Křehký vepřový bůček | Překvapení s rýží
Má to tak chuť trochu jako čína, ale za čínu bych to neprohlašoval. Třebaže badyán a čerstvý zázvor k tomu láká i se sójovou a ústřičnou omáčkou. A prosím pozor na bod 1, je to zásadní. Vepřový bůček je obzvláště oblíbený ve filipínské, hispánské, čínské, dánské, norské, korejské a thajské kuchyni. Takže ten orientální nádech je namístě.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
90minut
Jak na to:
  1. Volíme masitý bůček, nebudeme přece servírovat vyškvařené sádlo… Pokud máte maso se žebry, tak ta odřízněte. Hodí se k něčemu jinému.
  2. Bůček nakrájíme na kostky.
  3. Kousky bůčku dáme na suchou rozpálenou rozpálenou pánev. Smažíme ze všech stran dozlatova.
  4. Při opékání převracíme, aby se bůček opekl ze všech stran.
  5. Mírně snížíme teplotu pod pánví s bůčkem a opékáme ještě tak 20 minut, aby vytekla část tuku. Klidně můžete péct i déle, aby kousky byly opravdu ze všech stran opečené. A v průběhu ještě otáčejte. Ono v momentě, kdy se uvolní tuk, pečení se zpomaluje. V mezičase ještě obracíme. Tak tomuhle kamarádovi jsem dopřál opékání půl hodinky. Ono také záleží na výkonu vašeho vařiče. Ale pozor, bůček si hraje na ostřelovače a někdy brutálně vyprskne. Tak se nepopalte.
  6. Maso vyjmeme tuk z pánve slijeme.
  7. Cibuli přepůlíme a pak krájíme na čtvrtměsíčky. Česnek nakrájíme nadrobno.
  8. Cibuli na pánvi po opekání bůčku necháme zesklovatět. Ta omaštěná pánev to zvládne.
  9. Přidáme česnek. Promícháme, ale nedáme česneku víc jak minutu, aby nezhořkl.
  10. Opečený bůček vrátíme do pánve na cibuli s česnekem.
  11. Nakrájíme jarní cibulku.
  12. Nakrájíme zázvor. Já ho sice neloupu, ale klidně to udělejte.
  13. Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
  14. Přidáme badyán a kuličky černého pepře.
  15. Přidáme pokrájenou jarní cibulku.
  16. Přidáme sójovou a pak ústřicovou omáčku. Promícháme.
  17. Zalijeme vodou tak, aby maso bylo ze dvou třetinu ponořené.
  18. Přidáme na plátky pokrájený zázvor a promícháme.
  19. Zakryjeme a vaříme na středním ohni tak 50 až 60 minut.
  20. Pak odkryjeme a tekutinu redukujeme na hustější konzistenci.
  21. Podáváme s rýží. Ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou. Bez rýže se můžete obejít, stačí zvolit jako přílohu třeba bagetu.