Krůtí řízky s fazolkami | Verze 1.0.

Začalo to balíčkem fazolových lusků. Pak se přidal krůtí prsní řízek, který měl být původně na léčbu vestíka Alberta (klasika: maso, rýže, mrkev), ale neděste se, nebudeme vařit psí konzervu. Jen si vezmeme část masa, řekněme, že to budeme moderně sdílet s vestíkem. On má svoji misku, my máme talíře a večeři. A pak vznikla ještě druhá varianta. S cherry rajčátky. Ochutnejte obě.

Krůtí řízky s fazolkami |
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to snadná večeře, rychlá, pokud si odmyslíte hodinku, kterou potřebujete na marinování.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut + 60 minut na marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut + 60 minut na marinování
Krůtí řízky s fazolkami |
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to snadná večeře, rychlá, pokud si odmyslíte hodinku, kterou potřebujete na marinování.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut + 60 minut na marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut + 60 minut na marinování
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Krůtí prso nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme krůtí maso
  2. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a zalijeme olejem. Může být olivový nebo řepkový. Necháme marinovat tak hodinu v chladu.
    Maso naložíme
  3. Očistíme fazolky, červenou cibuli nakrájíme na plátky a uzené maso na kostičky.
    Nakrájíme
  4. Na rozpáleném oleji osmahneme uzené maso. Tak 4 až 5 minut stačí. Pak dáme stranou.
    Osmažíme
  5. Na olej, kde jsme smažili uzené vložíme krůtí maso.
    Osmahneme krůtí maso
  6. Osmahneme do zlatava. Asi 8 minut. Dáme stranou.
    Osmahneme krůtí maso
  7. Na výpek dáme červenou cibuli. Orestujeme. Tak 3 až 4 minuty.
    Osmahneme cibuli
  8. Přidáme zelené fazolky. Zvolna restujeme tak dlouho, dokud nebudou měkké na skus.
    Přidáme fazolky
  9. Vrátíme opečené maso a prohřejeme.
    Vrátíme maso
  10. Zjemníme kouskem másla.
    Přidáme máslo
  11. Promícháme, podle chuti ještě přisolíme a opepříme.
    Promícháme
  12. Podáváme s vařeným bramborem, posypeme osmaženým uzeným.
    Podáváme

Pečené uzené ocásky | Tak nějak na přání

Chodil jsem kolem řezníka, kde pořád nabízeli uzené ocásky. Protože to nějak viselo ve vzduchu, tak jsem se nakonec zastavil. Málem jsem nepochodil. Zbyl na mě jeden kousek, ale to pro dva může stačit. A už se to chystá. K ocáskům je třeba dobrý rajčatový salát, třeba.

Pečené uzené ocásky | Tak nějak na přání
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Chce to hlavně výdrž. Čtyři hodiny, jsou čtyři hodiny. Ale za tu dobu udělá černé pivo karamelizační kouzlo. Ale pak už se můžete pustit do skvělé bašty. Jo, nezapomeňte na ten rajčatový salát, hodí se k tomu, stejně jako čerstvý chléb.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut
Pečené uzené ocásky | Tak nějak na přání
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Chce to hlavně výdrž. Čtyři hodiny, jsou čtyři hodiny. Ale za tu dobu udělá černé pivo karamelizační kouzlo. Ale pak už se můžete pustit do skvělé bašty. Jo, nezapomeňte na ten rajčatový salát, hodí se k tomu, stejně jako čerstvý chléb.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
240 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Ocásky si necháme nasekat nebo je při troše štěstí rozdělíme doma. Šlo to.
    Rozdělíme
  2. Dáme maso do pekáče, přidáme koření.
    Nachystáme
  3. Cibule nakrájíme na měsíčky a přidáme k masu. Zalijeme pivem. Dáme do trouby předehřáté na 150 až 160 °C a pečeme 4 hodiny. Občas přeléváme vypečenou šťávou s pivem.
    Zalijeme
  4. V polovině pečení maso obrátíme, případně podlijeme trochou vody. Nenechte ocásky zcela na suchu.
    Při pečení obrátíme
  5. Podáváme třeba s chlebem a rajčatovým salátem.
    Podáváme

Jednoduše zapékaný pstruh s bylinkami

Už jsem měl všechno, co jsem potřeboval. Jenom jsem pak musel stepovat v marketu u pultu s rybami než si mě někdo hodlal všimnout. No prodavačka prý měla svačinu, tak jsem jí dopřál ještě chvíli. Nakonec se přišourala paní, u které jsem si vyžádal duhového pstruha. Lovila očima v pultu a zastavila se u olihní. No, navedl jsem si cože to pstruh je. A protože myšlenka na večeři byla silnější než cokoliv, odpustil jsem tu prodlevu i váhání. Ony to prodavačky nemají moc lehké. Vybalují oleje a balíčky nakrájeného salámu a najednou přijde nějaký pako a chce rybu. No pstruha jsem si dovlekl domů, takže bude večeře. Pstruha vypěstovali v oblasti popsané jako Francie, Itálie a Dánsko. Docela rozptyl, řeklo by se, že je to pstruh cestovatel. Bylinky zase už nachystané na ryby přijely v krabičce z Izraele. Pro citron žádný domicil nemám, řeklo by se, že je odkusi ze subtropů.

Jednoduše zapékaný pstruh s bylinkami
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Duhového pstruha jsem vlastně měl v kuchyni poprvé. Pstruha jako takového už jo, ale tohle je parádní záležitost. Až ho připravíte, možná vás překvapí růžové maso, skoro jako losos. Na jazyku se rozpadá. To jeho kámoši obecní jsou bílí jako sníh. I po upečení. Tak si tuhle lahodu dopřejte také. Trochu jsem bojoval s pekáčkem až jsem nakonec zvolil plech. I tak měla ryba co dělat, aby se tam vešla.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Jednoduše zapékaný pstruh s bylinkami
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Duhového pstruha jsem vlastně měl v kuchyni poprvé. Pstruha jako takového už jo, ale tohle je parádní záležitost. Až ho připravíte, možná vás překvapí růžové maso, skoro jako losos. Na jazyku se rozpadá. To jeho kámoši obecní jsou bílí jako sníh. I po upečení. Tak si tuhle lahodu dopřejte také. Trochu jsem bojoval s pekáčkem až jsem nakonec zvolil plech. I tak měla ryba co dělat, aby se tam vešla.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Pstruha koupíte vykuchaného, odpadá taková ta piplačka, kterou dovedou jenom znalci. Omyjeme ho a osušíme.
    Pstruha omyjeme
  2. Do břicha vsuneme na kolečka nakrájený citron.
    Přidáme citron
  3. Přidáme k citronu bylinky.
    Bylinky
  4. Uložíme na plech, který jemně zastříkneme olivovým olejem a mírně osolíme.
    Uložíme na plech a mírně osolíme
  5. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme tak 20 až 25 minut. Pak teplotu stáhneme asi na 180 °C a necháme ještě 5 minut dojít. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce.
  6. Hotovo. Už jen přendat na talíř. I tady mám trochu logistický problém, chtělo by to pěkný ovál. Ale nejsme na recepci v Lánech, musíme si vystačit s obyčejným kulatým talířem.
    Hotovo
  7. Podáváme s bramborem jemně omaštěným kouskem másla. Doplníme čerstvě nastrouhaným křenem.
    Podáváme s bramborem

Pražské lečo

Jo, lečo. Když už se mou malou kuchyní prohnalo ledados, lečo má plné právo se také hlásit o slovo. Nepatřilo k mým oblíbeným jídlům, ale tuším, že jsme ho doma mívali rozhodně jiné než ve školní jídelně. Tak jdeme do toho, abychom neztráceli čas.

Pražské lečo
Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychle a stručně. Lečo je zelenina smíchaná s vajíčky. A dá se k tomu něco přidat? Kouká na mě Pražská šunka, která není z Pražáků a není ani z Prahy, ale z průmyslové zóny Jirny, kde ji (asi) dělá firma LE & CO. To je silná nápověda, skoro návod k použití.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Pražské lečo
Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rychle a stručně. Lečo je zelenina smíchaná s vajíčky. A dá se k tomu něco přidat? Kouká na mě Pražská šunka, která není z Pražáků a není ani z Prahy, ale z průmyslové zóny Jirny, kde ji (asi) dělá firma LE & CO. To je silná nápověda, skoro návod k použití.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a nakrájenou šunku. Přidáme nakrájené papriky, na půlky nakrájená cherry rajčátka a zalijeme zeleninovým vývarem. (Zelenina sama o sobě pouští vodu a probublává, ale nějak mi přišlo, že by to chtělo něčím podpořit pro dušení, tak přišel zeleninový vývar vhod.)
    Osmahneme zeleninu
  2. Přidáme sůl a koření, dobře promícháme.
    Sůl, pepř, tymián
  3. Zakryjeme a necháme asi 20 minut dusit. V polovině dušení přidáme rajčatové pyré.
    Zakryté dusíme
  4. Vejce rozšleháme vidličkou, vmícháme do leča a prohřejeme. Opepříme. Vmícháme nasekanou petrželku.
    Zalijeme vejcem
  5. Podáváme s dalamánkem nebo vekou.
    Servírujeme s dalamánkem