Divoká kedlubnová polévka | Kdopak by se ohně bál
Polévka z kedlubny
A ještě jedna podstatná věc. Nejspíš bych jinak sáhl po vývaru, který mám v zásobě. Zeleninovém nebo i kuřecím. Jenom mi připadalo škoda vylít ten vývar z uzeného masa, které si zahraje v jiném jídle. Upozornění: tahle polévka je fakt ostrá, takže divoká je označení, které jí sedí příhodně. Její divokost můžete zmírnit náhradou části pálivé papriky nepálivou. Pokud trochu váháte i tak, můžete polévku podávat s bagetku. Vegetariáni si pomohou zeleninovým vývarem a budou ignorovat klobásu, i tak si pochutnají.
Porce Doba přípravy
4osoby 15minut
Porce Doba přípravy
4osoby 15minut
Doba vaření
35minut
Jak na to:
  1. Připravíme si vše potřebné.
  2. Kedlubnu nakrájíme na malé špalíčky, mrkev nadrobno, papriky zbavené semen nakrájíme na jemná kolečka, cibulky jarní cibulky nakrájíme napříč na jemné plátky.
  3. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, orestujeme cibulku a přidáme kedlubnu, mrkev a papriky, orestujeme, přidáme ještě mleté chilli vločky a zalijeme trochou vývaru. Zakryjeme a dusíme asi 15 minut, aby zelenina změkla.
  4. Přendáme zeleninu do kastrolu, přidáme asi 2 šálky vývaru, opepříme, přivedeme k varu a pak na mírném ohni dusíme zakryté asi 20 minut.
  5. Vývar z uzeného masa (vařil jsem na mírném ohni 30 minut) měl v sobě bobkový list a kuličky pepře a nového koření. Protože uzené maso je solené, v receptu už sůl chybí.
  6. Na lžíci oleje opečeme na kolečka nakrájenou klobásu.
  7. Květák rozebereme na růžičky a blanšírujeme. Stačí 3 až 5 minut povařit v osolené vodě.
  8. Polovinu dušené zeleniny i s částí vývaru rozmixujeme tyčovým mixerem na pyré.
  9. K dušené zelenině nalijeme pyré a chvilku povaříme. Podle konzistence můžeme ještě přidat trochu vývaru.
  10. Přidáme blanšírovaný květák.
  11. Přidáme opečenou klobásu, zakryjeme a necháme dojít.
  12. Podáváme samostatně nebo s bagetou.