Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost
Podáváme samostatně
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
55minut
Jak na to:
  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme tak na 1 až 2 hodiny do vody.
  2. Mezitím dáme vařit maso s oloupanou cibulí, petrželí a mrkví, přidáme koření. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni (jako vývar) táhneme tak 60 minut.
  3. Čas od času sebereme pěnu.
  4. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo. Pustí také šťávu.
  5. Čočku zalijeme vývarem a dáme vařit. Hladina tekutiny by měla být tak asi 1 cm nad čočkou.
  6. Nasekáme bylinky a nakrájíme rajčátka na poloviny.
  7. Když přivedeme k varu, zakryjeme a na mírnějším ohni dusíme tak 30 až 35 minut.
  8. Čočku scedíme a vývar dáme stranou.
  9. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Tak asi 3 minuty.
  10. Přidáme větší hrst baby špenátu a vaříme, asi 2 minuty, aby špenát zavadl.
  11. Přidáme přepůlená cherry rajčata, čočku, několik nasekaných lístků bazalky, petržele a máty. Promícháme a vaříme tak 1 až 2 minuty.Můžete přidat trochu vývaru, ve kterém se vařila čočka.
  12. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
  13. Zaklopíme a dusíme asi 5 minut, pak poklici sejmeme a necháme vývar odpařit.
  14. Hotovo. Můžeme podávat.
  15. Když alobal rozbalíte, vykoukne na vás šťavnaté maso. Pak nakrájíme a přidáme k čočce.
Poznámky k receptu

Když vaříte také maso, počítejte s dobrou hodinkou, což vyjde prakticky souběžně s čočkou. Ale použijte ještě ten fígl s alobalem, masíčko bude eňoňuňo, tedy fakt šťavnaté.