Kapustové placičky | Nápad z nouze, pouze, dost povedený

Tak mi zbyla půlka kapusty a bylo by dobré z ní udělat něco ke snědku. Škoda to jen tak nechat vniveč. Pustil jsem se do placiček, co také jiného? Přiznávám, že mi bylo líto i kapusty připravené k bůčku s medem, která zbyla trochu na pánvi. Dáme to dohromady, proč ne?!

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kapustu jenom chvíli podusíme a pak si vyrobíme těstíčko. Kdo připravoval bramborák, bude vědět. Tohle je trochu ostřejší záležitost, takže je dobré mít po ruce něco neutrálnějšího, třeba tomatové chutney.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Kapustu jenom chvíli podusíme a pak si vyrobíme těstíčko. Kdo připravoval bramborák, bude vědět. Tohle je trochu ostřejší záležitost, takže je dobré mít po ruce něco neutrálnějšího, třeba tomatové chutney.
Kapustové placičky | Nápad z nouze, pouze, dost povedený
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kapustu zbavíme košťálu a rozdělíme jednotlivé listy. Na oleji ji necháme chvilku restovat, osolíme a přidáme vývar. Zakryjeme a podusíme asi 8 až 10 minut. Necháme vychlanout a pak nakrájíme nebo nasekáme nadrobno. Pak přidáme najemno nakrájený česnek, sůl, pepř, kajenský pepř a majoránku. Vmícháme vejce a trochu vody. Vytvoříme hmotu, kterou budeme smažit.
    Směs kapusty
  2. Smažíme na lívanečníku, vždy dáme trochu oleje a na střední teplotě smažíme placičky.
    Usmažíme placičky
  3. Servírujeme s cibulovým chutney.
    Placky z kapusty
Tip:

K ostřejším placičkám zvolte nějaký neutrální dip nebo chutney, třeba tomatové.

Placičky z kysaného zelí, sýra a pikantních klobásek

Bramboráčky nebo placičky trochu jinačí? Zkusme to druhé. Na bramboráky z kysaného zelí a uzeného už tady recept mám. Takže je na čase jít kousek dál.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Proč byste nemohli zkusit třeba právě takovou snadnou večeři?
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Proč byste nemohli zkusit třeba právě takovou snadnou večeři?
Placičky z kysaného zelí, sýra a pikantních klobásek
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do mísy dáme hladkou mouku s trochou kypřícího prášku, vejce a podmáslí a vše promícháme do jednolité hmoty.
  2. Přidáme nastrouhaný sýr, kysané zelí nasekané na menší kousky, klobásku nakrájenou na drobné kousky, nasekanou petrželku a pažitku. Vše důkladně promícháme.
  3. Pečeme na troše oleje v lívanečníku nebo na pánvičce na středním ohni asi 6 minut, v polovině otočíme.
  4. Placičky posypeme drceným pepřem a podáváme s rajčatovým chutney.
    Servírujeme pepřem
Tip:

K placičkám si připtavte chutnou záležitost – tomatové chutney.

Masové koule se sezamem | Mleté maso v jiné podobě

Sezame, otevři se! Tohle mi utkvělo v hlavě, když míjím v regálu sezam, hned mi to naskočí. Ale sezam v kuchyni, to tu moc nemáme. Dá se koupit na pečivu, ale teď ho zapojíme do procesu. Sezame, otevři (se)!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Příprava je podobná, jako když chystáme třeba čevabčici, takže jsme vlastně doma. To umíme. Jen cibule je sladší a navíc je tu i mrkev. A samozřejmě sojová omáčka. A to podstatné – sezamová semínka. Jsou v mase i omáčce.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Příprava je podobná, jako když chystáme třeba čevabčici, takže jsme vlastně doma. To umíme. Jen cibule je sladší a navíc je tu i mrkev. A samozřejmě sojová omáčka. A to podstatné – sezamová semínka. Jsou v mase i omáčce.
Masové koule se sezamem | Mleté maso v jiné podobě
Potřebujete:
Masové koule
Sezamovo-sojová omáčka
Smažení
Jednotky:
Jak na to:
  1. Všechno, co potřebujeme si připravíme.
    Příprava.
  2. Připravíme si omáčku: Smícháme sojovou omáčku s cukrem a 1/4 šálkem vody. Zahřejeme, aby se cukr rozpustil, měla by stačit 1 minuta.
  3. Nakrájíme nadrobno zeleninu a smícháme všechny ingredience na koule. Dobře propracujeme.
    Smícháme
  4. Pomocí lžíce si vytvoříme koule.
    Uděláme koule.
  5. Na oleji při střední teplotě opečeme koule ze všech stran, to trvá tak 10 minut, ale je dobré to hlídat.
    Pečeme koule
  6. Na suché pánvi si opražíme sezamová semínka.
    Sezam opražíme
  7. Část připravené omáčky si dáme stranou na závěr. Do zbylé části vmícháme opražená sezamová semínka. Promícháme a provaříme asi 2 minuty.
    Sezam v omáčce.
  8. Do pánve s opečnými koulemi k oleji přilijeme směs omáčky se sezamem. Necháme na mírném ohni vařit asi 8 minut. Připravíme si rýži.
    Pánev s koulemi.
  9. Podáváme s rýží, omůžeme zakápnout částí omáčky, kterou jsme si dali stranou. Do omáčky můžeme ještě přidat trochu výpeku z pánve a nechat přejít varem. Posypeme jarní cibulkou.
    Na stole.

Tuňákový salát s vajíčkem | Rychlovka na večeři nebo svačinu

Vymetám spíž, narazil jsem na tuňáka  v konzervě, ale je v tom jenom drť, která mi nepřipadá jako start k nějakému pokrmu. Bude to poživatelné, ale jinak NIC. Také u Franze Josepha vymetali sklady? Tuna steak in sunflower oil s vignetou „exclusive“ už mi nesmí do domu. Padesát gramů ničeho! Cpal bych to šéfům firmy do chřtánu, ale to mi nevyřeší problém rychlé večeře. Tak mě zachraňuje asijský obchod, kde sice hlídač hlasitě chrápe, ale mají Rio mare Tuna chunks in brine, už z nějakého testu vím, že tahle značka nekrade. Vysypalo se mi z plechovky 120 gramů kousků ryby. Hurá! Tak můžeme chystat večeři.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Je to jednoduchý a rychlý salát, nejvíc vás asi zdrží uvaření vajíček natvrdo, ale pak už to jde ráz na ráz.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 6 minut
Je to jednoduchý a rychlý salát, nejvíc vás asi zdrží uvaření vajíček natvrdo, ale pak už to jde ráz na ráz.
Tuňákový salát s vajíčkem | Rychlovka na večeři nebo svačinu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Všechno si připravíme.
    Co si připravit.
  2. Nakrájíme ředkvičky na osminky, řapíkatý celer na jemné kousky. Přidáme do kousků tuňáka. Osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Dobře promícháme a necháme chvíli odležet v chladu.
    Nakrájíme.
  3. Servírujeme s chlebem dalamánkového typu, nebo...
    Tuňák
  4. ...na chlebu dalamánkového typu.
    Podáváme s chlebem.
  5. Variantou je salát, do kterého můžete přidat i najemno nakrájené půlměsíčky červené cibule.
    S červenou cibulí.