Jo, na narozeniny vždycky vyměknu a pak si zkouším něco přijatelně divočejšího. Takže zase jsou to krevety, teď ty větší. Přiznávám, že jsem si ještě neodvážil jít do těch nemražených. Ještě na to nemám, ale i to přijde. Tentokrát si víc čichneme Řecka. A povolávám ouzo. Tudíž anýzovku, sorry, ale má takovou chuť.
Potřebujete: |
- 200 g krevet
- 1 červenou cibuli
- 3 stroužky česneku tentokrát byl červený
- 60 ml ouzo
- 2 rajčata
- 2 lžičky tomatové pasty
- 150 g fety
- 1 lžičku sušeného oregána
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci červeného vinného octa
- pepř
- hladkolistou petrželku
- Cibuli nakrájíme najemno, česnek nasekáme nadrobno. Rajčata nakrájíme na malé kostičky.
- Necháme rozmrazit krevety.
- Na oleji osmahneme cibuli, na střední teplotě, pěkně pomalu, tak 4 až 5 minut a pak ještě přihodíme česnek. Necháme chvilku provonět, stačí 30 vteřin.
- Přidáme nakrájená rajčata a promícháme.
- Přidáme rajčatovou pastu.
- Přilijeme ouzo. Pokud nechcete kořalku, zkuste použít bílé víno, také se mi osvědčilo. Provaříme tak 4 minuty, aby se alkohol částečně odpařil.
- Přidáme oregano a promícháme.
- Přilijeme vinný ocet.
- Opepříme.
- Přidáme nasekanou petrželku.
- Do pánve rozdrobíme sýr feta.
- Krevety přidáme do omáčky.
- Zakryjeme a necháme provařit ktrevety, tak 6 až 8 minut.
- Podáváme posypané petrželkou a rozdrobenou fetou. Jako přílohu můžete zvolit pečivo nebo špagety. V tomto případě byly scezené špagety před podáváním přidány do pánve s krevetami a omáčkou, aby se prohřály.
CO JE SAGANAKI?
V řecké kuchyni je saganaki (řecky σαγανάκι) se tak říká jídlu připravenému v malé pánvi a sagani je malá píánvička se dvěma uchy. Nejznámější je předkrm smaženého sýra. Saganaki je založeno na sýru. Pro saganaki je obvyklá graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri, kefalotyri nebo feta. Do rodiny saganaki se schvají i krevety saganaki (řecky garidy saganáki) a mušle saganaki (mýdia saganáki), které obsahují fetu a pikantní rajčatovou omáčku.