Špekové knedlíky | Optimální řešení

Postupů je samozřejmě vícero, tak co s tím? Přidat ještě další! A když hledáte, zjistíte, že je v tom pěkný guláš. Jo, ke guláši jsem špekové knedlíky protřeboval. Takže se to propojilo.

Špekové knedlíky | Optimální řešení
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestli vám někdo bude tvrdit, že tyhle knedlíky máte uvařené za 8 minut, asi je kouzelník. Já je vařil tak jako normálně se knedlíky vaří v osolené vodě. Až vyplavou. A vyplavou za dvacet minut. Někdy v receptech brambory zcela chybějí, jsou tam jiné ingredience, třeba krupice, což samozřejmě ovlivní trochu chuť. Ale postup bývá podobný. Jen, pokud volíte brambory, potřebujete ještě čas na jejich uvaření (tak do 30 minut) a vychladnutí.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut
Špekové knedlíky | Optimální řešení
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jestli vám někdo bude tvrdit, že tyhle knedlíky máte uvařené za 8 minut, asi je kouzelník. Já je vařil tak jako normálně se knedlíky vaří v osolené vodě. Až vyplavou. A vyplavou za dvacet minut. Někdy v receptech brambory zcela chybějí, jsou tam jiné ingredience, třeba krupice, což samozřejmě ovlivní trochu chuť. Ale postup bývá podobný. Jen, pokud volíte brambory, potřebujete ještě čas na jejich uvaření (tak do 30 minut) a vychladnutí.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme rohlíky i slaninu na kostičky.
    Nakrájíme rohlíky i slaninu
  2. Osmahneme slaninu na troše oleje.
  3. Ke slanině přidáme nakrájené rohlíky a je také opečeme.
    Osmahneme rohlíky
  4. Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme.
    Nastrouháme brambory
  5. Nastrouhané brambory dáme do mísy.
    Nastrouhané brambory
  6. Přidáme mouku, vejce, osolíme a přidáme muškový květ.
    Přidáme další ingredience
  7. Přilijeme mléko. Vše pořádně promícháme. Nejlépe rukama. Pokud se vám konzistence hmoty zdá příliš řídká, přisypeme ještě mouku. Tady krok vyfocený chybí, potřebuji obě ruce na hnětení. Stejné je to i s vytvořením knedlíků. Ale to si dovedete představit.
    Přilijeme mléko
  8. Z hmoty vytvoříme knedlík. Nejlépe se formuje namočenýma rukama. Aby se knedlíky při vaření nenalepily na sebe, koule ještě obalíme lehce v mouce.
    Uděláme koule
  9. Vaříme v osolené vodě dokud knedlíky nevyplavou na hladinu. Tady potřebovaly 20 minut.
    Vaříme
  10. Hotovo.
    Špekové knedlíky.
  11. Podáváme s kančím gulášem, třeba.
    Podáváme

Vídeňský bramborový salát | Lehký a bez majonézy

Před oslavami 100. výročí vyhlášení samostatné republiky to vypadá jako svatokrádež. Vídeňský salát ale za tu politiku nijak nemůže. Tak jako klasický bramborový salát nemůže za to, že slávu začal budovat v Rusku. Za původem bramborového salátu údajně stojí jistý francouzský kuchař, který ho proslavil právě v Rusku. Připravoval ho zde pro vybranou moskevskou smetánku. Ale nepočítejte mezi tuhle smetánku mužiky po roce 1917. První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal až v roce 1924. Salát tehdy sice ještě neobsahoval kořenovou zeleninu, ovšem velká porce majonézy v něm nechyběla. A ve vídeňském prostě chybí. A navíc, když k tomu přidáte přírodní vepřový řízek připravený po rakouském způsobu, tak máte valčík nad modrým Dunajem.

Vídeňský bramborový salát | Lehký a bez majonézy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, vaří ho u nás kdekdo (takže nemůžeme opominout Zdeňka Pohlreicha). A není divu. Vídeňáci ovšem připravují Kartoffelsalat, jako by byl jenom jeden jediný. Netuší? Tuší, ale připravují si vídeňský bramborový salát jako by se nechumelilo. Jo, jsou v pohodě. V rakouském receptu chybí vejce. Ale jsou i recepty s vejcem. Tak si vyberte. Je to vždycky jako ruská ruleta. Já si k tomu přidal ještě hrášek. Prostě zkuste co vás napadne.
Porce Doba přípravy
2 osoby 45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 45 minut
Vídeňský bramborový salát | Lehký a bez majonézy
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jo, vaří ho u nás kdekdo (takže nemůžeme opominout Zdeňka Pohlreicha). A není divu. Vídeňáci ovšem připravují Kartoffelsalat, jako by byl jenom jeden jediný. Netuší? Tuší, ale připravují si vídeňský bramborový salát jako by se nechumelilo. Jo, jsou v pohodě. V rakouském receptu chybí vejce. Ale jsou i recepty s vejcem. Tak si vyberte. Je to vždycky jako ruská ruleta. Já si k tomu přidal ještě hrášek. Prostě zkuste co vás napadne.
Porce Doba přípravy
2 osoby 45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce, mělo by jim stačit tak 30 minut. Nakrájíme červenou cibuli nadrobno, stejně tak okurky a pokrájíme brambory. Vejce uvaříme natvrdo. A pak už to půjde ráz na ráz. Takže ona příprava 45 minut sedí. Ostatně, když se vaří brambory, můžete si ledacos nachystat, ale stejně jsem potřeboval těch 15 minut navíc. Asi jsem pomalý kuchař. Vadí? Zkuste to rychleji podle sebe.
    Brambory
  2. Vejce pokrájíme.
    Vejce
  3. Brambory s vejci smícháme.
    Smícháme
  4. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájené okurky, pak zalijeme trochou vývaru.
    Vývar
  5. Přilijeme trochu octa.
    Ocet
  6. Opepříme podle chuti.
    Opepříme
  7. Přidáme hrášek.
    Přidáme hrášek
  8. Osolíme podle chuti.
    Osolíme
  9. Jemně pak salát promícháme.
    Promícháme
  10. A je hotovo.
    Hotový salát

Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě

Zase jsem se do toho zamotal. Pokouším se ochočit si listové těsto. Ono to zase není nic těžkého, ale přece jenom záleží čím těsto naplníte. Už tady máme párkovou roládu a nebo kklobásovou rolku. A tentokrát jedeme na trh s mletým masem.

Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Náplň se pododá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Náplň se pododá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájem žampiony a cibuli najemno.
    Nakrájem žampiony
  2. Nakrájíme jarní cibulku. Bílou část i nať.
    Nakrájíme
  3. Na rozpuštěném másle restujeme napřed cibulku, aby změkla. Dejte jí tak 10 minut při mírnější teplotě. Cibule nemá zhnědnout, takže si plotnu nerozpalte jako raketový motor.
    Restujeme
  4. Přidáme houby a restujeme asi tak 5 až 8 minut.
    Restujeme houby
  5. Dobře při restování promícháme.
    Promícháme
  6. Přidáme granulovaný česnek. Můžete samozřejmě použít klasický česnek, stroužků si nasekejte podle chuti. Po dokončení odstavte a nechte vychladnout.
    Přidáme česnek
  7. Smícháme mezitím mleté maso a strouhanku.
    Smícháme
  8. Přidáme vejce, osolíme a opepříme.
    Přidáme vejce
  9. Přidáme zeleninovou směs.
    Přidáme zeleninovou směs
  10. Přidáme strouhaný sýr.
    Přidáme strouhaný sýr
  11. Prohněteme, nejlépe rukama. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  12. Listové těsto rozdělíme na polovinu a každou poklademe plátky anglické slaniny.
    Rozložíme těsto
  13. Na plátky slaniny poklademe masovou směs. Těsto pak zabalíme do válečku. Spoj těsta stlačíme a konce válečků také, aby nám hmota nevytekla.
    Přidáme směs
  14. Rozšleháme vejce.
    Rozšleháme vejce
  15. Roládu potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C a pečeme asi 20 minut.
    Potřeme roládu
  16. Vyjmeme z trouby a ještě jednou potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.
    Znovu potřeme
  17. Vrátíme zpět dotrouby a necháme ještě asi 10 minut péct.
    Pečeme
  18. Hotovo.
    Hotov
  19. Roládu nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme
  20. Podáváme s kečupem a okurkou, můžete si přidat oblbíbený dip podle chuti.
    Podáváme
  21. Dobrou chuť.
    Dobrou chuť.
Tip:

Tuhle roládu si můžete připravit jako večeři, ale stejně tak jako svačinu (polooběd do práce) nebo jako jídlo na piknik.

Švestkový koláč | Když už, tak už

Na pečení tu mám receptů dost poskrovnu. No, to je eufemistické vyjádření prakticky počtu nula. Ale protože mi do oka cinkly švestky, rozhodl jsem se zcela impulsivně ten dloužek nějak splatit. Bude to jako když se greenhorn vypraví na Divoký západ. Bude to souboj bez pěstí, ale jistě napínavý. „Ty pečeš?“ ptali se mě v práci překvapeně. No tak jsem se musel pochlubit. Co člověk pro ješitnost neudělá?! Ale, kde. Jenom mi dělá radost připravit dobré věci. A to i na stůl.

Švestkový koláč | Když už, tak už
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete na to jít se strojem, ale dá se to zvládnout i ručně. Každopádně celé dobrodružství dobře dopadlo, soudě podle reakcí chuťových pohárků mých kolegyň. Koláč není suchý a pokud máte ještě málo cukru, můžete si ho posypat moučkovým cukrem. Nebo přidat třeba smetanu. Jak libo.
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Švestkový koláč | Když už, tak už
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Můžete na to jít se strojem, ale dá se to zvládnout i ručně. Každopádně celé dobrodružství dobře dopadlo, soudě podle reakcí chuťových pohárků mých kolegyň. Koláč není suchý a pokud máte ještě málo cukru, můžete si ho posypat moučkovým cukrem. Nebo přidat třeba smetanu. Jak libo.
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Cukr nasypeme do mísy.
    Cukr
  2. Přidáme samokypřící mouku.
    Mouka
  3. A ještě kypřící prášek.
    Kypřící prášek
  4. A ještě vanilinový cukr, pouze 1 sáček, tedy 20 g. Druhý si nechte na závěr na posyp.
    Vanilínový cukr
  5. Přilijeme přepuštěné máslo. Promícháme.
    Máslo
  6. Přidáme vejce. (Pokud hledáte fotku, ve zbrklosti jsem ji nepořídil. Ale určitě si vejce ve směsi mouky a cukru dovedete představit.)
  7. Přilijeme oražené mléko.
    Mléko
  8. Promícháme důkladně. Ručně nebo strojně.
    Promícháme důkladně. Ručně nebo strojně.
  9. Pečící formu vyložíme pečicím papírem. Aby se dobře formoval, stačí papír namočit do vlažné vody a zmuchlat. Pak rozprostřeme do formy.
    Pečicí papír
  10. Nalijeme těsto do formy. Roztřeme, stěrkou uhladíme povrch.
    Nalijeme těsto
  11. Švestky rozkrojíme na poloviny, vypeckujeme a poklademe na povrch těsta.
    Švestky
  12. Posypeme druhým sáčkem vanilínového cukru.
    Vanilínový cukr
  13. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 50 až 55 minut.
    Posypáno
  14. Pečeme
  15. Hotovo.
    Hotovo
  16. Dobrou chuť.
    Podáváme

Párková roláda | Zkouška, která vyšla

Záměr byl původně trochu jiný, vlastně párky zapečené v těstíčku. Ale když jsem si všechno rozbalil, bylo evidentní, že na věc musím jinak. Tak vznikla neplánovaně roláda. Proč by to nemohlo být tak?

Párková roláda | Zkouška, která vyšla
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste tuhle roládu, pochutnáte si. Je to takový multipárek v rohlíku.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Párková roláda | Zkouška, která vyšla
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste tuhle roládu, pochutnáte si. Je to takový multipárek v rohlíku.
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno potřebné. Ano, na fotce chybí vajíčko, ale to si jistě dokážete představit.
    Připravíme si
  2. Rozložíme plát těsta, který pokryjeme plátky šunky. Na šunku rozmístíme párky.
    Rozložíme
  3. Potřeme párky hořčicí a poklademe plátky chedaru.
    Přidáme sýr
  4. Opatrně zabalíme do rolády. Konec těsta jemně vmáčneme do vrstvy rolády.
    Zabalíme
  5. Vejce rozšleháme a potřeme jím roládu.
    Potřeme vejcem
  6. Roláda připravená
  7. Dáme do trouby předehřáté na 220 až 250 °C. Pečeme asi 10 minut.
    Pečeme
  8. Ještě jednou potřeme vejcem roládu, kterou pak vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 20 minut.
    Znovu potřeme
  9. Roládu necháme pak chvilku odpočinout.
    Necháme odpočinout
  10. Nakrájíme na plátky.
    Řez prozradí obsah rolády
  11. Podáváme třeba s kečupem.
    Podáváme

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma

Už tu máme podobné kousky dovádění s makrelou.Třeba retro nebo rybářský experiment či s paprikou a rajčaty.

Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
45 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce a po mírném vychladnutí oloupeme. Stačí tak 20 minut, je to započítáno v čase na přípravu.
    Uvaříme brambory
  2. Nachystáme si všechno, co potřebujeme. Z makrely pak vybereme maso.
    Připravíme
  3. Zapékací misky vymažeme máslem. Na dno poklademe na plátky nakrájené brambory.
    Vymažeme misky
  4. Poklademe vrstvou na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Poklademe cibuli
  5. Přidáme vrstvu makrely.
    Přidáme maso makrely
  6. Opepříme.
  7. Překryjeme další vrstvou brambor. Navrch položíme kousek másla a dáme do trouby předeřáté na 220 °C. Teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 25 minut nebo dokud brambory nezačnou zlátnout. Mám rád, když mají brambory tu zlatavou kůrčičku. Ona změkne v momentě, kdy uděláte další krok. Ale chuťově to tam zůstane.
    Přidáme brambory
  8. Mezitím rozmícháme zakysanou smetanu s vejci a trochou mléka.
    Smetana s vejci
  9. Dobře prošleháme.
    Rozmícháme
  10. Opepříme a osolíme.
    Přidáme pepř
  11. Zalijeme smetanou brambory s makrelou.
  12. Dáme zpět do trouby a pečeme 15 minut.
  13. Hotovo.
    Zapečeme
  14. Podáváme. Třeba s pikantním okurkovým salátem.
    Podáváme

Klobásové rolky | Pro kluky i holky

Už jsem se na tyhle rolky chystal delší čas, ale pořád mi do toho lezly jiné recepty. Nejde o žádný párek v rohlíku, aby bylo jasno.

Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Klobásové rolky | Pro kluky i holky
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme. Cibuli nakrájíme najemno, stejně tak i celerový stonek.
    Nakrájíme zeleninu
  2. Rozehřejem olej na pánvi a orestujeme cibuli, celer a česnek. Tak asi 2 minuty.
    Restujeme
  3. Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Vaříme tak ještě 3 až 5 minut. Necháme vychladnout.
    Přidáme slaninu
  4. Připravíme si masovou klobásu.
    Masová klobása
  5. Vymačkáme masovou směs.
    Vymačkáme
  6. Přidáme k masu chladnoucí směs z pánve, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme.
    Přidáme
  7. Prohněteme, nejlépe rukou. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  8. Položíme část směsi na plát listového těsta.
    Položíme
  9. Zabalíme směs do těsta, vytvoříme válečky. Položíme na plech s pečicím papírem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C.
    Zabalíme
  10. Pečeme asi 20 minut a pak ještě jednou potřeme vajíčkem. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme ještě tak 10 minut.
    Potřeme
  11. Hotovo.
    Hotovo
  12. Podáváme s omáčkou nebo dipem.
    Podáváme s omáčku nebo dipem.
Tip:

Stejně jako masovou klobásu můžeme využít mleté maso, bílou klobásu (ne tu vinnou, která je příliš jemná). Možná by se daly nasadit i taliány, ale to už je jenom úvaha, nemám vyzkoušeno.

Zapečená kolínka

Takové obyčejné jídlo, vlastně se dělává, když už nevíte co by a dům dává. Pamatuju si to z dětsví. Takže tu máme uzenou krkovici a to se přímo žádá povolat kolínka a zapékat. Recept vznikl v sérii, ze které je také uzená polévka.

Zapečená kolínka
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zapékaná kolínka nesolím. Už je soli dost v mase, kolínka jsou vařená se solí, to by mohlo stačit. Ostatně, když je třeba soli, dá se jídlo přisolit i připepřit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Zapečená kolínka
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zapékaná kolínka nesolím. Už je soli dost v mase, kolínka jsou vařená se solí, to by mohlo stačit. Ostatně, když je třeba soli, dá se jídlo přisolit i připepřit.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kolínka uvaříme v osolené vodě.
  2. Bílou cibuli nakrájíme na měsíčky. Maso pokrájíme na kostičky.
    Připravíme si
  3. Položíme cibuli na dno zapékacích misek. Přidáme trochu masa.
    Položíme cibuli
  4. Pokryjeme vrstvou kolínek.
    Přidáme vrstvu vařených kolínek
  5. Přidáme bílou cibuli a kukuřici.
    Přidáme kukuřici
  6. Pak ještě položíme vrstvu masa.
    Vrstva masa
  7. Dáme do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi tak 20 minut nebo dokud kolínka nedostanou zlatavější barvu.
  8. Přelijeme smetanou s rozmíchaným vajíčkem a trochou pepře. A dáme znovu do trouby. Pečeme tak asi 15 minut.
    Přelijeme
  9. Hotovo.
  10. Podáváme s okurkovým salátem.
    Podáváme s okurkovým salátem

Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa

Byla to náhoda, že jsem natrefil na fazolky. A řekl jsem si, že se budou hodit. Hodily se hned večer. Pokud mě podezříváte z toho, že jsem masožravec, nebudu to vyvracet. Ale co zkusit něco tak trochu vegetariánského? Vegetariánům na tom receptu asi bude něco vadit, ale to je jejich věc. Ostatně, aby nedošlo k soudním sporům, tenhle recept neprohlašuji za vegetariánský. Jenom tvrdím, že jedeme tentokrát bez masa. I to se má zkusit. Myslím, že takových receptů je spousta. Víc pokušitelů chutí, nic z toho nevyvozuji.

Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Přivedeme k varu vodu a do ní vložíme vejce.
    Vejce
  2. Vejce vaříme 4 až 5 minut, pak hned dáme do studené vody (hodně studené, třeba i s ledem) a necháme minimálně 10 minut chladit. Pro efekt tekoucího žloutku vařte spíše jen 4 minuty.
    Vaříme vejece
  3. Do osolené vařící vody dáme fazolové lusky, které předtím zbavíme špiček i konců se stopkou.
    Lusky
  4. Vaříme do měkka. Tak asi 20 až 25 minut.
    Vaříme
  5. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Teplotu zmírníme a restujeme zvolna asi 10 minut.
    Osmahneme cibulku
  6. Přidáme mouku.
    Přidáme mouku
  7. Vytvoříme jíšku.
    Vytvoříme jíšku
  8. Jíšku rozředíme vodou z vařených fazolek. Tak 4 až 5 naběraček.
    Zalijeme
  9. Provaříme, tak 5 minut.
    Provaříme
  10. Přidáme cukr.
    Přidáme cukr
  11. Přidáme ocet.
    Přidáme ocet
  12. Přidáme vařené fazolky.
    Přidáme fazolky
  13. Promícháme.
    Promícháme
  14. Osolíme a opepříme. Promícháme a na vypnutém vařiči necháme ještě chvíli dojít.
    Osolíme a opepříme
  15. Podáváme s vejcem.
    Podáváme s vejcem

Zapečená makrela s bramborem a olivami | Rybářský experiment

Proč zrovna rybářský experiment? Jen nápad, jak odlehčit situaci. Asi to není potřeba, jsme v pohodě. Ulovil jsem pěknou uzenou makrelu, na to nepotřebujete sítě ani podběrák. Tak taková nadsázka. Situace není nijak obtížná, říkám tomu snadná záležitost.

Zapečená makrela s bramborem a olivami | Rybářský experiment
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Použil jsem vařené brambory, takže k přípravě ještě připočtěte asi 20 až 30 minut. A je dobré mít vyšší pekáček, jinak budete bojovat s prostorem jako já a málem se vám tam všechno nevejde. Nejde o to, že ingredience skládáte po vrstvách, ale ještě musí zůstat prostor na zálivku s vejcem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Zapečená makrela s bramborem a olivami | Rybářský experiment
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Použil jsem vařené brambory, takže k přípravě ještě připočtěte asi 20 až 30 minut. A je dobré mít vyšší pekáček, jinak budete bojovat s prostorem jako já a málem se vám tam všechno nevejde. Nejde o to, že ingredience skládáte po vrstvách, ale ještě musí zůstat prostor na zálivku s vejcem.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme si
  2. Misku vymažeme máslem.
    Vymažeme máslem
  3. Rozložíme na dno na kolečka nakrájenou cibuli a poklademe bramaborami.
    První vrstva
  4. Další vrstvou je maso z makrely. Osolíme a opepříme. Přidáme další vrstvu cibule a nakrájenou pálivou papriku.
    Druhá vrstva
  5. Položíme třetí vrstvu – brambory. Přidáme ještě olivy.
  6. Zapékáme asi 20 minut při teplotě asi 190 °C.
    Dáme péct
  7. Rozmícháme vejce se smetanou a rozdrobíme nivu, kterou zamícháme do smetany s vejcem.
    Rozmícháme vejce
  8. Zalijeme smetanou brambory s makrelou.
    Zalijeme
  9. Nevadí, když se niva zcela nerozšlehá a zůstane na povrchu. Dáme zapéct asi na 15 minut.
    Dáme zapéct
  10. Hotovo.
    Hotovo
  11. Takto to vypadá
  12. Podáváme s olivami, rajčátky a kyselou okurkou.
    Podáváme

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes

Keftedes jsou masové kuličky z jehněčího. Oblíbené v Řecku. Ale protože maso je maso, použijeme mix hovězího a vepřového. Je nám to bližší, skopovému se v těchto končinách moc neholduje. Takže jen taková inspirace a vzpomínka na příjemnou dovolenou v příjemné zemi s příjemnými lidmi. Podobně děláme z mletého masa kuličky i koule, čevabčiči a nakonec i sekanou. Takže jsem neobjevil Ameriku, jenom zkouším a dělám si chutě.

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Housku nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme mlékem a necháme housku nasát mlékem.
    Nakrájíme housku
  2. Nakrájíme cibuli najemno. Nasekáme česnek.
    Nakrájíme cibuli
  3. Do mletého masa přidáme kořenící směs.
    Přidáme koření
  4. Přidáme vejce a cibuli s česnekem.
    Přidáme cibuli
  5. Promícháme, nejlépe rukou dobře prohněteme.
    Promícháme
  6. Vmícháme nakrájený (nadrobno) měkký salám.
    Vmícháme salám
  7. Vytvoříme prsty, které postupně obalujeme v hladké mouce.
    Vytvoříme prsty
  8. Smažíme v dostatečně silné vrstvě oleje. Spíše na středním ohni než, abychom z prstů měli brikety.
    Smažíme
  9. Podle velikosti prstů smažíme tak 10 minut z každé strany.
    Z obou stran
  10. Prsty odkládáme na papírovou utěrku, aby přebytečný tuk odkapal.
    Okapeme
  11. Podáváme s oblíbeným dipem a hranolky.
    Podáváme
  12. Podáváme

Americká snídaně | Aspoň tomu tak říkám

Zahlédl jsem ji ve filmu Kramerová vs. Kramer s Meryl Streep a Dustinem Hoffmanem. To je ten film, kde matka opustí svého syna a pak o něj bojuje, aby se ho nakonec vzdala. Děj můžu vykecat, protože film je z roku 1979, takže žádné tajemství. A v tom filmu se ráno velký a malý chlap v naprosté souhře pokoušejí o snídani. Tenhle recept není kopií z filmu, je to něco jako improvizace. V hlavní roli světlý toastový chléb a vajíčka.

Americká snídaně | Aspoň tomu tak říkám
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduché jako facka, když si chcete udělat něco neklasického a dobrého. Snídaně je základ dne, no, já to někdy dost odbývám, ale proč si to občas nezkusit užít?
Americká snídaně | Aspoň tomu tak říkám
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jednoduché jako facka, když si chcete udělat něco neklasického a dobrého. Snídaně je základ dne, no, já to někdy dost odbývám, ale proč si to občas nezkusit užít?
Potřebujete:
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. Je to otázka pár minut. Stačí rozbalit chléb a rozklepnout vajíčka.
    Vejce
  2. Opepříme a osolíme.
    Opepříme
  3. Prošleháme dobře vidličkou.
    Prošleháme
  4. Plátek chleba namočíme ve vajíčku, pěkně z obou stran.
    Obalíme
  5. Opečeme na rozpuštěném másle, decentně.
    Opečeme
  6. Toast překryjeme plátkem šunky a sýra.
    Šunka a sýr
  7. Navrch dáme plátek rajčete. Když přidáte list salátu, bude to barevnější.
    Přidáme rajče
  8. Dobrou chuť.
    Dobrou chuť

Huspenina neboli sulc | Opravdu domácí

Poňoukalo mě to už dost dlouho. Zdá se to jednoduché a ono to jednoduché také je. Jen je s tím dost crcání, ale proč se do toho nepustit jenom kvůli tomu? Jestli vás napadne, že je to aspik, tak jste skoro u cíle. Ale aspik je to průhledné. Huspenina neboli sulc je víc. Pokud byste hledali ve slovníku pro případ nějaké anglické inspirace, hledejte jellied meat nebo meat jelly. A narazíte na recepty středoevropské až východnější. Zkouška jen tak od oka moc nedopadla. Tak znova a líp. Jednoduše uvaříme, nasekáme, zalijeme a necháme vychladnout. Jo, teď jsem za chytrýho.

Huspenina neboli sulc | Opravdu domácí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Suroviny si můžete složit podle nabídky u řezníka. V balíčku, kterou mi nabídl market byla polovina kolene, stočené vepřové kůže a rozdělená vepřová nožička. Tak jsem si přikoupil ještě dvě nožičky. Je dobré požádat obsluhu, aby vám nožičky alespň přepůlili. Jinak se budete potýkat s tím, jak je dostat do hrce. Poradil jsem si s vydatnější masitostí, koupil si v uzenářství takzvané skládané šunkové koleno. Ono toho z nožiček moc neoberete, nevím, jak vy, ale mě to nelákalo. Něco masa dalo koleno, ale s tím bych asi sotva vystačil. Mrkev vařte zvlášť, času je k tomu dost.
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Huspenina neboli sulc | Opravdu domácí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Suroviny si můžete složit podle nabídky u řezníka. V balíčku, kterou mi nabídl market byla polovina kolene, stočené vepřové kůže a rozdělená vepřová nožička. Tak jsem si přikoupil ještě dvě nožičky. Je dobré požádat obsluhu, aby vám nožičky alespň přepůlili. Jinak se budete potýkat s tím, jak je dostat do hrce. Poradil jsem si s vydatnější masitostí, koupil si v uzenářství takzvané skládané šunkové koleno. Ono toho z nožiček moc neoberete, nevím, jak vy, ale mě to nelákalo. Něco masa dalo koleno, ale s tím bych asi sotva vystačil. Mrkev vařte zvlášť, času je k tomu dost.
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
180 minut + chlazení
Potřebujete: