Buřtguláš | Ještě trochu jinak

Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory a koření. Vaří se leckde, i v polních podmínkách, a pořád chutná. No, v restauraci vám nic takového nenabídnou, jsou to jinačí kabrňáci, ale doma si tenhle guláš s klidem připravte. Už tu máme jeden, tenhle je zase trochu jiný. K masitým špekáčkům jsem přidal ještě pikantní klobásu, takže to bude peprnější.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Buřtguláš |
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozpustíme sádlo. Špekáčky i klobásu nakrájíme na čtvrtkolečka. Opečeme dobře na sádle.
  2. Opečené uzeniny dáme stranou a do sádla dáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět.
  3. Přidáme nasekaný česnek a promícháme.
  4. Přidáme kmín, mletou papriku...
  5. ...a hladkou mouku.
  6. Promícháme a zalijeme trochou vody. Rozmícháme, dobře prošleháme metličkou. Postupně přidáme vývar a necháme vařit tak 5 minut.
  7. Vrátíme uzeninu.
  8. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a promícháme. Osolíme a opepříme. Vaříme na mírném ohni, aby brambory dobře změkly. Tak 20 až 30 minut.
  9. Na závěr přidáme promnutou majoránku a ocet. Promícháme a necháme ještě chvíli dojít.
  10. Podáváme. Třeba zdobené nakrájenou jarní cibulkou.
Tip:

Tekutý bujón hovězí od Vitany má podle vyzkoušení jinou chuť než kostka. Tenhle je bez konzervantů, a chuť je skvělá.

Tekutý hovězí bujón

Grilovaný špekáček s bramborami a zelným salátem | Hodí se i pro klobásu

Tohle je odvážný pokus, ne každému může sedět, ale výsledkek je dobrý. Jestliže si grilujete špekáčky nebo klobásky, zkuste k nim přidat namísto hořčice trochu jinou přílohu.





Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut

Hodí se ke špekáčkům, klobáse, bavorské klobáse. Zelný salát je vlastně neokoukaný bramborový salát, jenom jiný. Použil jsem špekáčky, které jsou dvojnásobné než obvykle, řezník jim říká venkovské a dodává, jsou že bezlepkové. Jsou plné masa a bez masivní dávky mouky, to je důležité.


Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut

Hodí se ke špekáčkům, klobáse, bavorské klobáse. Zelný salát je vlastně neokoukaný bramborový salát, jenom jiný. Použil jsem špekáčky, které jsou dvojnásobné než obvykle, řezník jim říká venkovské a dodává, jsou že bezlepkové. Jsou plné masa a bez masivní dávky mouky, to je důležité.

Grilovaný špekáček s bramborami a zelným salátem | Hodí se i pro klobásu

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na takové pseudohranolky, asi tak 3 cm dlouhé a 1 cm široké. Vaříme 10 minut v osolené vodě. Pak studenou vodou propláchneme. Nakrájíme nadrobno jarní cibulky a smícháme s kysaným zelím. Přidáme zakysanou smetanu a brambory. Osolíme a opepříme podle chuti. A dobře jemně promícháme.
    Zelný salát s brambory

  2. Mezitím na grilu opečeme špekáčky.
    Špekáček na grilu

  3. Podáváme.
    Špekáček se zelným salátem




Špekáčková variace na spetzofai | Řecká reminiscence

Když jsem si na Corfu, Korfu či Kerkyře (pořád je to ten samý ostrov) u Malého prince objednal menu za výhodnou cenu, obsahovalo ovečku, kterou jsem chtěl také ochutnat, pořád jsem se k tomu nějak nedostával, a také  pak za 9 euro měla přijít zmrzlina. Kdybych si to všechno dal zvlášť, platit bych víc, proletělo mi (správně) hlavou. Když mi přinesli na stůl prskající pánev s čímsi, co jsem si neobjednal, protesty byly marné – je to součást menu, prostě předkrm. Zatímco se skopovou kotletou by se mohl jít kuchař vycpat, moc mě nepřesvědčila, ten předkrm byl boží. Tak jsem se seznámil se spetzofai, což asi nebudeme překládat, prostě spetzofai čili σπετζοφάϊ.

V nouzovém programu využít zásobu špekáčků, původně určených na skvělé utopence, ovšem na jejich recept budu muset nejprve přijít, tedy padla myšlenka na onen předkrm z dovolené. Řekové mi jistě odpustí, že do toho montuju místo klobásy české špekáčky. Jistě, protože je to moje variace na spetzofai.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Spetzofai nebo spetsofai je směs klobás, paprik a rajčat. Fígl kuchaře v taverně Malý princ spočíval v tom, že před hosta číšník postavil pánev ještě s prskajícím obsahem, proto byla také na prkénku a číšník vám v takovém případě nadzvedne papírový ubrus, abyste nepřišli k úhoně. Do také divočiny se pouštět nebudu, ale jinak, prostě jdeme do toho.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Spetzofai nebo spetsofai je směs klobás, paprik a rajčat. Fígl kuchaře v taverně Malý princ spočíval v tom, že před hosta číšník postavil pánev ještě s prskajícím obsahem, proto byla také na prkénku a číšník vám v takovém případě nadzvedne papírový ubrus, abyste nepřišli k úhoně. Do také divočiny se pouštět nebudu, ale jinak, prostě jdeme do toho.
Špekáčková variace na spetzofai | Řecká reminiscence
Jak na to:
  1. Na rozpálenou pánev dáme lžíci oleje a špekáčky nakrájené na kolečka opečeme dorůžova. Dáme je stranou.
  2. Na pánev přidáme zbylý olej, orestujeme na něm nakrájenou hrubě nakrájenou cibuli a opepříme. Pak přidáme rajčatové pyré a nasekaný česnek a nakrájené papriky a mírně povaříme.
  3. Přidáme nakrájená oloupaná rajčata a trochu vody, bobkový list, papriku a cukr. Zalijeme červeným vínem. Na střední teplotě vaříme asi 30 minut, zakryté, papriky musí změknout.
  4. Teď vrátíme do pánve špekáčky, zvýšíme teplotu a prohřejeme ještě asi 5 minut. Můžeme dochutit solí a pepřem, podle chuti.
  5. Podáváme třeba s dalamánkem, řeckým chlebem nebo rýží. Dal jsem přednost dalamánku.
    Spetzofai ze špekáčků

Špekáčky jednoduše se zelím a bramborami

Já se snad k těm utopencům nedostanu! Pořád mi do toho leze, hlavní je, že nejsem tak docela přesvědčený, že to bude fungovat, takže to odkládám. Jenomže co se špekáčky, které jsem pořídil v domnění, že už je jejich čas na utopení? Zkusíme nějakou jinou záležitost. Nějak mám představu, že uzeniny a kysané zelí patří hlavně do polské a německé kuchyně. Nevím, jak jsem k tomu přišel, ale prostě se mi to v hlavě uhnízdilo. Ale to nebrání v ničem, natož pak ve spáchání rychlého oběda. Dneska rozhoduje čas a chuť. Chuť by měla být přítomna vždycky, a také je, s časem nejsem tolik na štíru, ale v mém případě jsem asi výjimka. No, nebudu to rozmazávat, jdeme na věc.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Bude to, jak říkají s oblibou nejen v Americe: fast and quick. Nezkracujme to, vyšlo by něco neslušného. A to tady neprovozuji. Může se zdát, že se ze dvou špekáčků nikdo moc nenají, možná jeden, ale dva? Ovšem zkušenost mi velí, že nejsou většinou na talíři sami, pokud s nimi nebalancujeme na klacku nad ohněm s trampskou písničkou na rtech, ale množství jídla narůstá dalšími ingrediencemi. Místo špekáčků lze určitě použít i klobásy.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Bude to, jak říkají s oblibou nejen v Americe: fast and quick. Nezkracujme to, vyšlo by něco neslušného. A to tady neprovozuji. Může se zdát, že se ze dvou špekáčků nikdo moc nenají, možná jeden, ale dva? Ovšem zkušenost mi velí, že nejsou většinou na talíři sami, pokud s nimi nebalancujeme na klacku nad ohněm s trampskou písničkou na rtech, ale množství jídla narůstá dalšími ingrediencemi. Místo špekáčků lze určitě použít i klobásy.
Špekáčky jednoduše se zelím a bramborami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Zahřejeme olej na pánvi a opečeme rozkrájené špekáčky. Měly by stačit tak 2-3 minuty. Dáme stranou.
    Špekáčky opečeme
  2. Do stejné pánve dáme na kostičky nakrájené brambory, lehce je opečeme, to trvá asi tak 6 minut.
    Brambory opečeme
  3. Přidáme cibuli, kterou zpěníme.
    Cibuli zpěníme
  4. Do brambor vmícháme zelí, osolíme, opepříme a okmínujeme (podle chuti, proto není uvedeno množství, ale se solí to moc nepřehánějte). Povaříme na mírném ohni 5 minut.
    Zelí vmícháme
  5. Přilijeme trochu bílého vína a necháme odpařit.
    Víno přilijeme
  6. Pak přidáme opečené špekáčky a prohřejeme. Tak asi 4 minuty. Zakryjeme a odstavíme.
    Špekáčky dáme do zelí
  7. Podáváme.
    Špekáčky se zelím podáváme