vymazané zapékací misky.
Na rajčata poklademe lístky bazalky a na ně rozložíme filety tresky. Mírně ještě zastříkneme olivovým olejem a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 10 minut.
Mezitím rozehřeme vodu se lžičkou vína. Jakmile se vaří, vytvoříme vír, do kterého dáme rozklepnuté vejce. Vaříme tak 4 minuty, bílek lžící opatrně tvarujeme kolem žloutku.
Brambory scedíme, přidáme kousek másla a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Vše mačkadlem rozmačkáme na menší kousky.
Podáváme filety s rajčaty a šťouchanými brambory, na filety položíme pošírované vejce.
Jo, zase kuře. Ale tentokrát chci něco naprosto původního, třebaže někde určitě číhá recept podobný. No nic, jdeme a zkusíme to. Pokus je vždycky na startu k nějakému objevu, třebaže by to měla být jenom obyčejná večeře.
Kuřecí kousky s tatarským bramborovým salátem | Experiment v kuchyni
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jsou dvě cesty, kterými se dát. První je, že si osmahneme kuřecí kousky a necháme vychladnout. Pak smícháme s ostatním. Druhá cesta je ta, kdy vytvoříme salát a pak k němu přidáme ještě teplé kousky kuřete. Obojí by mělo chutnat. Tak kterou se dáme? Druhou, ono po vychlanutí kuřecích kousků se vlastně vracíme k té první. A docela dobré je cesta třetí, o které tu nebyly zatím řeč. To je ta, kdy brambory nenecháte úplně vychlsdnout, takže je salát vlažný.
Kuřecí kousky s tatarským bramborovým salátem | Experiment v kuchyni
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jsou dvě cesty, kterými se dát. První je, že si osmahneme kuřecí kousky a necháme vychladnout. Pak smícháme s ostatním. Druhá cesta je ta, kdy vytvoříme salát a pak k němu přidáme ještě teplé kousky kuřete. Obojí by mělo chutnat. Tak kterou se dáme? Druhou, ono po vychlanutí kuřecích kousků se vlastně vracíme k té první. A docela dobré je cesta třetí, o které tu nebyly zatím řeč. To je ta, kdy brambory nenecháte úplně vychlsdnout, takže je salát vlažný.
Brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Oloupeme a rozkrájíme na čtvrtiny (ano, jsou to malé brambory!). Uvaříme vejce natvrdo. Cibuli nakrájíme nadrobno.
Kuřecí řízky nakrájíme na menší kousky, proužky, jak chcete. Osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem, opékáme asi 5 minut.
Smícháme brambory s cibulí a nadrobno nakrájenými rajčaty.
Co vás asi zaskočí je, že chybí maso. Fakt není! Takže vegetariáni, vzhůru do kuchyně! Možná vám bude připadat, že se toto jednoduché jídlo dělá až moc dlouho, ale všechno chce svůj čas.
Co vás asi zaskočí je, že chybí maso. Fakt není! Takže vegetariáni, vzhůru do kuchyně! Možná vám bude připadat, že se toto jednoduché jídlo dělá až moc dlouho, ale všechno chce svůj čas.
Kuřecí vývar přivedeme k varu a přidáme orzo. Vaříme tak asi 3 minuty. Orzo scedíme, vývar si uchováme.
Orzo přidáme do rajčatové směsi a smícháme dohromady.
Vývar nalijeme do zapékací misky. Paprikám odřízneme vršky a zbavíme je membrán a semínek. Spodní část paprik seřízneme, aby mohly stát v zapékací misce. Papriky naplníme směsí orzo s rajčaty. Vložíme do misky s vývarem.
Zakryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut.
Pak sundáme alobal a posypeme směs v paprikách sýrem. Pečeme ještě asi 15 minut, dokud sýr nezezlátne.
Přendáme papriky na talíře a dozdobíme nasekanou petrželkou nebo bazalkou. Přidáme nakrájené rajče, které ještě osolíme a opepříme.
Tip:
ORZO je těstovina, která tvarem připomíná rýži. Je vhodná jako zavářka, příloha nebo do salátů. Zaklínadlem je semolina. Co to je? Semolina je mouka z tvrdé pšenice, z čehož plyne také další používaný název tohoto druhu těstovin, a to těstoviny z tvrdé pšenice. Tvrdá pšenice je druhým nejrozšířenějším druhem. Pěstuje se v Evropě, Austrálii a Kanadě. K výrobě většiny tuzemských těstovin se používá pšenice obecná.Tvrdá pšenice je jako základní surovina na výrobu těstovin dražší, avšak vhodnější. Takže orzo nepořídíte v ceně kolínek. Těstoviny vyrobené ze semoliny se nelepí, nerozvařují, jsou tvarově stálejší. Těstoviny se vaří "al dente" (na skus) v dostatečně slané vodě, mírně se ochladí a přidá se trocha panenského olivového oleje. Vařením "al dente" se rozumí takové vaření, při němž těstovina uvnitř zůstane mírně nedovařená.