Špekové knedlíky | Optimální řešení

Postupů je samozřejmě vícero, tak co s tím? Přidat ještě další! A když hledáte, zjistíte, že je v tom pěkný guláš. Jo, ke guláši jsem špekové knedlíky protřeboval. Takže se to propojilo.

Špekové knedlíky | Optimální řešení
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestli vám někdo bude tvrdit, že tyhle knedlíky máte uvařené za 8 minut, asi je kouzelník. Já je vařil tak jako normálně se knedlíky vaří v osolené vodě. Až vyplavou. A vyplavou za dvacet minut. Někdy v receptech brambory zcela chybějí, jsou tam jiné ingredience, třeba krupice, což samozřejmě ovlivní trochu chuť. Ale postup bývá podobný. Jen, pokud volíte brambory, potřebujete ještě čas na jejich uvaření (tak do 30 minut) a vychladnutí.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut
Špekové knedlíky | Optimální řešení
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestli vám někdo bude tvrdit, že tyhle knedlíky máte uvařené za 8 minut, asi je kouzelník. Já je vařil tak jako normálně se knedlíky vaří v osolené vodě. Až vyplavou. A vyplavou za dvacet minut. Někdy v receptech brambory zcela chybějí, jsou tam jiné ingredience, třeba krupice, což samozřejmě ovlivní trochu chuť. Ale postup bývá podobný. Jen, pokud volíte brambory, potřebujete ještě čas na jejich uvaření (tak do 30 minut) a vychladnutí.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme rohlíky i slaninu na kostičky.
    Nakrájíme rohlíky i slaninu
  2. Osmahneme slaninu na troše oleje.
  3. Ke slanině přidáme nakrájené rohlíky a je také opečeme.
    Osmahneme rohlíky
  4. Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme.
    Nastrouháme brambory
  5. Nastrouhané brambory dáme do mísy.
    Nastrouhané brambory
  6. Přidáme mouku, vejce, osolíme a přidáme muškový květ.
    Přidáme další ingredience
  7. Přilijeme mléko. Vše pořádně promícháme. Nejlépe rukama. Pokud se vám konzistence hmoty zdá příliš řídká, přisypeme ještě mouku. Tady krok vyfocený chybí, potřebuji obě ruce na hnětení. Stejné je to i s vytvořením knedlíků. Ale to si dovedete představit.
    Přilijeme mléko
  8. Z hmoty vytvoříme knedlík. Nejlépe se formuje namočenýma rukama. Aby se knedlíky při vaření nenalepily na sebe, koule ještě obalíme lehce v mouce.
    Uděláme koule
  9. Vaříme v osolené vodě dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Tady potřebovaly 20 minut.
    Vaříme
  10. Hotovo.
    Špekové knedlíky.
  11. Podáváme s kančím gulášem, třeba.
    Podáváme

Tortillové kuřecí píšťaly | Kuřecí flautas | Taquito | Viva Mexico!

Na stanici metra jsem narazil na stánek, kde nabízejí tři jídla do krabiček za 99 korun. Ale z boku stánku je taková malá cedulka, která mě upoutala mnohem víc. Nabízeli tady Flautas za 30. Popis začínal stejně: smažená tortilla plněná… A najednou mi to připadalo zajímavější. Když pátráte dojdete i k jiným názvům, třeba taquito. A je to pořád stejné. Takže jsem to přejmenoval na flétny. Ostatně španělsky „flauta“ znamená flétna. A pak jsem narazil na tři dámy. Jsou to Erica, Emily a Echo. Založily si stránku Favorite Family Recipes, kam nasosaly rodinné recepty. A nabídly mi tyhle tortilly. Tak jsem si je udělal po svém. Vždycky to tak dělám, ono je to s recepty ošajstlich, nikdy nemáte to samé co váš inspirátor. Ještě k tomu potřebujete rajčatovou salsupošírované kuřecí maso.

Tortillové kuřecí píšťaly | Kuřecí flautas | Taquito | Viva Mexico!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychlá příprava, jen když máte nachystané všechny ingredience. Rajčatovou salsu a pošírované kuřecí maso. To vás zdrží. Ale pokud salsu nebudete chladit, stačí k přípravě přidat 20 minut.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
12 minut
Tortillové kuřecí píšťaly | Kuřecí flautas | Taquito | Viva Mexico!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychlá příprava, jen když máte nachystané všechny ingredience. Rajčatovou salsu a pošírované kuřecí maso. To vás zdrží. Ale pokud salsu nebudete chladit, stačí k přípravě přidat 20 minut.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
12 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme čtyři výchozí suroviny.
    Připravíme si
  2. Natrhané kuřecí maso dáme do misky.
    Natrhané kuře
  3. Přidáme chedar. Může být strouhaný nebo pokud máte plátkový, stačí ho nakrájit na nudličky.
    Přidáme chedar
  4. Přidáme salsu.
    Přidáme salsu
  5. Přidáme lučinu.
    Přidáme lučinu
  6. Vše dobře promícháme.
    Promícháme
  7. Osolíme a opepříme podle chuti.
    Dochutíme
  8. Směs dáváme do středu tortilly, kterou pak zabalíme.
    Směs dáme do torttily
  9. Pokládáme zabalené tortilly „švem“ dolů na plech nebo grilovací plát, který jsme jemně postříkali olivovým olejem.
    Dáme na plech
  10. Zastříkneme olejem.
    Zastříkneme olejem
  11. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C péct. Pečeme asi tak 12 minut.
    Pečeme
  12. Hotovo.
    Hotovo
  13. Podáváme s oblíbeným dipem nebo omáčkou. A může to být i rajčatová salsa (třeba i kupovaná). Tentokrát hraje v kapele i česnekový dresink s jogurtem.
    Podáváme s dipem nebo salsou
  14. Tortilly s dipem a salsou
Tip:

Wikipedia nám říká: A taquito (španělská výslovnost: [takito], doslovně španělsky pro "malé taco"), tacos dorados, rolované taco, nebo flauta je mexická jídla, která se obvykle skládá z malého srolovaného tortilly, který obsahuje náplň včetně hovězího masa, sýra nebo kuře. Naplněná tortilla je pak opečená nebo smažená. Miska je často doplněna o zakysanou smetanu a guacamole. Kukuřičné tortilly se používají k výrobě taquitos a toto jídlo je spíše známé jako flautas. No, wikipedia to říká poněkud lámaně, toto je můj výcuc.

Jednoduchá domácí salsa | Pokrm nejenom pro píšťaly

Pokud vás mate název, je to proto, že netušíte k čemu salsu potřebujeme. Je to pro tortillové píšťaly. Samozřejmě, že slasy jsou různé. Některé se více podobají omáčkám, dají se i koupit už hotové. Jenomže to je omáčka z vařených rajčat. My tentokrát potřebujeme salsu ze syrových rajčat.

Jednoduchá domácí salsa | Pokrm nejenom pro píšťaly
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Hodí se určitě i pro přípravu guláše nebo pikantních omáček. I jako příloha k masu. My ale tentokrát nebudeme nic v ničem namáčet (i když trochu kecám), ale se salsou se vypořádáme jinak.
Doba přípravy
10 minut
Doba nečinnosti
8 hodin
Doba přípravy
10 minut
Doba nečinnosti
8 hodin
Jednoduchá domácí salsa | Pokrm nejenom pro píšťaly
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Hodí se určitě i pro přípravu guláše nebo pikantních omáček. I jako příloha k masu. My ale tentokrát nebudeme nic v ničem namáčet (i když trochu kecám), ale se salsou se vypořádáme jinak.
Doba přípravy
10 minut
Doba nečinnosti
8 hodin
Doba přípravy
10 minut
Doba nečinnosti
8 hodin
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Rajčata nakrájíme drobnější kousky.
    Nakrájíme rajčata
  2. Česnek nasekáme a přidáme k rajčatům.
    Přidáme česnek
  3. Cibuli nakrájíme na jemné kousky a přidáme do misky.
    Přidáme cibuli
  4. Přidáme petržel a chilli vločky.
    Přidáme petržel a chilli
  5. Osolíme a opepříme podle chuti.
    Pepř a sůl
  6. Dobře promícháme. Dáme v umělohmotném boxu do chladu aspoň přes noc.
    Rajčatová salsa
Tip:

Wikipedia říká:
Salsa je španělský a italský výraz označující obecně omáčku. V mexické kuchyni označuje specifickou pikantní omáčku vyrobenou z různých druhů zeleniny a ovoce (nejčastěji z rajčat či kukuřice), která je určena k namáčení tortilly nebo různých chipsů, případně k dochucení rozličných pokrmů. Recept na salsu je znám už ze spisů z období aztécké říše a v nespočetných obměnách se používá dodnes. Pokud jde o pikantnost, mexická salsa se připravuje a prodává v provedení od mild přes medium až po hot, tedy od jemné přes střední až po pálivou.
Ale pozor:
Existují dva typy salsy – salsa z čerstvých rajčat a salsa z vařených rajčat.
A také:
Salsa je španělské označení slova „omáčka“ a ve světě je již zaběhlým synonymem pro omáčku na rajčatovém základě, zpravidla pálivou a typickou především pro mexickou kuchyni. Salsa se používá jako dip – tedy k namáčení brambůrků či jiných pochutin. V Latinské Americe existuje mnoho variant této omáčky, kdy jsou rajčata míchána například s mangem, ananasem, kukuřicí či avokádem.
Tak si to nějak přeberte.
Receptů na netu je hromada, určitě si vyberete tu, kterou jste ještě neochutnali a bude vám chutnat.

Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem

Jednoduché? Prosté? Chutné! Recept na vídeňský bramborový salát najdete také tady. Pokud si jako přílohu zvolíte rýži, potřebujete víc šťávy. K této přípravě mě inpirovala a trochu i vedla Jana Florentýna Zatloukalová. Jí se totiž líbí rakouský přístup k přírodním plátkům. Připravený kousek masa se v něm nejprve jednou stranou obtiskne do mouky, potom se zprudka opeče, vyndá z pánve, a v použité pánvi se bleskově připraví šťáva. To mi připadá geniální. Jen jsem si trochu pohrál při přípravě omáčky a máslo dal rovnou do vývaru, kterým pak omáčku vytvoříme. Flotentýna si myslí, že maso touto rakouskou přípravou si zachová trochu lepší chuť. Souhlasím! Navíc mu přihrávám krajana – vídeňský bramborový salát. To už nemá chybu.

Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso jemně naklepeme pouze na jedné straně.
    Maso naklepeme
  2. Po okrajích řízky nakrojíme asi tak v dvoucentimetrových odstupech. Pokud to neuděláte, maso se vám v pánvi zkroutí. Tím, jak na něj působí horké teplo, začne se smrskávat a bortit. Pokud vidíte zářezy větší, je to tou mojí trochu nemotornou rukou. Na výsledku se to nepodepsalo. Na mě by se podepsalo, kdyby tam ty zářezy nebyly.
    Nařízneme
  3. Lehce posolíme po obou stranách.
    Posolíme
  4. Rozehřejem sádlo ve větší pánvi. Plátky masa naklepanou stranou položíme do mouky a pak jemně oklepeme.
    Položíme do mouky
  5. Moučnou stranou položíme maso do rozpáleného tuku a zprudka opečeme dozlatova.
    Dáme smažit
  6. Maso obrátíme a opečeme opět dozlatova.
    Obrátíme
  7. Opečené maso dáme stranou. Do tuku na pánvi vlijeme horký vývar ve kterém jsme rozpustili kostku másla. Přivedeme k varu a vaříme asi 2 až 3 minuty.
    Přilijeme vývar
  8. Do vývaru vrátíme maso. Necháme probublávat tak asi 2 minuty.
    Vrátíme maso
  9. Podáváme s vídeňským salátem nebo rýží.
    Podáváme s vídeňským salátem nebo rýží.

Vídeňský bramborový salát | Lehký a bez majonézy

Před oslavami 100. výročí vyhlášení samostatné republiky to vypadá jako svatokrádež. Vídeňský salát ale za tu politiku nijak nemůže. Tak jako klasický bramborový salát nemůže za to, že slávu začal budovat v Rusku. Za původem bramborového salátu údajně stojí jistý francouzský kuchař, který ho proslavil právě v Rusku. Připravoval ho zde pro vybranou moskevskou smetánku. Ale nepočítejte mezi tuhle smetánku mužiky po roce 1917. První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal až v roce 1924. Salát tehdy sice ještě neobsahoval kořenovou zeleninu, ovšem velká porce majonézy v něm nechyběla. A ve vídeňském prostě chybí. A navíc, když k tomu přidáte přírodní vepřový řízek připravený po rakouském způsobu, tak máte valčík nad modrým Dunajem.

Vídeňský bramborový salát | Lehký a bez majonézy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, vaří ho u nás kdekdo (takže nemůžeme opominout Zdeňka Pohlreicha). A není divu. Vídeňáci ovšem připravují Kartoffelsalat, jako by byl jenom jeden jediný. Netuší? Tuší, ale připravují si vídeňský bramborový salát jako by se nechumelilo. Jo, jsou v pohodě. V rakouském receptu chybí vejce. Ale jsou i recepty s vejcem. Tak si vyberte. Je to vždycky jako ruská ruleta. Já si k tomu přidal ještě hrášek. Prostě zkuste co vás napadne.
Porce Doba přípravy
2 osoby 45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 45 minut
Vídeňský bramborový salát | Lehký a bez majonézy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, vaří ho u nás kdekdo (takže nemůžeme opominout Zdeňka Pohlreicha). A není divu. Vídeňáci ovšem připravují Kartoffelsalat, jako by byl jenom jeden jediný. Netuší? Tuší, ale připravují si vídeňský bramborový salát jako by se nechumelilo. Jo, jsou v pohodě. V rakouském receptu chybí vejce. Ale jsou i recepty s vejcem. Tak si vyberte. Je to vždycky jako ruská ruleta. Já si k tomu přidal ještě hrášek. Prostě zkuste co vás napadne.
Porce Doba přípravy
2 osoby 45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce, mělo by jim stačit tak 30 minut. Nakrájíme červenou cibuli nadrobno, stejně tak okurky a pokrájíme brambory. Vejce uvaříme natvrdo. A pak už to půjde ráz na ráz. Takže ona příprava 45 minut sedí. Ostatně, když se vaří brambory, můžete si ledacos nachystat, ale stejně jsem potřeboval těch 15 minut navíc. Asi jsem pomalý kuchař. Vadí? Zkuste to rychleji podle sebe.
    Brambory
  2. Vejce pokrájíme.
    Vejce
  3. Brambory s vejci smícháme.
    Smícháme
  4. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájené okurky, pak zalijeme trochou vývaru.
    Vývar
  5. Přilijeme trochu octa.
    Ocet
  6. Opepříme podle chuti.
    Opepříme
  7. Přidáme hrášek.
    Přidáme hrášek
  8. Osolíme podle chuti.
    Osolíme
  9. Jemně pak salát promícháme.
    Promícháme
  10. A je hotovo.
    Hotový salát

Chili con carne | Texas v Česku

Už jsem tenhle texaský recept připravoval několikrát, je tedy divné, že tady ještě není. Napravím to hned. Všichni píšeme chilli, ale Texasané ho píší jako chili. S jedním L. Má mnoho variant, především podle druhu masa, je také verze pro vegetariány, která se jmenuje chili sin carne, tedy chili bez masa. Můžeme se se španělským jménem jídla odkazovat na Mexiko, ale kdysi byl Texas součástí Mexika. A recept se datuje rokem 1850, to už byl Texas Texasem. Když si poručík Colombo dává chili, tak si dává vlastně to, co si dneska uvaříme.

Chili con carne | Texas v Česku
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Chili con carne | Texas v Česku
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme si
  2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli.
    Zpěníme cibuli
  3. Přidáme nasekaný česnek a koření.
    Přidáme česnek a kmín
  4. Promícháme a necháme provonět. Pozor, česnek potřebuje malou chvíli, jinak zhořkne.
    Promícháme
  5. Přidáme mleté maso.
    Přidáme maso
  6. Dobře osmahneme.
    Maso osmahneme
  7. Přidáme nakrájenou papriku.
    Přidáme nakrájenou papriku
  8. Přidáme nakrájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  9. Přilijeme vývar.
    Přidáme vývar
  10. Přidáme cukr a majoránku.
    Přidáme cukr
  11. Přidáme pepř a osolíme.
    Okořeníme
  12. Přidáme scezené fazole.
    Přidáme scezené fazole
  13. Promícháme a zakryjeme. Dusíme tak 20 minut.
    Zakryjeme
  14. Přidáme protlak pokud chcete víc rajské pasty v chili.
    Přidáme protlak
  15. Provaříme tak 10 minut.
    Provaříme
  16. Necháme stát ještě 10 minut, aby se chutě propojily.
  17. Podáváme s rýží nebo třeba jen s chlebem. Zdobíme jarní cibulkou.
    Podáváme

Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě

Zase jsem se do toho zamotal. Pokouším se ochočit si listové těsto. Ono to zase není nic těžkého, ale přece jenom záleží čím těsto naplníte. Už tady máme párkovou roládu a nebo kklobásovou rolku. A tentokrát jedeme na trh s mletým masem.

Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Náplň se pododá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Náplň se pododá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájem žampiony a cibuli najemno.
    Nakrájem žampiony
  2. Nakrájíme jarní cibulku. Bílou část i nať.
    Nakrájíme
  3. Na rozpuštěném másle restujeme napřed cibulku, aby změkla. Dejte jí tak 10 minut při mírnější teplotě. Cibule nemá zhnědnout, takže si plotnu nerozpalte jako raketový motor.
    Restujeme
  4. Přidáme houby a restujeme asi tak 5 až 8 minut.
    Restujeme houby
  5. Dobře při restování promícháme.
    Promícháme
  6. Přidáme granulovaný česnek. Můžete samozřejmě použít klasický česnek, stroužků si nasekejte podle chuti. Po dokončení odstavte a nechte vychladnout.
    Přidáme česnek
  7. Smícháme mezitím mleté maso a strouhanku.
    Smícháme
  8. Přidáme vejce, osolíme a opepříme.
    Přidáme vejce
  9. Přidáme zeleninovou směs.
    Přidáme zeleninovou směs
  10. Přidáme strouhaný sýr.
    Přidáme strouhaný sýr
  11. Prohněteme, nejlépe rukama. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  12. Listové těsto rozdělíme na polovinu a každou poklademe plátky anglické slaniny.
    Rozložíme těsto
  13. Na plátky slaniny poklademe masovou směs. Těsto pak zabalíme do válečku. Spoj těsta stlačíme a konce válečků také, aby nám hmota nevytekla.
    Přidáme směs
  14. Rozšleháme vejce.
    Rozšleháme vejce
  15. Roládu potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C a pečeme asi 20 minut.
    Potřeme roládu
  16. Vyjmeme z trouby a ještě jednou potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.
    Znovu potřeme
  17. Vrátíme zpět dotrouby a necháme ještě asi 10 minut péct.
    Pečeme
  18. Hotovo.
    Hotov
  19. Roládu nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme
  20. Podáváme s kečupem a okurkou, můžete si přidat oblbíbený dip podle chuti.
    Podáváme
  21. Dobrou chuť.
    Dobrou chuť.
Tip:

Tuhle roládu si můžete připravit jako večeři, ale stejně tak jako svačinu (polooběd do práce) nebo jako jídlo na piknik.

Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!

No, dobře. Tohle není výkladní skříň neuvěřitelných úspěchů, ale stránka s recepty. Proč by tu neměl být i ten, který si pamatuji z dětství. Jednoduchý jako facka. Mívali jsme okurky na zahrádce a tak nebyl problém. Ocet se dal koupit, na rozdíl od jiných věcí, takže také nebyl problém. I cukr naši zemědělci hrdinně dobývali z řepy. Pepř a sůl tuším nikdy nechyběla. A vody bylo dostatek. Tenhle salát si takové familiární jméno zaslouží.

Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Obyčejnskej okurkovej salát | A proč by ne?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Salátovka z obchodu, voda asi desetkrát dražší než dřív, cukr, sůl a pepř. A ocet. Ten bzenecký se ještě drží. Toť vše. Nakrájíme, smícháme a máme.
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
1-2 osoby 5 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Okurku oloupeme škrabkou na zebru a nakrájíme na jemné plátky.
  2. Do vody dáme cukr a dobře rozmícháme. Pak přidáme sůl a pepř. Nakonec ještě ocet. Dobře promícháme a je hotovo. V horkém dni můžete vychladit.
  3. Podáváme.
    Okurkový salát

Bavorský bramborový salát | Lehčí varianta od sousedů

I v létě si můžeme dopřát bramborový salát. Stačí škrtnout majonézu a trochu jinak zatočit s ingrediencemi. Ale neberte to tak, že klasiku zakzuji nebo před ní varuji. Je to jenom lehčí záležitost, která je dobrým ekvivalentem k tomu, co chystáme hlavně na Vánoce. A jsou snad Vánoce v létě? V našich zeměpisných šířkách určitě ne. Napřed mi vyjel recept Kluků v akci, kteří vaří na České televizi. Pak jsem si zašel na německé stránky. Omrknout co kluci změnili. Nic. Na některých receptech se totiž nic moc měnit nedá. Ale nic nebrání tomu, aby se objevil recept i tady. Že jo?!

Bavorský bramborový salát | Lehčí varianta od sousedů
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento salát dostanete v Bavorsku v každé restauraci, tvrdí Kluci v akci. Na rozdíl od českého je lehký a vlahý, není ani tolik kalorický. Zajímavá je kombinace vařených brambor a syrové salátové okurky. Další trik tkví v zalití brambor a všech ingrediencí horkým vývarem. Zelenovým! Brambory nasáknou chuť vývaru a všechny chutě se snadněji vzájemně propojí. Odleželý chutná skvěle. A je to pravda.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Bavorský bramborový salát | Lehčí varianta od sousedů
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tento salát dostanete v Bavorsku v každé restauraci, tvrdí Kluci v akci. Na rozdíl od českého je lehký a vlahý, není ani tolik kalorický. Zajímavá je kombinace vařených brambor a syrové salátové okurky. Další trik tkví v zalití brambor a všech ingrediencí horkým vývarem. Zelenovým! Brambory nasáknou chuť vývaru a všechny chutě se snadněji vzájemně propojí. Odleželý chutná skvěle. A je to pravda.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory vaříme ve slupce. Dejte jim tak 20 minut a měly by být. Jasně, vařit brambory umí každý. A každý je umí také rozvařit. Tak tohle nedělejte. Spokojte se s těmi uvařenými akorát.
    Uvaříme brambory
  2. Brambory nakrájíme na kolečka.
    Brambory nakrájíme na kolečka
  3. Nakrájíme okurku na tenčí plátky.
    Nakrájíme okurku
  4. Nakrájíme cibuli na půlměsíčky.
    Nakrájíme cibuli
  5. Přidáme ocet.
    Přidáme ocet
  6. Přidáme kmín.
    Přidáme kmín
  7. Osolíme a opepříme.
    Osolíme
  8. Zalijeme teplým vývarem. Přidáme nasekaný kopr a promícháme.
    Zalijeme
  9. Necháme stát, aby se chutě propojily.
    Necháme stát
  10. Podáváme, třeba s obalovaným kuřecím řízkem.
    Podáváme
Tip:

Můžete použít již připravený zeleninový vývar, ale lepší bude ten, který si uděláte doma. Z cibule, mrkve a celeru. K nim přidejte nové koření, celý pepř a bobkový list. Vařte vše určitě hodinu. Pak sceďte.

Rychlý losos | Tohle zvládnou i pomalí

Nápad byl jasný: nějakou sváteční večeři. Nic bombastického, vždyť je to na jmeniny, ale zase nic tak obyčejného jako chleba namazaný hořčicí. Kroužil jsem obchodem a ulovil lososa. To by šlo. Tak si dáme rybičku. No, jenom filet, celá by byla za celou gáži, to zase ne. Přiznejme si, že to byl jistý risk, ale oslavenec si chrochtal. Ani nějak nepostřehl, že je v tom pomeranč.

Rychlý losos | Tohle zvládnou i pomalí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychlost spočívá v úpravě, ale je to jako s vlaky našeho státníhi dopravce. Také si chvíli počkáte. Jenže tady je to o marinování. To chce nějaký čas. Minimálně třicet minut. Ale, když marinujete přes noc, chutě se do masa víc ponoří. Určitě! A pak trochu počítejte s tím, že je potřeba uvařit brambory. A třeba i orestovat. Ale stejně je to rychlé a není to fast food.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Rychlý losos | Tohle zvládnou i pomalí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychlost spočívá v úpravě, ale je to jako s vlaky našeho státníhi dopravce. Také si chvíli počkáte. Jenže tady je to o marinování. To chce nějaký čas. Minimálně třicet minut. Ale, když marinujete přes noc, chutě se do masa víc ponoří. Určitě! A pak trochu počítejte s tím, že je potřeba uvařit brambory. A třeba i orestovat. Ale stejně je to rychlé a není to fast food.
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Porci lososa dejte so umělohmotného boxu, překrojte citron i pomeranč a vymačkejte na rybu.
    Citrusy
  2. šťáva z citrusů
  3. Přidejte olej, osolte a opepřete podle chuti. Nechte v chladu marinovat alespoň půl hodiny.
    Okořeníme
  4. Mezitím si uvařte brambory. Vařím je v osolené vodě s trochou kmínu. Podle velikosti jim dejte čas. Tak 20 minut určitě.
  5. Marinovaného lososa zabalíme do alobalu. Do balíčku přidáme rozmarýn. Trochu ještě přelijeme marinádou.
    dáme do alobalu
  6. Dáme péct do předehřáté trouby na 220 °C. Pečeme 10 minut. Pak balíček s alobalem otevřeme a přepneme na gril, tak na 2 až 3 minuty. Když se vám to nezdá, dejte ještě 3 minuty navíc. Záleží na výkonu trouby a zdatnosti grilu. Ale doporučuji hlídat. Pečeme ve střední části trouby.
  7. Brambory mezitím osmahneme na másle. Malé brambory připravuji celé, velké je dobré překrájet.
    osmahneme brambory
  8. Lososa podáváme s bramborem, můžete přelít bylinkovým dressingem s jogurtem.
    podáváme

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma

Už tu máme podobné kousky dovádění s makrelou.Třeba retro nebo rybářský experiment či s paprikou a rajčaty.

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce a po mírném vychladnutí oloupeme. Stačí tak 20 minut, je to započítáno v čase na přípravu.
    Uvaříme brambory
  2. Nachystáme si všechno, co potřebujeme. Z makrely pak vybereme maso.
    Připravíme
  3. Zapékací misky vymažeme máslem. Na dno poklademe na plátky nakrájené brambory.
    Vymažeme misky
  4. Poklademe vrstvou na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Poklademe cibuli
  5. Přidáme vrstvu makrely.
    Přidáme maso makrely
  6. Opepříme.
  7. Překryjeme další vrstvou brambor. Navrch položíme kousek másla a dáme do trouby předeřáté na 220 °C. Teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 25 minut nebo dokud brambory nezačnou zlátnout. Mám rád, když mají brambory tu zlatavou kůrčičku. Ona změkne v momentě, kdy uděláte další krok. Ale chuťově to tam zůstane.
    Přidáme brambory
  8. Mezitím rozmícháme zakysanou smetanu s vejci a trochou mléka.
    Smetana s vejci
  9. Dobře prošleháme.
    Rozmícháme
  10. Opepříme a osolíme.
    Přidáme pepř
  11. Zalijeme smetanou brambory s makrelou.
  12. Dáme zpět do trouby a pečeme 15 minut.
  13. Hotovo.
    Zapečeme
  14. Podáváme. Třeba s pikantním okurkovým salátem.
    Podáváme

Klobásové rolky | Pro kluky i holky

Už jsem se na tyhle rolky chystal delší čas, ale pořád mi do toho lezly jiné recepty. Nejde o žádný párek v rohlíku, aby bylo jasno.

Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme. Cibuli nakrájíme najemno, stejně tak i celerový stonek.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Rozehřejem olej na pánvi a orestujeme cibuli, celer a česnek. Tak asi 2 minuty.
    Restujeme
  3. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Vaříme tak ještě 3 až 5 minut. Necháme vychladnout.
    Přidáme slaninu
  4. Připravíme si masovou klobásu.
    Masová klobása
  5. Vymačkáme masovou směs.
    Vymačkáme
  6. Přidáme k masu chladnoucí směs z pánve, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme.
    Přidáme
  7. Prohněteme, nejlépe rukou. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  8. Položíme část směsi na plát listového těsta.
    Položíme
  9. Zabalíme směs do těsta, vytvoříme válečky. Položíme na plech s pečicím papírem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C.
    Zabalíme
  10. Pečeme asi 20 minut a pak ještě jednou potřeme vajíčkem. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme ještě tak 10 minut.
    Potřeme
  11. Hotovo.
    Hotovo
  12. Podáváme s omáčkou nebo dipem.
    Podáváme s omáčku nebo dipem.
Tip:

Stejně jako masovou klobásu můžeme využít mleté maso, bílou klobásu (ne tu vinnou, která je příliš jemná). Možná by se daly nasadit i taliány, ale to už je jenom úvaha, nemám vyzkoušeno.

Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen

Dietní jídlo? Jo,také, prostě jsem dostal chuť na rybu. Navíc jsou zase na indexu rajčata (jsou propašované jen jako ozdoba), takže to musí být bez rajčat. Našel jsem inspiraci v Kalifornii. Tak jsem se také dozvěděl, že pstruh je nejčastější sladkovodní ryby na toskánských rybích trzích. Víte, že jasné studené toky v horách v Casentino nad Arezzo daly Toskáncům pstruhy. A informace z Kalifornie prozrazuje i původ receptu. Je z města Pontassieve. Leží na břehu řeky Arno, která o pár kilometrů dále dorazí do Florencie. Kout, který mě láká. Tak si připravíme pstruha jako Toskánci. Jen to má maličký háček: náš pstruh je holandský. Tedy koupíte-li si rybu prodávanou pod názvem holandský pstruh, vězte, že se jedná o marketingový trik. Skutečné jméno této ryby je stříbrnice atlantská. Pstruh holandský (Argentina silus), je ve skutečnosti ryba příbuzná koljušce. V žádném případě nejde o pstruha ani o lososovitou rybu. Ale pravda, stříbrnice se aspoň vyskytuje v pobřežních vodách Holandska, jinak podél celé západní Evropy od Norska po Biskajský záliv. To jsme se od toskánských potoků dostali hodně daleko. Můj pstruh-nepstruh je z Faerských ostrovů. Hotová detektivka.

Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ale to, že máme recept na pstruha a nemám pstruha, nás přece nevykolejí.
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Pečený pstruh s bramborami | Detektivka na talíři | Pachatel odhalen
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Ale to, že máme recept na pstruha a nemám pstruha, nás přece nevykolejí.
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
3 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete: