Opravdu dlouhý guláš | Zkouška nervů

Nedám si pokoj. Už jsem měl nějaké tahanice na vařícím webu ohledně amerického guláše, někteří nepochopili, tak se tam po nějakých dalších incidentech už vlastně nevracím. Bavit se o vaření mě baví, hádat ne. Ale to neznamená, že jsem dal utěrku na plotnu a místo vaření cvrnkám kuličky. Jedu dál, pozvolna. Festina lente. Když jsem v jednom receptu zkoušel restovat cibuli 15 minut (a kroutil nad tím hlavou) a ono se povedlo, napadlo mě, že by tu jemnost cibule mohl obsahovat i guláš. Už mi bylo jasné, že tohle je dlouhá trať. Ale, jak s oblibou říkám, proč ne?!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
A nebudu se tentokrát trápit se zakázanými ingrediencemi. To bychom se nikdy nikam nedostali. Takže povolávám rajčatové pyré. Ale všechno budeme dělat pomaloučku. Když guláš zbyde, ať se někdo v Evropě staví na hlavu, je ještě lepší. A pokud už moc masa nezbylo, stačí opéct na kolečka nakrájený párek na sádle a přidat ke guláši. Můžeme pak ještě přidat vývar (máte-li), třeba zeleninový. A servírovat s chlebem nebo těstovinami. No, guláš se dá vyuřít až do poslední mrtě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
180 minut
A nebudu se tentokrát trápit se zakázanými ingrediencemi. To bychom se nikdy nikam nedostali. Takže povolávám rajčatové pyré. Ale všechno budeme dělat pomaloučku. Když guláš zbyde, ať se někdo v Evropě staví na hlavu, je ještě lepší. A pokud už moc masa nezbylo, stačí opéct na kolečka nakrájený párek na sádle a přidat ke guláši. Můžeme pak ještě přidat vývar (máte-li), třeba zeleninový. A servírovat s chlebem nebo těstovinami. No, guláš se dá vyuřít až do poslední mrtě.
Opravdu dlouhý guláš | Zkouška nervů
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájíme cibule.
    Restujeme
  2. Na rozpuštěném sádle (polovinu si necháme pro maso) restujeme velice pomalu, tak 15 minut. Neustále mícháme.
    Nakrájíme cibule
  3. Na sádle opečeme maso.
    Opečeme maso
  4. Pořádně ze všech stran, aby maso zešedlo.
    Dobře
  5. Nakrájíme papriku na kolečka.
    Nakrájíme papriku
  6. Do restované cibule přidáme maso i se šťávou.
    Do restované cibule dáme maso
  7. Přidáme mletou papriku. A zalijeme vodou nebo vývarem, tak, aby se maso mohlo dusit. Necháme mírně vařit zakryté asi 15 minut.
    Přidáme papriku
  8. Přidáme zeleninovou papriku.
    Přidáme zeleninovou papriku
  9. Česnek nakrájíme na plátky nebo nasekáme.
    Česnek nakrájíme na plátky
  10. Česnek přidáme do guláše.
    Česnek přidáme do guláše
  11. Otevřeme si plechovku s rajčatovým pyré.
    Pyré
  12. Pyré pak přidáme do guláše. Doplníme vodou nebo vývarem podle potřeby, zakryjeme a dusíme na mírném ohni určitě dvě hodiny. Občas promícháme, aby se nám guláš nepřichytil.
    Přidáme pyré
  13. Opepříme.
    Opepříme
  14. Přidáme majoránku.
    Přidáme majoránku
  15. Ještě zakryjeme a asi půl hodiny mírně provaříme a necháme stát.
    Provaříme
  16. Podáváme s knedlíkem a kroužky cibule.
    Podáváme

Švédské plněné papriky | Inovace na place

Nějak jsem si chtěl ulehčit práci, tak jsem si koupil již připravené švédské kuličky. Je to mix mletého hovězího a vepřového s patřičným kořením. Proto tyhle papriky jsou švédské. Kdo pátrá původ receptu ve Skandinávii, bude zmaten a možná i trochu zklamán. Ale neberte si to tak.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Švédské plněné papriky I Inovace na place
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájíme zeleninovou papriku nadrobno, stejně tak i žampiony. Přidáme švédské kuličky a nadrobno nakrájené chorizo. Posypeme granulovaným česnekem.
    Smícháme
  2. Přidáme chorizo
  3. Přidáme granulovaný česnek
  4. Přidáme vejce a prsty prohněteme.
    Přidáme vejce
  5. Červené papriky zbavíme vršků, odstraníme semeník a špičky jemně seřízneme, aby při postavení paprik byly stabilní. Pak je dáme na 3 minuty do osolené vařící vody, vyjmeme a necháme vychladnout.
    Připravíme papriky
  6. Papriky naplníme masovou směsí.
    Naplníme směsí
  7. Vložíme do zapékací misky vymazané máslem.
    Dáme do zapékací misky
  8. Překryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 220 °C.
    Překryjeme alobalem
  9. Pečeme 30 minut. Pak alobal sejmeme a vršek paprik posypeme sýrem. Přidáme překrojené cherry rajče a posypeme pažitkou. Pečeme ještě 10 minut při teplotě 190 °C.
    Přidáme sýr
  10. Hotovo
  11. Hotovo
  12. Podáváme

Kuřátko na víně s žampiony a květákovou kaší | Nebojte se neznámého

Květák umíme osmažit, připravit z něho mozeček, ale s květákovou kaší se hned tak nesetkáme. A ta právě překvapí.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Květákovou kaši nenecháme samotnou, společnost jí bude dělat kuřátko na víně. Pusťme se do toho. Pokud vzdáte květákovou kaši, stejně dobře přijde k chuti bramborová kaše nebo "jen" vařené brambory. Ale tu kaši z květáku určitě nevzdávejte, uvidíte, až ochutnáte, proč.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Květákovou kaši nenecháme samotnou, společnost jí bude dělat kuřátko na víně. Pusťme se do toho. Pokud vzdáte květákovou kaši, stejně dobře přijde k chuti bramborová kaše nebo "jen" vařené brambory. Ale tu kaši z květáku určitě nevzdávejte, uvidíte, až ochutnáte, proč.
Kuřátko na víně s žampiony a květákovou kaší | Nebojte se neznámého
Potřebujete:
Žampionová omáčka
Jednotky:
Jak na to:
  1. V kastrolu zahřejeme olej s máslem a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a na jemné plátky nakrájené žampiony. Osolíme a opepříme. Vaříme dokud žampiony nezměknou, tedy asi 8 až 10 minut.
  2. Přidáme víno, vývar a cukr. Zmírníme teplotu, necháme omáčku vařit asi 15 minut, aby se mírně redukovala. Tak asi o třetinu. Občas promícháme. Zakryjeme a necháme na vypnutém vařiči dojít.
  3. Kuřecí řízek naklepeme a osolíme, opepříme a posypeme italskými bylinkami. Rozehřejeme pánev s olejem a opečeme kuřecí řízek, z každé strany tak 4 až 5 minut. Spolu s řízkem můžeme při opékání druhé strany ještě opéci na kolečka nakrájenou papriku, kterou jsme trochu popepřili.
    S řízkem opečeme papriku
  4. Podáváme s květákovou kaší, řízek přelijeme omáčkou, přidáme opečenou papriku a posypeme nasekanou petrželkou.
    Podáváme s kaší z květáku

Rajčatový salát s okurkou a paprikou | Rychle a v pohodě

Ať už to bereme jako svačinu, lehoučký oběd či večeři za veder, nebo dokonce snídani, může přijít k chuti salát. Každý máme tu šanci namíchat správný zeleninový koktejl v podobě salátu a určitě uspějeme. A je to tak jednoduché, až triviální, že by v televizním Prostřeno někdo vyřknul smrtící větu: „Je to jednoduché, nedalo to žádnou práci, tak srážím bod!“  Na Prostřeno už je lepší, z hygienických důvodů pro duši i tělo, raději nekoukat. Je to přehlídka veskrze jalových řečí, kde jídlo nehraje tu hlavní roli, tedy jídlo, do kterého se pustíme s chutí. Jo, tohle je soutěž pro nenáročné, která má vzbuzovat emoce, nic víc. Ale to jsem se nějak zakecal, nepíšu tady kritiku na televizní program. Jedu si své recepty, nebo recepty po svém a jednoduchost některých není na škodu, někdy spíše naopak.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
120 minut v chladu
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
120 minut v chladu
Tak jo, zase jdeme do salátu! Co také v sezoně? V zimě nejspíše přijdou na řadu vydatné polévky pro zahřátí, ale teď se o slovo hlásí, ba křičí, zelenina. Dejme jí slovo. Třeba až to hlavní. Tohle měl být salát pro dva, ale jak tak zelenina přibývá, rostou možnosti porcí. Takže ve finále je to salát určitě pro čtyři.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
120 minut v chladu
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
120 minut v chladu
Tak jo, zase jdeme do salátu! Co také v sezoně? V zimě nejspíše přijdou na řadu vydatné polévky pro zahřátí, ale teď se o slovo hlásí, ba křičí, zelenina. Dejme jí slovo. Třeba až to hlavní. Tohle měl být salát pro dva, ale jak tak zelenina přibývá, rostou možnosti porcí. Takže ve finále je to salát určitě pro čtyři.
Rajčatový salát s okurkou a paprikou | Rychle a v pohodě
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Zeleninu si nakrájíme. Papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na proužky. Stonek řapíkatého celeru nakrájíme na jemné plátky.
    Nakrájíme papriku s celerem
  2. Okurku nakrájíme na jemná kolečka. Nebo opět rozkrojte podélně na poloviny a pak už napříč nakrájíte půlkolečka.
    Na kolečka nakrájíme okurku
  3. Cibuli podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na měsíčky.
    Cibuli nakrájíme
  4. Rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a ty pak rozpůlíme.
    Překrájíme rajčata
  5. Všechnu zeleninu jemně a dobře promícháme.
    Promícháme
  6. V jiné misce smícháme ocet, cukr, sůl a pepř. Dejte tomu chvilku, aby se cukr i sůl úplně rozpustily v octu.
    Připravíme nálev
  7. Octovou zálivkou přelijeme salát.
    Přelijeme nálevem
  8. Dobře promícháme a dáme vychladit. Aspoň na 2 hodiny. Já nevím, jak vám, ale mně se ty plátky okurek vždycky drží u sebe, tak je musím oddělovat, aby se nálev dostal ke každému. A s chlazením nedělám žádné štráchy. Salát putuje do umělohmotného boxu a pak do chladničky. Box se dá uložit líp než kulatá miska. A protože je dobré, aby nálev dobře pracoval se zeleninou na chuti, občas box několikrát otočím vzhůru nohama. Ve finále salát zase putuje do misky.
    Dobře promícháme
  9. Podáváme.
    Salát s paprikou