Hejk na smetaně se žampiony | Zkouška odvahy

Hejka jsem měl vyhlédnutého, ale pořád to nějak nešlo. Chtělo to odvahu. Já vím, zní to směšně, ale některé věci potřebují čas.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
35 minut
Ryba na talíři už se u nás zabydlela. Stačí jen nápad. Hejk potřebuje pozornou úpravu. To, co koupíte, jsou válečky ryby, která přišla o hlavu a ocas. Jenže ostatní musíte už udělat sami. Ale pak to stojí za to. Jemná chuť smetany, žampionů a pórku vás dostane spou s jemným masem hejka.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
35 minut
Ryba na talíři už se u nás zabydlela. Stačí jen nápad. Hejk potřebuje pozornou úpravu. To, co koupíte, jsou válečky ryby, která přišla o hlavu a ocas. Jenže ostatní musíte už udělat sami. Ale pak to stojí za to. Jemná chuť smetany, žampionů a pórku vás dostane spou s jemným masem hejka.
Hejk na smetaně se žampiony
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si rybu. Rozkrojíme ostrým nožem podél na břišní straně.
  2. Prstem oddělíme páteř od masa. Palec nebo ukazováček, to je jedno. Nůžkami odstřihneme zbytky ploutví na okrajích filetů. Zbavte se těch otravných kostí raději hned.
  3. Dáme vařit brambory nakrájené na plátky.
  4. Vyjmeme z ryby páteř.
  5. Česnek utřeme a pak vetřeme do rybích filetů. Osolíme a opepříme. Nechte tak 5 minut, aby si koření s česnekem s masem trochu pohrálo.
  6. Na másle opečeme filety z obou stran, tak 10 minut nám bude stačit.
  7. Mezitím nakrájíme žampiony na čtvrtiny.
  8. Rybu vyjmeme z kastrolu. Do výpeku přidáme nakrájené žampiony. Osmahneme je.
  9. Žampiony zalijeme smetanou ke šlehání. Promícháme.
  10. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni 10 minut.
  11. Mezitím si nakrájíme pórek na kolečka a osmahneme bramborová kolečka na másle. Než skončí příští krok, budou hotové.
  12. K žampionům přidáme nakrájený pórek, promícháme a povaříme tak 5 minut.
  13. Hejka na žampionech podáváme s opečenými bramborami.
  14. Dobrou chuť.

Houbová omáčka | Žampiony mají své kouzlo a tečka lesních hub nemá chybu

Tuhle to padlo v práci, že si Pavla udělá houbovou omáčku. Jen s knedlíkem. Maso netřeba. A vidíte, mě takhle triviální večeře nenapadla. A jako oběd, je to prostě bez diskuse, fajn.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Tak přišel čas tuhle lehoučkou záležitost prověřit. Jen s drobnou obměnou. Místo knedlíku bude přílohou grilovací chléb se strukturou. Že vám to nic neříká? Tak mrkněte na tip pod receptem. A pokud váháte, zda použít i jiné lesní houby než z Jeseníků, tak neváhejte. Zmínil jsem se o nich, protože byly darované, takže je to takové poděkování na dálku. Jo, pokud hledáte maso, tak tentokrát není. Vegetariánům to snad pohladí ego.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Tak přišel čas tuhle lehoučkou záležitost prověřit. Jen s drobnou obměnou. Místo knedlíku bude přílohou grilovací chléb se strukturou. Že vám to nic neříká? Tak mrkněte na tip pod receptem. A pokud váháte, zda použít i jiné lesní houby než z Jeseníků, tak neváhejte. Zmínil jsem se o nich, protože byly darované, takže je to takové poděkování na dálku. Jo, pokud hledáte maso, tak tentokrát není. Vegetariánům to snad pohladí ego.
Houbová omáčka | Žampiony mají své kouzlo a tečka lesních hub nemá chybu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si, co potřebujeme.
  2. Cibuli nakrájíme najemno. Žampiony nakrájíme na plátky. V misce máme ještě hrst namočených lesních hub z Jeseníků. Před přidáním do omáčky je vyždímáme (stačí v ruce).
  3. Rozpálíme 3 lžíce másla a cibulku necháme zesklovatět.
  4. Přidáme nakrájené žampiony a pak po chvíli ještě lesní houby. Osmahneme. Ono to vypadá, že se houby do kastrolu ani nevejdou, ale to si sedne.
  5. Dobře osolíme, přidáme drcený kmín.
  6. Po 10 minutách opékání přilijeme smetanu. Že občas promícháme je snad jasné.
  7. Přivedeme k varu a pak necháme mírně probublávat tak 5 až 10 minut. Občas promícháme, bublání to nenaruší.
  8. Připravíme si jíšku. Do másla přidáme mouku a osmahneme.
  9. Zahustíme jíškou. Ještě tak 3 minuty provaříme.
  10. Hotovo, můžeme podávat.
Tip:

Grilovací chléb se strukturou
Narazil jsem na něj v Kauflandu. Je to předpečený pšeničný chléb s drážkovou strukturou, který můžete grilovat, péci v troubě a dokonce i v topinkovači. Doporučuje se jako příloha k omáčkám a k obložení. Doslova: Ideal für saucen & zum belegen. Jo, je z Holandska.

Chleba na gril

Gulášek na pánvi

Tak jsem přemítal, co bych tak si mohl uvařit k obědu. Láká mě brát ze seznamu zakázaných potravin. To jsou ty, které prostě nemám vařit. A tak je vařím, jsem tvrdohlavý. Tak jsem zase sáhnul po sekaných rajčatech s bylinkami. Přidal chilli papričku a to všechno bude doprovázet na prožky nakrájený hovězí roštěnec.





Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut

Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.


Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut

Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.

Gulášek na pánvi

Potřebujete:

Jednotky:

Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme

  2. Maso nakrájíme na proužky.
    Nakrájíme

  3. Na sádle po částech masové proužky opečeme dohněda. Je lepší je rozdělit, aby se rychleji opekli. Takže jedna várka trvá tak 5 minut.
    Opečeme

  4. A další várka. Masové proužky pak dáme stranou.
    Ještě opečeme

  5. Na stejném sádle pak orestujeme zvolna na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Orestujeme cibuli

  6. Přidáme na plátky nakrájené žampiony.
    Přidáme žampiony

  7. Přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku. Opět promícháme.
    Přidáme papriku

  8. Přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku. Promícháme a chvilku povaříme.
    Přidáme chilli

  9. Přidáme mletou gulášovou papriku a svižně promícháme. Tak půl minuty pro papriku stačí.

  10. Přilijeme trochu vývaru.
    Přilijeme vývar

  11. Přidáme sekaná rajčata s bylinkami, celou plechovku.
    Přidáme rajčata

  12. Ještě zalijeme vývarem a promícháme.

  13. Přidáme masové proužky. Promícháme.
    Přidáme maso

  14. Zakryjeme a na mírném ohni zvolna dusíme.
    Zakryjeme

  15. Osolíme a opepříme. Promícháme. Zakryjeme a pak zvolna dusíme tak 2 hodiny.
    Osolíme

  16. Podáváme s dalamánkem a zakysanou smetanou.
    Podáváme




Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí

To jsem si teda zavařil. Nakonec všechno zůstalo pro mě, protože hláška „Kuřecí prsa zásadně nejím!“ byla sice mimo mísu, ale přesvědčujte tvrdohlavé. Připadal jsem si jako v Prostřeno?, kde si lidi vymýšlejí co všechno nemohou ani pozřít. No, tenhle úvod vás může odradit, ale neutíkejte. Pojďme vařit. Tohle jídlo je snadné, lehké, celkem rychlé a skvělé.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Pečená krůta, to je, ale krůtí maso lze využít jinak. Stačí jen uvažovat a rozhlížet se. Nepřipravte se o další chutě.
Krůtí steak se žampiony a špenátem | Pečené pikantní brambory nechybí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme. Malé na polovinu, větší několikrát.
    Brambory nakrájíme
  2. Zalijeme olejem. Tak dvě lžíce stačí.
    Zalijeme olejem
  3. Přidáme drcený pepř a hrubou sůl.
    Přidáme drcený pepř a hrubou sůl
  4. Dobře promícháme. Aby se brambory obalily olejem, solí a pepřem.
    Dobře promícháme
  5. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
    Rozložíme
  6. Dáme do trouby předehřáté na 240 °C. Pečeme tak asi 25 až 30 minut.
    Dáme do trouby
  7. Steaky osolíme a opepříme. Opékáme na oleji. Stačí tak jedna lžíce.
    Steaky
  8. Opékáme z každé strany tak 4 až 6 minut. Pokud máte steaky slabší, stačí péct tak 3 minuty. Pak dáme stranou a držíme v teple.
    Opékáme
  9. Nakrájíme žampiony na plátky, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme.
    Nakrájíme žampiony
  10. Opečeme zlehka žampiony. Stačí 3 minuty, při restování mícháme.
    Opečeme
  11. Přidáme česnek a tymián. Promícháme, restujeme jen půl minuty.
    Přidáme česnek
  12. Zasypeme baby špenátem.
    Zasypeme baby špenátem
  13. Osmahneme tak 2 minuty. Dobře promícháme.
    Osmahneme
  14. Podáváme s pikantními bramborami.
    Podáváme