Na guláše už tu máme několik receptů, třeba ten hospodský and also ještě jeden, ale vlastně jsem nikdy nedělal vepřový guláš. Proč, to nevím. Takže to napravíme. Jenže to bude guláš trochu jinak.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
45 minutes |
|
|
|
Need: |
- 1 spoon olivového oleje
- 1 cibuli > nakrájíme na plátky, tedy spíše na půlměsíčky
- 250 g žampionů > hnědých krémových
- 450 g vepřové krkovice
- 1 spoon smoked paprika
- 1 spoon kmínu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 100 g zakysané smetany
- 1 spoon oregana > je-li čerstvé, better, jinak pomůže sušené
- salt
- pepper
- Maso nakrájíme na kousky.
- Slice mushrooms.
- V kastrolu rozehřejte olej na středním plameni. Za stálého míchání vařte cibuli 4 minuty nebo dozlatova.
- Zvýšíme teplotu a přidáme maso. Vaříme tak 5 until 8 minutes, that meat overcast.
- Přidáme houby...
- ... and toss.
- add the cumin.
- Přidáme uzenou papriku.
- Toss.
- Přidáme ještě rajčatový protlak.
- Přidáme trochu vody a opět promícháme.
- Zakryjeme a necháme dusit tak 30 minutes on low heat.
- Stir in sour cream, promícháme a...
- ... přidáme oregano. Vaříme za míchání 1 minutu nebo dokud omáčka nezačne bublat. Ochutíme solí a pepřem.
- Serve with mashed.
- Variantou jsou těstoviny.
Pečená kuřecí stehna | Na žampionech
Hrál jsem si myšlenkou, že připravím kachnu ze zelím, ale když jsem vyrazil na lov do supermarketu, narazil jsem jenom na kuřecí stehna z biofarmy a trochu zvažoval opakování pečení stehen na zelí, jaké už tu we have nebo třeba baskické kuře. Jenže jsem chtěl dopřát něco nového. Takže žampiony, které jsem si do košíku přihodil, se nakonec hodí.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 20 minutes |
Cook Time |
60 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 Chicken Thighs
- 1 cibuli
- 250 g žampionů
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 100 ml bílého vína
- kmín
- uzenou mletou papriku
- salt
- thyme > sušený
- Stehna osolíme. Rozehřejeme olej a na něm opečeme stehna.
- Pěkně z obou stran.
- Nakrájíme cibuli.
- Slice mushrooms.
- Do oleje po stehnech přidáme cibuli a osmahneme dosklovata.
- Přidáme nakrájené žampiony...
- ... and toss.
- Přidáme trochu kmínu. Toss.
- Přilijeme víno a necháme vařit, aby se alkohol odpařil.
- Přilijeme kuřecí vývar. Připravuji si ho z kuřecí bujónu Vitana.
- Stehna posypeme sladkou uzenou paprikou.
- Přidáme sušený tymián.
- Houbovou směsí zalijeme stehna.
- Houby rozprostřeme po stehnech.
- Vložíme zakryté do trouby předehřáté na 200 °C. Bake 60 minutes.
- Decorate with chopped parsley.
Provensálské kuře s houbami | Na skok do Francie přes Austrálii
Je to tak trochu na hlavu? But where, jen jsem si inspiraci našel u Protinožců. Je totiž připravené jinak než by se dalo čekat. To mě láká. Clearly, že najdeme ty správné recepty i v češtině, jen spíše převládají stehna a já chtěl něco menšího, komornějšího, dá-li se to tak říct.
Need: |
- 400 g Upper chicken legs
- 50 g butter > část použijeme pod houby
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule
- 6 cloves garlic > i se slupkou
- 200 ml kuřecího vývaru
- 125 ml bílého vína
- 250 g baby brambor > celé i se slupkou
- 1 plechovku bílých fazolí
- 1 plechovku chopped tomatoes
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 200 g žampionů > ve hnědé variantě
- 2 Bobkov list
- sprig thyme
- 10 g bílého cukru
- Kuřecí horní stehna osolíme a opepříme. Zahřejeme máslo a olej v hrnci na středně vysokou teplotu.
- Kuřecí maso opékáme tak 10 minut nebo dozlatova. Vyjmeme na talíř.
- Připravíme si zeleninu s bylinkami.
- Na pánev s výpekem přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtiny, celerové stonky pokrájené na kousky, stroužky česneku ve slupce, bay leaves and thyme. Vaříme 5 minutes.
- Vrátíme kuřecí maso do hrnce.
- Přidáme rajčata...
- ... víno...
- ... vývar, promícháme a přivedeme k varu.
- Zakryjeme, stáhneme mírně teplotu a vaříme 30 minutes.
- Osmahneme houby na másle.
- Přidáme houby...
- ...fazole...
- ...cukr...
- ... a omyté baby brambory ve slupce.
- Snížíme teplotu na středně nízkou.
- Cover and cook so 20 minutes, nebo dokud brambory nezměknou.
- served.
Kuře Marengo | Napoleon by si pochutnal
Tohle je recept s příběhem. Napoleonův kuchař musel vytvořit chutnou krmi pro císaře, který měl zrovna nějako práci v Itálii. A kuchař musel vařit z dostupných zásob. Tak prý vznikla právě tato dobrota v blízkosti italské obce Marengo, kde císařova vojska bojovala. Tenhle recept má samozřejmě varianty. Napoleon měl ke kuřeti ještě raky a lanýže, to už se dnes vynechává. To, že jsou v receptu rajčata jsem musel nějak chytře obejít. Pomohli mi Kluci v akci, kteří rajčata zbavili dužiny, takže by to mohlo projít. Kuře se čtvrtí nebo se krájí na menší kousky, sakra pro dva nemusí být celé kuře, takže další plus. Jak asi tušíte, z variant si vyberu a udělám to po svém. matters?
Servings | Prep Time |
2 osoby | 15 minutes |
Cook Time |
60 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 čtvrtky kuřete
- 1 cibuli
- 4 cloves garlic
- 4 rajčata
- 120 g žampionů volím hnědé, víc voní
- 500 ml bílého vína
- 300 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 180 g zelených vypeckovaných oliv
- salt
- pepper
- butter
- smítku hladkolisté petržele
- smítku thyme
- 2 Bobkov list
- Chop the onion, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky.
- Svážeme svazek bylinek – petržel, tymián a bobkový list.
- Čtvrtky kuřete (bez křídel, to že je prý Napoleon neměl rád!) salt, pepper.
- Kuře na oleji opečeme dozlatova.
- Vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem. Pečeme tak 30 minutes.
- Na vypečeném tuku po kuřeti opečeme cibuli.
- Přidáme na plátky nakrájený česnek.
- simmer, vložíme žampiony a osmahneme.
- add tomatoes.
- Podlijeme vínem.
- Osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci másla.
- Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minutes.
- Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme).
- Přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.
- Podáváme s rýží.