Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami

Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě.

Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Frankfurtská polévka | S párkem a bramborami
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tahle polévka se jmenuje tak proto, že jsou její hlavní součástí frankfurtské párky. No a frankfurtská omáčka je této polévce prostě jen hodně podobná. A s těmi párky je to tak: podle kronikáře Achilla Augusta Lersnera se párky prodávaly ve Frankfurtu už v roce 1487. Z Frankfurtu se recept, vyžadující libové maso, skopová střívka a jemné ochucení muškátovým květem, muškátovým oříškem a bílým pepřem, dostal do Vídně, kam ho dovezl a začal podle něj párky vyrábět řezník Lahner. Jeho napodobitelé nazvali své párky jako vídeňské. Odtud se výrobek dostal i k nám do Čech, jen ho už nikdo znovu nepřejmenoval. Ale pokud nemáte ty frankfurtské, zkuste jiné, není problém.
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 5 minnut
Doba vaření
25 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Cibuli nadrobno nakrájenou necháme zesklovatět na rozpáleném sádle.
  2. Přidáme na kolečka nakrájené párky.
  3. Promícháme a orestujeme.
  4. Stáhneme z plamene. Přidáme sladkou papriku.
  5. Přidáme mouku.
  6. Promícháme jako základ jíšky.
  7. Zalijeme trochou vody a vytvoříme jíšku.
  8. Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vaříme tak 10 minut.
  9. Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Osolíme a opepříme. Vaříme do měknutí brambor, tak dobrých 10 minut.
  10. Nakonec přidáme smetanu, množství podle vaší chuti. Promícháme a necháme chvíli probublávat. Ještě můžeme přidat sušený libeček nebo provensálské koření.
  11. Podáváme s bagetou, zdobené čímkoli zeleným. Třeba libečkem, petrželkou nebo i pórkem.
Tip:

Frankfurtská polévka miluje vývar tak moc, že ho pro svůj plnohodnotný život potřebuje, jinak to s ní bude mrzuté. Ale úplně se spokojí s béčkovým vývarem, tedy s vývarem druhé kategorie.Béčkový vývar je skutečně terminus technicus i terminus gastronomicus. Béčkový vývar (v restauračních normách nazývaný vývar B) je pracovní, ne zcela čirý vývar, který by nemohl posloužit jako základ pro čirou nedělní polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky. Ale jinak je jako základ naprosto dostačující.

Novoroční čočka | Tradice je tradice

Na Nový rok obědvejte čočku – nosí peníze! Tak se to traduje. Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžeme vynechat – dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuť. Luštěniny jsou zdravé a novoroční čočku už tu máme a hned několikrát. A tady, a zase jiná může být bylinková čočka, nebe je libo tureckou? Máme tu verzi novoroční čočky 2023…

Novoroční čočka | Tradice je tradice
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zase se o něco pokouším. Vývar, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení.
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Novoroční čočka | Tradice je tradice
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zase se o něco pokouším. Vývar, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení.
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Porce
2-4 osoby
Doba vaření
60 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Čočku přebereme a propláchneme, abychom se zbavili drobných nečistot. Pak namočíme a necháme minimálně dvě hodiny v klidu, dělává se to i přes noc. Pokud nasákla čočka veškerou tekutinu, přidáme vodu tak, aby byla čočka pod hladinou.
  2. Zakryjeme a vaříme ji pak v téže vodě doměkka. Asi 45 minut. (Někdo vodu sleje a dá novou, je to na vás.) Čočku scedíme. Voda se nám hodí.
  3. Mezitím nakrájíme cibuli najemno.
  4. Přidáme na rozpálené sádlo.
  5. Cibuli osmahneme na sádle dosklovata.
  6. Přidáme mouku a promícháme, abychom získali zlatavou jíšku.
  7. Zamícháme a vytvoříme jíšku.
  8. Postupně přidáváme vodu z čočky a mícháme.
  9. Zalijeme vývarem.
  10. Přivedeme k varu a vaříme tak 10 minut.
  11. Přidáme bobkový list a tymián.
  12. Vyjmeme bobkový list a přidáme čočku. Promícháme.
  13. Osolíme, opepříme a přidáme trochu octa. A ještě chvilku povaříme.
  14. Opečeme na sádle klobásu.
  15. Připravíme volské oko.
  16. Podáváme s kyselou okurkou.

Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem

Jednoduché? Prosté? Chutné! Recept na vídeňský bramborový salát najdete také tady. Pokud si jako přílohu zvolíte rýži, potřebujete víc šťávy. K této přípravě mě inpirovala a trochu i vedla Jana Florentýna Zatloukalová. Jí se totiž líbí rakouský přístup k přírodním plátkům. Připravený kousek masa se v něm nejprve jednou stranou obtiskne do mouky, potom se zprudka opeče, vyndá z pánve, a v použité pánvi se bleskově připraví šťáva. To mi připadá geniální. Jen jsem si trochu pohrál při přípravě omáčky a máslo dal rovnou do vývaru, kterým pak omáčku vytvoříme. Flotentýna si myslí, že maso touto rakouskou přípravou si zachová trochu lepší chuť. Souhlasím! Navíc mu přihrávám krajana – vídeňský bramborový salát. To už nemá chybu.




Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni




Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut

Přírodní vepřový řízek | S vídeňským bramborovým salátem

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!


Tiskni




Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
10 minut

Potřebujete:

Jednotky:


Porce: osoby

Jak na to:
  1. Maso jemně naklepeme pouze na jedné straně.
    Maso naklepeme

  2. Po okrajích řízky nakrojíme asi tak v dvoucentimetrových odstupech. Pokud to neuděláte, maso se vám v pánvi zkroutí. Tím, jak na něj působí horké teplo, začne se smrskávat a bortit. Pokud vidíte zářezy větší, je to tou mojí trochu nemotornou rukou. Na výsledku se to nepodepsalo. Na mě by se podepsalo, kdyby tam ty zářezy nebyly.
    Nařízneme

  3. Lehce posolíme po obou stranách.
    Posolíme

  4. Rozehřejem sádlo ve větší pánvi. Plátky masa naklepanou stranou položíme do mouky a pak jemně oklepeme.
    Položíme do mouky

  5. Moučnou stranou položíme maso do rozpáleného tuku a zprudka opečeme dozlatova.
    Dáme smažit

  6. Maso obrátíme a opečeme opět dozlatova.
    Obrátíme

  7. Opečené maso dáme stranou. Do tuku na pánvi vlijeme horký vývar ve kterém jsme rozpustili kostku másla. Přivedeme k varu a vaříme asi 2 až 3 minuty.
    Přilijeme vývar

  8. Do vývaru vrátíme maso. Necháme probublávat tak asi 2 minuty.
    Vrátíme maso

  9. Podáváme s vídeňským salátem nebo rýží.
    Podáváme s vídeňským salátem nebo rýží.







Kuřecí korma | Ještě jinak ozvěna Orientu

Na recept na kuřecí kormu jsem narazil tak při brouzdání po internetu a hledání něčeho úplně jiného. Název mě přitáhl, tak jsem si kliknul na Koloniál, kde nabízí recept Tereza z Foodlover. A tak pátrám dál. Kormu připravuje i Jamie Oliver, jede v tom dost lidí. A co to korma je? Wikipedie mi česky nabízí šílené vysvětlení: Jedná se o středověký nápoj keltského původu. Původně se připravoval tak, že do piva byl přidán med a kmín. V dnešní době je možné se s tímto nápojem setkat v tematických středověkých hospodách (tzv. krčmách). Tam bývá často míchán jako směs piva a medoviny. Tak to je možná pravda, ale v tomhle případě jsme vedle. Anglická verze wikipedie je o něčem jiném: Korma (z turecké kavurmy), též hláskovaná kormaa, qorma, khorma, kurma nebo qovurma, je pokrm pocházející z indického subkontinentu. Skládá se z masa nebo zeleniny restované s jogurtem nebo smetanou, vodou nebo vývarem a kořením, vytvoří se hustá omáčka nebo glazura. Tak to už jsme nějak doma. Že jo?

Kuřecí korma | Ještě jinak ozvěna Orientu
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to ozvěna Orientu. Svižné jídlo, které potěší duši i chuťové pohárky. Když se do něho pustíte, nebudete litovat. A už je jedno, jestli k přípravě použijete kuřecí prsa nebo stehenní řízky. Trocha chilli vloček a feferonka hází Orient sice do Mexika, ale proč ne?!
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí korma | Ještě jinak ozvěna Orientu
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to ozvěna Orientu. Svižné jídlo, které potěší duši i chuťové pohárky. Když se do něho pustíte, nebudete litovat. A už je jedno, jestli k přípravě použijete kuřecí prsa nebo stehenní řízky. Trocha chilli vloček a feferonka hází Orient sice do Mexika, ale proč ne?!
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 35 minut
Doba vaření
20 minut
Potřebujete:
Jednotky: Porce: osoby
Jak na to:
  1. Kuřecí řízky odšlašíme (moje slovo, sorry) a nakrájíme na kostky. Můžete okrájet i veškerý tuk, já ho nechávám, nevadí mi.
    Maso nakrájíme na kostky
  2. Maso osolíme, opepříme a trochu zpikantníme mletými chilli vločkami. Jen párkrát otočíme mlýnkem, žádná velká divočina.
    Okořeníme
  3. Maso dáme do boxu a přidáme jogurt.
    Dáme do boxu
  4. Promícháme, uzavřeme a dáme do chladu. Necháme v chladu minimálně 30 minut.
    Promícháme, uzavřeme a dáme do chladu
  5. Připravíme si ingredience na pastu.
    Připravíme si
  6. Nakrájíme nadrobno cibuli, feferonku, nahrubo nasekáme česnek a vše rozmixujeme spolu se zázvorem na pastu. Přidáme nadrcené arašídy.
    Rozmixujeme
  7. Rozpálíme olivový olej, přidáme římský kmín a krátce orestujeme.
    Osmahneme římský kmín
  8. Přidáme pastu a kari. Ještě chvilku restujeme.
    Přidáme pastu a kari
  9. Přidáme kuřecí kousky naložené v jogurtu.
    Přidáme maso s jogurtem
  10. Zalijeme vývarem, promícháme a zakryjeme. Necháme na mírném ohni probublávat asi 15 minut.
    Zalijeme vývarem
  11. Odkryjeme a omáčku necháme redukovat, pokud je třeba.
    Promícháme a provaříme
  12. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží