Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí

Měl jsem na ně chuť. A když mi přistála do mailu inspirace na korejský kuřecí kebab, bylo už rozhodnuto. Jen ingredience jsou odlišnější. Vypouštím ty korejské, prostě česká improvizace.

Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí kebab | Čili špízy, samo, že kuřecí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Špízy nejsou žádná věda. Nakrájené části navlékneme na špejle a grilujeme. A pak už jenom debužírujeme.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 + 120 minut
Doba vaření
35 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme všechny ingredience na marinádu. Popracujeme ji metlou.
    Smícháme marinádu
  2. Nakrájíme kuřecí maso na kousky podle libosti.
    Nakrájíme maso
  3. Maso dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Pozorný pozorovatel pochopí, že tentokrát jsem použil krabičku od zmrzliny. Zaklopíme, dobře protřeseme a necháme odležet v chladu tak aspoň dvě hodiny. Když dáte marinádě celou noc, odvděčí se vám větším propojením chutí.
    Naložíme
  4. Nakrájíme na kousky papriku a cibuli.
    Nakrájíme papriku
  5. Bambusové špejle namočte před navlékáním aspoň na třicet minut do vody. Lépe se budou špízy ze špejlí stahovat. Na špejle navlékneme maso, papriku a cibuli podle toho jak vám padnou do ruky, ale střídání těch ingrediencí je lepší.
    Navlékneme
  6. Dáme na grilovací desku. Špízy ještě jemně polijeme zbylou marinádou. Dáme do trouby předehřáté na 250 °C. Umístíme tak doprostřed trouby. Pečeme asi 20 minut.
    Příprava na pečení
  7. Vyjmeme z trouby, špízy otočíme a ještě polijeme marinádou. Vrátíme do trouby a přepneme na gril, pokud ho vaše trouba má. Myslím, že už každá je taková. Grilujeme 10 minut. Špízy jsou pořád ve středu trouby. Pak vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít. Ale než to uděláte, mrkněte a zkontrolujte, zda jsou špízy na tu akci připravené. Už můžou být hotové.
    Otočíme
  8. Podáváme s oblíbeným dipem. V mém případě je to chilli omáčka s česnekem. Trochu ostřejší, ale o to jde. Ke špízům podáváme dalamánek nebo chleba.
    Podáváme
Tip:

Kebab, kabob nebo špízy. Jména různá, příprava stejná a pochutnání v každém případě.

Baskické kuře po česku | Cesta za chutí

Zase strkám hlavu do oprátky. Už jsem na jednom webu dostal čoud za sicilské kuře, které nebylo sicilské, takže ho najdete pod jménem Smetanové kuře. Ale nedám si pokoj. Budu se dál rozhlížet po receptech, které mě zajímají, a jistě i vás, které mi slibují nějaký zážitek. Ať už v kuchyni samotné nebo u talíře. Jedeme do Baskicka! Vlastně mě inspiroval recept v New York Times, docela specifický, po křížovém hledání jsem narazil na recepty poněkud jednodušší, nebo spíš méně se tvářící jako sofistikovaná záležitost. A stejně slibujících dobré jídlo. V prvním receptu jsou nasazeny chilli papričky, ty mám nyní v kuchyni zakázané, prý moc ostré. No, respektuji, ale s docela těžkým srdcem. Ale tak si vystačíme s tradičními paprikami. To nemůže mít chybu, přece.

Baskické kuře po česku | Cesta za chutí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem měl záměr udělat kuřecí perkelt, ale to už jsem dělal (také dobrý), tak se posuneme. A volba padla na něco dosta podobného perkeltu, jenže trochu jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Baskické kuře po česku | Cesta za chutí
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Původně jsem měl záměr udělat kuřecí perkelt, ale to už jsem dělal (také dobrý), tak se posuneme. A volba padla na něco dosta podobného perkeltu, jenže trochu jinak.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, papriky na proužky, nasekáme česnek. Stehna omyjeme a osušíme.
  2. Na rozpáleném rostlinném oleji opečeme osolená a opepřená kuřecí stehna. Z každé strany určitě tak 5 minut. Opečená stehna dáme stranou a olej vylijeme.
    Opečeme stehna
  3. Do pánve dáme olivový olej. Osmahneme cibuli, až zesklovatí, přidáme nasekaný česnek a mírně opepříme.
    Orestujeme cibuli s česnekem
  4. Po chvilce přidáme nakrájená rajčata.
    Přidáme nakrájená rajčata
  5. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
    Podusíme
  6. Přidáme nakrájené papriky, promícháme.
    Přidáme papriky
  7. Přilijeme víno.
    Zalijeme vínem
  8. Přidáme koření a promícháme.
    Přidáme koření
  9. Do pánve vrátíme opečená stehna.
    Přidáme stehna
  10. Zakryjeme a dusíme asi 35 minut.
    Podusíme
  11. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
  12. Můžeme podávát s bramborem.
    Můžeme podávat i s bramborem
Tip:

Tak jsem si prošacoval zdroje veřejné dostupné:
Baskická kuchyně prý patří k nejlépe střeženým tajemstvím evropské gastronomie. Tvrdý národ si bere to nejlepší ze španělské lásky k mořským plodům a francouzské rafinovanosti, aby vytvářel originální kompozice plné chutí a nápadů. Baskové rádi kombinují dary Atlantiku s paprikami, bramborami a rajčaty, ale stejně rádi pracují i s jehněčím či vepřovým masem, které dokáží přeměnit zejména v neodolatelnou šunku, klobásky a další druhy uzenin. Míří se i některé cestovky za místním kulinářským uměním, takže teď už vím, že San Sebastiano, je prý rodiště kulinářské revoluce, která dala vznik známé baskické nouvelle cuisine a kde je největší koncetrace restaurací s michelinskou hvězdičkou na světě. Mají tu i první gastronomickou univerzitu: Basque Culinary Center. Jo a z webu španělských receptů přebírám rovnou celou pasáž: Baskická kuchyně je často nazývána kuchyní inovace nebo kuchyní autora, což znamená, že v sobě nese prvky gastronomie dnešní doby spjaté s autentičností mistrů kuchařů, kteří ji přetvořili bez ztráty identity v gastronomii s fantasií, představivostí a jednoduchou elegancí. Najdeme zde horskou kuchyni připravující pokrmy ze zvěřiny, kuchyni údolí zpracovávající hovězí a vepřové maso, mléko a sýry a kuchyni, jež připravuje skvělé pokrmy z darů moře a která je charakterizována svou jedinečností. Tradiční gastromie tohoto regionu je mimořádně populární a patří mezi ní např. "pipperada", což je baskická zeleninová směs nebo skvělá smažená zelenina - "pisto a la bilbaína". Určitě také nesmí chybět ančovičky, které se nejčastěji smaží - "anchoas fritas" a tuňák v rajčatové omáčce - "bonito con tomate". Lahůdkou, která stojí za ochutnání jsou pak vepřové nožičky v omáčce – "manitas de cerdo a la vizcaína". Tradičním dezertem je "pastel vasco", neboli baskický dort, a nebo hrušky na červeném víně – "peras al vino tinto".

Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad

Dumal jsem nad tím, co ještě můžu uvařit rychle a snadno. Odcházet z práce v momentě, kdy už normálně v kuchyni chystáte večeři je stresující. Ale vybudí to buňky šedé kůry mozkové. Začalo mi to šrotovat a večeře, byť přece jen trošku pozdní se vydařila. I díky zkrácenému času.

Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Očistíme játra, překrájíme na menší kousky, lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme červenou cibuli na půlměsíčky, zelenou papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na nudličky.
  2. Dáme vařit rýži v mírně osolené vodě s přidaným hřebíčkem a bobkovým listem. (Vařím rýži v sáčku, takže koření nebude v rýži, ale dá jí chuť.)
  3. V pánvi wok rozehřejeme olej a osmahneme nasekaný česnek...
    Osmahneme česnek
  4. ...přidáme zázvor, nakrájenou papriku a červenou cibuli. Restujeme asi 3 minuty a přidáme játra. Ochutíme mletými vločkami chilli. Restujeme asi asi 8 minut (podle síly vařiče), tak aby játra byla opečená.
    Přidáme cibuli a papriku
  5. Přidáme červené fazole. Promícháme. Zmírníme teplotu.
    Přidáme fazole
  6. Smícháme lžičku cukru, lžíci ústřicové omáčky, lžíci rýžového octa a 100 ml bílého vína.
    Smícháme zálivku
  7. Zalijeme směsí játra s fazolemi. Snížíme teplotu a povaříme.
    Zálivku přidáme do pánve
  8. Můžete ještě mírně dosolit, opepřit a ještě přidat trochu mletých chilli vloček, podle chuti. Vaříme, aby se omáčka mírně redukovala, tak 5 minut.
    Promícháme
  9. Podáváme s rýží, posypané nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme

Pikantní kuře s cizrnou na pánvi | Rychlá večeře

Tak tu máme další jednoduchou záležitost, možná podobnou receptu vše v jedné pánvi, ale přece jen jiné. Rychlost je předností, ale podstatná je chuť. I tak se dá připravit svižně dobrá večeře.

Pikantní kuře s cizrnou na pánvi | Rychlá večeře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Cizrna se v mé kuchyni zabydlela, a přestože pro rychlost sahám po té v plechovce, není to rozdíl mezi cizrnou dlouho namáčenou a vařenou, snad jen časový. Takovému jídlu už jsem dal přezdívku šup šup. Tak dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Pikantní kuře s cizrnou na pánvi | Rychlá večeře
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Cizrna se v mé kuchyni zabydlela, a přestože pro rychlost sahám po té v plechovce, není to rozdíl mezi cizrnou dlouho namáčenou a vařenou, snad jen časový. Takovému jídlu už jsem dal přezdívku šup šup. Tak dobrou chuť.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Smícháme 3 lžíce oleje s česnekovou pastou a kořením (vyjma pepře). Dáme stranou.
    Smícháme olej s kořením
  2. Papriku zbavíme semínek a středu, podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme. Cibuli podélně překrojíme a napříč nakrájíme na jemné měsíčky.
    Nakrájíme papriku a cibuli
  3. Kuřecí řízky nakrájíme na proužky a osmahneme do hněda na oleji, asi tak 5 minut. Když začne maso chytat zlatavou barvu, pokročíme k bodu 4.
    Maso osmahneme
  4. Přidáme cibuli s paprikou a propláchnutou cizrnu.
    Přidáme cibuli s paprikou a cizrnu
  5. Promícháme a na mírnějším ohni vaříme asi 3 až 5 minut, aby zelenina změkla.
    Promícháme
  6. Přidáme kořeněný olej a promícháme.
    Přidáme kořeněný olej
  7. Povaříme asi 2 minuty.
    Povaříme asi 2 minuty
  8. Osolíme a opepříme.
    Osolíme a opepříme
  9. Necháme dojít na vypnutém vařiči asi 3 minuty.
    Necháme dojít
  10. Podáváme s dalamánkem a pokrájenými rajčaty.
    Podáváme s dalamánkem a rajčaty

Vepřové nudličky se zeleninou | Variace na podobné téma

Nebude kuře, pozor změna! Budou vepřové nudličky, už nachystané. Tak co s tím uděláme? Krátký proces, tedy v řeči kuchařů časově nenáročné jídlo.

Vepřové nudličky se zeleninou | Variace na podobné téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 3.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to varianta receptů, které už umíme. Ingredience jsou jiné, ale postup se moc nemění. Je to dneska takové lego, práci jsem si usnadnil už nákupem. Vepřové nudličky už jsou nakrájené, žampiony také. Stačí pokrájet zeleninu a můžeme vařit. Nezapomeňte tak v polovině vaření na rýži. Vaří se tak 10 až 12 minut, tak abyste ve finále nemuseli čekat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Vepřové nudličky se zeleninou | Variace na podobné téma
Hlasů: 2
Hodnocení: 3.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to varianta receptů, které už umíme. Ingredience jsou jiné, ale postup se moc nemění. Je to dneska takové lego, práci jsem si usnadnil už nákupem. Vepřové nudličky už jsou nakrájené, žampiony také. Stačí pokrájet zeleninu a můžeme vařit. Nezapomeňte tak v polovině vaření na rýži. Vaří se tak 10 až 12 minut, tak abyste ve finále nemuseli čekat.
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Vepřové maso nakrájené na nudličky opečeme na 1 lžíci rostlinného oleje. Tak si 3 minuty.
    Opečeme maso
  2. Nakrájíme mrkev, papriku a celerový stonek. Stroužky česneku nasekáme. Žampiony nakrájíme na plátky (už jsem koupil připravené).
    Nakrájíme zeleninu
  3. Maso na pánvi odhrneme stranou a přidáme zeleninu. Chvilku restujeme zeleninu na její polovině pánve. Promícháme a na středním plameni vaříme tak 5 minut, aby zelenina změkla.
    Přidáme zeleninu k masu
  4. Směs zaprášíme kukuřičným škrobem a dobře promícháme.
    Poprášíme škrobem
  5. Přidáme sojovou omáčku.
    Přidáme sojovou omáčku
  6. Opepříme podle chuti. Promícháme a chvilku provaříme. Tak asi 2 minuty.
    Promícháme
  7. Zalijeme kuřecím vývarem podle potřeby. Zprvu přidáme jen trochu, aby se vytvořila hustější omáčka, pak postupně vývar přidáváme podle požadované konzistence. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi 15 minut, aby maso bylo měkké.
    Přidáme vývar
  8. Směsí přelijeme rýži, ze které jsme na talíři připravili "hnízdo".
    Podáváme s rýží