Špekáčkový guláš s brambory | Paprika u toho nesmí chybět!
Podáváme s nakrájenou cibulkou
Tak jo. Přidal jsem zelené pálivé papriky, ale nějak by to chtělo ještě něco. Tak přišla vhod mrkev a kousek řapíkatého celeru. A pro odpůrce rajčat, byť i coby pasty, mám uklidnění: nic takového. I když jsem měl docela cukání.
Porce Doba přípravy
4osoby 15minut
Porce Doba přípravy
4osoby 15minut
Doba vaření
40minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Špekáčky překrojíme podélně na poloviny a napříč nakrájíme na plátky.
  2. Rozehřejeme lžíci sádla a špekáčky opečeme na středním ohni, asi tak 8 minut. A pak dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do vypečeného tuku, osmahneme dozlatova.
  3. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na drobná kolečka, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno.
  4. K osmažené cibuli přidáme mletou sladkou papriku a česnek, papriku rozpustíme a přidáme zelenou papriku. Zalijeme trochou vody a chvilku povaříme. Opepříme.
  5. Do kastrolu vrátíme špekáčky. Brambory nakrájíme na menší hranolky a přidáme do kastrolu. Promícháme a přidáme šálek (250 ml) vody. Zakryjeme a necháme asi 15 minut dusit.
  6. Přidáme bobkový list a oregano.
  7. Nakrájíme nadrobno mrkev a celer. Přidáme do kastrolu.
  8. Zakryjeme na 20 minut a vaříme na mírném ohni. Pak odkryjeme a necháme dál mírně vařit, aby se voda redukovala.
  9. Podáváme samostatné, posypané zelenou jarní cibulkou, nebo i s chlebem či pečivem.