Skvělé papriky plněné orzo | Vegetariánská verze

Je spousta receptů, jak připravit plněné papriky, náplně jsou různé jako chutě. I tady mám několik želízek v ohni, třeba papriky plněné taliány nebo papriky plněné masem a papričkami jalapeňo nebo papriky plněné masem a kapary či plněné papriky s rajčatovou omáčkou, kde se místo rýže objevují brambory. Takže půjdeme dál. Orzo je vlastně těstovinová rýže. Takže s rýží a bez rýže. A ještě jedno překvapení navíc!

Hlasů: 4
Hodnocení: 4.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Co vás asi zaskočí je, že chybí maso. Fakt není! Takže vegetariáni, vzhůru do kuchyně! Možná vám bude připadat, že se toto jednoduché jídlo dělá až moc dlouho, ale všechno chce svůj čas.
Hlasů: 4
Hodnocení: 4.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Co vás asi zaskočí je, že chybí maso. Fakt není! Takže vegetariáni, vzhůru do kuchyně! Možná vám bude připadat, že se toto jednoduché jídlo dělá až moc dlouho, ale všechno chce svůj čas.
Skvělé papriky plněné orzo | Vegetariánská verze
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Rajčata nakrájíme nadrobno. Přidáme oregano, sýr, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Promícháme.
    Smícháme rajčata s česnekem, sýrem a kořením
  3. Připraveno
  4. Kuřecí vývar přivedeme k varu a přidáme orzo. Vaříme tak asi 3 minuty. Orzo scedíme, vývar si uchováme.
    Vývar zahřejeme a vaříme orzo
  5. Scedíme
  6. Orzo přidáme do rajčatové směsi a smícháme dohromady.
    Smícháme směs rajčat s orzem
  7. Vývar nalijeme do zapékací misky. Paprikám odřízneme vršky a zbavíme je membrán a semínek. Spodní část paprik seřízneme, aby mohly stát v zapékací misce. Papriky naplníme směsí orzo s rajčaty. Vložíme do misky s vývarem.
    Naplníme papriky
  8. Zakryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut.
    Zakryjeme alobalem
  9. Pak sundáme alobal a posypeme směs v paprikách sýrem. Pečeme ještě asi 15 minut, dokud sýr nezezlátne.
    Posypeme sýrem
  10. Hotovo
  11. Přendáme papriky na talíře a dozdobíme nasekanou petrželkou nebo bazalkou. Přidáme nakrájené rajče, které ještě osolíme a opepříme.
    Podáváme
Tip:

ORZO je těstovina, která tvarem připomíná rýži.
Je vhodná jako zavářka, příloha nebo do salátů.  Zaklínadlem je semolina. Co to je? Semolina je mouka z tvrdé pšenice, z čehož plyne také další používaný název tohoto druhu těstovin, a to těstoviny z tvrdé pšenice. Tvrdá pšenice je druhým nejrozšířenějším druhem. Pěstuje se v Evropě, Austrálii a Kanadě. K výrobě většiny tuzemských těstovin se používá pšenice obecná.Tvrdá pšenice je jako základní surovina na výrobu těstovin dražší, avšak vhodnější. Takže orzo nepořídíte v ceně kolínek. Těstoviny vyrobené ze semoliny se nelepí, nerozvařují, jsou tvarově stálejší.  Těstoviny se vaří "al dente" (na skus) v dostatečně slané vodě, mírně se ochladí a přidá se trocha panenského olivového oleje. Vařením "al dente" se rozumí takové vaření, při němž těstovina uvnitř zůstane mírně nedovařená.

Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2

Nalaďme se na dovolenkovou vlnu. Jasná je stopa, odkud nápad přichází. V taverně Waves v Agios Stefanos na Korfu si můžete objednat Seafoodspaghetti, tuším, že za osm euro. Ale nepřepočítávejte kurz, není to důležité. Byť to, co následuje má jen ve dvěstěgramové hmotnosti krevet má cenu 199 korun. Je důležité, co připravíte a především ­– jak to chutná. Jen krevety byly v Řecku větší, navíc ještě mušle. Ale držme se při zemi.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit vodu na špagety. Osolíme, zakápneme olivovým olejem a přidáme stroužek česneku. Do vařící vody přidáme krevety a povaříme asi 3 minuty, krásně zrůžoví.
    Krevety uvaříme
  2. Krevety pak vylovíme a dáme stranou. Do stejné vody dáme špagety a vaříme podle návodu, maximálně 15 minut.
    Krevety vylovíme
  3. Špagety dáme vařit
  4. Krevety osolíme a opepříme, přidáme citronovou kůru a lžičku oregana. Dobře promícháme.
    Ochutíme krevety
  5. Do pánve dáme olivový olej a po rozpálení přidáme máslo a nadrobno nakrájenou bílou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
    Cibuli osmahneme
  6. Pak přidáme nadrobno nakrájené chilli papričky a prolisovaný česnek. Orestujeme, ne déle než 2 minuty.
    Ještě přidáme papričky
  7. Zalijeme bílým vínem a necháme chvilku vařit, pak přidáme krevety a promícháme. Provaříme tak 3 minuty.
    Povaříme ve víně
  8. Přidáme uvařené špagety, nasekanou petrželku a lžičku oregana. Ještě osolíme a opepříme. Promícháme a prohřejeme. Na závěr přidáme trochu nasekané petrželky a podáváme.
    Podáváme smíchané

Kuře s harissou, rajčátky a olivami | Možná by si pochutnal i Harrison Ford

Rychlá záležitost, to je někdy v kuchyni dost lákavé.  Zkusíme kuřecí prsíčka s harissou, ta je doma v Africe, ale kvůli tomu nemusíme ještě vytahovat bubny nebo mít na dvorku zaparkovaného velblouda a drtit písek v zubech. Cherry rajčátka mají jméno Suzanne a jsou na dosah Africe – ze Španělska. A jak do toho zapadá Harrison Ford? Toho jednou dostalo pikantní chilli do nemocnice, tedy vlastně šíleně pálivá chilli paprička, kterou si nacpal do pusy v jedné luxusní francouzské restauraci.  Chilli se bát nemusíte. Harissa není tak divoká a všechno by proběhlo v elegantní hladkosti a pohodě. A mě dost lákala podoba Harrisona a harissy, tak mi tu hříčku jistě odpustíte.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 3 minuty
Doba vaření
16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 3 minuty
Doba vaření
16 minut
Všechno bude hotové do dvaceti minut. A to počítám i s přípravou. Aby všechno klaplo, dejte si vařit brambory, příloha by vás pak jenom zdržovala. Do zmiňovaných dvaceti minut se s novými bramborami vejdete.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 3 minuty
Doba vaření
16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 3 minuty
Doba vaření
16 minut
Všechno bude hotové do dvaceti minut. A to počítám i s přípravou. Aby všechno klaplo, dejte si vařit brambory, příloha by vás pak jenom zdržovala. Do zmiňovaných dvaceti minut se s novými bramborami vejdete.
Kuře s harissou, rajčátky a olivami | Možná by si pochutnal i Harrison Ford
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Dáme vařit brambory.
  2. Kuřecí prsní řízky pokryjeme směsí oleje, harissy a oregána. Pěkně ze vše stran.
    Kořeníme.
  3. Dáme do fólie a pak do trouby. Pečeme 6 minut ve střední části trouby.
    Dáme na alobal.
  4. Rozbalíme fólii (pozor, pálí!) a přidáme rajčátka s olivami. Pokud se vám to zdá příliš "tábornické" můžete péct řízky v pekáčku zakrytým alobalem, pak jenom hliníkovou fólii odstraníte.
    Rajčata s olivami.
  5. Teplotu snížíme na 180 až 190 °C. Pečeme společně asi 10 minut, až je na rajčátcích patrné, že jsou upečené. Popraská jim slupka.
  6. Servírujeme s vařenými bramborami, které můžeme omastit trochou másla.
    Servírujeme.
Tip:

Ostřejší je podobné sambalové kuřátko. Zkuste ho také.

Chilli s černými fazolemi pro poručíka Columba

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Rychlé jídlo, Columbo by určitě zajásal. V tom seriálu ho snědl nepočítaněkrát. Ale při přípravě si dejte pozor na zásadní ingredienci – chilli. Nebuďte štědří, jinak si připravíte pekelné jídlo. S chilli je to prostě jako s ohněm – dobrý sluha, zlý pán. I v kuchyni platí všeho s mírou a u chilli pak zvlášť.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Rychlé jídlo, Columbo by určitě zajásal. V tom seriálu ho snědl nepočítaněkrát. Ale při přípravě si dejte pozor na zásadní ingredienci – chilli. Nebuďte štědří, jinak si připravíte pekelné jídlo. S chilli je to prostě jako s ohněm – dobrý sluha, zlý pán. I v kuchyni platí všeho s mírou a u chilli pak zvlášť.
Chilli s černými fazolemi pro poručíka Columba
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Slaninu osmahneme na středním plameni na pánvi se silným dnem. Slanina by měla být do křupava. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek a osmahneme, aby cibule zesklovatěla.
  2. Přidáme mleté maso a osmahneme. Pokud máme v pánvi přebytečný tuk, scedíme nebo odebereme lžící. Vaříme pak dál na středním plameni, přidáme koření, zcezené fazole a rajčata. Jakmile se projeví var, snížíme mírně teplotu a vaříme asi 20 minut. Necháme probublávat a občas promícháme.
  3. Podáváme se zakysanou smetanou a hoblinkami nebo nudličkami čedaru.