Kuličky z mletého masa, to známe, jedno z lákadel na nákup v IKEA jsou také švédské kuličky, ale co třeba zkusit něco trochu jiného? Kouká se na nás tuňáková konzerva a vedle pak krájená rajčata. To se přece dá smíchat.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Tuňákové kuličky jsou jemné a v tomatové omáčce skvěle chutnají.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Tuňákové kuličky jsou jemné a v tomatové omáčce skvěle chutnají.
Smícháme scezené kousky tuňáka se strouhankou, vejcem, pepřem, solí a pažitkou. Přidáme nasekaný česnek. Z hmoty vytvoříme kuličky tak asi velikosti golfového míčku. Pokud se hmota drobí, přidejte trochu vody. Výsledkem je kompaktní hmota.
Lžíci oleje rozehřejeme a na pánvi opečeme tuňákové kuličky. Tak si 5 až 8 minut. Osmažené kuličky dáme stranou na papírovou kuchyňskou utěrku.
Špagety uvaříme podle návodu. Mezitím na pánev, kde jsme smažili kuličky, dáme nasekaná rajčata a mírně povaříme. Přidáme asi lžíci vody ze špaget, promícháme a ještě trochu povaříme, aby se vytvořila omáčka.
Kuličky vrátíme na pánev a prohřejeme v omáčce 5 minut.
Špagety scedíme a rozložíme na talíř, přes špagety dáme omáčku s tuňákovými kuličkami a posypeme nasekanou pažitkou.
Tip:
Pozor na některé tuňákové konzervy, některé obsahují místo kousků ryby jenom jakousi drť. Byť by nám to nemuselo v případě kuliček vadit, je rozhodně lepší mít místo rybího bláta kousky ryb.
Pokud máte konzervu tuňáka v oleji, nikoliv ve vlastní štávě, slijte olej. Štávu tuňáka ovšem můžete použít při tvoření hmoty na kuličky, má příchuť ryby, voda na ředění také stačí.
Když už nevím coby, nejdu (kupodivu) do OBI, ale pátrám jak připravit něco originálního nebo aspoň originálnějšího a chutného. Někde stačí impuls, třeba v podobě pěkných špekáčků u řezníka. Jsou ručně vázané. To nám k chuti asi moc nenapoví, ale aspoň víme, že u výroby musel být řezník. Nebo se mu říká uzenář?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Klasika v téhle zemi. Vaří se obvykle spolu s bramborami, v kotlíku při kempování, leckdy jako nouzové řešení večeře. A nemá ve světě moc konkurentů. Nicméně jsem narazil na guláš z klobásy a choriza. To, co mě přímo chytlo bylo, že je jako příloha doporučená rýže. Takže zapomeňte na chleba (je možný), knedlík (také možný) a zkuste rýži.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Klasika v téhle zemi. Vaří se obvykle spolu s bramborami, v kotlíku při kempování, leckdy jako nouzové řešení večeře. A nemá ve světě moc konkurentů. Nicméně jsem narazil na guláš z klobásy a choriza. To, co mě přímo chytlo bylo, že je jako příloha doporučená rýže. Takže zapomeňte na chleba (je možný), knedlík (také možný) a zkuste rýži.
Špekáčkový guláš s rýží | Překvapení, které funguje
Nakrájíme špekáčky i klobásku na kolečka, v kastrolku si rozehřejeme máslo a uzeniny na něm opečeme.
Mělo by stačit 5 až 7 minut. Napřed opékáme špekáčky, pak přidáme klobásku, které potřebuje na opečení méně času.
Opečené špekáčky a klobásu vyjmeme z kastrolu a dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno, také česnek a chilli papričku.
Cibulku, česnek i papričku orestujeme na másle, ve kterém jsme opékali uzeniny.
Do restované směsi s cibulí přidáme papriku, kopr, kmín a po rozpuštění papriky přilijeme trochu vývaru. Přidáme opečené špekáčky a klobásku, promícháme. Mírně můžeme osolit a opepřit. Ale počítejte s tím, že v uzeninách je soli docela dost.
Přilijeme zbytek vývaru, přivedeme k varu a dusíme asi 15 minut. Pokud je v guláši víc tuku, odebereme ho lžící.
Smícháme mouku s vodou.
Rozmíchanou mouku vlijeme do guláše a necháme provařit několik minut. Pak podle chuti přidáme asi polovinu kelímku zakysané směsi, promícháme a odstavíme.
Servírujeme s rýží. Pokud máte chuť, můžete přidat ještě trochu zakysané smetany.
Tip:
Guláš s rýží vypadá podezřele, ale je to dobré. Možná by rýže mohla asistovat i při klasickém guláši, ale to je třeba vyzkoušet.
Zelňačku jste nejspíše někdy už měli na jídelníčku. A důvod není podstatný, byť má tahle polévka pověst vyprošťováka. Jenomže nemusíte být ve stavu, kdy by přišla vhod. Jsou i chvíle, kdy přijde vhod tak sama o sobě.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Chodil jsem kolem kysaného zelí, tak nějak nevšímavě, pak minul pikantní klobásu a rázem mi to seplo. Což takhle dát si zelňačku? Pikantnost jí dodá jak klobása, tak chilli.
Na rozehřátém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, na osminky nakrájená rajčata (můžeme je spařit a zbavit slupky, pak nakrájíme), přidáme vločky chilli (ale opatrně, nechceme přece při jídle hořet!) a orestujeme. Ještě přisypeme trochu sladké papriky, promícháme a zalijeme horkou vodou, jen tolik, aby pokryla všechny ingredience.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory, koření, opět trochu vody a zvolna vaříme až budou brambory měkké. Malé kostičky brambor se uvaří vcelku rychle.
Přidáme zelí, pokud se vám zdá v příliš velkých kusech, nakrájejte je. Za stálého míchání vaříme 12 minut. Můžete připad horkou vodu, pokud s vám zdá polévka moc hustá.
Na závěr přidáme kysanou smetanu a ještě prohřejeme.
Podlehl jsem a dopustil se párkového guláše. Jenom, aby to nebylo tak nudné, trochu jsem si zaexperimentoval. Nebudeme tomu ale říkat znojemský guláš kvůli okurce.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Taková tábornická klasika, řeknete si. Jenomže někdy je změna v jídelníčku zapotřebí. Zajímavou přílohou je bramborák, zvládnete ho hravě, ale musím se přiznat, že tenhle jsem koupil – v řeznictví.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Taková tábornická klasika, řeknete si. Jenomže někdy je změna v jídelníčku zapotřebí. Zajímavou přílohou je bramborák, zvládnete ho hravě, ale musím se přiznat, že tenhle jsem koupil – v řeznictví.
Párky nakrájíme na kolečka, chorizo na kolečka nebo větší plátky rozkrájíme na nudličky a vše opečeme na sádle. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme, aby cibule zesklovatěla.
Přidáme na proužky nakrájené okurky, hořčici a opepříme.
Zalijeme částečně horkou vodou a po chvíli varu necháme podusit, asi 10 minut.
Bramboru nakrájíme na malé kostičky a přidáme do guláše. Přilijeme vodu a opět chvilku vaříme, pak stáhneme teplotu, zakryjeme a necháme podusit, aby brambory byly měkké.
Mouku rozmícháme ve vodě a přilijeme do guláše. Můžeme osolit, ale napřed ochutnejte.