Zapečená uzená makrela | Pelikánova miska

Tak jsem zase po odmlce vyrazil na berounské hrnčířské trhy. Bloumal jsem na prořídlém trhu a pak mě oslovil stánek Pelikán. A obhlížel jsem zapékací misku, až mi došlo, že ji musím mít. Doma na mě čekaly uzené makrely, tak mi to všechno secvaklo. Mísa je doma, makrely čekají, jdeme do toho.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Tenhle recept dělávám tak nějak improvizovaně. Je to jednoduché jídlo, které zmákne každý.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Tenhle recept dělávám tak nějak improvizovaně. Je to jednoduché jídlo, které zmákne každý.
Zapečená uzená makrela | Pelikánova miska
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory vaříme ve slupce asi 10 minut, pak oloupeme. Nakrájíme je na kolečka. Papriky nakrájíme napříč na proužky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Makrely zbavíme hlav, páteře a kůže. Opatrně maso po kouskách oddělíme.
  2. Misku vymažeme máslem.
  3. Poklademe první vrstvu brambor.
  4. Poklademe vrstvu masa makrely.
  5. Přidáme trochu kořenící směsi na ryby.
  6. Potom poklademe vrstvu z cibule a paprik.
  7. Na cibuli přidáme další vrstvu brambor. Opepříme.
  8. Vejce rozšleháme ve smetaně, kterou ještě osolíme a opepříme, podle chuti, samozřejmě. Přidáme ještě granulovaný česnek, tak 2 lžičky.
  9. Dáme misku do trouby předehřáté asi na 230 °C. Pečeme 10 minut.
  10. Vejce rozšlehané ve smetaně nalijeme na poskládané brambory, cibuli a makrelu.
  11. Vrátíme do trouby a pečeme tak 40 minut.
  12. Hotovo.
  13. Můžeme podávat.
  14. Dobrou chuť.
Tip:

Použité koření:

Vinná klobása na cibuli, paprikách a červených fazolích | Poprvé a odvážně

Dlouho jsem na ni myslel, ale teď přišel ten čas jít do toho na ostro. Jenomže bych to nebyl já, abych si všechno nějak nezkomplikoval. Okouknul jsem pár receptů, tahle klobása je asi česká specialita, takže ty české nebudu opisovat. Sorry, přátelé. Máme to určitě skvělé, ale já chci trochu něco jiného.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut

Tak jsem se do toho pustil s vervou. Bude tam cibule, papriky, fazole, vývar a pivo. Černé.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut

Tak jsem se do toho pustil s vervou. Bude tam cibule, papriky, fazole, vývar a pivo. Černé.

Vinná klobása na cibuli, paprikách a červených fazolích | Poprvé a odvážně

Potřebujete:

Jednotky:

Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriky stejně tak.
    Papriky a cibule

  2. Vymažeme pekáček sádlem a naskládáme cibuli s paprikou. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Po 10 minutách podlijeme částí vývaru.
    V pekáčku

  3. S vývarem

  4. Přidáme fazole a podlijem vývarem, necháme v troubě dalších 20 minut.
    S fazolemi

  5. Klobásu přetvoříme na šneky, poklademe na základ v pekáčku, opepříme a dáme péct. Pečeme 35 minut, aby klobásky získaly barvu.
    Šneci

  6. Poklademe

  7. Popepříme

  8. Dáme si vařit brambory na přílohu. Vaříme v osolené vodě.
    Vaříme brambory

  9. Klobáskové šneky otočíme, ale ještě předtím promícháme základ v pekáčku, přilijeme trochu černého piva a necháme péct dalších 20 minut. Na dalších 5 minut to můžete ohulit, zvyšte teplotu na 250 °C.
    Přidáme pivo

  10. Vařené brambory rozšťoucháme, přidáme kousek másla, nasekanou pažitku a 2 lžičky lučiny (chtěl jsem philadelhii, ale nějak mi uniklo, že došla). Vše pořádně promícháme.

  11. Podáváme.
    Podáváme

  12. S kaší

Tip:

A protože je toho jídla pro víc než dva, samozřejmě zbylo, takže to byl další impuls na nový recept. Snídani se zapečenou klobáskou.




Jednoduché šťouchané brambory | Nějak se stylu „zpátky ke kořenům“

Štouchané brambory jsou dost známé, vlastně patří k české kuchyni neodmyslitelně. Už tu máme jinak připravené šťouchané, vlastně záleží na to, co k základní surovině přidáte. Staří Čechové prý místo oleje používali sádlo. Někomu chutná v těchto bramborách i pepř. Jak libo.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Tentokrát povoláme řapíkatý celer a cibuli. Víc, krom brambor vlastně už nepotřebujeme. No, ještě trochu soli, oleje a másla.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Tentokrát povoláme řapíkatý celer a cibuli. Víc, krom brambor vlastně už nepotřebujeme. No, ještě trochu soli, oleje a másla.
Jednoduché šťouchané brambory | Nějak se stylu "zpátky ke kořenům"
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na drobnější kostky. Dáme je vařit do osolené vody. Přidáme k nim ještě spodní část stonku řapíkatého celeru. Tu horní, zelenější, si necháme na další krok. Vaříme do měkka, asi 20 minut. Až brambory scedíme, necháme si trochu vody z nich stranou na další krok.
    Vaříme brambory
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a stejně tak i horní zelenou část stonku řapíkatého celeru. Cibuli orestujeme na středním plameni na oleji s máslem a v závěru přidáme i nakrájený celer.
    Osmajneme zeleninu
  3. Brambory rozbijeme mačkadlem, přidáme osmahnutou cibulku s celerem a zakápneme vodou z brambor. Podle chuti ještě dosolíme.
    Rozmělníme brambory
  4. Podáváme s cajunským file a marinovanými cherry rajčátky. Třeba.
    Cajunské file
Tip:

Recept na marinovaná cherry rajčátka i na cajunské file máte samozřejmě tady po ruce.

Kuřecí stehna na zelí s bramborami | Variace na stejné téma

Ano, kuře na zelí už jsme chystali a bylo skvělé. Tentokrát jsem si usmyslel, že bude jiné, mírná obměna jídlu může také prospět.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Pálivou papriku zaměníme sladkou, změníme trochu technologii a vlastně i trochu ušetříme čas. Krom toho je to verze pro střední jedlíky. Pokud vaříte pro větší, pak jenom upravíte vstupní suroviny – kuře ve větší podobě. Třeba celá stehna. Jen přizpůsobíme velikost zapékací misky nebo použijeme pekáček.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Pálivou papriku zaměníme sladkou, změníme trochu technologii a vlastně i trochu ušetříme čas. Krom toho je to verze pro střední jedlíky. Pokud vaříte pro větší, pak jenom upravíte vstupní suroviny – kuře ve větší podobě. Třeba celá stehna. Jen přizpůsobíme velikost zapékací misky nebo použijeme pekáček.
Kuřecí stehna na zelí s bramborami | Variace na stejné téma
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do zapékací misky rozložíme kysané zelí, jemně osolíme a pokmínujeme. Na zelí položíme horní kuřecí stehna, která trošku osolíme, mírně popepříme a posypeme sladkou paprikou.
  2. Ke kuřeti přidáme na větší kousky nakrájenou anglickou slaninu, tak, aby byla nejblíže masu a přidáme na osminky nakrájené brambory. Poprášíme sladkou paprikou a navrch ještě dáme zelí – už jen lehce, žádnou vrstvu. Podlijeme trochou vody a zakryjeme alobalem.
  3. Dáme do spodní části trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 minut. Pak alobal sejmeme, přidáme případně trochu vody a necháme péct odkryté ještě 20 minut.
    Vyndáme z trouby
  4. Při servírování ještě pokapeme nebo mírně polijeme výpekem.
    Kuře na zelí podáváme, přelijeme výpekem
Tip:

Pokud vás láká peprnější varianta, zkuste kuřecí stehna na zelí se zelenou  pálivou paprikou.