Buřtguláš | Ještě trochu jinak

Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory a koření. Vaří se leckde, i v polních podmínkách, a pořád chutná. No, v restauraci vám nic takového nenabídnou, jsou to jinačí kabrňáci, ale doma si tenhle guláš s klidem připravte. Už tu máme jeden, tenhle je zase trochu jiný. K masitým špekáčkům jsem přidal ještě pikantní klobásu, takže to bude peprnější.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Buřtguláš |
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozpustíme sádlo. Špekáčky i klobásu nakrájíme na čtvrtkolečka. Opečeme dobře na sádle.
  2. Opečené uzeniny dáme stranou a do sádla dáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět.
  3. Přidáme nasekaný česnek a promícháme.
  4. Přidáme kmín, mletou papriku...
  5. ...a hladkou mouku.
  6. Promícháme a zalijeme trochou vody. Rozmícháme, dobře prošleháme metličkou. Postupně přidáme vývar a necháme vařit tak 5 minut.
  7. Vrátíme uzeninu.
  8. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a promícháme. Osolíme a opepříme. Vaříme na mírném ohni, aby brambory dobře změkly. Tak 20 až 30 minut.
  9. Na závěr přidáme promnutou majoránku a ocet. Promícháme a necháme ještě chvíli dojít.
  10. Podáváme. Třeba zdobené nakrájenou jarní cibulkou.
Tip:

Tekutý bujón hovězí od Vitany má podle vyzkoušení jinou chuť než kostka. Tenhle je bez konzervantů, a chuť je skvělá.

Tekutý hovězí bujón

Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami

Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nadrobno nakrájenou necháme zesklovatět na rozpáleném sádle.
  2. Přidáme na kolečka nakrájené párky.
  3. Promícháme a orestujeme.
  4. Stáhneme z plamene. Přidáme sladkou papriku.
  5. Přidáme mouku.
  6. Promícháme jako základ jíšky.
  7. Zalijeme trochou vody a vytvoříme jíšku.
  8. Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vaříme tak 10 minut.
  9. Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Osolíme a opepříme. Vaříme do měknutí brambor, tak dobrých 10 minut.
  10. Nakonec přidáme smetanu, množství podle vaší chuti. Promícháme a necháme chvíli probublávat. Ještě můžeme přidat sušený libeček nebo provensálské koření.
  11. Podáváme s bagetou, zdobené čímkoli zeleným. Třeba libečkem, petrželkou nebo i pórkem.
Tip:

Frankfurtská polévka miluje vývar tak moc, že ho pro svůj plnohodnotný život potřebuje, jinak to s ní bude mrzuté. Ale úplně se spokojí s béčkovým vývarem, tedy s vývarem druhé kategorie.Béčkový vývar je skutečně terminus technicus i terminus gastronomicus. Béčkový vývar (v restauračních normách nazývaný vývar B) je pracovní, ne zcela čirý vývar, který by nemohl posloužit jako základ pro čirou nedělní polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky. Ale jinak je jako základ naprosto dostačující.

Novoroční čočka | Tradice je tradice

Na Nový rok obědvejte čočku – nosí peníze! Tak se to traduje. Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžeme vynechat – dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuť. Luštěniny jsou zdravé a novoroční čočku už tu máme a hned několikrát. A tady, a zase jiná může být bylinková čočka, nebe je libo tureckou? Máme tu verzi novoroční čočky 2023…

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Zase se o něco pokouším. Vývar, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Zase se o něco pokouším. Vývar, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení.
Novoroční čočka | Tradice je tradice
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku přebereme a propláchneme, abychom se zbavili drobných nečistot. Pak namočíme a necháme minimálně dvě hodiny v klidu, dělává se to i přes noc. Pokud nasákla čočka veškerou tekutinu, přidáme vodu tak, aby byla čočka pod hladinou.
  2. Zakryjeme a vaříme ji pak v téže vodě doměkka. Asi 45 minut. (Někdo vodu sleje a dá novou, je to na vás.) Čočku scedíme. Voda se nám hodí.
  3. Mezitím nakrájíme cibuli najemno.
  4. Přidáme na rozpálené sádlo.
  5. Cibuli osmahneme na sádle dosklovata.
  6. Přidáme mouku a promícháme, abychom získali zlatavou jíšku.
  7. Zamícháme a vytvoříme jíšku.
  8. Postupně přidáváme vodu z čočky a mícháme.
  9. Zalijeme vývarem.
  10. Přivedeme k varu a vaříme tak 10 minut.
  11. Přidáme bobkový list a tymián.
  12. Vyjmeme bobkový list a přidáme čočku. Promícháme.
  13. Osolíme, opepříme a přidáme trochu octa. A ještě chvilku povaříme.
  14. Opečeme na sádle klobásu.
  15. Připravíme volské oko.
  16. Podáváme s kyselou okurkou.

Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem

Jednoduché? Prosté? Chutné! Recept na vídeňský bramborový salát najdete také tady. Pokud si jako přílohu zvolíte rýži, potřebujete víc šťávy. K této přípravě mě inpirovala a trochu i vedla Jana Florentýna Zatloukalová. Jí se totiž líbí rakouský přístup k přírodním plátkům. Připravený kousek masa se v něm nejprve jednou stranou obtiskne do mouky, potom se zprudka opeče, vyndá z pánve, a v použité pánvi se bleskově připraví šťáva. To mi připadá geniální. Jen jsem si trochu pohrál při přípravě omáčky a máslo dal rovnou do vývaru, kterým pak omáčku vytvoříme. Flotentýna si myslí, že maso touto rakouskou přípravou si zachová trochu lepší chuť. Souhlasím! Navíc mu přihrávám krajana – vídeňský bramborový salát. To už nemá chybu.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut

Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem

Potřebujete:

Jednotky:

Jak na to:
  1. Maso jemně naklepeme pouze na jedné straně.
    Maso naklepeme

  2. Po okrajích řízky nakrojíme asi tak v dvoucentimetrových odstupech. Pokud to neuděláte, maso se vám v pánvi zkroutí. Tím, jak na něj působí horké teplo, začne se smrskávat a bortit. Pokud vidíte zářezy větší, je to tou mojí trochu nemotornou rukou. Na výsledku se to nepodepsalo. Na mě by se podepsalo, kdyby tam ty zářezy nebyly.
    Nařízneme

  3. Lehce posolíme po obou stranách.
    Posolíme

  4. Rozehřejem sádlo ve větší pánvi. Plátky masa naklepanou stranou položíme do mouky a pak jemně oklepeme.
    Položíme do mouky

  5. Moučnou stranou položíme maso do rozpáleného tuku a zprudka opečeme dozlatova.
    Dáme smažit

  6. Maso obrátíme a opečeme opět dozlatova.
    Obrátíme

  7. Opečené maso dáme stranou. Do tuku na pánvi vlijeme horký vývar ve kterém jsme rozpustili kostku másla. Přivedeme k varu a vaříme asi 2 až 3 minuty.
    Přilijeme vývar

  8. Do vývaru vrátíme maso. Necháme probublávat tak asi 2 minuty.
    Vrátíme maso

  9. Podáváme s vídeňským salátem nebo rýží.
    Podáváme s vídeňským salátem nebo rýží.