Hejka jsem měl vyhlédnutého, ale pořád to nějak nešlo. Chtělo to odvahu. Já vím, zní to směšně, ale některé věci potřebují čas.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
35minut
Ryba na talíři už se u nás zabydlela. Stačí jen nápad. Hejk potřebuje pozornou úpravu. To, co koupíte, jsou válečky ryby, která přišla o hlavu a ocas. Jenže ostatní musíte už udělat sami. Ale pak to stojí za to. Jemná chuť smetany, žampionů a pórku vás dostane spou s jemným masem hejka.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
35minut
Ryba na talíři už se u nás zabydlela. Stačí jen nápad. Hejk potřebuje pozornou úpravu. To, co koupíte, jsou válečky ryby, která přišla o hlavu a ocas. Jenže ostatní musíte už udělat sami. Ale pak to stojí za to. Jemná chuť smetany, žampionů a pórku vás dostane spou s jemným masem hejka.
Připravíme si rybu. Rozkrojíme ostrým nožem podél na břišní straně.
Prstem oddělíme páteř od masa. Palec nebo ukazováček, to je jedno. Nůžkami odstřihneme zbytky ploutví na okrajích filetů. Zbavte se těch otravných kostí raději hned.
Dáme vařit brambory nakrájené na plátky.
Vyjmeme z ryby páteř.
Česnek utřeme a pak vetřeme do rybích filetů. Osolíme a opepříme. Nechte tak 5 minut, aby si koření s česnekem s masem trochu pohrálo.
Na másle opečeme filety z obou stran, tak 10 minut nám bude stačit.
Mezitím nakrájíme žampiony na čtvrtiny.
Rybu vyjmeme z kastrolu. Do výpeku přidáme nakrájené žampiony. Osmahneme je.
Žampiony zalijeme smetanou ke šlehání. Promícháme.
Zakryjeme a dusíme na mírném ohni 10 minut.
Mezitím si nakrájíme pórek na kolečka a osmahneme bramborová kolečka na másle. Než skončí příští krok, budou hotové.
K žampionům přidáme nakrájený pórek, promícháme a povaříme tak 5 minut.
Hejka na žampionech podáváme s opečenými bramborami.
Tuhle to padlo v práci, že si Pavla udělá houbovou omáčku. Jen s knedlíkem. Maso netřeba. A vidíte, mě takhle triviální večeře nenapadla. A jako oběd, je to prostě bez diskuse, fajn.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Tak přišel čas tuhle lehoučkou záležitost prověřit. Jen s drobnou obměnou. Místo knedlíku bude přílohou grilovací chléb se strukturou. Že vám to nic neříká? Tak mrkněte na tip pod receptem. A pokud váháte, zda použít i jiné lesní houby než z Jeseníků, tak neváhejte. Zmínil jsem se o nich, protože byly darované, takže je to takové poděkování na dálku. Jo, pokud hledáte maso, tak tentokrát není. Vegetariánům to snad pohladí ego.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Tak přišel čas tuhle lehoučkou záležitost prověřit. Jen s drobnou obměnou. Místo knedlíku bude přílohou grilovací chléb se strukturou. Že vám to nic neříká? Tak mrkněte na tip pod receptem. A pokud váháte, zda použít i jiné lesní houby než z Jeseníků, tak neváhejte. Zmínil jsem se o nich, protože byly darované, takže je to takové poděkování na dálku. Jo, pokud hledáte maso, tak tentokrát není. Vegetariánům to snad pohladí ego.
Houbová omáčka | Žampiony mají své kouzlo a tečka lesních hub nemá chybu
Cibuli nakrájíme najemno. Žampiony nakrájíme na plátky. V misce máme ještě hrst namočených lesních hub z Jeseníků. Před přidáním do omáčky je vyždímáme (stačí v ruce).
Rozpálíme 3 lžíce másla a cibulku necháme zesklovatět.
Přidáme nakrájené žampiony a pak po chvíli ještě lesní houby. Osmahneme. Ono to vypadá, že se houby do kastrolu ani nevejdou, ale to si sedne.
Dobře osolíme, přidáme drcený kmín.
Po 10 minutách opékání přilijeme smetanu. Že občas promícháme je snad jasné.
Přivedeme k varu a pak necháme mírně probublávat tak 5 až 10 minut. Občas promícháme, bublání to nenaruší.
Připravíme si jíšku. Do másla přidáme mouku a osmahneme.
Zahustíme jíškou. Ještě tak 3 minuty provaříme.
Hotovo, můžeme podávat.
Tip:
Grilovací chléb se strukturou
Narazil jsem na něj v Kauflandu. Je to předpečený pšeničný chléb s drážkovou strukturou, který můžete grilovat, péci v troubě a dokonce i v topinkovači. Doporučuje se jako příloha k omáčkám a k obložení. Doslova: Ideal für saucen & zum belegen. Jo, je z Holandska.
Tak jsem přemítal, co bych tak si mohl uvařit k obědu. Láká mě brát ze seznamu zakázaných potravin. To jsou ty, které prostě nemám vařit. A tak je vařím, jsem tvrdohlavý. Tak jsem zase sáhnul po sekaných rajčatech s bylinkami. Přidal chilli papričku a to všechno bude doprovázet na prožky nakrájený hovězí roštěnec.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
150minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
150minut
Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
150minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
150minut
Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.
To jsem si teda zavařil. Nakonec všechno zůstalo pro mě, protože hláška „Kuřecí prsa zásadně nejím!“ byla sice mimo mísu, ale přesvědčujte tvrdohlavé. Připadal jsem si jako v Prostřeno?, kde si lidi vymýšlejí co všechno nemohou ani pozřít. No, tenhle úvod vás může odradit, ale neutíkejte. Pojďme vařit. Tohle jídlo je snadné, lehké, celkem rychlé a skvělé.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí