V taverně Wave na Corfu jsem na jídelním lístku narazil už loni na Chicken wave. Když mi číšník prozradil co to vlastně je, objednal jsem si. Letos už jsem šel najisto. Je to skvělá záležitost. A přitom je to na přípravu dost jednoduché. Tak jsem si recept složil podle paměti a chuti. Ještě by se pod sýr šiknuly plátky žampionů, ale ty už jsem zrovna po ruce neměl… Tak snad příště.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25 minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25 minut
Můžete sáhnout po kuřecích prsních řízcích, nebo těch stehenních. Volím stehenní, protože doma jsou kuřecí prsa na indexu. Tak jo. Řízky můžete zbavit tuku, já ho obykle nechávám, což mi asi někdo vyčte, ale berte to tak. Odříznete tuk a je to. Neodříznete a je to. Máme volbu. A když si všechno připravíme, pak už jenom vrstvíme a zapečeme v grilu (nemáte-li, stačí určitě i trouba). Přidáme hranolky a podáváme. Pokud zvolíte kuřecí prsa, je lepší nabídnou steakový nůž. Lépe se řízek krájí.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25 minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25 minut
Můžete sáhnout po kuřecích prsních řízcích, nebo těch stehenních. Volím stehenní, protože doma jsou kuřecí prsa na indexu. Tak jo. Řízky můžete zbavit tuku, já ho obykle nechávám, což mi asi někdo vyčte, ale berte to tak. Odříznete tuk a je to. Neodříznete a je to. Máme volbu. A když si všechno připravíme, pak už jenom vrstvíme a zapečeme v grilu (nemáte-li, stačí určitě i trouba). Přidáme hranolky a podáváme. Pokud zvolíte kuřecí prsa, je lepší nabídnou steakový nůž. Lépe se řízek krájí.
Kuřecí řízky očistíme od tuku, pokud chcete, já to obvykle nedělám.
Řízky opečeme na lžíci olivového oleje. Z obou stran, tak 6 až 8 minut po každé straně (podle výkonu vařiče). Řízky vyjmeme a dáme stranou.
Do stejné pánve dáme opéci plátky slaniny. Necháme ji zesklovatět.
Slaninu poklademe na opečené řízky.
Přidáme vrstvu nakrájené pálivé papriky.
Přeložíme plátky chedaru. A překrojená rajčátka. Pak dáme do trouby, zapneme gril a grilujeme asi tak 4 až 6 minut (řízky umístíme do spodní části trouby). Sýr povolí.
Usmažíme hranolky v dobré vrstvě rostlinného oleje. Stačí pánev, pokud nemáte fritézu.
Podáváme s hranolky.
Tip:
Omrknuto:
Takhle jsem si pochutnal na Kuřecích vlnách v taverně Wave. Chicken wave přímo na Corfu
Takhle nějak si to představuji, kdybych pobýval na pobřeží a chtěl zrovna připravit lehkou večeři. I když tu něco nesedí, ta treska je aljašská. A na Aljašce se zrovna nevidím.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Ale o to teď nejde, že jo? Chceme se lehce najíst a ryba je vlastně takové postní jídlo. Zelené fazolky jsou fantastická záležitost a pečené brambory nemají chybu. Tak jdeme na to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Ale o to teď nejde, že jo? Chceme se lehce najíst a ryba je vlastně takové postní jídlo. Zelené fazolky jsou fantastická záležitost a pečené brambory nemají chybu. Tak jdeme na to.
Treska se zelenými fazolkami a pečenými bramborami | Lehce jako v rybářské vísce
Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Opepříme, osolíme a zalijeme tak lžící oleje. Promícháme.
Troubu předehřejeme na 190 °C. Bramborové plátky rozložíme na pečicí papír a zastříkneme olejem. Dáme do trouby a pečeme 40 minut.
Tresku osolíme, opepříme a mírně poknímujeme. Zastříkneme olejem.
Pečené brambory dáme stranou.
Tresku rozložíme na pečicí papír na druhém plechu a zastříkneme olivovým olejem.
Tresku pečeme 10 minut.
Tresku přidáme k bramborám a přidáme zelené fazolky. Zastříkneme olejem, citronovou šťávou, přisolíme a případně dochutíme pepřem. Dáme péct do trouby na 10 minut.
Jo, zase kuře. Ale tentokrát chci něco naprosto původního, třebaže někde určitě číhá recept podobný. No nic, jdeme a zkusíme to. Pokus je vždycky na startu k nějakému objevu, třebaže by to měla být jenom obyčejná večeře.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Jsou dvě cesty, kterými se dát. První je, že si osmahneme kuřecí kousky a necháme vychladnout. Pak smícháme s ostatním. Druhá cesta je ta, kdy vytvoříme salát a pak k němu přidáme ještě teplé kousky kuřete. Obojí by mělo chutnat. Tak kterou se dáme? Druhou, ono po vychlanutí kuřecích kousků se vlastně vracíme k té první. A docela dobré je cesta třetí, o které tu nebyly zatím řeč. To je ta, kdy brambory nenecháte úplně vychlsdnout, takže je salát vlažný.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Jsou dvě cesty, kterými se dát. První je, že si osmahneme kuřecí kousky a necháme vychladnout. Pak smícháme s ostatním. Druhá cesta je ta, kdy vytvoříme salát a pak k němu přidáme ještě teplé kousky kuřete. Obojí by mělo chutnat. Tak kterou se dáme? Druhou, ono po vychlanutí kuřecích kousků se vlastně vracíme k té první. A docela dobré je cesta třetí, o které tu nebyly zatím řeč. To je ta, kdy brambory nenecháte úplně vychlsdnout, takže je salát vlažný.
Kuřecí kousky s tatarským bramborovým salátem | Experiment v kuchyni
Brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Oloupeme a rozkrájíme na čtvrtiny (ano, jsou to malé brambory!). Uvaříme vejce natvrdo. Cibuli nakrájíme nadrobno.
Kuřecí řízky nakrájíme na menší kousky, proužky, jak chcete. Osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem, opékáme asi 5 minut.
Smícháme brambory s cibulí a nadrobno nakrájenými rajčaty.
„Bude rybička, hurá!“ ozvalo se doma, jen co jsem vybalil aljašskou tresku. „A s kmínem!“ No, tak jsem se do ní pustil, třebaže nápad byl trochu odvážnější. Nechám si ho na příště.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
65minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
65minut
Je to složitější na logistiku, protože potřebujeme dva plechy. Ale zase to není tak složité. Byť to trvá trochu déle. Můžete vše urychlit, pokud v kroku 7 po obrácení ryby přidáte brambory i kapii, abyste měli všechno naráz teplé k podávání.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
65minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
65minut
Je to složitější na logistiku, protože potřebujeme dva plechy. Ale zase to není tak složité. Byť to trvá trochu déle. Můžete vše urychlit, pokud v kroku 7 po obrácení ryby přidáte brambory i kapii, abyste měli všechno naráz teplé k podávání.
Aljašská treska pečená s bramborem | Možná už přišel kouzelník dneska
Nakrájíme kapii na kousky, brambory scedíme a dáme na plechy vyložený pečicím papírem. Postříkáme olejem a vinným octem.
Přidáme nakrájenou kapii, kterou smočíme v oleji s octem.
Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme 20 minut.
Filety tresky osolíme, opepříme a okmínujeme. Poprášíme moukou z obou stran.
Rybu dáme na plech vyložený pečicím papírem, který postříkáme olejem. Na filety poklademe plátky másla. Dáme do trouby a pečeme 20 minut při teplotě 220 °C.
Pak filety obrátíme a pečeme ještě 10 minut. Rybu po vyjmutí z trouby pak držíme v teple, plech s bramborami vrátíme do trouby a prohřejeme tak 3 až 5 minut.
Mezitím na másle podusíme mexickou směs - hrášek, kukuřici a papriku.
Podáváme s bramborami, pečenou paprikou a dušenou zeleninou.