Já to mám tak, že je mi některých věcí prostě líto. Třeba, když připravuji uzené se špenátem a knedlíkem. Žádná Amerika, takže ten recept tady ani nemám. Ale to uzené vždycky povařím a pak dopeču pod grilem. A zůstane mi voňavá uzená voda. Je mi líto ji vyhodit. Už jednou jsem to tady zkusil s falešnou ovarovou polévkou a dostal pak rychtu, že to není nic ovarového. Tak jsem opatrný a tenhle název snad nikdo hezky česky nespláchne někam pryč.
Uzená fazolačka | Zbylo a nezbylo
Potřebujete: |
- 1500 ml vývaru z vepřového uzeného masa
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1 bramboru
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 feferonku
- 3-4 jarní cibulky - bílou část hned, zelenou potom
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- 4 stroužky česneku
- 1 konzervu červených fazolí
- 150 g vepřového kolena – nakrájené vám dodá řezník i market
- 2 lžičky oregana
Jednotky:
Jak na to:
- Bramboru nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit do vývaru z vepřového masa.
- Přidáme nadrobno nakrájené jarní cibulky (bílou část), nasekanou feferonku, nadrobno nakrájený stonek řapíkatého celeru a nasekaný česnek. Přilijeme zeleninový vývar. Přisolíme. Opepříme. Vmícháme oregano.
- Brambory vaříme do měkka. Přidáme nadrobno nakrájené vepřové koleno a propláchnuté fazole. Povaříme.
- Přidáme něco zelené natě jarních cibulek, vmícháme mouku rozmíchanou v troše vody. Povaříme už jen krátce.
- Podáváme posypané natí jarní cibulky a s dalamánkem.
Tip:
Já vím, dá se tahle polévka připravit už rovnou z vařeného uzeného masa. Ale když vám zbyde ten vývar, proč ho neposunout na stůl?