Zelené fazolky na másle se šunkou | Příloha i jako hlavní jídlo

Tenhle recept jsem si vypůjčil od Vitany, mírná úprava mu nemohla uškodit. Podáváme jako přílohu nebo jako lehké hlavní jídlo.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Prostě je to fajn! Tak dobrou chuť.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
15 minut
Prostě je to fajn! Tak dobrou chuť.
Zelené fazolky na másle se šunkou | Příloha i hlavní jídlo
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Fazolky očistíme, odkrojíme jejich konečky.
  2. Kostku bujónu dáme do vroucí vody, rozmícháme a vložíme do vody fazolky.
  3. Vaříme tak 5 minut, aby fazolky změkly.
  4. Scedíme.
  5. Šunku nakrájíme na nudličky.
  6. Na pánvi rozpustíme máslo.
  7. Přidáme fazolky.
  8. Přidáme šunku.
  9. Přidáme rozdrobenou kostku bujónu.
  10. Restujeme tak 5 minut.
  11. Na závěr přidáme nasekaný česnek a tymián.
  12. Podáváme.

Salát Niçoise (čti nysuáz) | Variace na téma

Variace oblíbeného francouzského salátu Niçoise, který dobyl celý gastronomický svět. V originální verzi, která však nevznikla v Nice, jak říká chytrá PrimaFresh, ale v Paříži, doplňuje brambory, zelené fazolky, vařené vejce a černé olivy grilovaný tuňák. Vyměňte tuňáka na pokraji vyhynutí za konzervované sardinky, radí televize, a výrazné černé olivy za nasládlá cherry rajčata, odlehčete majonézovou zálivku zakysanou smetanou a získáte svěží a zároveň sytý salát, ke kterému se budete s chutí vracet celé léto. Zeleninu můžete navíc obměňovat podle sezony. Ale každý vám řekne, že salát Niçoise [nysuáz], v českém prostředí také jednodušeji nazývaný niceský salát, pochází z francouzského města Nice. Je to trochu zamotané, ale nic nebrání tomu, abychom si pochutnali.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Přesný seznam správných ingrediencí prakticky neexistuje. „Má se za to, že ,klasický‘ salát niçoise neobsahuje brambory, rýži ani těstoviny a taky žádnou vařenou zeleninu. S tím ovšem dost kontrastuje to, co se po celém světě jako salát niçoise označuje – totiž salát, jehož nedílnou součástí jsou vařené brambory či zelené fazolky,“ tvrdí známý kuchař Roman Paulus. Obě tyto suroviny obsahuje i jeho recept. Tepelnou úpravu některých surovin navíc hrdě staví na odiv: do salátu patří ještě teplé vařené brambory a lehce orestované fazolky. Předepsaný není ani způsob podávání salátu: někdo tvrdí, že niçoise by se měl servírovat na tzv. salátovém lůžku, na listu salátu. „Někdy se taky jednotlivé ingredience vyskládávají na mělkou mísu jedna vedle druhé, tady rajčata, vedle fazolky, pak vajíčka a tak dále. Vše se přelévá zálivkou, ovšem nemíchá,“ říká šéfkuchař. „Většina kuchařů se shodne na tom, že v salátu niçoise mohou být rajčata, listový salát, zelené fazolky, olivy, ančovičky, vařené vajíčko a tuňák,“ pokračuje šéfkuchař s tím, že v něm ale klidně můžete najít taky ředkvičky, artyčoky nebo cibuli. „Pro přípravu doma je možné vyměnit či vynechat jakoukoli ingredienci – záleží hlavně na vaší chuti.“ Toliko známý kuchař. Když jsem přemýšlel, jak tento salát poskládám, přišly mi do ruky ředkvičky, evidentně jsem se trefil.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Přesný seznam správných ingrediencí prakticky neexistuje. „Má se za to, že ,klasický‘ salát niçoise neobsahuje brambory, rýži ani těstoviny a taky žádnou vařenou zeleninu. S tím ovšem dost kontrastuje to, co se po celém světě jako salát niçoise označuje – totiž salát, jehož nedílnou součástí jsou vařené brambory či zelené fazolky,“ tvrdí známý kuchař Roman Paulus. Obě tyto suroviny obsahuje i jeho recept. Tepelnou úpravu některých surovin navíc hrdě staví na odiv: do salátu patří ještě teplé vařené brambory a lehce orestované fazolky. Předepsaný není ani způsob podávání salátu: někdo tvrdí, že niçoise by se měl servírovat na tzv. salátovém lůžku, na listu salátu. „Někdy se taky jednotlivé ingredience vyskládávají na mělkou mísu jedna vedle druhé, tady rajčata, vedle fazolky, pak vajíčka a tak dále. Vše se přelévá zálivkou, ovšem nemíchá,“ říká šéfkuchař. „Většina kuchařů se shodne na tom, že v salátu niçoise mohou být rajčata, listový salát, zelené fazolky, olivy, ančovičky, vařené vajíčko a tuňák,“ pokračuje šéfkuchař s tím, že v něm ale klidně můžete najít taky ředkvičky, artyčoky nebo cibuli. „Pro přípravu doma je možné vyměnit či vynechat jakoukoli ingredienci – záleží hlavně na vaší chuti.“ Toliko známý kuchař. Když jsem přemýšlel, jak tento salát poskládám, přišly mi do ruky ředkvičky, evidentně jsem se trefil.
Salát Niçoise (čti nysuáz) | Variace na téma
Potřebujete:
Salát
Dresink
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do hrnce s osolenou vařící vodou dáme neoloupané brambory. Vaříme tak 20 minut. Brambory scedíme a necháme zchladnout.
  2. Brambory pokrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.
  3. V hrnci s osolenou vodou, kterou přivedeme k varu, spaříme zelené fazolky. Stačí 2 minuty.
  4. Fazolky slijeme a zchladíme studenou vodou. Pak vyjmeme a necháme okapat.
  5. Do vroucí osolené vody vložíme vejce a vaříme 5 minut. Vodu s vejci slijeme a vejce zalijeme studenou vodou. Necháme chladit tak 2 minuty. Vejce oloupeme a pokrájíme na čtvrtiny.
  6. Cherry rajčata pokrájíme na poloviny. Ředkvičky pokrájíme na poloviny.
  7. Rajčátka, brambory, vejce a ředkvičky smícháme.
  8. Přidáme zelené fazolky.
  9. Roztrháme dva listy salátu a přidáme do mísy.
  10. Osolíme a opepříme.
  11. Přidáme okapané sardinky.
  12. Na dresink smícháme zakysanou s citronovou šťávou a olejem.
  13. Přidáme vodu.
  14. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
  15. Stroužky česneku rozmáčkneme plochou stranou nože. Česnekem vytřeme misku pro podávání salátu.
  16. V misce vytvoříme ze salátu lůžko. Salát přendáme na salátové lůžko.
  17. Přelijeme dresinkem.
  18. Podáváme. Dobrou chuť.

Krůtí řízky s fazolkami | Verze 1.0.

Začalo to balíčkem fazolových lusků. Pak se přidal krůtí prsní řízek, který měl být původně na léčbu vestíka Alberta (klasika: maso, rýže, mrkev), ale neděste se, nebudeme vařit psí konzervu. Jen si vezmeme část masa, řekněme, že to budeme moderně sdílet s vestíkem. On má svoji misku, my máme talíře a večeři. A pak vznikla ještě druhá varianta. S cherry rajčátky. Ochutnejte obě.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut + 60 minut na marinování

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut + 60 minut na marinování

Je to snadná večeře, rychlá, pokud si odmyslíte hodinku, kterou potřebujete na marinování.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut + 60 minut na marinování

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut + 60 minut na marinování

Je to snadná večeře, rychlá, pokud si odmyslíte hodinku, kterou potřebujete na marinování.

Krůtí řízky s fazolkami |

Potřebujete:

Jednotky:

Jak na to:
  1. Krůtí prso nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme krůtí maso

  2. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a zalijeme olejem. Může být olivový nebo řepkový. Necháme marinovat tak hodinu v chladu.
    Maso naložíme

  3. Očistíme fazolky, červenou cibuli nakrájíme na plátky a uzené maso na kostičky.
    Nakrájíme

  4. Na rozpáleném oleji osmahneme uzené maso. Tak 4 až 5 minut stačí. Pak dáme stranou.
    Osmažíme

  5. Na olej, kde jsme smažili uzené vložíme krůtí maso.
    Osmahneme krůtí maso

  6. Osmahneme do zlatava. Asi 8 minut. Dáme stranou.
    Osmahneme krůtí maso

  7. Na výpek dáme červenou cibuli. Orestujeme. Tak 3 až 4 minuty.
    Osmahneme cibuli

  8. Přidáme zelené fazolky. Zvolna restujeme tak dlouho, dokud nebudou měkké na skus.
    Přidáme fazolky

  9. Vrátíme opečené maso a prohřejeme.
    Vrátíme maso

  10. Zjemníme kouskem másla.
    Přidáme máslo

  11. Promícháme, podle chuti ještě přisolíme a opepříme.
    Promícháme

  12. Podáváme s vařeným bramborem, posypeme osmaženým uzeným.
    Podáváme




Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa

Byla to náhoda, že jsem natrefil na fazolky. A řekl jsem si, že se budou hodit. Hodily se hned večer. Pokud mě podezříváte z toho, že jsem masožravec, nebudu to vyvracet. Ale co zkusit něco tak trochu vegetariánského? Vegetariánům na tom receptu asi bude něco vadit, ale to je jejich věc. Ostatně, aby nedošlo k soudním sporům, tenhle recept neprohlašuji za vegetariánský. Jenom tvrdím, že jedeme tentokrát bez masa. I to se má zkusit. Myslím, že takových receptů je spousta. Víc pokušitelů chutí, nic z toho nevyvozuji.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Jednoduchá večeře, tohle zvládne i začátečník. A může si pochutnat. Je to jídlo, které si asi neobjednáte v restauraci. Ale nejspíš proto, že vám tohle nenabídnou. Jejich věc. Zahnali nás do kuchyně. Tak pojďme na to. Záměrem původně bylo, aby vejce byla taková, že když je rozříznete, žloutek vyteče. To se trochu nepovedlo. Je to tak na půl cesty. Ale i tak dobré. Možná jen méně efektní. Ale co, příště se to podaří.
Fazolky na kyselo s vejcem | Tentokrát bez masa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Přivedeme k varu vodu a do ní vložíme vejce.
    Vejce
  2. Vejce vaříme 4 až 5 minut, pak hned dáme do studené vody (hodně studené, třeba i s ledem) a necháme minimálně 10 minut chladit. Pro efekt tekoucího žloutku vařte spíše jen 4 minuty.
    Vaříme vejece
  3. Do osolené vařící vody dáme fazolové lusky, které předtím zbavíme špiček i konců se stopkou.
    Lusky
  4. Vaříme do měkka. Tak asi 20 až 25 minut.
    Vaříme
  5. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Teplotu zmírníme a restujeme zvolna asi 10 minut.
    Osmahneme cibulku
  6. Přidáme mouku.
    Přidáme mouku
  7. Vytvoříme jíšku.
    Vytvoříme jíšku
  8. Jíšku rozředíme vodou z vařených fazolek. Tak 4 až 5 naběraček.
    Zalijeme
  9. Provaříme, tak 5 minut.
    Provaříme
  10. Přidáme cukr.
    Přidáme cukr
  11. Přidáme ocet.
    Přidáme ocet
  12. Přidáme vařené fazolky.
    Přidáme fazolky
  13. Promícháme.
    Promícháme
  14. Osolíme a opepříme. Promícháme a na vypnutém vařiči necháme ještě chvíli dojít.
    Osolíme a opepříme
  15. Podáváme s vejcem.
    Podáváme s vejcem