Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty

Nová trouba, kterou jsem si musel objednat v Německu, protože taková, kterou potřebuji se u nás neprodává. Teď už to není problém, objednáte po síti, zaplatíte po síti a ocitnete se v síti doručovací služby. Pochlubil jsem se kolegyním, že budu mít novou troubu a protože Pavla přinesla ten den buchty, kasal jsem se, že přinesu také buchty. V životě jsem je nedělal! Troubu ti troubové z UPS nebyli schopni doručit, jak měli (tři dny jela z Německa a pět dní trčela v Praze a bloudila), ale se zpožděním nakonec stojí v kuchyni. A čeká. Nalistoval jsem si tedy pomoc. Na síti.Aoetit mi nabídl Nejlepší kynuté buchty, docela obšírná rozprava. A pak mi oko zavadilo o Kluky v akci, kteří vaří v České televizi. Jejich České buchty mě přitáhly, hned v první větě je zmínka, že buchty dělali poprvé. Tak jsme na tom stejně. Jen v tom receptu kluků je docela zmatek a přitom, tvrdí, že když máte dobrý recept, podaří se.

Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vydávám se vstříc stejné výzvě. To, že jsou buchty tady je důkaz, že se povedlo.
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vydávám se vstříc stejné výzvě. To, že jsou buchty tady je důkaz, že se povedlo.
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Potřebujete:
Základní recept
Tvarohová náplň
Povidlová náplň
Jednotky: Porce:
Jak na to:
  1. V mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, stačí tak 10 minut.
    droždí
  2. K vyběhlému kvásku přidáme zbytek vlažného mléka.
    mléko
  3. Přidáme rozpuštěné máslo.
    máslo
  4. Přidáme vejce a žloutek, zbytek cukru a vanilkový cukr.
    vejce
  5. Osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
  6. Poprášíme moukou.
    zaprášíme
  7. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Alespoň hodinu. Během kynutí tak dvakrát promísíme.
    zakryjeme
  8. Vykynuté těst
  9. Z těsta vytvoříme válec na pomoučněném vále.
  10. Nakrájíme příčně na dílky.
    Nakrájíme
  11. Z každého dílku vytvoříme placičku. Doprostřed vložíme náplň a těsto pak spojíme, aby náplň byla uvnitř.
    Buchty
  12. Dáme na plech těsně vedle sebe. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily. Potřeme máslem i vršek naskládaných buchet a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.
    Placička
  13. V polovině pečení ještě potřeme máslem. Pečeme dozlatova.
  14. Opatrně rozebítáme z plechu. Posypeme cukrem moučkou.
    Upečeno
  15. A můžeme podávat.
    Posypeme moučkovým cukrem
Tvarohová náplň
  1. Tvaroh smícháme s rozinkami.
    Tvaroh
  2. Přidáme oba cukry podle chuti.
    Cukr
  3. Přidáme citronovou šťávu a kůru. A stejně maličko zastříkneme rumem.
    Zakápneme citronem
Povidlová náplň
  1. Povidla dochutíme rumem.
    Rum
  2. Smícháme se skořicí.
    Skořice
  3. Máme připravené obě náplně.
    Obě náplně

Masové kuličky | Skoro jako z IKEA, ale ne tak docela

Köttbullar jsou masové kuličky, která vám servírují v prodejnách IKEA. Tak si uděláme variantu, proč ne? Kuličky? Přitom někdy jde jenom o tvar. Když by jste masové těsto, které děláte na karbanátky ušulali do kuliček, tak budete relativně blízko. Nějaký rozdíl zde ale přeci být musí, takže jaké ingredience třeba používá švédská gastronomická hvězda, dříve herec Per Morberg? Pera neznám, ale z jeho receptu si udělám základnu. Pak pojedu po svém. Per má k dispozici vepřové a hovězí, já jenom hovězí. Už tady se lišíme.

Masové kuličky | Skoro jako z IKEA
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Masové kuličky | Skoro jako z IKEA
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibuli rozpůlíme a jednu polovinu nakrájíme nadrobno, druhou na trochu větší kousky. Pokud se vám to nepovede, radši obě půlky krájete nadrobno, pak by to dělalo paseku. Polovinu cibule osmahneme na másle.
    Osmahneme
  2. Necháme osmahnutou cibuli mírně vychladout a přidáme k mletému masu. Přidáme i surovou cibuli.
    Přidáme k masu
  3. Přidáme vejce, sůl a koření.
    Přidáme vejce
  4. Přidáme ke směsi trochu smetany na šlehání. Pokud se vám zdálo, že bude směs řídká, zjistíte, že smetana ji docela slušně zahustí. Rozhodně zapomeňte na strouhanku.
    Trochu smetany
  5. Vytvoříme masovou směs a necháme chvilku odpočinou v chladu.
    směs
  6. Rukama namočenýma ve vodě pak vytvoříme kuličky. Dáme do chladu tak na 15 minut.
    kuličky
  7. Kuličky opečeme na másle. Při opékání pohybujeme s pánví, aby se opekly ze všech stran.
    Osmahneme
  8. Pozor jen, abyste nemávali pánví příliš a máslo nestříkalo. Až budete kuličky dávat stranou, nechte v pánvi výpek. Budete ho potřebovat.
    Opečeno
  9. Hotové kuličky dáme stranou.
    Dáme stranou
  10. Do trochy vývaru rozmícháme hladkou mouku. Tak 1 lžičku.
    mouka
  11. Do pánve s výpekem nalijeme vývar. Dobře promícháme.
    výpek
  12. Přidáme vývar s moukou a promícháme. Chvilku povaříme.
    přidáme jíšku
  13. Přidáme smetanu a promícháme.
    přidáme smetanu
  14. Hotová omáčka.
    omáčka
  15. Kuličky podáváme s omáčkou a dalamánkem.
    Podáváme

Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem

Neopakuji se, mírně se jen vracím k tématu rolád, masových rolád, aby bylo jasné. Cukrářské mi nějak nejdou (a nemám k tomu ani odvahu). Takže už tu máme masovou roládupárkovou roládu. Teď pojedeme dál. A podávat můžete třeba se salátem z kysaného zelí.

Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Maso smícháme s vejci (2, jedno potřebujeme na potření), pepřem a solí. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Smícháme
  2. Přidáme strouhanku, podle uvážení, záleží na hustotě masové směsi.
    Přidáme strouhanku
  3. Prohněteme.
    Prohněteme
  4. Baby špenát dáme do pánve s rozpuštěným máslem.
    Špenát
  5. Krátce orestujeme. Tak 2 minuty.
    Špenát na másle
  6. Připravíme si další potřebné.
    Ingredience
  7. Rozbalíme těsto a poklademe na ně masovou směs.
    Rozprostřeme
  8. Rozprostřeme mortadellu na maso.
    Poklademe mortadellu
  9. Poklademe plátky chedaru.
    poklademe chedar
  10. Přidáme orestovaný špenát.
    Přidáme špenát
  11. Rozšlehaným vejcem potřeme okraje těsta, aby nám roláda držela lépe zabalená.
    Potřeme vejcem okraje
  12. Roládu zabalíme a pak celou potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C a necháme v troubě tak 25 až 30 minut. Podle toho, jak dozlatova se roláda upeče.
    Zabalíme
  13. Hotovo.
    Upečeno
  14. Ochutnejte.
    Ochutnejte
  15. Podáváme třeba se zelným salátem.
    Roláda
Tip:

Mortadella je mortadela. Takže nepropadejte pravopisné depresi. Je to druh jemného měkkého vepřového salámu, obsahujícího kostky vepřové slaniny a koření. Mortadela pochází z Itálie, kde je boloňská mortadela od roku 1998 chráněným zeměpisným označením na úrovni Evropské unie.

Vepřový řízek | Prostě klasika

Joj, to jsou mi věci, Už tady máme přírodní vepřový řízek, teď se pustím na tenký led. Protože řízek přece umí každý, to dá rozum. O tom z mletého masa snad v tomto případě se netřeba zmiňovat. Šéfkuchař Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu připravuje řízek z krkovičky. Já mám klasickou kýtu. A ve videu, které jsem shlédl, Zdeněk říká: „Vy si to udělejte, z čeho chcete.“ Tak jo! A jako příloha bude další klasika – bramborový salát.

Vepřový řízek | Prostě klasika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řízky a bramborový salát, to prostě nějak patří k sobě. Nebraňme jim. A pochutnejme si na obojím.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Vepřový řízek | Prostě klasika
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Řízky a bramborový salát, to prostě nějak patří k sobě. Nebraňme jim. A pochutnejme si na obojím.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Řízky jemně naklepeme.
    Naklepeme
  2. Naklepeme je na obou stranách. Nemlátíme do masa. Pokud nemáte kontrolu nad svým máchnutím, použitjte raději folii nebo mikroten, abyste maso místo narušení nezrušili.
    Klepeme
  3. Osolíme z obou stran.
    Osolíme
  4. Připravíme si suroviny na trojobal.
    Trojobal
  5. Postupně balíme v trojobalu – mouce, rozmíchaných vejcích a strouhance. Je dobré použít pinzetu, mouka se vám nenabalí na prsty.
    Obalíme v mouce
  6. Pořád má pinzeta práci.
    Obalíme ve vejcích
  7. Teď už přijdou na řadu ruce. Obalíme řízek ve strouhance a tu k masu rukou přitiskneme.
  8. Dáme do rozpáleného sádla.
    Dáme do rozpáleného sádla
  9. Opékáme na vyšší teplotě.
    Opékáme
  10. Osmažený řízek dáváme stranou na papírovou utěrku.
    Hotový
  11. ˇ5ízky na papírové utěrce se zbaví přebytečného tuku.
    Utěrka
  12. Řízek podáváme s bramborovým salátem.
    Podáváme