Špagety s tuňákem, hráškem a čerstvou rajčatovou salsou | Skvělé rychlé jídlo

Už jsme tady vyzkoušeli rajčatovou salsu s rybou, tentokrát ji také přidáme k rybě, ale hlavně ke špagetám.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Nezalévejte špagety kečupem, udělejte si rychlou čerstvou rajčatovou salsu. Přijdete na to, že je to skvělá volba.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Nezalévejte špagety kečupem, udělejte si rychlou čerstvou rajčatovou salsu. Přijdete na to, že je to skvělá volba.
Špagety s tuňákem, hráškem a čerstvou rajčatovou salsou | Skvělé rychlé jídlo
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si rajčatovou salsu podle receptu rajčatovou salsu z cherry rajčátek, nebo z větších rajčat čerstvou rajčatovou salsu.
    Salsa
  2. Zahřejeme olej a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
    Cibuli osmahneme
  3. Přidáme nasekaný česnek a chvilku restujeme.
  4. Přidáme tuňáka a hrášek.
    Přídáme rybu a hrášek
  5. Promícháme a vaříme tak asi 3 minuty.
    Zamícháme
  6. Mezitím si uvaříme špagety v osolené vodě. Při scezení si necháme šálek vody ze špaget stranou.
  7. Špagety přidáme do pánve s tuňákem a hráškem, zalijeme trochou vody ze špaget, promícháme a chvilku prohřejeme. V závěru přidáme nasekanou pažitku.
    Špagety přidáme
  8. Pažitka
  9. Podáváme posypané čerstvou rajčatovou salsou a rozdrobeným balkánským sýrem.
    Podáváme

Bramborový koláč se žampiony a hráškem

Měl jsem v úmyslu připravit bramborák s něčím navíc a nakonec z toho vzešel koláč, protože jsem narazil na nápad brambory nestrouhat, ale naloupat na hobliny či jemné plátky. Obyčejnou škrabkou na brambory. Tohle je teda dobré vyzkoušet, řekl jsem si. A je to tady.

Hlasů: 3
Hodnocení: 3.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2–4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2–4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Můžete mít námitky, že je to spíše placka než koláč, ale koneckonců, na tom až tak nezáleží. Z tohoto koláče se nasytí dva, ale jistě i čtyři lidé.
Hlasů: 3
Hodnocení: 3.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2–4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2–4 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Můžete mít námitky, že je to spíše placka než koláč, ale koneckonců, na tom až tak nezáleží. Z tohoto koláče se nasytí dva, ale jistě i čtyři lidé.
Bramborový koláč se žampiony a hráškem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Vše, co potřebujeme, si připravíme.
    Potřebujeme
  2. Polovinu oleje rozřejeme na 18cm pánvi, na střední teplotě orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a žampiony. Tak 3 až 4 minuty. Pak přidáme prolisovaný česnek a tymián. Vaříme ještě tak 1 minutu a pak směs dáme stranou.
    Orestujeme cibuli a žampiony
  3. Brambory oloupeme a škrabkou pak naloupeme na hobliny nebo tenké pásky.
    Brambory naloupeme
  4. V pánvi rozehřejeme zbylý olej a poklademe polovinou brambor. Přidáme vejce.
    Vejce a brambory
  5. Přidáme hrášek, osolíme, opepříme a vejce jemně promícháme.
    Přidáme hrášek
  6. Přidáme žampionovou směs a rozprostřeme po ploše.
    Přidáme směs žampionů
  7. Překryjeme druhou polovinou brambor, kterou přimáčkneme k vejcím. Snížíme teplotu a pečeme asi 12 až 15 minut.
    Přidáme brambory
  8. Pak koláč přesuneme na talíř a převrácený vrátíme na pánev. Pečeme opět tak 12 až 15 minut.
    Převrátíme
  9. Podáváme nakrájené na výseče. Můžeme přidat salát nebo nakrájená cherry rajčátka.

Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět

Plnit papriky, to bývá oblíbenou sezonní kratochvílí v kuchyních. Už je tady také máme, jen trochu v jiném vydání a ještě podobně. Ale tentokrát do směsi masa přidáme kapary. Cože? Neznáte? Tak tedy kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem. Nejlepší kapary pocházejí z francouzského Provence a jsou nazývány „nonpareilles“. Ale možná znáte, jen jste je ještě neochutnali. Tak to zkuste.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Do masové náplně se obvykle přidává rýže, ale proč to nezměnit, když jako přílohu máme v úmyslu zvolit také rýži. Jena tedy musí z kola ven. A přicházejí ke slovu kapary. A protože jsou ve slaném nálevu, můžeme jinak se solí v náplni šetřit.
Papriky plněné masem a kapary | Rajčatová omáčka nemůže chybět
Potřebujete:
Masová náplň
Rajčatová omáčka
Příloha
Jednotky:
Jak na to:
  1. Paprikám odřízneme vršek a vyjmeme střední část se semeny.
  2. Do mletého masa přidáme najemno nakrájené šalotky, vejce, najemno nasekaný česnek, kapary, pepř a majoránku. Promícháme a směsí naplníme papriky. Vrátíme na papriky odříznuté vršky.
  3. Do máslem vymazané zapékací misky dáme plněné papriky, podlijeme trochou vody a pečeme asi 20 až 25 minut při teplotě 180 °C.
  4. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
  5. Přidáme rajčatové pyré, bobkové listy a nové koření. Vaříme asi tak 3 minuty a pak přilijeme zeleninový vývar. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. Pokud se vám zdá konzistence příliš hustá, pomůžete si horkou vodou. Přiměřeně.
  6. Mouku rozmícháme ve vodě a přidáme do omáčky. Promícháme a necháme vařit 15 minut.
  7. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku citronové šťávy a dosolíme podle chuti.
  8. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží
Tip:

Tak jenom na okraj:

Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání. Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti – od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7 mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13 mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. O těch francouzských už byla řeč výše.

Javořické penne | Česká Itálie

Javořické penne v sobě snoubí javořické párky a penne. Tak je to jednoduché, ostatně jako celý tento recept.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Je to klasická sestava. Rajčata, bazalka, cibule, česnek. K tomu jsem přidal malou chilli papričku, která to nemůže pokazit, když je také z Itálie.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
35 minut
Je to klasická sestava. Rajčata, bazalka, cibule, česnek. K tomu jsem přidal malou chilli papričku, která to nemůže pokazit, když je také z Itálie.
Javořické penne | Česká Itálie
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Párky nakrájíme na kolečka a na středně rozpáleném oleji opékáme dorůžova. Stačí 5 minut.
    Opečeme párky
  2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme, aby cibulka zesklovatěla, tak 5 minut.
    Orestujeme cibulku
  3. Přidáme nasekaný česnek, nakrájenou chilli papričku a nakrájené rajče, promícháme.
    Přidáme rajče a česnek
  4. Zalijeme rajčatovým pyré a kuřecím vývarem. Povaříme tak 5 minut, aby se tekutina redukovala.
    Přidáme pyré
  5. Přidáme nasekanou bazalku.
    Nasekaná bazalka
  6. Necháme dusit zakryté asi 10 minut.
    Dusíme
  7. Dáme vařit penne v osolené vodě.
  8. Do pánve s rajčaty přidáme celé fazolky, promícháme a necháme ještě podusit tak 10 minut.
    Zelené fazolky
  9. Penne scedíme a přidáme do pánve s rajčaty a promícháme.
    Penne přidáme
  10. V pánvi promícháme
  11. Hotovo
  12. Podáváme posypané parmezánem.
    Posypeme parmezánem